Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wetenschappers geschokt: klimaatverandering breekt alle records

  •  
21-03-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
165 keer bekeken
  •  
5395345796_fda64ee5e7_b
2016 mag dan wel het record houden voor het warmste jaar ooit gemeten, 2017 zet die trend gewoon door. Volgens de World Metereological Organisation begeven we ons nu echt op onbekend terrein. In een klimaatevaluatie van 2016, die het WMO dinsdag publiceerde, stijgen de temperaturen over de gehele wereld. Er wordt er uitzonderlijk laag of weinig ijs gemeten bij zowel de Noord- als de Zuidpool, en de zeespiegel stijgt snel.
Klimaatexperts noemen het rapport van de WMO ‘schokkend’. ‘De noodzaak van collectieve actie tegen klimaatverandering is nog nooit zo groot geweest, en de inzet nog nooit zo hoog’ aldus Professor David Reay, een emissie-expert aan de universiteit van Edinburgh. De opwarming van de aarde wordt vooral veroorzaakt door CO2-uitstoot van menselijke activiteiten. Deze uitstoot groeit met een recordtempo.
De nieuwe klimaatevaluatie van de WMO zorgt ook voor felle kritiek op Donald Trump: ‘Terwijl de data een steeds toenemende invloed van menselijke activiteit op het klimaatsysteem tonen, steken het kabinet van Trump en de Republikeinen in het Congres hun kop in het zand’ zegt Professor Sir Robert Watson, een vooraanstaande klimaatwetenschapper aan de Britse Universiteit van East Anglia, en voormalig voorzitter van het panel van de Verenigde Naties over klimaatwetenschap.
"Onze kinderen en kleinkinderen zullen terugkijken op klimaatontkenners en zich afvragen hoe ze de planeet hebben kunnen opofferen in ruil voor goedkope fossiele brandstoffen"
Trump is van plan om alle onderzoek naar klimaatonderzoek weg te bezuinigen. Terwijl de secretaris-generaal van de WMO erop aandringt dat investeringen in klimaatonderzoek essentieel zijn om wetenschappelijke kennis op gelijke tred te houden met het snelle tempo van ons veranderende klimaat.
Ver van ons bed Sinds de eerste metingen in 1880 zijn er niet zulke hoge gemiddelde wereldwijde temperaturen gemeten. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de aarde 115.000 jaar geleden voor het laatst zo warm was. Ook toont onderzoek aan dat de planeet in 4 miljoen jaar niet zulke hoge niveaus van koolstofdioxide heeft ervaren. Wetenschappers registreerden de minste hoeveelheid zee-ijs ooit.
De veranderende Noordpool en de afnemende hoeveelheid zee-ijs lijken misschien ver van ons verwijderd, maar de veranderingen die er plaatsvinden kunnen ons direct beïnvloeden. Het smelten van de Groenlandse ijskap is al een belangrijke bijdrage aan de stijging van de zeespiegel, en nieuw onderzoek benadrukt dat het smelten van het Arctische zee-ijs direct effect kan hebben op weersomstandigheden in Europa.
Zeeland, direct aan de kust, voelt in ieder geval de dreiging. University College Roosevelt deed in Zeeland een onderzoek naar bewustzijn over klimaatverandering.  Daaruit bleek dat 97 procent van de respondenten van het onderzoek zegt min of meer op de hoogte te zijn van de veranderingen. 26 procent ziet een zeer grote dreiging, 45 procent ziet een redelijke dreiging. De helft van de respondenten denkt echter dat het zowel aan de natuur als aan de mens ligt dat het klimaat zo snel verandert.
En hoewel de meeste mensen het erover eens is dat klimaatverandering in de toekomst een bedreiging wordt, voelen weinig mensen zich geroepen om nú actie te ondernemen.
Foto: CC  shinobu sugiyama
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.