Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wetenschappers: klimaatcrisis niet meer tegen te houden, alleen nog te beperken

  •  
08-10-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2160 keer bekeken
  •  
ANP-510381204

De aarde betreedt een "kritieke en onvoorspelbare nieuwe fase van de klimaatcrisis". Dat schrijven wetenschappers aan de vooravond van de klimaattop COP29 in een nieuw rapport. Ondanks waarschuwingen "gaan we nog steeds de verkeerde kant op", aldus de wetenschappers. Ze schrijven dat we "alleen nog kunnen hopen de omvang van de schade te beperken".

Het rapport draagt de titel 'Gevaarlijke tijden op planeet aarde'. Daarin beschrijven de experts de staat van het klimaat. Het rapport verscheen dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift BioScience. Zo is de uitstoot van fossiele brandstoffen "gestegen naar recordhoogte" en de drie heetste dagen ooit gemeten vonden plaats in juli van dit jaar. De mensheid bevindt volgens de wetenschappers zich in een "ernstige situatie die nog nooit eerder in de menselijke geschiedenis is voorgekomen".

De klimaattop begint op 11 november in gastland Azerbeidzjan. Tijdens het internationale overleg wordt het mondiale klimaatbeleid besproken.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

PVDB2
PVDB2
9 okt. 2024 - 12:34
Voor een land dat nog relatief weinig last van de gevolgen van klimaatverandering heeft gehad (of andere natuurrampen die minder klimaat gerelateerd zijn) mogen we ons prijzen dat de economische en maatschappelijke kosten die het met zich meebrengt niet (nog) in de portemonnee treffen. Daar zit toch de sleutel. Als zaken moelijker te verzekeren worden, korte- termijn visie op winst door het bedrijfsleven en het aandeelhoudersbelang leidend blijft zal er weinig veranderen. Zeker met rechts liberale of conservatieven handen aan het stuur waar de fossiele energiebedrijven (financieel) voet aan de grond krijgen. De consument, die ook kiezer is, kan daar verandering in brengen. Door zich te informeren, anders te stemmen. Te lang op de oude industrie wedden betekend economische achterstand. Mede door technische ontwikkelingen. Zoals we in de auto-industrie veel zien, waar de concurrentie ver voorruit is in schonere automobiliteit (EV/solidstate batterijen). Maar met hoogst inefficiënte e-fuels op de markt willen komen. In plaats van gezamenlijk een aanpak te vormen (politiek, bedrijfsleven) om schonere vervoer te goedkoper te maken, en vervuilender duurder. Met een betere financiële balans. Maar ook dan zal het lastig blijven voor de rechtse rakker. Het gaat erom dat mensen die een wetenschappelijk feit duiden en oplossing daarvoor, negatief valt bij hen. Op het gebied waar je invloed op hebt maatregelen kan nemen (luxe consumptie) en wat je meer doet dan de duiders.
JongMHF
JongMHF
9 okt. 2024 - 8:13
Pas als de vloedgolven je deur inbeuken, de extreme storm het dak afrukt, de aardverschuivingen je huis de rivier induwt, dan pas reageren mensen. Het is maar de vraag of dat dan adequaat zal zijn, want als de ellende daar is, is voorkomen voorbij. Het weer aardig te lezen dat het in een kringetje van oorzaak en gevolg nog steeds met verve wordt beoefend. Iets dat al 50 jaar bekend is, werd en wordt niet (fundamenteel) aangepakt, en omdat het niet werd en wordt aangepakt heeft het geen zin meer om het aan te pakken. Zo suddert de mensheid maar door. Zojuist zag ik een weerman bij CNN in tranen toen hij in het moment waarnam de de luchtdruk met 50 millibar in een uur was gezakt. Dat fenomeen gaf voor hem aan hoe klimaatverandering het weer volkomen onberekenbaar aan het maken is. Meer dan 15 000 wetenschappers roepen al jaren dat er meer gedaan moet worden. Maar de 1600 wetenschappers die daar anders over denken zijn luidruchtiger en passen meer in het straatje om niks te doen. Een ander geluid is dat het geen zin heeft om als klein land, als persoon iets te doen, want ... (vul maar in) Ik ben pessimistisch, verdrietig voor al het leven dat niet vraagt om deze ellende. Ik ben kwaad op al die bedrijven die moedwillig de boel verzieken en dwarsbomen en het leven voor iedereen verpesten. Gelukkig heb ik geen eigen nageslacht, niet jong meer en heb ik een mooi leven achter de rug. Mijn einde is geen ramp, voor vele anderen echter wel. Dus ik blijf vechten.
2 Reacties
vdbemt
vdbemt9 okt. 2024 - 8:31
Dank je. Het is te triest voor woorden. Dan zitten we ook nog eens in het slechtste politieke klimaat dat we hier ooit gehad hebben. Ook t.a.v. het klimaat.
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 okt. 2024 - 10:44
Net als sommige atollen kan Nederland op termijn (voor een deel) beter worden ontruimd. Laten we voor de verandering eens ipv gods water over gods akker te laten lopen op tijd gaan plannnen hoe we dat gaan doen.
EricDonkaew
EricDonkaew
9 okt. 2024 - 6:41
Hier in Thailand. Vroeger: geen auto in een dorpje. Wat later: 1 auto. Wat later: 1 auto per (grote) familie. Wat later: 1 auto per gezin. Nu (nou het streven dan): 1 auto per volwassene. Vroeger: geen motorbikes. Nu: iedereen, zelfs zeer jeugdigen, een eigen motorbike. Vroeger: men bleef gewoon in het dorp. Later: 500 km reizen?: (afgeladen) autobus. Nu: 500 km reizen?: het vliegtuig. Vroeger: weinig vlees eten, want niet veel geld. Nu: geen maaltijd zonder vlees, want geld genoeg. Niemand heeft het over 'klimaat' in Thailand. Mogelijk is er geen eens een woord voor. Voor Thailand kun je ook invullen: India, Indonesië, China, Brazilië, Mexico en allerlei kleinere landen die samen grotere gehelen vormen. Het relatieve pessimisme van de klimaatwetenschappers is dus zeker terecht. Probeer de manier van denken en leven maar eens te veranderen in de opkomende wereld. Ik heb overigens wel een deeloplossing.
6 Reacties
vdbemt
vdbemt9 okt. 2024 - 8:42
Nou ja. Je kunt daar ook Nederland invullen. En Nederland, ook de andere westerse landen, heeft dat bereikt met fossiel. Vervuilend fossiel. Ofwel: je kunt de westerse landen de huidige klimaatstatus verwijten. Niet de armere, minder welvarende naties. Bizar genoeg worden die wel weer als excuus aangereikt (wat heeft het voor zin iets te doen als China......) voor luiheid bij klimaatgericht handelen. Voor de weg naar de welvaart die wij vervuilend al hebben bereikt, heeft een land als China ook nog kolen nodig. Maar ze zijn OOK nr1 op de wereld als het gaat om gebruik en toepassing van groene energie. Ik ben wel benieuwd naar die deeloplossing van je alleen al om de manier van denken en leven in NEDERLAND eens te veranderen.
EricDonkaew
EricDonkaew9 okt. 2024 - 9:34
@bemt ------------------------ Nou, ik heb er bij nader inzien zelfs twee. 1) De 'American way of life' veroorzaakt een twee keer zo grote voetafdruk als de 'European way of life'. American way of life: bijvoorbeeld eigen zwembad, eigen sauna, ieder gezinslid eigen auto, ieder kind eigen computerruimte met tv. European way of life: bijvoorbeeld zwembad en sauna delen met de buurt, meestal 1 auto per gezin, etc. Inwoners van opkomende landen streven naar de American way of life. Dat lukt ze bij lange na nog niet, maar het is wel hun streven. Op een of andere manier moet dat streven verlegd worden naar de European way of life. Hoe, dat weet ik ook niet, maar regeringsleiders kunnen wellicht wat doen. 2) Tegenwoordig is bijna de hele wereld de westerse of verwesterde wereld, en dat betekent: opstaan als het al twee uur licht is en naar bed gaan als het al twee uur donker is. Zet de wekker twee uur eerder en ga ook twee uur eerder naar bed. Alle landen moeten meewerken en dat is lastig, maar als de strijd tegen klimaatverandering zo belangrijk is, dan moeten we er met z'n allen toch wat aan doen he. Behalve klimaatwinst zijn de energierekeningen voor de gewone burger dan een stuk lager. En het is een gezonder levensritme. Win-win-win dus. Waarom doen we dit niet gewoon met z'n allen? Een derde deeloplossing ken je al van mij: naast duurzame energie ook kernenergie. Geen taboe op dat laatste.
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 okt. 2024 - 12:20
Noorse experts zeiden wel eens dat er allereerst moest worden begonnen met bezuinigen op het energieverbruik. Dat kost ook niets.
vdbemt
vdbemt9 okt. 2024 - 13:12
Dank voor het beschrijven van je oplossingen. Om met de laatste te beginnen. De zomertijd is ingesteld met de geachte dat dat energie zou besparen. Inmiddels is gebleken (ook Essent heeft dat uitgezocht) dat daar nauwelijks tot geen sprake van is. Dan zie ik niet dat een switch van 2 uur dat wél gaat doen. Los van het feit dat óók de European way of life veel te belastend is (hoe leeft de ceo van ING met zijn 2,2 miljoen aan salaris exclusief zijn bonus van ruim 2 ton; en vindt neo-liberaal NL niet dat we die niet een klein beetje extra mogen belasten ten gunste van de kleinste inkomens?), zeg je: daar moeten we wereldwijd naar streven. Alleen hoe weet ik niet. Ofwel: je hebt geen oplossing. Als je 'hoe' zou weten (al is het een richting), dán heb je een oplossing.
TheunT
TheunT9 okt. 2024 - 14:18
Met belasting en ontheffing kan je vervuiling en duurzaam deels de markt uit en inprijzen.
EricDonkaew
EricDonkaew10 okt. 2024 - 1:14
@bemt --------------------- Jouw eerste alinea: ik heb het niet over zomertijd, maar over het opstaan als het licht begint te worden. Dat heb je met zomertijd niet. En gaan slapen als het donker wordt. Dit scheelt onmiskenbaar veel energie. Of je moet tot de pijnlijke conclusie komen dat energiegebruik helemaal niet zoveel invloed heeft op het klimaat. ER vindt dat trouwens ook, althans die leden die zich daadwerkelijk zorgen maken over het klimaat (in plaats van "Het was weer gezellig zaterdag".). Eigenlijk vreemd dat jij dat dan niet vindt. Daarmee is niet het hele klimaatprobleem opgelost. Als het wereldwijd gebeurt, zou het zo'n 5-10% kunnen schelen. Met kernenergie los je ook niet voor 100% of 50% het klimaatprobleem op, maar een veel kleiner percentage. Alle beetjes helpen en echt grote percentages zijn niet te maken. Jouw tweede alinea: ik schreef juist dat de klimaatafdruk in de VS twee keer zo groot is als in Europa. Zich ontwikkelende landen kunnen zich, om in elk geval klimaatverlies te beperken (want daar gaat het hier om) beter richten op de Europese dan op de Amerikaanse levensstijl. En aangezien ook jij vindt dat de opkomende wereld het recht heeft zich ook qua persoonlijke welvaart te ontwikkelen, is het beter dat deze zich richt op Europa dat wat dat betreft welvarend genoeg is. En je kunt een oplossing hebben zonder dat je precies weet hoe je die moet bereiken. Dat is bij het redeneren toegestaan. Maar ik zei al: via regeringsleiders, dus top-down.
Leit
Leit
9 okt. 2024 - 5:46
Weinig mensen zien dat het een versneld effect heeft. Schone lucht leidt tot meer zonlicht en kracht en dat leidt weer tot warmte. “ Schonere lucht versterkt de opwarming ” https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/schonere-lucht-hogere-temperaturen#:~:text=Schonere%20lucht%20versterkt%20de%20opwarming&text=De%20zwaveldeeltjes%20reflecteren%20zonlicht%20en,die%20de%20grond%20bereikt%20toegenomen.
4 Reacties
MG1968-2
MG1968-29 okt. 2024 - 7:17
Achgut. Is ie weer. Wie? Ja die.
vdbemt
vdbemt9 okt. 2024 - 8:47
Potverdrie. Ik denk dat die ruim 15.000 wetenschappers die dit rapport onderschrijven DAT over het hoofd gezien hebben. Heb jij je kaartje voor de klimaattop al? Je moet ze echt gaan waarschuwen.
Leit
Leit9 okt. 2024 - 11:20
Is toch ook logisch. Er zijn zat rapporten over.
vdbemt
vdbemt9 okt. 2024 - 13:13
@Leit. Maar dan de vraag: waarom vertrouw je WEL op DIE rapporten en NIET op dit rapport??
Gio Servas
Gio Servas
9 okt. 2024 - 4:20
Er is geen mondiaal klimaatbeleid. Als ik zie in het stuk dat de uitstoot alleen maar toeneemt, terwijl dit in de EU met ongeveer 50% gedaald is en er sinds kort een enorme daling te zien is in de uitstoot van de energie industrie in EU welke verantwoordelijk is van het grootste deel van de uitstoot binnen de EU, dan vraag ik mij af waar de stijging vandaan komt en of de klimaatprotesten in de EU wel reeel zijn. Kunnen zij niet beter in Rusland, China en India protesteren? Dat zijn landen waar de uitstoot alleen maar stijgt.
4 Reacties
Inzicht
Inzicht9 okt. 2024 - 7:17
'terwijl dit in de EU met ongeveer 50% gedaald' ongeveer 30% t.o.v.1990 'of de klimaatprotesten in de EU wel reeel zijn' 1. De EU is nog steeds een van de grootste uitstoters ter wereld, zeker per hoofd vd bevolking. 2. Het is geen spelletje, wie is de grootste? Iedereen moet naar nul. China stoot het meeste uit, maar produceert ook het meest en ook het meeste duurzame technologie.
TheunT
TheunT9 okt. 2024 - 8:33
Laatste 10 jaar nauwelijks. https://ourworldindata.org/grapher/production-vs-consumption-co2-emissions?country=~OWID_EU27
vdbemt
vdbemt9 okt. 2024 - 8:59
Hoewel China met de VS nog steeds de grootste vervuiler is, is ze ook nr1 op de wereld in de ontwikkelingen, toepassingen en gebruik van groene energie. Protesteren lijkt me daar niet nodig. Nederland daarentegen staat in de top-10 van Europa als het gaat om de uitstoot per persoon. https://www.wwf.nl/wat-we-doen/focus/klimaatverandering/oorzaken-gevolgen-klimaat En met kabinet Wilders gaat dat niet beter worden. Dan zijn Naast China en de Verenigde Staten zijn er andere landen die een aanzienlijke bijdrage leveren aan de wereldwijde CO2-uitstoot, waaronder India, Rusland, Japan en Duitsland. Duitsland! EU ! https://www.viridiair.nl/blog/welk-land-is-de-grootste-vervuiler-ter-wereld/
Gerygrr
Gerygrr9 okt. 2024 - 10:49
Gigantische hoeveelheid energie voor de cloud en AI. Plus het mijnen van cryptomunten. Verduurzaming moet gestimuleerd. Belast onnodig energieverbruik. Beloon verduurzaming. Nu gebeurt het omgekeerde en worden groene initiatieven groene verdienmodellen.
NoSapiens
NoSapiens
8 okt. 2024 - 22:07
Van mij mag het losbarsten laat het maar kapot gaan alles. Wij mensen verdienen het omdat we precies de verkeerde keuzes maken en precies achter de verkeerde leiders aanlopen keer op keer. De domme mensch
2 Reacties
JongMHF
JongMHF9 okt. 2024 - 7:59
In de VS is dat al aan de gang. Het begint daar catastrofale vormen aan te nemen.
Gerygrr
Gerygrr9 okt. 2024 - 10:49
Kapitalisme.
NoSapiens
NoSapiens
8 okt. 2024 - 21:18
Tja met op de meeste plekken extreem rechts aan de macht zal er niets ten positieve veranderen jammer voor de volgende generaties die verdienen beter dan de zooi die we nu collectief achterlaten
2 Reacties
Agrippina
Agrippina9 okt. 2024 - 7:10
Geef me een linkse regering die er wat aan doet dan? De CO2 uitstoot en de vernietiging van de leefomgeving en biodiversiteit is niet een politiek gekleurde activiteit. In Duitsland, Portugal en Denemarken is links al langdurig aan de macht. De CO2 uitstoot per hoofd van de bevolking is daar precies hetzelfde als gemiddeld in Europa. Ook qua bos zijn de landen maar heel gemiddeld.
vdbemt
vdbemt9 okt. 2024 - 9:13
@Agrippina.:"De CO2 uitstoot en de vernietiging van de leefomgeving en biodiversiteit is niet een politiek gekleurde activiteit.:" Dat zou het niet moeten zijn. Maar het valt toch niet te ontkennen dat rechts weinig enthousiasme kent voor klimaatmaatregelen. "In Duitsland, Portugal en Denemarken is links al langdurig aan de macht. De CO2 uitstoot per hoofd van de bevolking is daar precies hetzelfde als gemiddeld in Europa." Hier geef je toch echt een verkeerde voorstelling van de werkelijkheid. Denemarken bijv. haalt dat gemiddelde OMLAAG omdat zij onder het gemiddelde zitten. Beter dus!!! https://thefactclub.nl/nederland-hoogste-co2-uitstoot/ Eigenlijk moet ik je bedanken. Je geeft me de gelegenheid te laten zien dat het WEL beter is een linkse regering te hebben.
Inzicht
Inzicht
8 okt. 2024 - 20:11
Voor wie geen zin heeft het te lezen, de belangrijkste conclusies van het rapport zijn: wereldwijde CO2 belasting, afbouwen van methaanuitstoot, bevolkingsgroei matigen door voorlichting en meer vrouwenrechten, meer plantaardig eten en meer natuurgebieden. Dat is dus ongeveer alles waar het populisme op tegen is. Het populisme leidt ons naar de afgrond. Dat klinkt misschien dramatisch, maar het zijn gewoon de feiten.
1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr9 okt. 2024 - 10:56
Bevolkingsgroei matigen en methaanuitstoot naar beneden. Zeker. Dus gaan we de kinderbijslag afbouwen. Plantaardig voedsel en circulair geteelde producten moeten goedkoper gemaakt. Beloon de korte vervoerslijnen en het minde4 belasten van het milieu. Geen levend vee vervoeren uit een ver buitenland om hier te worden geslacht. Energiemaatschappijen dwingen om versneld te investeren in het stroomnet. En vooral niet het terugleveren gaan doorberekenen. Laagverbruik gaan belonen. Grootverbruik gaan duurder maken.
RaymondenJoop
RaymondenJoop
8 okt. 2024 - 19:30
De gedachte dat je dit op tijd kon stoppen was dan ook mega naïef in de wereldcwaarin we leven.
TwoTone
TwoTone
8 okt. 2024 - 18:45
Dit is geen nieuws, dit was 10 jaar geleden ook al duidelijk. Alleen werd dat niet serieus genomen. Een paar stukken aarde die wat aan de klimaatregels doen, waarvan dan ook nog een gedeelte milieuregels zijn ipv klimaatregels, gaat het tempo van opwarming niet beperken. Ook die paar zonnepaneeltjes en windmolentjes in NL niet. Wat duidelijk is dat we op zijn best het tempo (iets) kunnen beperken van de opwarming als iedereen wereldwijd meedoet, en dan nog. Onze hoop is dus gevestigd dat landen als de VS, China en India het verduurzaamheidstempo opvoeren, en noord west europa zal het tempo moeten verlagen om niet failliet te gaan. Geen gemakkelijk vraagstuk. Om te verduurzamen heb je geld en kapitaal nodig, wat feitelijk nog verdiend wordt met een olie/gas gerealteerde economie. Utopie en het perpetuum mobiel bestaat niet. Zon, wind en water wel. Dus wie weet gaat het de komende 100 jaar nog hoed komen.
Kees Flipsen
Kees Flipsen
8 okt. 2024 - 18:33
De gene die macht hebben misbruiken die om bijvoorbeeld de politiek te manipuleren. De Duit en de Duit zou ik zeggen. Die fluit is klein pils vergeleken met het gevaar van het geld. Kijk naar de tabak industrie, zij hebben de jeugd weer aan het roken gebracht. Nu pleit de auto industrie voor uitstel van fossiel vrij. En wat heeft bijvoorbeeld shell gedaan. Zo zijn er tig voorbeelden. Misschien heeft Forum kamerlid van Houwelingen toch gelijk. Die zegt dat voor het halen van de klimaatdoelen en andere milieu gerelateerd tot een totalitair regime gaat leiden. Hij ziet daar een gevaar in. Ik denk dit ook en misschien moet dat dan maar vind ik. Een democratische wereldregering is beter en die kan de macht van de bedrijven aan banden te leggen en zorgen voor een betere verdeling van de knikkers.
2 Reacties
Gio Servas
Gio Servas9 okt. 2024 - 4:26
Probleem met het fossielvrij maken van de auto industrie is dat dit gaat zorgen voor een tijdelijke oplossing. Als je gaat kijken dat van de top 12 meest klimaatvriendelijke auto's er 5 zijn die hybride rijden en deze komen van een automerk die elektrisch wil overslaan en haar aandacht inzet op waterstof waarvan de auto's en veel lichter zijn en veel klimaatvriendelijker gebouwd worden dan elektrische auto's, dan moeten we toch wel achter onze oren krabben of het wel zo verstandig is om al ons geld in te zetten op elektrisch rijden. Zeker als het stroomnet dat bij lange na niet aankan en het grootste gedeelte van ons stroom komt van fossiele brandstoffen. Zelf rijd ik in een Toyota Corolla Hybride welke in haar levensloop klimaatvriendelijker is dan welke Tesla dan ook.
Kees Flipsen
Kees Flipsen9 okt. 2024 - 7:13
@ Gio Waterstof is inefficiënt omdat voor het zelfde resultaat veel meer energie nodig is. Dan zullen we moete accepteren dat we meer van het buitenland afhankelijk zijn voor de alternatieve energiebronnen. Waterstof zou ik inzetten voor campers, schepen en vrachtwagens bijvoorbeeld. Toch heb ik wel iets met waterstof. Uit onvruchtbare gebieden voor landbouw in noord Afrika of Spanje bijvoorbeeld. Schepen op waterstof die daar hun tanken vullen met waterstof.
Dehnus
Dehnus
8 okt. 2024 - 17:01
En dan gaat vandaag bij de lobbyisten de vlag uit. Het is gelukt, tot het laatste moment hebben ze lopen uitstellen en wantrouwen creëren. Ze kunnen trots zijn. De buit is binnen.
5 Reacties
MG1968-2
MG1968-28 okt. 2024 - 17:37
En morgen door naar de nieuwe doelen. Het kan in een generatie echt stuk. Want wie geeft er nou echt om zijn kinderen?
Kees Flipsen
Kees Flipsen8 okt. 2024 - 19:20
De technologie heeft ons in vele opzichten geholpen en in de toekomst naar de vernieling. Niet te stoppen, doodeng.
NoSapiens
NoSapiens8 okt. 2024 - 21:20
Maar ik zij hebben kinderen zouden ze hun eigen kinderen haten soms?
ikdoemaarwat
ikdoemaarwat8 okt. 2024 - 21:36
@Dehnus, MG en Flipsen: Wat was jullie bijdrage?
MG1968-2
MG1968-29 okt. 2024 - 7:22
@ikdoemaarwat Op de eerste plaats: Wel je kinderen een toekomst gunnen en niet aan de handrem gaan hangen wat betreft klimaatmaatregelen.
Backtobasics
Backtobasics
8 okt. 2024 - 16:15
De wereld zucht momenteel helaas onder de grote invloed van groei geobserdeerde neoliberalen, oorlogzuchtige dictators en religieuze fanaten. Allemaal desastreuze types voor mens, natuur en leefomgeving. Ontzettend treurig voor de kinderen van nu.
Joop1961
Joop1961
8 okt. 2024 - 16:05
En schijnbaar zijn we weer met oa vliegen op het aantal passagiers van voor de coronacrisis. Heel veel mensen hebben gewoon schijt aan alles zolang ze maar vlieg uren kunnen maken en daarom wordt het tijd voor n grotere bijdrage van vliegmaatschappijen. Ten 2de zou er op electrische auto's meer korting) subsidie moeten komen zodat we ook de EU auto aan de man brengen en niet alleen uit China. Ten 3de treinen meer promoten en betaalbaar maken en geld wat vrijkomt vanuit vliegen investeren in prijs verlaging voor treinen . Fossiele industrie zwaarder belasten en oa ING en aandeelhouders zwaarder belasten.
hgroen2
hgroen2
8 okt. 2024 - 15:44
zolang we fossiele industrie te belangrijk vinden [lees politiek] is het vechten tegen de bierkaai
20 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 okt. 2024 - 15:52
Zonder onze manier van leven drastisch te veranderen/versoberen wordt het niets.
Anna R. Chist
Anna R. Chist8 okt. 2024 - 15:55
Er moet eens strikte scheiding komen tussen bedrijfsleven en staat. Niet alleen voor het klimaat. De bedrijven hebben nu meer macht dan de meeste landen en aangezien bedrijven geen mensen zijn geven ze geen zak om de toekomst.
Robbin_T
Robbin_T8 okt. 2024 - 16:04
@DanielleDefoe "Zonder onze manier van leven drastisch te veranderen/versoberen wordt het niets." En drastisch versoberen is iets waar niemand zin in heeft. Of heb je praktijkvoorbeelden hoe je dat zelf hebt aangepakt?
Jozias2
Jozias28 okt. 2024 - 16:50
@hgroen. Volgens mij leeft u niet zelfvoorzienend ergens op de heide maar plaatst u reacties op een website welke heel veel energie in een datacenter verbruikt. Dus u vind het kennelijk ook niet het allerbelangrijkste.
TheunT
TheunT8 okt. 2024 - 16:55
Drastisch versoberen van het midden valt denk ik wel mee. Dat daarboven kan eigenlijk niet door de beugel.
MG1968-2
MG1968-28 okt. 2024 - 17:39
@Jozias Daar laat je jezelf weer zien hoor. Dat je van anderen verwacht dat alvast in een nog niet gerealiseerde gewenste toekomst gaan leven. Dat jij mensen ondersteunt die parlementen buitenspel zetten om alvast te doen alsof ze de door hun gewenste toekomst al daadwerkelijk gerealiseerd hebben verbaasd dan ook helemaal niet.
Jozias2
Jozias28 okt. 2024 - 19:09
@mg Nee hoor. Ik heb vooral kritiek op mensen die vinden dat ‘de ander’ moet verduurzamen en kritiek leveren op ‘de ander’ dat ze het niet belangrijk vinden. Vooral als die mensen zelf in twee niet duurzame huizen wonen. Als je vind dat de ander zijn gedrag moet aanpassen moet je daar zelf ook intrinsiek toe bereid zijn.
Eenmeningg
Eenmeningg8 okt. 2024 - 20:07
@jozias Heb jij al verduurzaamd? Als ik me goed herinner van de discussie over de salderingsregeling heb jij zonnepanelen. Iemand zei ooit treffend: "(Bijna) iedereen wil altijd de auto van een ander wegdoen...
MG1968-2
MG1968-28 okt. 2024 - 21:02
@jozias Niet duurzame huizen? Je kunt heel, heel slecht lezen. Geen huis. Waarom zou ik überhaupt een huis huis willen? En wat betreft duurzaamheid moet je de onmogelijkheid om zelf panelen op het dak van de complexen te plaatsen als huurder vooral niet verwarren met hoe niet duurzaam de gebouwen zijn. Hetgeen ook blijkt door een gezamenlijke energieverbruikskosten van 40 euro getuige de voorschotsnotas waar ik het vast recht af gehaald hebt. Wat je had kunnen weten als je gewoon gelezen had in plaats van mensen te haten die daadwerkelijk leven naar hoe ze zich voordoen. Maar ga vooral door met steunen van extreem rechts onder de vlag van de pvda/gl. Zoals hier. Alweer.
MG1968-2
MG1968-28 okt. 2024 - 21:07
Telkenmale blijkt weer dat je niets om klimaat en je kinderen geeft en anderen verdacht maakt die dat wel doen. Hier hgroen. En je doet dat opzichtig.
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 okt. 2024 - 23:41
Vegetariër, geen auto, 1 kind (autoloos & vegetariër). Geen verre vakanties wel een huis.
EricDonkaew
EricDonkaew9 okt. 2024 - 6:12
@DDefoe: (...) wel een huis. -------------------- Ja, dat kan niet hoor.
Robbin_T
Robbin_T9 okt. 2024 - 7:02
@TheunT “Drastisch versoberen van het midden valt denk ik wel mee.” Nee dat valt niet mee. Het midden in Nederland behoort tot de rijkste 10% van de wereld.
Jozias2
Jozias29 okt. 2024 - 7:15
@eenmening Ik heb inderdaad een duurzaam huis: geen gas, zonnepanelen en warmtepomp. Daarnaast ga ik net de trein naar mijn werk en niet met het vliegtuig op vakantie. @mg Belasting ontwijken, meerdere huizen bezetten en wonen in een huurhuis waar je zelf niet kunt verduurzamen is ook een keuze. Maar vooral roeien dat ‘de ander’ meer moet doen en dat we in 2025 klimaatneutraal moeten zijn.
MG1968-2
MG1968-29 okt. 2024 - 7:42
@DD Het zijn de types als @jozias en pas geleden ook @eric die van anderen een puriteinse interpretatie verwachten van standpunten die ze zelf op geen enkele manier ook zelf ondersteunen. Ze zijn de mensen die eisen van de gelovige dat ze zich als fundamentalist gedragen of alvast gaan leven in de nog niet gerealiseerde toekomst. En dat laatste streven ze zelf naar. En denken dat te kunnen omdat ze niets op hebben met democratie, democratische processen en recht, regelgeving en rechtstaat instrumenteel inzetten voor de dikke ikke. Ook als daarvoor democratie en rechtstaat moet wijken. Niet dat ze PVV'r zijn maar op dit punt komt de perceptie van het afdwingen van de dikke ikke overeen met die van die partij.
MG1968-2
MG1968-29 okt. 2024 - 8:30
@Jozias "Belasting ontwijken" Ik ontwijk geen belasting. Of je moet het verhuizen om meer belasting te willen betalen ontwijking willen noemen. Ik heb geen huizen, woon ook niet in huizen. En huur geen huis of huizen. "Maar vooral roeien dat ‘de ander’ meer moet doen en dat we in 2025 klimaatneutraal moeten zijn. " Dat doe ik dan ook helemaal niet. Nooit en nergens. Sterker nog, voordat de middenklasse kleur bekende was ik één van de grootste pleitbezorgers er van om de benodigde klimaatmaatregelen door de staat mee te financieren. Dus op kosten van jou en mij. Omdat ik weet dat de middenklasse de benodigde investeringen niet zelf kunnen opbrengen. Wat mijn verwijt aan jou is dat je zegt het klimaat een warm hart toe te dragen en telkenmale zelf aan de handrem gaat hangen. En zelfs aan de handrem gaan hangen mag je. Ik verwacht van extreem rechts immers niet anders. Mijn verwijt is dat je dat doet alsof dat vanuit een positie van veranderingsbereidheid doet. Vanuit de linkse visie van pvda/gl. En niets is minder waar. Dat verwijt ik je. Telkenmale weer. "meerdere huizen bezetten en wonen in een huurhuis waar je zelf niet kunt verduurzamen is ook een keuze." Dat wat ik huur valt in de hoogste duurzaamheidscategorie. Dat soort appartementen te huren is zeker een keuze. Meerdere appartementen is omdat ik jou fascistische agenda niet wil mee financieren. In het gedeelte van duitsland waar ik een appartement gehuurd heb speelt woningnood niet.
TheunT
TheunT9 okt. 2024 - 8:44
@Robbin Hoge middenklasse word niet mogelijk nee maar lage middenklasse wel.
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 okt. 2024 - 10:05
EricDonkaew ik zal het per omgaande laten afbreken en in een doos gaan leven.
Jozias2
Jozias29 okt. 2024 - 10:57
@mg Ik verwacht geen puriteinse interpretatie. Ik verwacht realisme en niet alleen maar kijken naar de staat/ overheid. Ik trek ook niet aan de handrem. Ik stel dat als je ingrijpende maatregelen neemt je niet alleen kunt kijken naar het effect op het klimaat maar ook op andere belangen. En ik ben het met u eens dat de overheid ook de middenklasse moet ondersteunen. Ik ben graag bereid daarvoor veel belasting te betalen.
Eenmeningg
Eenmeningg9 okt. 2024 - 23:03
@jozias Het zijn inderdaad juist vaak rechtse huizenbezitters die een relatief kleine carbon footprint hebben. Dat heeft deels te maken met kostenbesparing maar ook met hun manier van leven: - ze isoleren hun huis, nemen zonnepanelen en installeren een warmtepomp; als ze in een recent gebouwd huis wonen is dat meestal kilmaatneutraal - ze hebben vaak een tuin met bomen, struiken en planten die tijdens de groei CO2 opnemen - ze wonen meestal niet alleen; alleen wonen is heel slecht voor het klimaat - met uitzondering van VVD kiezers vliegen ze minder dan GL en D66 kiezers @MG is een typisch voorbeeld van een Farizeër die andere mensen zware lasten oplegt, die hij/zij zelfs met zijn pink niet aanraakt

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor