Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wetenschappers: 'Rector Islamitische Universiteit pleegt plagiaat'

  •  
08-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-02-08-om-12.00.52
De rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam, Ahmed Akgündüz, heeft na alle eerdere commotie rondom zijn uitspraken nu ook een beschuldiging van plagiaat aan zijn broek. Deskundigen beweren dat Akgündüz in zijn academische publicaties hele passages simpelweg heeft overgeschreven van andere auteurs. Dat meldt de Volkskrant maandag.
Akgündüz is volgens een Turkse historicus al sinds 1988 aan het plagiëren, het jaar dat de rector zijn proefschrift afleverde. De historicus bracht in 1991 al naar buiten dat het proefschrift van Akgündüz wel opvallend veel vergelijkingen toont met een Iraaks boek. Een andere wetenschapper is tegenover de Volkskrant minder subtiel: het proefschrift is ‘een product van openlijk plagiaat’. Die wetenschapper beweert nu ook dat het latere werk van Akgündüz op dezelfde wijze tot stand is gekomen.
Op dit moment werkt Akgündüz aan een serie boeken over de Koerdische islamgeleerde Said Nursi. Maar volgens Turkse auteur Emrah Cilasun is Akgündüz vooral druk met het overschrijven van ‘honderden passages’ uit een andere Nursi-biografie. Cilasun kan het weten, hij bestudeert momenteel dezelfde bronnen omdat ook hij aan een boek over Nursi werkt.
Akgündüz zelf ontkent in alle toonaarden. ‘Ik ben uitsluitend beschuldigd op ideologische gronden,’ laat hij in een schriftelijke reactie aan de krant weten. Ook de universiteit zelf, die na vragen van de Volkskrant een eigen onderzoekscommissie instelde onder leiding van Akgündüz’ rechterhand, zegt geen bewijzen van plagiaat te hebben gevonden.
Hoogleraar Turkse taal en cultuur Erik Jan Zürcher deed namens de Volkskrant zijn eigen onderzoek. Wat blijkt: ‘Het is duidelijk dat de teksten bijna woordelijk hetzelfde zijn.’ De teksten lijken volgens Zürcher zelfs zoveel op elkaar ‘dat je niet aan de conclusie ontkomt dat Akgündüz ze heeft overgeschreven.’
Akgündüz kwam eerder in opspraak nadat hij via Facebook Turken had opgeroepen op de AK-partij van Erdogan te stemmen. ‘Stem niet op homo’s en Armeniërs,’ schreef hij daarbij. Daarna koos hij eieren voor zijn geld en verwijderde zijn hele Facebook-pagina. In oktober van vorig jaar was het opnieuw raak, toen hij op Twitter Koerden voor ‘honden’ uitmaakte en zei te bidden voor de daders van de aanslag in Ankara.
Akgündüz is met zijn uitspraken een doorn in het oog van minister van Onderwijs Jet Bussemaker. Eerder al probeerde ze maatregelen te nemen tegen de rector, maar werd door wettelijke beperkingen verhinderd. Een geplande wetswijziging moet daar verandering in brengen. Als die wijziging door Kamer is, kan de minister de accreditatie van een onderwijsinstelling afnemen wanneer die verzuimt haar maatschappelijke opdracht in te vullen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.