Wetenschappers achterhalen waar autisme vandaan komt … Zet de deur open voor onderzoek naar behandelmethodes
Wetenschappers van de Columbia-universiteit menen de oorzaak van autisme te hebben achterhaald. De uitkomst van een studie wijst uit dat mensen met de ontwikkelingsstoornis te veel synapsen in hun hersenen hebben. Dat schrijven de wetenschappers in het onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Journal.
De plek waar twee zenuwcellen contact maken met elkaar en met elkaar communiceren, heet een synaps. De onderzoekers hebben geconstateerd dat autisten te veel van die contactplaatsen hebben in hun brein. Tijdens de ontwikkeling van de hersenen wordt het aantal synapsen gesnoeid, maar dat is in tegenstelling tot mensen zonder de aandoening, bij autisten niet gebeurd.
De ontdekking zet de deur open voor onderzoek naar mogelijke vormen van behandeling. Het lukte wetenschappers als autistische muizen te behandelen met het medicijn rapamycin. Dat medicijn wordt vooral aan transplantatie-ontvangers gegeven en heeft als gevolg dat het aantal synapsen vermindert, waardoor de autisme-symptomen ook afnemen. Vanwege de bijverschijnselen en neveneffecten van het geneesmiddel, is het niet geschikt voor behandeling van autisme.