Joop

Wetenschappers barsten in huilen uit bij aanschouwen gevolgen klimaatcrisis

  •    •  
04-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
262 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Mensen komen niet vaak voor in de documentaires van sir David Attenborough maar in zijn nieuwste Breaking Boundaries: The Science of Our Planet zijn enkele exemplaren te zien die gedrag vertonen dat zelden in het openbaar wordt waargenomen. De vermaarde Britse documentairemaker bekijkt met wetenschappers de gevolgen van de klimaatcrisis. Enkelen van hen wordt het teveel als ze aan het publiek duidelijk proberen te maken wat ze meemaken. Zo is er prof Terry Hughes, expert op het gebied van koraalriffen, die vertelt hoe in 2016, 2017 en 2020 werd waargenomen hoe grote delen van het Great Barrier Reef voor de kust van Australië werden verwoest door bleken als gevolg van temperatuurverandering. Hij moest de vernietiging in kaart brengen en zegt “Het is werk waarvan ik hoopte dat ik het nooit had hoeven doen want het is werkelijk zeer confronterend.” Daarna worden zijn woorden overspoeld door een stroom tranen die losbarst.
Ook dr. Daniella Teixeira, een bioloog die gespecialiseerd is in zeldzame soorten kaketoes, wordt het teveel als ze door de verwoestingen loopt die zijn aangericht door hevige bosbranden die als gevolg van klimaatverandering op grote schaal woeden in Australische natuurgebieden. Ze ziet het verkoolde nest van een stel kaketoes, vogels die ze ‘persoonlijk’ kent en constateert dat de nesten die bescherming bieden tegen roofdieren geen bescherming boden tegen het vuur. Op Kangaroo Island leeft een ondersoort van de bruine raafkaketoe die ernstig in het voortbestaan bedreigd wordt. Natuurbeschermers trachten het uitsterven van de soort te voorkomen.
Geen video? Klik hier.
Bijna reddeloos verloren is het sleutelbegrip in de documentaire die gebaseerd is op het onderzoek van de Zweedse prof Johan Rockström. Hij bestudeert de zogeheten kantelpunten in de ontwikkeling van de klimaatcrisis. Gebeurtenissen die een versneld dominoeffect tot gevolg hebben waardoor veranderingen zich plots in een veel hoger tempo voltrekken. Het zijn dergelijke kantelpunten die onherstelbare verwoestingen aanrichten en Attenborough laat zien dat we dergelijke punten naderen. Kenmerk is dat ze lang onopgemerkt blijven, zoals een aanstormende trein. Het is nu nog mogelijk ze te ontwijken maar de tijd dringt met de dag. Of de catastrofes zich gaan voltrekken is geen gevolg van het lot maar van menselijke keuzes. De ecologische systemen die de planeet Aarde de afgelopen 10.000 jaar stabiel hebben gehouden, staan op het punt vernietigd te worden door de mens, maakt de documentaire duidelijk.
IJslagen en oceaanstromingen zijn aan het veranderen. Als die veranderingen een bepaald niveau bereiken zijn ze niet alleen onomkeerbaar maar zullen ze in rap tempo tal van andere veranderingen in gang zetten dan wel versnellen. Als de CO2 uitstoot niet voldoende verminderd wordt zijn die veranderingen onafwendbaar, legt The Guardian uit.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (73)

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 jun. 2021 - 7:34

Nu weer de vervuiling van het water in Nieuw Zeeland door jawel, alweer de boeren. Alle mest stroomt linea recta in de riviertjes en rivieren, geen levend wezen houdt het in dat water nog uit. Tja, het aanschouwen met je eigen ogen is blijkbaar nog erger dan het al jaren en jaren weten.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jun. 2021 - 8:16

verbaast u dat?

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jun. 2021 - 9:14

DanielleDefoe Mij verbaast niets meer. Maar toch komt daar iedere keer die verdomde hoop weer om de hoek kijken op het gezond verstand van politici! Ik ben bang dat het hele politieke spel enkel nog om macht en het genereren van kapitaal draait.

Tom Meijer
Tom Meijer11 jul. 2021 - 20:28

Anders gaan stemmen.

Leman
Leman5 jun. 2021 - 9:18

De corruptie en de achterlijkheid van de mens is de oorzaak. Als het zo slecht gaat dan zou er toch allang crisisberaad op internationaal niveau zijn? Doortastende plannen worden gemaakt en alles op alles worden gezet om deze ramp die al begonnen is te bestrijden. In Nederland zijn we dan nog redelijk op de hoogte wat er aan de hand is maar grote landen als China met 1,4 miljard geïndoctrineerde robotten die bestuurd worden door corrupte korte termijn winst criminelen gaan gewoon door met de vernietiging. Het is dweilen met de kraan open.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt5 jun. 2021 - 15:12

" In Nederland zijn we dan nog redelijk op de hoogte wat er aan de hand is" Alleen onze regeringen doen er maar steeds niets aan. Die (Rutte c.s) komen slechts met schijnoplossingen (corruptie en achterlijkheid), zoals de PAS. Die door de rechter gelukkig de nek is omgedraaid. En laten de vervuilende multinationals zoals Shell en Tata vrolijk de nabije omgeving EN het klimaat verpesten. Dus ga nou niet naar China lopen wijzen. Die hebben een kleine 1400 miljoen inwoners tegenover 17miljoen van Nederland en zijn vreselijk hard op weg technologisch leider te worden op de wereld. Ook qua groene energie.

Balgehakt
Balgehakt5 jun. 2021 - 18:41

vdbemt 5 juni 2021 at 17:12 " China gaat 1.171 nieuwe kolencentrales bouwen " Aan je opmerking te zien ben jij er nooit geweest nou ik wel het enige wat daar redelijk milieu bewust is dat zijn de elektrische scooters. Ik ben 3 weken in Shanghai geweest de smog is daar smerig en de blauwe lucht zien dat is daar een zeldzaamheid zelfs op een hoogte van dik 400 meter. Dus technologisch leider verre van dat zelfs de grootste vervuiler ter wereld zal je bedoelen. En ja ik weet het enkel in Shanghai wonen dik 16 miljoen mensen en je doet er op de rijksweg die dwars door de stad loopt 1,5 uur over om van de ene naar de andere kant te komen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jun. 2021 - 8:19

China kijkt mij als voorbeeldnatie niet zo geslaagd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jun. 2021 - 9:36

lijkt

Berend22
Berend224 jun. 2021 - 15:03

Het klimaat is voor ons niet meer te redden, zonnepanelen en windmolens helpen niet of onvoldoende. Dus adaptie is de te kiezen weg en dat betekend voor Nederland niet veel goeds. Grootste deel van ons land ligt op een extreem ongunstige plek.

ton14024
ton140244 jun. 2021 - 13:25

Het is al langer 5 voor 12 dan door de grootste klimaatontkenner mogelijk werd geacht.

6 Reacties
Loebkesman
Loebkesman4 jun. 2021 - 21:42

Maar waarom gebeurt er dan zo weinig. Zit decennia te wachten op jouw einde der tijden (diverse doemscenario’s).

ton14024
ton140245 jun. 2021 - 10:27

L, ik voorspel geen einde der tijden, eerder het tegengestelde. Tijd is een meetlat van verandering en die zullen er meer dan genoeg zijn. Ik voorspel ook geen einde van de mensheid, daar daar geen kruid tegen is. Mijn doemscenario´s worden juist steeds dichter benaderd door de wetenschap. Ik noemde al lang 2 graden het tippingpoint, maar decennia is zwaar overdreven. Maar dit alles is eenvoudig te verklaren: jij ziet weinig en ik zie meer.

vdbemt
vdbemt5 jun. 2021 - 15:16

@Loebkesman. Als je ziende blind en horende doof blijft, dan krijg je inderdaad niet door wat er al zo lang aan vervuiling, verschraling en verarming aan natuur en milieu plaatsvindt

zeeman aan wal
zeeman aan wal10 jun. 2021 - 12:13

Loebkesman; de ondergang komt niet als een grote klap maar duurt een jaar of 200. Zoals we nu bezig zijn, is over een jaar of 200 het grootste deel van de mensheid verdwenen, evenals het grootste deel van het andere leven op aarde. En de kans dat we dit kunnen voorkomen is bijzonder klein, zoals het nu gaat. Het einde der tijden gaat dus zo langzaam dat je het nauwelijks ziet. Spreidt zich uit over diverse generaties.

zeeman aan wal
zeeman aan wal10 jun. 2021 - 12:45

Het huidige meest realistische scenario is een opwarming van 3-6 graden rond het jaar 2100, en daarin zijn alle huidige en geplande maatregelen ingecalculeerd. En na het jaar 2100 gaat de opwarming gewoon door. Uiteindelijk eindigen we met de resterende mensen op de zuidpool en het noordelijke arctische gebied, en krijg je een soort mad max toekomst.

JanB2
JanB27 jul. 2021 - 20:35

Vraag me af hoe Loebkesman van onder die steen die kennelijk zijn vaste verblijfplaats vormt toch berichten op Joop kan krijgen.

Phil2
Phil24 jun. 2021 - 13:18

Da's natuurlijk de grote tragedie met de mensheid. Waarschuwen heeft maar beperkt zin. Het moet echt goed mis gaan voordat we van koers veranderen. Op gebied van oorlog en vrede, hebben we er zelfs twee wereldoorlogen voor nodig gehad voordat er een Verenigde Naties kwam. De Volkenbond kwam na WO1 niet tot stand. Zo zal het (helaas) ook met het klimaat gaan. Terwijl de voortekenen er al lang zijn.

3 Reacties
gimli55
gimli554 jun. 2021 - 19:07

@Phil De club van Rome heeft er in de 60er jaren al voor gewaarschuwd, en het grote probleem is dat de wetenschap en net zo min als de burger invloed heeft op de politiek en de keuzes die er al 60 jaar worden genomen. Pas wanneer de warme golfstroom tot stilstand is gekomen door het smeltwater van Groenland, zal een deel van de politiek wakker schrikken. In de jaren 70 heb ik al boeken gelezen, waarin een simpel scheikundig principe werd uitgelegd. Het oplossend vermogen van gassen is afhankelijk van de temperatuur van het oplosmiddel. Hoe hoger de temperatuur, hoe minder gassen opgelost blijven. Een heel groot gedeelte van de huidige koolstofdioxide is nu opgelost in het oceaanwater. Stijgt die temperatuur, dan komt er een heleboel koolstofdioxide vrij. Te samen met het bevroren methaan wat op de bodem van de oceanen ligt. In Siberië is het al gaande. Er komt een tipping point en daar is de politiek met het korte termijn regeren niet in geïnteresseerd. De verkiezingen moeten weer gewonnen worden en dat betekent macht. Macht om nog meer te vernietigen.

Buitenstaander
Buitenstaander5 jun. 2021 - 8:55

@gimli55 Als we het dan toch over de Club van Rome hebben: Eerlijk zijn; die zaten er met hun doemscenario goed naast. Da n hadden we nu al geen grondstoffen meer gehad etc. Dat type clubs en we kennen ze ook in NL scheppen er een oneindig genoegen in om alleen maar in angsscenario's te denken en nooit technische oplossingen mee te nemen . Alleen maar terug-naar-paard-en-wagen theorien

dirk den boer
dirk den boer12 jul. 2021 - 19:53

Inderdaad Phil & Gimli, die Club van Rome heeft er een halve eeuw geleden al voor gewaarschuwd. Ik herinner mij een grafiekje uit de Grenzen vd Groei, wat doet mensen in beweging komen? Dat is voor alles de prijzen in de supers en de cafes die week en de wegomleggingen in de wijk. En zo nog wat dingetjes. Als laatste werden abstracte zaken in een verre toekomst en ver buiten je persoonlijke invloedssfeer genoemd, idd dat klimaat dus. Het mooiste is, dat rapport werd vrij algemeen bekritiseerd, kijk nou eens, waar is die aangekondigde honger nu gebleven? En de prijs van koper en tin ging ook al niet omhoog. Maak je geen zorgen dus, allemaal loos kabaal. Ik denk ook dat uiteindelijk de wal het schip gaat keren, het zal niet vd politiek , afspraken van Parijs of Kopenhagen komen, tenminste, ik merk niets van gedragsverandering in mijn omgeving....., een beter milieu begint bij jezelf ??? Het zal afhangen van een of andere gerelateerde, ernstige verstoring of globale ramp, massale immigratie van mensen die hun land kwijtraken of geen oogsten meer hebben, lege oceanen, onbeheersbare bosbranden of kwallen- of algenuitbraken. Wellicht weer een of andere pest van onvoorziene proporties en aard??

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen4 jun. 2021 - 12:09

Ik denk niet dat de natuur zich veel aantrekt van huilende biologen. Soorten passen zich aan, soorten verdwijnen en nieuwe soorten nemen hun plaats in. Of dit nu de Calyptorhynchus lathami of de Homo sapiens betreft. Wie rouwt er nog om de Sahelanthropus tchadensis?

12 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers4 jun. 2021 - 13:35

Mischien is het je niet opgevallen maar er zijn zodadelijk 12 biljoen mensen, en die vernietigen de ecosystemen en hun connecties. De mens laat geen veilige plek over voor nieuwe soorten. Dit is niet meer de wereld voor evolutie.

Dehnus
Dehnus4 jun. 2021 - 13:39

Altijd eentje. Echt... alles voor de centjes, boertjes en macht? Is het niet?

Fabius
Fabius4 jun. 2021 - 15:02

'Ik denk niet dat de natuur zich veel aantrekt van huilende biologen' U zou zich wel eens heel erg kunnen vergissen!

Petje3
Petje34 jun. 2021 - 17:06

Paul Spijkers; 12 biljoen mensen duurt in dit tempo nog wel een paar miljoen jaar. Ik zou me daar niet zo druk over maken.

FromValue
FromValue4 jun. 2021 - 22:00

12 biljoen is vrij veel... Een miljard is 1000 miljoen. Een biljoen is 1000 miljard. 12 biljoen is dus 12.000 miljard... Dan is er voor elk mens maar 10 vierkante meter land op aarde.....

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 jun. 2021 - 23:42

@Petje 75 jaar of zo https://www.google.com/search?q=population+world&oq=population+world&aqs=chrome..69i57j0l4j69i65l3.8392j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Joe Speedboot
Joe Speedboot5 jun. 2021 - 8:26

'soorten verdwijnen en nieuwe soorten nemen hun plaats in.' Ongetwijfeld. De vraag is alleen of het op lange termijn voor de mens leefbaar blijft en of je dat experiment wilt aangaan.

PVDB2
PVDB25 jun. 2021 - 8:50

@Paul 12 biljoen mensen is wel erg veel hoor, ik denk eerder dat het minimaal een factor 1000 minder zal zijn. Het is en blijft een paradox. Economische ontwikkeling leidt tot minder mensen maar tot meer consumptie. Consumptie is de grootste drijfveer, want consumptie betekend verkoop, productie, werkgelegenheid, winst, belastinginkomsten (als ze niet ontweken worden via Nederland ????). Consumptie op de huidige manier betekend gebruik van grondstoffen, fossiele brandstoffen. Verandering zal moeten maar blijft nog even lastig aangezien er grote financiële belangen mee behartigd zijn. Lobby groepen, aandeelhouders, CEO's c.s. Het is inderdaad de politiek die zaken kan veranderen. Echter daar zijn rigoureuze keuzes voor nodig die ons allen pijn zullen doen in het begin. Een cliché, maar zonder dat verandert er weinig. De consument/stemmer heeft een bepaalde macht, maar wetgeving en handhaving ligt bij de politiek. En zolang die een kortetermijnvisie hebben (achterban, volgende verkiezingen) wordt dat lastig. Tot men het niet meer kán verkopen (VVD/CDA). Tot dan zal geld (winst) de drijfveer zijn. Terwijl dat geld je vrijheid geeft, je nodig zal hebben, maar een middel blijft. Want hoe langer je wacht met actie hoe duurder het zal worden.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 jun. 2021 - 11:23

PVD Er blijven steeds meer mensen bij komen, dus die paradox is er vooralsnog niet. Mischien tel je anders dan de rest van de wereld. Dat kan. Ik normaal gesproken niet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 jun. 2021 - 11:33

G. de Vol Voor evolutie is een netwerk van natuur dat niet door mensen verstoord word en veel tijd nodig en meestal een hoop plek. In een oerwoud waar geen mensen het een 10 miljoen jaar vernielen kan vanalles gebeuren. Maar op een betonnen parkeer terrein waar steeds over gereden en gesprayd word niet. Doe een sommetje. Tel de dier soorten op die de mens heeft weggewerkt, en min de soorten die bijgekomen zijn. Mogenlijke woon plekken en verspreiding is niet langer mogenlijk voor nieuwe soorten. We als de mens teruggebracht word tot een miljoen of zo. Maar we zijn meer dan 7 biljoen (of hoe je dat in je provincie ook vertaald) en rond de eeuw wisseling 12 biljoen. Elke kans voor evolutie word verknalt. Dus we zullen moeten wachten op de tijd van veel veel minder mensen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 jun. 2021 - 11:35

Maar inderdaad, bacterien zullen wel overblijven. Gefeliciteerd.

dirk den boer
dirk den boer12 jul. 2021 - 20:15

Hahaha, biljoen gezegd waar duidelijk miljard wordt bedoeld, komt natuurlijk van de berichten in de engelse media, begrotingen van trillions, wereldbevolkingen van billions (= onze miljarden).1000.000.000 is een miljard in NL, en 1 billion in de USA... Hoe vaak ik dat afgelopen jaren niet ergens tegengekomen ben??

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 jun. 2021 - 11:53

Prachtige vogels, zwarte kaketoes. Als je ze tegenkomt, zijn ze als totem dieren die een beboste helling als heilig maken. Er is nog echte natuur in Australie. Er is dan ook nog best veel over te verwoesten. Hoe meer mensen, hoe meer en langer er vernietigt word. Het is daar dat de meeste soorten uitsterven. En ja, als wakker mens, kom je er langs, besef je het, en huil je.

Buitenstaander
Buitenstaander4 jun. 2021 - 11:28

Ach ja, en als ik dan zie hoe al die bezorgde - er is geen planet B- milennials hun zooi achterlaten na feestjes buiten of in het park, schieten bij mij de tranen in m'n ogen. Als je bezorgd ben over t klimaat begin dan eenvoudig met het milieu in je eigen buurt .....

1 Reactie
vdbemt
vdbemt5 jun. 2021 - 15:18

Teruggeredeneerd, het milieu in eigen buurt is al niet belangrijk, laat staan bezorgd over het klimaat.

Leontrotsky
Leontrotsky4 jun. 2021 - 11:20

En dan zitten wij in Nederland te zeuren over biomassa en of we dit wel of niet moeten gaan gebruiken voor de klimaattransitie. Het is een Gotspe, Biomassa is één van de beste energieopwekkers die er zijn, samen met lucht en windenergie is biomassa DE oplossing om klimaatsverandering en de daarmee gepaard gaande vernietiging van de leefomgeving om te keren. We moeten juist volop biomassa gaan inzetten en we hoeven niet bang te zijn voor destructie van wouden. Biomassa zorgt er juist voor dat; A) bossen worden beschermd, ze zijn immers letterlijk van levensbelang voor biomassa; B) er meer bos komt, boeren zullen hun land massaal gaan omzetten in bos en ook op andere plaatsen krijgen we veel meer bos.

8 Reacties
ton14024
ton140244 jun. 2021 - 13:19

A) ???? B) Als je naar aantallen boompjes kijkt. Maar de massa aan bomen zal gestaag afnemen.

DeDunneVanDam
DeDunneVanDam4 jun. 2021 - 13:22

Dus dit is fake news dan volgens u: https://www.ad.nl/buitenland/boze-amerikanen-nederlandse-subsidies-voor-biomassa-maken-onze-natuur-kapot~a84b8eed/ De bossen zouden toch door biomassa beschemd worden? Hoe kan dit dan?

Buitenstaander
Buitenstaander4 jun. 2021 - 13:54

@trotsky Ik weet niet waar u die 'waarheid' over biomassa vandaan haalt, maar misschien is het geen luxe om het recente CBS artikel er eens op na te slaan. Trolt u altijd zo graag?

Ad Yerak
Ad Yerak4 jun. 2021 - 17:17

Als biomassa duurzaam zou zijn zouden we niet het hout uit het buitenland halen maar gewoon op de veluwe laten groeien en om het half jaar een bos bij planten, en dat alleen voor nederland. Laat staan dat de rest van de wereld op ons idee zou komen, dan komen we helemaal hout te kort. We verbranden met biomassa zo veel dat we het hout uit het buitenland moeten gaan halen met grote schepen, die de winst qua natuur alweer teniet doen met hun uitstoot. Daarbij komt ook nog eens dat snel groeiende bomen minder energie opwekken dan langzaam groeiende bomen (een berk vs een eik bv). Dus alleen in nederland halen we hout van ver weg om aan de energievraag te voldoen. Dan verder nog (het hout niet op) het probleem dat er meer hout gebruikt zou moeten worden in de bouw, omdat het duurzaam zou zijn dus moeten we nog meer hout hebben (hardhout is dat want grenen en vurenhout is te zacht om lang mee te gaan en impregneren is weer niet goed voor het milieu. Daarbij komt ook nog eens dat nederland al lang niet meer kan voldoen aan de voedselbehoefte. We eten met zijn allen meer dan dat we kunnen verbouwen, dus denk ik dat het heel vreemd zou zijn als boeren bos zouden gaan aanplanten ipv voedsel. Ja ik weet dat nederland heel veel exporteert, maar als de boontjes tegenwoordig uit marokko komen, appels uit nieuw zeeland en ga zo maar door, zouden we ons eerder af moeten vragen of het niet te druk is geworden in nederland? Alles wordt maar vol gebouwd wat altijd ten koste gaat van de natuur, maar volgens de EU moeten er nog meer mensen bij, terwijl we het drukst bevolkte land van de EU zijn (inw per km2). Leg mij nu eens echt uit hoe het zit want uw verhaal rammelt aan alle kanten

Emil J. Böttcher
Emil J. Böttcher4 jun. 2021 - 17:39

Petje Petje, dit ga jij nog meemaken.... In 1804 waren er 1 miljard mensen op Aarde. In 1960, iets meer dan 150 jaar later, was dit aantal opgelopen tot 3 miljard mensen. De groei van 5 tot 6 miljard mensen duurde 12 jaar.

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf4 jun. 2021 - 18:44

Bossen groeien langzamer dan wij stoken. Dat is waar biomassa fout gaat. Eigenlijk hetzelfde probleem als met olie en gas. Dat stoken we ook sneller op dan het ontstaat.

vdbemt
vdbemt5 jun. 2021 - 15:21

Als het zo zou gaan, wel. Maar het kapitalisme wint iedere keer weer. Er is weer iets gevonden waar erg veel geld mee verdiend kan worden. Dan gaat het in de praktijk daarvoor wel even anders dan bedoeld.

Joe Speedboot
Joe Speedboot5 jun. 2021 - 18:42

' is biomassa DE oplossing' Volkomen flauwekul. Biomassa, bomen kan je beter laten staan waar ze thuishoren. Dat is veel beter voor het klimaat. Die biomassacentrales hebben we te danken aan domme politici die zich dankzij een sterke lobby een dom idee hebben laten aanpraten.

Sam V
Sam V4 jun. 2021 - 10:37

Grote problemen terugbrengen naar individuele emoties helpt vaak om aandacht te krijgen en de publieke opinie te veranderen. Misschien dat deze documentaire weer wat mensen over de streep trekt die gevoelig zijn voor het persoonlijke verhaal en direct denken dat dat het hele verhaal is.

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers4 jun. 2021 - 11:36

Het hele verhaal is niet te bevatten. Wat we vernietigd zien is maar of waar we over horen en vooral wat we aankunnen voordat het teveel word is maar een minuscuul deeltje.

Joe Speedboot
Joe Speedboot5 jun. 2021 - 8:22

'en direct denken dat dat het hele verhaal is.' Dan kan jij ons vast en zeker het hele verhaal vertellen..

adriek
adriek4 jun. 2021 - 10:18

Gelukkig hebben we nog mensen als Thierry die vanuit hun enclaves blijven beweren dat er niets aan de hand is.

16 Reacties
Joopinie
Joopinie4 jun. 2021 - 11:03

@eirda Voor hem is er ook niets aan de hand. Ze pushen en dreinen door dwars over en langs de feiten heen. Architecten bouwen nu al aan monsterflats met ingebouwde boombakken. Mensen ervaren dan gekweekte boompjes als groene oase waar ooit natuur was. Zo misleiden ze de bewoners van de toekomst. Alle groen is straks kunstmatige kweek voor de mensheid. Het lijkt wel of de natuur bewust wordt opgeruimd voor dat doel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jun. 2021 - 11:07

De consumenten/vervuilers gaan so-wie-so toch wel in alle rust door met waar ze mee bezig waren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jun. 2021 - 11:11

Wacht maar tot het landijs op Groenland gaat verdwijnen.

ton14024
ton140244 jun. 2021 - 13:12

D, wacht maar tot? Laat me niet lachen onbenul, kijk hoe het verdwijnt.

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf4 jun. 2021 - 18:47

@Joopinie Zover is het al in Nederland. Hier bestaat alleen gecultiveerde natuur. Zelfs het Malieveld heeft een eigen boswachter.

Loebkesman
Loebkesman4 jun. 2021 - 21:46

Juist Ton Blijkt dat onder dat ijs resten van bomen zijn gevonden. Of denk je echt dat Groenland altijd een ijspaleis was geweest.

Balgehakt
Balgehakt5 jun. 2021 - 6:29

Gelukkig hebben we Groen Links nog die bij hoog en laag volhouden dat bio centrales de oplossing zijn Fenna Swart heeft pas geleden een geweldig interview gegeven. De praktijken in Amsterdam om met belastinggeld de centrale Vattenfall in Diemen om te laten bouwen naar hout gestookt nou daar lusten de honden geen brood van. Thierry is een charlatan maar wat GL doet is veel gevaarlijker,

ton14024
ton140245 jun. 2021 - 10:03

Tjonge L. nu heb je wel iets heel bijzonders gehoord. Heb je die van Maan?

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jun. 2021 - 10:17

Ton14024 4 juni 2021 at 15:12 mijn docent Arctische Studies heeft er op gestaan. U ook?

ton14024
ton140245 jun. 2021 - 10:35

Nee D, ik niet. Maar is jouw 2e hands meer waard dan de mijne? Mondharmonica

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jun. 2021 - 16:05

[is jouw 2e hands meer waard dan de mijne? ] ik denk van wel. De Noorse smeltende gletschers ken ik uit eigen ervaring.

EenMening
EenMening5 jun. 2021 - 21:39

@Danielle Groenland draagt niet voor niets die naam. In 985 stichten de Vikingen de eerste 2 nederzettingen. De kolonisten wisten zich tot ongeveer 1400 te handhaven. Blijkbaar was het klimaat toen gunstig genoeg voor landbouw en veeteelt. Klimaatwetenschappers stellen dat deze opwarming lokaal was, terwijl de huidige opwarming zich globaal, wereldwijd voordoet.

Joe Speedboot
Joe Speedboot6 jun. 2021 - 8:06

'Blijkt dat onder dat ijs resten van bomen zijn gevonden.' Die dateren uit een tijd dat er nog enorme klimaatschommelingen waren. Blijkbaar ontgaat het je volledig dat de mensheid pas tot bloei is gekomen sinds dat niet meer het geval was. Dat ijs op Groenland is belangrijk omdat het de warmte reflecteert.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jun. 2021 - 15:41

. EenMening 5 juni 2021 at 23:39 Volgens de laatste wetenschappelijk onderbouwde inzichten trokken er Ijslanders naar Goenland vnl om te jagen, oa. op walrussen. Groenland was nauwelijks geschikt voor landbouw en er was geen hout om huizen te bouwen. Op IJsland was geen gebrek aan grond. Daarvoor was de populatie te klein. Over Eirik Raude en zijn zoon Leif die verondersteld wordt Amerika te hebben ontdekt zijn twee sagas geschreven die als histrische documenten onbetrouwbaar zijn maar wel erg leuk om te lezen. Er zijn Engelse vrertalingen van voor wie niet zo thuis is in Oud-Ijslands,

dirk den boer
dirk den boer12 jul. 2021 - 20:53

Ik schat dat er heel weinig Joop commenters thuis zijn in het IJslands, en nog veel minder in het Oud IJslands. Heel vroeger wel eens in Reyckjavick geweest, iedereen spreekt er Engels, geen woordenboekje nodig gehad dus (zoals wel nuttig in Hongarije of Roemenie, vooral in restaurants, voor je het weet krijg je er warme rode wijn, waar je een koele witte verwacht).

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jul. 2021 - 23:16

Mijn Oud IJslands/Oud Noors is beperkt, maar niet geheel vergeten. "Groen" was een PR-stunt om kolonisten te lokken.Eirik Rauda moest even weg van IJsland vanwege een moord/doodslag akefietje. (De kust van) Groenland was ook in de 13de eeuw niet geschikt voor landbouw. De reden dat Groenland werd verlaten had waarschijnlijk meer te maken met het inzakken van de ivoormarkt dan met het klimaat.

Ivan61
Ivan614 jun. 2021 - 9:02

Duidelijker kan niet. Menselijkheid is bezig om zichzelf te vernietigen en neemt de rest mee. Ik ben bang dat te laat is.

tempest
tempest4 jun. 2021 - 8:47

Goed dat ze weer eens proberen gedrag van mensen te beïnvloeden, maar of deze emo-media methode echt gaat lukken durf ik te betwijfelen. Het zijn namelijk geen keuzes van individuen die het probleem veroorzaken, het is de keuze van de menigte. En net zoals het levensgevaarlijk is om bij een mensenmassa je nek uit te steken en deze tegen te spreken, omdat massa’s extreem moeilijk in de hand zijn te houden, is het hier extreem moeilijk om de massa tot inkeer te laten komen en te overtuigen van andere prioriteiten. Misschien draagt dit een heel klein beetje bij, wie weet.

Joopinie
Joopinie4 jun. 2021 - 8:38

De vraag is of genoeg mensen meehuilen. Mensen concurreren onderling voortdurend met elkaar. De natuur is tot een hulpbron gereduceerd om droomwensen te realiseren. De stad met alle luxe en gemakken is een verleiding die niet kan worden weerstaan. Leven in de stad wordt druk gepromoot alsof de hardheid van het bestaan daar niet meer zou gelden. En er is meer. Grote delen van volkeren wereldwijd lopen slaafs achter hun leiders aan. Voor de grootsheid, een strijd die gewonnen moet worden of om je rijk te kunnen voelen. Je plaats op aarde kennen is er niet meer bij. Dan zou je jezelf vernederen. Erkennen wat een mens echt is. Dat staan onze grote opzwepende leiders niet toe.

4 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers4 jun. 2021 - 11:41

Er zullen best mensen meehuilen. Maar op een gegeven moment moeten mensen aan zichzelf denken. Zonder genoeg gemak kunnen mensen niet. Weer wat bomen kappen zodat iemand daar in een huis kan wonen. En dat genoeg gemak en er profijt uit maken zodat nog meer mensen dat gemak kopen is dan weer verder vernietigend.

Joe Speedboot
Joe Speedboot5 jun. 2021 - 18:57

Rake Joopinie! 'Zonder genoeg gemak kunnen mensen niet.' Mensen laten zich aanpraten dat ze 'gemak' zouden moeten inleveren. Een duurzame samenleving betekent zeker niet dat je gemakken hoeft in te leveren. Je moet hoogstens even wennen aan het feit dat je bepaalde dingen anders moet gaan doen. Paar voorbeelden: Vleeseten zit tussen de oren. Vleesvervangers zijn nu al nauwelijks van echt vlees meer te onderscheiden en dat zal alleen nog maar beter worden. Waarom eet je dan nog vlees. Windmolens: alleen volwassenen zeiken over windmolens. Zou een kind die dingen altijd al aan de horizon hebben zien staan, dan zouden ze er nooit over zeuren. Let wel, ik ben er wel voor die dingen slim worden geplaatst, dus niet pal in iemands achtertuin

Joe Speedboot
Joe Speedboot5 jun. 2021 - 19:21

Aanvulling: Ik ben niet tegen vleeseten. Eet gerust een keer een kalkoen met kerst, maar beperk het tot een paar bijzondere gelegenheden per jaar. Dan geniet je er ook meer van.

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 jun. 2021 - 5:11

Het is gewoon zo dat mensen een bepaald gehalte van gemak nodig hebben, en voor de rest er na streven, of er geld uit maken, als een soort outsourcing van gemak toekrijgen. Je wil toch in een huisje wonen en niet te veel lijden, nietwaar? Waar dat zit maakt niet uit. Het was, is, en blijft zo. Het zit niet alleen tussen oren. Het gebeurt via het sociale worden. We zijn een zwerm.