Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wetenschappers luiden de noodklok over insectenapocalyps

  •  
20-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
insectlieveheersbeestje

© cc-foto: Nimrod Oren

De insectenapocalyps kan grote gevolgen hebben voor de mensheid, waarschuwen 25 wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Conservation. Zij wijzen erop dat insecten ‘essentiële en onvervangbare’ taken uitvoeren waar de mensheid veel baat bij heeft. De onderzoekers doelen daarmee onder meer op het bestuiven van planten en bloemen.
Er wordt al langer gewaarschuwd voor de afname van het aantal insecten. Een week geleden nog bleek uit twee onderzoeken dat het aantal insecten dat zich te pletter vliegt tegen de ramen van rijdende auto’s, sinds eind jaren negentig spectaculair is gedaald.
“We richten onherstelbare schade aan veel ecosystemen aan. Dat leidt tot het uitsterven van insecten”, schrijven de wetenschappers in Biological Conservation. “We moeten snel actie ondernemen om insectensoorten te redden, zowel voor het overleven van ecosystemen als voor het overleven van de mensheid.”
Volgens de wetenschappers zijn er verscheidene oorzaken voor het uitsterven van insecten. Zo heeft de natuurlijke habitat van insecten op veel plaatsen plaatsgemaakt voor landbouw en bebouwing. Ook het gebruik van pesticides is fnuikend voor de insectenstand, evenals de klimaatcrisis en lucht- en lichtvervuiling.
cc-foto: Nimrod Oren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

Zeurmachine
Zeurmachine21 feb. 2020 - 19:41

@vdbemt. Veel succes met herhalen van wat ik toch al weerlegd heb.

Erwin Schenk
Erwin Schenk21 feb. 2020 - 9:15

Beste Baron, zo'n 66% van de grond in Nederland is agrarisch (via erfopvolging in handen van dynastieën). En waarom? Om op groot-industriële en gesubsidieerde wijze 80% te exporteren (en enorm veel graan te importeren uit de Amazone). Kosten; fosfaatoverschot(fraude), stikstofoverschot, (in)directeCO2 uitstoot, bestrijdingsmiddelen en belastinggeld. Kortom; een grote zwendel met alles wat van werkelijke waarde is. Zelf eet ik vrijwel plantaardig en zoveel mogelijk lokaal (biologisch-dynamische kweker om de hoek); maar waar gaat een groot deel van mijn betaalde belasting naar toe? Nog erger; op vermogen, grond en foute consumptie patronen (vlees,zuivel) wordt nog amper (en steeds minder) belasting geheven maar op arbeid des te meer. Valt daar niet wat te halen?

2 Reacties
ton14024
ton1402421 feb. 2020 - 12:06

´´Zelf eet ik vrijwel plantaardig en zoveel mogelijk lokaal´´ Zit je met een rietje in de tuin?

Baron von Kleef
Baron von Kleef21 feb. 2020 - 21:08

Beste Erwin, Ik snap dat door onderstaand repliek je mij als een briljant genie ziet met onuitputtelijke kennis van o.a. de entomologie maar ik kan natuurlijk niet de beletsels van altegader oplossen. Maarrr, om je vraag toch te beantwoorden, dat zou best goed kunnen. Geen dank, graag gedaan.

Cageman2
Cageman220 feb. 2020 - 19:49

Een gigantisch probleem. Insecten vormen de basis van de piramide qua ecosystemen. Stortten hun populaties in dan stortten hele ecosystemen in. En nog wordt er geen werk gemaakt van bijvoorbeeld landbouwvergif en monoculturen. Ben mijn vertrouwen in de politiek al lang kwijt. In plaats van het algemeen belang dienen ze vooral hun eigen portemonnee.

4 Reacties
rupsje2
rupsje221 feb. 2020 - 6:01

Het gebruik van landbouw bestrijdingsmiddelen is de laatste 30 jaar enorm gedaald daarnaast zijn de echt zeer giftige en schadelijke middelen allang verboden. En wat te denken van het feit dat er duizenden hectare natuurgebieden bij zijn gekomen. De vee stapel is de laatste 20 a 30 jaar met tientallen procenten afgenomen. En ja insecten zijn heel belangrijk er wordt dan ook heel veel voor gedaan. Je wilt niet weten hoeveel mensen en middelen er daar voor worden ingezet wat een goede zaak is. Desondanks gaat het nog steeds niet goed men de insectenpopulatie. Weet je wel hoeveel bebouwing er de laatste 50 jaar bij is gekomen? en wat te denken van windmolens ook niet echt insect vriendelijk. Insecten migreren op grote hoogte. Dus conclusie, er is een groot probleem maar er wordt echt wel wat aan gedaan althans geprobeerd.

Giga2
Giga221 feb. 2020 - 13:00

"daarnaast zijn de echt zeer giftige en schadelijke middelen allang verboden" Glyfosaat bijvoorbeeld, een onkruidbestrijder is ook schadelijk voor insecten, met name voor bijen. Zelfs voor mensen, Monsanto is tot honderden miljoenen schadevergoeding veroordeeld aan mensen die kanker kregen van dit bestrijdingsmiddel. Onderzoek van Harvard University levert het onomstotelijk bewijs: neonicotinoiden zijn bijenmoordenaars en veroorzaken zelfs exponentiële sterfte onder de insecten. De pesticiden zijn de directe oorzaak van CCD, colony collapse disorder, ofwel het instorten van bijenvolken. In 2014 werd dit al aangetoond: http://www.bulletinofinsectology.org/pdfarticles/vol67-2014-125-130lu.pdf https://www.duurzaamnieuws.nl/bewijs-voor-oorzaak-bijensterfte-is-geleverd/ Toch mag het nog jaren gebruikt worden binnen de EU. Wel ja, we zullen de prijs wel betalen, eerst de aankoop van het product, daarna de schade aan het milieu.

rupsje2
rupsje221 feb. 2020 - 20:11

Giga# Glyfosaat bijvoorbeeld, een onkruidbestrijder is ook schadelijk voor insecten, met name voor bijen. Dat klopt ik wil dat middel absoluut niet goed praten hoor maar de grootste doodsoorzaak bij bijen is de veroramijt bovendien Glyfosaat in de vorm van roundup wordt vooral heel vroeg in het voorjaar gebruikt dus op het moment dat er nog geen bijen actief zijn. Trouwens wist je ook wel dat dat middel voor miljoenen mensen het leven heeft gered? dat middel heeft grootschalige landbouw dus voedsel mogelijk gemaakt. Dat neemt niet weg dat je altijd naar een vervangend iets moet blijven zoeken.

De Mohikaan
De Mohikaan22 feb. 2020 - 1:08

Grootschalige landbouw is ook zonder glyfosaat mogelijk, zelfs biologisch. Glyfosaat en neonicotinoiden worden als de belangrijkste oorzaak van de massale insectensterfte gezien. Verschillende wetenschappelijke rapporten, soms al van bijna tien jaar geleden geven dat onweerlegbaar aan. Ik weet niet waarom jij in de ontkenning zit, want deze feiten worden heel breed geaccepteerd, tot op de allerhoogste regeringsniveau's van tientallen landen verzameld in de EU. Het is nog niet verboden om commerciele belangen van boeren en Bayer. De landbouw kan heel goed zonder glyfosaat, dat wordt volop aangetoond door miljoenen mensen die dagelijks biologische producten in de supermarkt kopen, waaronder ik.

Zeurmachine
Zeurmachine20 feb. 2020 - 19:30

@vdbemt. Aanname? Ervaring, zul je bedoelen. En als je wat ik typ niet aan wilt pakken, doe je dat toch niet? Hoeveel tegels wil je er nog aan besteden? Wat zit jou dwars? Mij zit dwars dat ik wetenschappers wanhopig voor me heb gehad.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt21 feb. 2020 - 9:40

Dat jij in een omgeving hebt gezeten, of zit, waar wetenschappers zich voor het karretje laten spannen, wil nog niet zeggen dat dat overal het geval is. Dan herhaal ik wat ik zeg: rotte appels heb je op elk vlak, in elke omgeving. Dat maakt nog niet meteen die hele omgeving, over de hele wereld rot.

Zeurmachine
Zeurmachine20 feb. 2020 - 19:06

@vdbemt. En terwijl iedere atoom van mijn plempsel wordt geanalyseerd en tegengesproken, rond bij wijze van spreke er vanavond nog iemand zijn of haar proefschrift af, geheel "onafhankelijk", dat het helemaal anders is, wel meevalt.

Zeurmachine
Zeurmachine20 feb. 2020 - 17:50

@vdbemt. Nou, nee hoor.

Zeurmachine
Zeurmachine20 feb. 2020 - 16:53

@vdbemt. Je houdt vanzelf wel op met "Ach, overal.... ....." wanneer je er zelf mee te maken krijgt. Over immigranten beginnen wanneer het over keiharde milieuvernietiging gaat, beetje vreemd.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt20 feb. 2020 - 17:45

"Je houdt vanzelf wel op met “Ach, overal…. …..” wanneer je er zelf mee te maken krijgt." Ik snap dat het dan heel moeilijk is om niet te generaliseren. Maar generaliseren BLIJFT niet goed. "Over immigranten beginnen wanneer het over keiharde milieuvernietiging gaat, beetje vreemd." Het gaat mij om de gedachtengang. Die is hetzelfde.

vdbemt
vdbemt20 feb. 2020 - 18:55

Wat allereerst vreemd is, is de aanname dat het voor wetenschappers gewoon is om zich voor het karretje te laten spannen.

Baron von Kleef
Baron von Kleef20 feb. 2020 - 16:26

Niet meer dan logisch, toch? Of huizen, wegen, bedrijven etc. of insecten. In New York City zie je helemaal geen insecten, ja, kakkerlakken en de rest van het minder aangename soort, dat ga je hier ook krijgen. Als het hier eenmaal vol is, dan heb je ook geen insecten meer nodig want er is geen groen meer... Vooral die boeren uit blijven kopen met hun weilanden. Het lijkt wel opzet. (complot whoeoeoe)

7 Reacties
Mohawk2
Mohawk220 feb. 2020 - 19:13

Nochtans: slechts om en nabij de 10% van Nederland is bebouwd. De rest is voor het overoverovergrote deel landbouwgrond. Hier op het platteland van Brabant waar ik woon is de bebouwing in de verste verte niet zo drastisch toegenomen als dat de insectenpopulatie is achteruitgegaan. Heel duidelijk merkbaar aan de sterk teruggelopen hoeveelheden zwaluwen die hier in de zomer nog in de lucht boven mijn huis foerageren - bijvoorbeeld. Of de keren dat je tegenwoordig 's zomers 's avonds nog op de fiets een wolk dansende mugjes in gezicht krijgt is ook te verwaarlozen vergeleken met 10 a`15 jaar geleden - om maar eens een ander voorbeeld te noemen. Dusss... hoe verklaart de baron dat dan? Zou onze manier van boeren hier op het platteland er misschien iets mee te maken kunnen hebben, baron?

Mohawk2
Mohawk220 feb. 2020 - 19:16

PS De eerste oranje uitgeslagen velden door RoundUp heb ik dan al weer wel gezien dit jaar...

Mohawk2
Mohawk220 feb. 2020 - 19:25

PS-2 21 velden nu al in mijn omgeving! Kijk ff hoeveel het er zijn in jouw omgeving, baron: https://waarneming.nl/species/913312/maps/?start_date=2015-02-20&interval=157680000&end_date=2020-02-19&map_type=grid10k

Baron von Kleef
Baron von Kleef20 feb. 2020 - 21:13

@ Mohawk Hallo? Mr Mackey :" Drugs are bad m'kay"

Baron von Kleef
Baron von Kleef20 feb. 2020 - 22:19

Beste Mohawk, Mohawk 20 februari 2020 at 20:16 PS De eerste oranje uitgeslagen velden door RoundUp heb ik dan al weer wel gezien dit jaar… Dat was het enige van je commentaar wat ik in eerste instantie zag, vandaar mijn nogal aparte reply. En weer verder, Als de kaart van Brabant vergeleken wordt met deze van 15 jaar geleden dan zie je duidelijk dat er in Brabant een duidelijke toename is van bevolkingsdichtheid/ milieuverontreiniging. Dit trouwens in tegenstelling tot wat het RIVM zegt: https://www.rivm.nl/media/milieu-en-leefomgeving/hoeschoonisonzelucht/ (!) Misschien heeft het te maken met de grote aantallen drugsafval wat in Brabant gevonden wordt, de aanvliegroutes van Schiphol, of het toenemende autoverkeer of de groeiende populatie in Brabant (kaart Nederland) Baron zal je daarom prxies uitleggen hoe het zit, ik heb geen idee! Maar ik weet wel dat wanneer de weilanden waar jij nu minder insecten tegen komt, vol worden gebouwd met huizen/bedrijven/wegen, en dat gaat zeker gebeuren, deze insecten en zwaluwen helemaal niet terug zullen komen. Begrijp je baron een beetje?

Mohawk2
Mohawk220 feb. 2020 - 23:03

Hermetisch geformuleerd weerwoord, Kleef, werkelijk briljant... echt véél sterker dan "boeien". Daar heb ik niet van terug. Heb je me daar even alle hoeken van de kamer laten zien, stuk retorisch genie van de logica dat je me d'r bent!

Baron von Kleef
Baron von Kleef21 feb. 2020 - 17:36

@Mohawk Dank je :-)

Thuiszitter
Thuiszitter20 feb. 2020 - 16:08

Alle waarschuwingen worden aan de kant geschoven 50 jaar geleden kreeg ik op mijn mavo al te horen dat milieuvervuiling gestopt moest worden anders ..... en ze hadden toen ook al gelijk . Wubbo Ockels kon het altijd zo juist uitleggen dat door mens doen het niet goed ging met moedertje aarde en als het zo door ging er geen leven meer mogelijk was voor ons mensheid. Politiek gaat gewoon door , er moet geld worden gemaakt, er is geen houden aan.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander20 feb. 2020 - 14:20

Oliepeil nog even controleren? Wat kan je hier nog over zeggen als economische groei, neoliberalisme en boze boeren op tractoren bij 'democratische besluitvorming' maatgevend zijn. Voor velen een kwestie van latere zorg. "Eerst maar weer even de tractor en oliepeil nakijken na die lange rit naar Den Haag."

Zeurmachine
Zeurmachine20 feb. 2020 - 11:52

Het zijn wetenschappers zelf die hard werken om zonder natuur de mens te laten voortbestaan. Ze vinden er wel wat op: voedsel zonder bestuiving. De aarbol is straks één groot stadsfattenwalhalla. Met wat parken. Wat echt niet op de natuur veroverd kan worden, is dan de nieuwe wildernis. Kaal en vervuild. De Amazone is straks gewoon vergeten. Wanneer is de mens nou echt op de rem gaan staan om ecologische redenen. Hier en daar is wat natuurbehoud. Maar hebbers en graaiers staan al aan de hekken te rukken. "Consumenten hebben behoeften." "Er zijn nu eenmaal grote gezinnen." "Zonder winstgroei stort de maatschappij in." "Wij willen ook rijk worden."

4 Reacties
datkanniet
datkanniet20 feb. 2020 - 12:57

Jij geeft dus wetenschappers de schuld van politieke, maatschappelijke en bedrijfseconomische beslissingen?

Zeurmachine
Zeurmachine20 feb. 2020 - 13:46

Veel wetenschappers laten zich wel erg gewillig voor het karretje spannen van degenen die politieke, maatschappelijke en bedrijfseconomische beslissingen nemen. Verder denken dan je academische carrière lang is: ook een optie.

vdbemt
vdbemt20 feb. 2020 - 13:54

"Wanneer is de mens nou echt op de rem gaan staan om ecologische redenen?" Goede vraag. Het zijn echter regeringsverantwoordelijke politici, met als (liberaal) hoogststaand doel: immer groeiende economie, die daar schuldig aan zijn. Door decennia heen zijn er al zat wetenschappers geweest die dringende waarschuwingen hebben afgegeven. Maar zij bepalen het beleid niet. Het is vrij onzinnig om hun de schuld te geven.

vdbemt
vdbemt20 feb. 2020 - 15:42

@Zeurmachine. Ach. Overal heb je rotte peren. Dus van dat slag zal er hier ook tussen zitten. Maar dit standpunt van jou is net zoiets als: alle immigranten zijn gelukszoekers; alle allochtonen het land uit, want ze zijn crimineel. Een zeer dubieus standpunt dus.

vdbemt
vdbemt20 feb. 2020 - 11:28

Tja. Wetenschappers. Wat weten die er nou van. Ik vind dat het wel meevalt (een willekeurige FvD-stemmer. Of PVV. Of CDA)

3 Reacties
OlavM
OlavM20 feb. 2020 - 14:20

Tuurlijk. Wetenschappers hebben ook maar een mening.....

Rik Achterom
Rik Achterom20 feb. 2020 - 16:05

Ik ben PVV stemmer en ik vind zeer zeker niet dat het mee valt.

ton14024
ton1402420 feb. 2020 - 17:57

De FvD/PVV/CDA stemmer: Ik zeg niet wat ik vind, maar ik vind niet wat jij vindt.