Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Wetenschappers wekken dode varkens weer tot leven

  •  
04-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2217 keer bekeken
  •  
ANP-436222119

In de Verenigde Staten zijn wetenschappers van de universiteit van Yale erin geslaagd dode varkens weer tot leven te brengen. Dat schrijft de New York Times. Door de dode dieren te injecteren met een speciaal middel, konden verschillende organen opnieuw opgestart worden. De wetenschappers hopen hetzelfde te kunnen doen bij mensen.

Honderd varkens lagen al zeker een uur lang dood in het laboratorium. Hun bloed stroomde niet meer, er was geen hartslag en geen enkele hersenactiviteit meer. Daarna kregen de varkens het middel OrganEx toegediend, wat zich via de aderen door de levenloze lichamen verspreidde. Cellen in onder meer het hart, de lever, nieren en hersenen kwamen daarop weer tot leven en de dieren werden niet stijf, zoals normaliter gebeurt bij dode dieren. Bij sommige dieren bewogen de romp of de kop. 

Hoewel de dieren niet daadwerkelijk weer opstonden of op ook maar enige manier bij bewustzijn kwamen, spreken de onderzoekers van een ‘verbluffend’ resultaat. ‘Dingen bleken niet zo dood te zijn als we dachten. Dit toont aan dat we celherstel op moleculair niveau in gang kunnen zetten,’ aldus de onderzoekers. Een volgende stap moet aantonen of de opgewekte organen volledig functioneren en dus alsnog getransplanteerd kunnen worden. 

De resultaten van het onderzoek werden woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature

Meer over:

varkens, wetenschap,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Panthera
Panthera5 aug. 2022 - 8:37

Nou de boeren komen dus zo nooit van die Rutte af!

Paul14
Paul145 aug. 2022 - 6:47

Dit is zo'n foute kop dat het niet grappig meer is. Het artikel is /iets/ correcter, maar ook maar een beetje. Het "enige" dat hier gelukt is dat in sommige organen de moleculaire activiteit in de cellen terug opgestart is. Dat hou je niet lang vol (voeding/zuurstof blijven ontbreken!) en er is ook geen sprake van hersenactiviteit op wat voor manier dan ook. Het lichaam wordt dus niet opnieuw bestuurd en er is dan ook geen spraken van "tot leven wekken". Dit /zou/ met meer onderzoek etc in de toekomst gebruikt kunnen worden om organen voor transplantatie in leven te houden en misschien weer "wakker" te maken door deze stoffen te gebruiken. Dit heeft *niets* te maken met "tot leven wekken" behalve in een heel nauwe, technische zin.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 aug. 2022 - 9:58

Ook varkens hebben er niets aan.

HaloOfFlies
HaloOfFlies5 aug. 2022 - 11:44

Het begin is er. De eerste bloedtransfusies waren ook niet meteen een succes.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman4 aug. 2022 - 20:57

"Idiocracy" is sneller gearriveerd dan voorspeld in de film.

Rode Diesel
Rode Diesel4 aug. 2022 - 20:45

Bepaald geen Lazarus die de kop boven het artikel uit effectbejag wel suggereerde. Er blijken diverse cellen en zelfs organen levensvatbaar gemaakt te kunnen worden. Dat kon natuurlijk allang zoals met donororganen die zonder dat ze actief levend werden gehouden na transplantatie in een lichaam een doorstart maken inclusief die uit varkens.

Oki Doki
Oki Doki4 aug. 2022 - 14:12

Heel mooi, maar je moet wel kunnen kiezen. Als je om wat voor reden dan ook niet langer wil leven en een natuurlijke dood wil sterven dan moet je de keuze wel hebben. Je kunt wilsverklaringen inleveren bij de huisarts, maar dat is niet gebruikelijk en wilsverklaringen worden lang niet altijd serieus genomen. Het is wel de gebruikelijke weg dat je alle behandelingen die er zijn ondergaat of doorstaat. Dit zorgt ervoor dat levens verlengd worden maar dat gaat gepaard met allerlei ziektes en kwalen. Deze mensen zijn steeds meer zorg nodig, maar daar is vervolgens geen personeel en geld voor en vervolgens wordt er van mensen verwacht dat ze het allemaal zelf maar uitzoeken.

Pindaklaas
Pindaklaas4 aug. 2022 - 13:55

The Walking Dead 2.0 dus.

wittecisnoot
wittecisnoot4 aug. 2022 - 11:38

War gaat de hersenschade zijn als dit bij een mens gebeurd? Ik betwijfel daarom het nut bij mensen?

1 Reactie
Dehnus
Dehnus4 aug. 2022 - 13:14

Denk vooral aan organen, en niet zo "1 dimensionaal". Dit is niet alleenhet "tot leven weken" maar vooral een stukje gereedschap bij orgaandonatie en het herstarten van organen zoals het hart.

Dehnus
Dehnus4 aug. 2022 - 11:18

Daar is maar een reactie voor: NEAT! :)

4 Reacties
LaBou
LaBou 4 aug. 2022 - 15:22

En daar is ook maar één reactie op: gezwatel. Waarom zou je iets doen, alleen maar omdat het kan. Want veel meer is het iet.

HaloOfFlies
HaloOfFlies5 aug. 2022 - 11:40

"Waarom zou je iets doen, alleen maar omdat het kan." .. Omdat we anders in het tijdperk van de druïden gestoken waren gebleven.

LaBou
LaBou 5 aug. 2022 - 16:57

Tja, wat moet je daar nog op zeggen behalve dan dat het getuigt van een behoorlijke mate van onbenul.

HaloOfFlies
HaloOfFlies6 aug. 2022 - 8:48

"Waarom zou je iets doen, alleen maar omdat het kan." Waarom zou je in lijken snijden alleen omdat het kan? Omdat daardoor de medische wetenschap is ontstaan. Waarom zou je 's-nachts door een versterkend kokertje naar boven kijken alleen omdat het kan? Omdat we daardoor weten dat er er een universum is en dat wij daar niet het middelpunt van zijn. Waarom zou je allemaal rare stoffen bij elkaar gooien, alleen omdat het kan? Omdat we daardoor nu kunstmest kunnen maken, medicijnen, en tal van andere producten die we dagelijks gebruiken. Uitstekend als jij in de middeleeuwen wilt leven, maar wetenschappelijke ontwikkelingen starten nu eenmaal altijd met uitproberen 'omdat het kan'. Wat is het kenmerk van een onbenul? Dat hij iedereen juist daarvoor uitmaakt om zijn eigen onwetendheid te verbloemen.