Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wetenschappers waarschuwen voor ‘planetaire noodsituatie’

  •  
28-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
arctisch

© cc-foto: David Mark

Wetenschappers waarschuwen dat kantelpunten die een onomkeerbare klimaatverandering veroorzaken en een “existentiële bedreiging voor de beschaving” vormen, veel dichterbij zijn dan eerder werd aangenomen. In het wetenschappelijke tijdschrift Nature schrijven zij dat er sprake is van een “planetaire noodsituatie”.
Het VN-klimaatpanel IPCC ging er twintig jaar geleden nog vanuit dat dergelijke kantelpunten pas worden bereikt bij een opwarming van 5 graden, maar inmiddels denkt men dat ook een opwarming tussen de 1 en 2 graden al kan leiden tot grootschalige veranderingen op aarde. Er is nu al sprake van een wereldwijde temperatuurstijging van 1 graad.
De kantelpunten waarop de wetenschappers doelen, worden bereikt als de klimaatcrisis zover is voortgeschreden dat het omvallen van nieuwe dominostenen niet meer valt te stoppen. Misschien wel het bekendste voorbeeld van zo’n kantelpunt is de dooi van permafrost, waardoor er methaan – zelf een bijzonder krachtig broeikasgas – vrijkomt. Daardoor wordt de opwarming van de aarde vervolgens verder aangejaagd.
Andere kantelpunten die grote gevolgen kunnen hebben, zijn het smelten van de ijskappen in Groenland en Antarctica, de ontbossing en droogte in het Amazonegebied en het zwakker worden van de warme golfstroom in de Atlantische Oceaan.
cc-foto: David Mark
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

tempest
tempest29 nov. 2019 - 14:48

We gaan het zien. Heel veel is er nu niet meer aan te veranderen helaas.

Leontrotsky
Leontrotsky29 nov. 2019 - 12:19

Wat betreft de ontbossing, ik denk wel dat biomassa DE oplossing is voor de nieuwe energieopwekking maar men moet dan wel duurzaam bos hiervoor gebruiken, als op wereldschaal besloten wordt om op bijvoorbeeld 80% Biomassa over te gaan (dit moet wereldwijd besloten worden en daarvoor pleit ik voor global governance op klimaatgebied), moet er veel extra bos aangeplant worden voor de energiebehoefte en dit kan zeker een goede oplossing zijn voor klimaatsverandering want bossen houden CO2 vast.

korheiden2
korheiden229 nov. 2019 - 11:56

Tsja. Denk dat vele mensen dit bericht al zo vaak gehoord hebben dat ze het voor kennisgeving aannemen. De CO2-uitstoot is wereldwijd vorig jaar nog iets gestegen. We kunnen zuinig zijn met energie, zonnepanelen en een elektrische auto aanschaffen en minderen met vlees. Dan hebben we misschien een goed gevoel, maar of het veel uitmaakt? Zelfs als we erin slagen het klimaat te beïnvloeden gaat het nog decennia, zo niet eeuwen, duren voor we er iets van merken. Intussen groeit de wereldbevolking maar door en nemen het vliegverkeer en het autobezit alleen maar toe. We zullen rekening moeten houden met opwarming en alle gevolgen van dien.

2 Reacties
Katootje2
Katootje229 nov. 2019 - 18:57

Gelukkig, dan kunnen we toch gewoon op de oude voet doorgaan. Na ons komt de zondvloed en daar is toch niks meer aan te doen. Heb je je kleinkinderen al gewaarschuwd dat je onherstelbare schade hebt aangericht en er gewoon mee doorgaat?

korheiden2
korheiden229 nov. 2019 - 23:43

@Katootje : vervelend dat je mijn woorden zo verdraait. Ik zeg helemaal niet dat ik onherstelbare schade aanricht en op de oude voet doorga. Ik zeg wel dat ik denk dat ik vrees dat het niet veel zal uitmaken. Want de uitstoot groeit nog steeds en de bevolking, vliegverkeer, autobezit enzovoorts nemen nog steeds toe.

pietjansen
pietjansen29 nov. 2019 - 5:56

De mens is al niet eens in staat om te bepalen hoe zich de geschiedenis heeft voltrokken. Denkt u nou echt dat hij iets zinnigs over de toekomst kan zeggen?

2 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart29 nov. 2019 - 10:25

Dus je zegt dat de mens nu - maar ook in de toekomst - niks zinnigs kan zeggen over de toekomst? Heerlijke tegenstrijdigheid.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart29 nov. 2019 - 13:23

Ik vergat eraan toe te voegen: tenzij je een robot bent.

Loebkesman
Loebkesman28 nov. 2019 - 21:15

Het klinkt als een 40-jaar-toeren plaat. Als het plaatje afgelopen is dan is er weinig veranderd. Dus zetten we de naald er maar weer op.

ton14024
ton1402428 nov. 2019 - 19:56

´´dat ook een opwarming tussen de 1 en 2 graden al kan leiden tot grootschalige veranderingen op aarde. Er is nu al sprake van een wereldwijde temperatuurstijging van 1 graad.´´ Bij kantelpunten is de lokale temperatuurstijging belangrijk, niet de wereldwijde. Ook tijdelijke pieken kunnen fataal blijken.

Pindaklaas
Pindaklaas28 nov. 2019 - 16:57

Onze overheden houden ons massaal voor de gek. En ook wetenschappers. En ook wijzelf. De klimaatverandering is een proces 'geholpen door de mens, wat een cyclus maakt. Dat is niet zomaar te stoppen al rijden we vanaf morgen geen één auto meer. Er zijn teveel andere zaken die hier invloed op hebben. Men weet van gekkigheid ook niet meer wat te zeggen. Vandaag in het nieuws dat fijn stof opwarming tegengaat. Wie weet, maar het zorgt wel voor enorm veel doden wereldwijd. Wij houden onszelf voor de gek door te denken dat we kunnen veranderen. Dat zullen we pas doen als niets meer werkt en dan zullen er een berg mensen zijn die niet weten wat ze moeten doen of hoe verder te leven zonder al hun luxe. De mens heeft het aan zichzelf te danken, het het is alleen triest voor al die dieren die als eerste slachtoffer zijn van ons toedoen.

8 Reacties
Peterrr2
Peterrr228 nov. 2019 - 17:37

Maar stel nou Pindakaas dat je ongelijk hebt... wat dan?

Katootje2
Katootje228 nov. 2019 - 18:49

"Onze overheden houden ons massaal voor de gek. En ook wetenschappers. En ook wijzelf." "Mijzelf" ontbreekt in het rijtje.

Satya
Satya28 nov. 2019 - 20:41

Peterrr Daar gaat het waarschijnlijk niet om. Ik heb het idee dat de rekening het probleem is. Laat degene die er mee te maken krijgt maar betalen.

TigressApril
TigressApril28 nov. 2019 - 22:01

Juist omdat fijnstof voor meer doden zorgt gaat het opwarming tegen, natuurlijk. Minder mensen die uitstoten minder opwarming.

Purper Floyd
Purper Floyd28 nov. 2019 - 22:34

@Katootje, bij ‘wij’ hoort impliciet ook ‘mij’ !

Frits Jansen
Frits Jansen29 nov. 2019 - 8:45

We moeten leren hoofd- en bijzaken uit elkaar te houden. Als ik het het wel heb begrijpen wetenschappers nog niet eens de wereldwijde CO2-balans. Als de observaties kloppen moet de toename het verschil zijn tussen wat bronnen toevoegen en "putten" verwijderen. Gewoon een kwestie van boekhouden. Maar het lijkt er op dat we (grote) bronnen niet begrijpen. Intussen moet er natuurlijk een HSL komen naar het verre oosten. Japanse en Chinese treinen kunnen 300 km/u, dus dan kun je in ruim 30 uur de afstand naar paradijselijke bestemmingen in het Verre Oosten afleggen, best te overzien. Bedenk dat je in een trein in de tweede klas al meer ruimte hebt dan in een eersteklas passagier in een A380. Treinen zijn extreem zuinig. IJzer op ijzer geeft bijna geen weerstand, en als een elektrische trein remt kan hij stroom teruggeven aan het net. Pijnlijke consequentie is wel dat de Amerika's dan geïsoleerd worden van het Eurazische continent incl. Afrika. Laat Trump dat maar oplossen. Over een tunnel onder de Beringstraat wordt al eeuwenlang gedroomd (https://nl.wikipedia.org/wiki/Tunnel_onder_de_Beringstraat). Een tunnel van 85 km lijkt wel uitvoerbaar, alleen brengt die je slechts van een onherbergzame uithoek van Alaska naar een nog veel onherbergzamere uithoek van Siberië.

Katootje2
Katootje229 nov. 2019 - 11:05

Purper Floyd: Hij houdt zichzelf voor de gek als hij denkt dat wij onszelf voor de gek houden. De mensen die het regelmatig over "wij" hebben, maken regelmatig de vergissing te denken dat iedereen zo dom is als zijzelf.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 nov. 2019 - 8:59

En er is niets mis met de mensen die iedere keer zij roepen.

Pjotr Kropotkin
Pjotr Kropotkin28 nov. 2019 - 16:17

'….het zwakker worden van de warme golfstroom in de Altlantische Oceaan.' Tsja, dan wordt het hier kouder. Dat is precies zo gebeurd in de 14e eeuw, die de kleine ijstijd inluidde.

3 Reacties
Rogier Boers
Rogier Boers28 nov. 2019 - 19:57

Niet alleen dat. Niet bepaald een vooruitzicht waar we blij van worden: nog drogere Sahel regio, ecologische ineenstorting, grotere onregelmatigheden in het weer in gematigde gebieden (ook hier in West-Europa) zie bijvoorbeeld hier: http://climateguide.nl/2019/01/25/consequences-of-a-weakening-gulf-stream/

ton14024
ton1402428 nov. 2019 - 19:59

Dus morgen kunnen we schaatsen? Ik haal de ijzers uit het vet. ????

Becausky
Becausky29 nov. 2019 - 0:01

@ Pjotr Kropotkin Precies, dan wordt het hier kouder, zoals de afgelopen strenge winters en koude zomers hebben aangetoond Niks aan het handje man