Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wethouder Amsterdam biedt miljoen om van kolencentrale af te komen

  •  
25-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

© OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wethouder Abdeluheb Choho van Amsterdam wil dat de gemeenteraad een miljoen euro ter beschikking stelt om de kolencentrale in Amsterdam te kunnen sluiten. Met dit bedrag wil hij onderhandelen met Nuon over de verkoop van de centrale.
Het gaat om de Hemwegcentrale in Amsterdam West, de oudste van de vijf overgebleven kolencentrales van Nederland. Choho wil van de centrale af omdat kolencentrales twee keer zoveel broeikasgas uitstoten om dezelfde hoeveelheid stroom te produceren als een gascentrale. Nuon, de eigenaar van de centrale die zelf ook een milieuvriendelijke koers vaart, wil zelf ook graag van de kolencentrale af. Maar er moet genoeg geld komen voor een ‘eerlijke en verantwoorde’ sluiting, gezien de circa 230 werknemers van de centrale. Volgens vakbond FNV zou er alleen al voor het schappen van deze banen rond de 5 miljoen euro nodig zijn voor wachtgeld, pensioengatvulling en bijschollingsprogramma’s.
Ondanks dat het bod niet dekkend is, wil Nuon in gesprek met de gemeente, ‘omdat dat een belangrijke partij is waar we veel mee samenwerken’. Wethouder Choho deed het bod enkele uren nadat Vandebron, een leverancier van duurzame energie, Nuon een bod deed van een miljoen euro om de Hemwegcentrale te sluiten. Daarmee ligt het bod op in totaal twee miljoen.
Abdeluheb Choho roept ook de Rijksoverheid op om geld ter beschikking te stellen. Eind vorig jaar wilde het ministerie van Economische Zaken in ieder geval niet meebetalen aan een sluiting van de centrale. Henk Kamp meende toen dat het kabinet genoeg had gedaan om gestelde klimaat- en milieudoelen te halen, ook wanneer de vijf kolencentrale’s open zouden blijven. Een groot deel van de Tweede Kamer probeerde hem toen op andere gedachten te brengen, maar dat bleek tevergeefs.
Op social media wordt er onder de slogan ‘Ik wil #hemweg’ actie gevoerd om de kolencentrale te sluiten. Al meer dan 30.000 mensen hebben een petitie van Vandebron ondertekend voor het sluiten van de centrale. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Gaitj
Gaitj26 mrt. 2017 - 21:16

Amsterdam blijft een bijzondere stad, en dan voor het ambtenarenapparaat dat de stad moet "besturen". Als ik het goed begrijp kan een wethouder zomaar een bod van 1 miljoen uitbrengen omdat hij vindt dat een belangrijke publieke voorziening niet schoon genoeg is. Wie wordt de eigenaar als Nuon het bod accepteert?

Jantje68
Jantje6826 mrt. 2017 - 10:32

Kan iemand mij vertellen WAAR Amsterdam dan de stroom van gaat betrekken? Dit is consequent een vraag die NIET wordt gesteld. Miljoenen uit geven en vervolgens de stroom van een Franse kerncentrale binnen halen. Het moet eens ophouden met deze hypocrite.

2 Reacties
koffieleut2
koffieleut226 mrt. 2017 - 15:47

Je geeft zelf het antwoord op je eerste vraag. en verder klopt het ook.

Jan Vries
Jan Vries26 mrt. 2017 - 19:04

Of stroom uit duitsland van bruinkool centrales.

koffieleut2
koffieleut226 mrt. 2017 - 9:18

Dit klinkt allemaal heel erg leuk, maar we worden natuurlijk gewoon bedonderd. En dat een wethouder dat niet ziet is in en in triest Dit zijn centrales die door de overheid zijn verkocht voor een zeer aangenaam prijsje. Gezien de bezetting in de oude tijd, zij er al aardig wat banen verdwenen op dit soort centrales om de winst van de aandeelhouders lekker te verhogen, en de bonus van het management door het plafon te laten gaan. En na jaren van winst en uitmelken, moet de samenleving ook nog eens betalen voor de afvloeiingsregeling van het overige personeel van een oude , afgeschreven centrale. Als dit in overheids handen was geweest, dan stond er al 10 jaar een andere variant, wat goed was geweest voor de technologische ontwikkeling en werkgelegenheid in dit land. Indien de wethouder zich zorgen maakt over het personeel kan hij altijd trachten geld vrij te maken voor een eventueel vangnet, nadat alles natuurlijk langs vrouwe Justitia is geweest. Laat Nuon zich maar eens echt zijn groene gezicht zien, en de centrale sluiten. En dan ook nog eens een nette regeling voor het overtallig personeel. Nu heeft het meer weg van chantage. Dokken of doordraaien.

Vuurrood
Vuurrood26 mrt. 2017 - 9:12

Waarom moeten gewone mensen betalen voor het sluiten van een vervuilende centrale? Stel gewoon milieu eisen aan de beheerders van deze centrale. Kunnen zij daar niet aan voldoen dan sluiten die tent! Andere bedrijven moeten toch ook aan milieu eisen voldoen zonder dat de gemeente ze betaald? Als het plannetje van de wethouder doorgaat betalen burgers twee maal.

Don Quichote
Don Quichote26 mrt. 2017 - 7:55

wachtgeld, pensioengatvulling en bijschollingsprogramma’s. Wat goed dat de FNV dat wil. En dat dit ook nog eens 5 miljoen moet kosten. Wat jammer dat de FNV dit ook niet heeft bereikt toen er massaal ontslagen vielen in de ouderenzorg en huishoudelijke thuiszorg. Toen is er namelijk geen enkel pensioengat gevuld, geen wachtgeld maar gewoon een uitkering en bijscholing?... niet vanuit de FNV.

Minoes2
Minoes226 mrt. 2017 - 4:34

Voor alle 'groene' mensen die luchtverontreiniging tegen willen gaan en gezondheid voor; Ik heb er nog een! http://www.berghem.nl/images/dorpsraad/2016/FlyerStopMestfabriekOss2_15_juni2016_1.pdf

Okke2
Okke225 mrt. 2017 - 19:18

Simpel, dan betalen al die 30.000 ondertekenaars toch 100 eu? 3 m bij elkaar 5 in totaal, precies genoeg

Tijgernoot2
Tijgernoot225 mrt. 2017 - 17:46

Een extra miljoen zal helpen, maar vergeet niet dat de sluitingskosten een stuk hoger liggen. De arbeidsplaatsen zijn nog maar het begin: de centrale zelf zal ook moeten worden afgebroken.