Vreemd genoeg zie je hier dan weer helemaal niets van de "inbreuk op de privacy" fanaten. Of is die privacy dan ineens niet zo belangrijk?
@Libertain: wat dacht je? De privacy die zo vreselijk belangrijk is voor de antivaxxers en de tegenstanders van de QR-code.
Alweer sloppy wetgeving goedgekeurd door de Tweede Kamer. Na het schandaal van de toeslagenaffaire waar de Kamer zich volledig liet inpakken gebeurt nu hetzelfde. Alsof ze niks geleerd hebben. Alleen SP, GL, PvdD en D66 stemden tegen. De rest vindt het wel best. Hopelijk houdt de Eerste Kamer de wet tegen. De wet geeft de overheid alle vrijheid om waard dan ook informatie te verzamelen op grond van een vermoeden, klacht van buren of een boos familielid. Nu krijgen gemeenten al veel informatie op die manier. Om ze vervolgens te knopen aan die van de belastingdienst, maar straks wordt ook gerechercheerd op grond van geslacht, geaardheid, huidskleur, zelfs familieleden worden bij het onderzoek betrokken. Een wethouder vertelde dat dit allemaal ook in het belang is van bijvoorbeeld bijstandontvangers. Zo verklaarde hij: 'dan wordt niet meer iedereen verdacht, alleen diegenen die volgens het algoritme schuldig zouden kunnen zijn.' Nou, dat is een enorme opluchting. Het laat zien dat de overheid een monster wordt zodra het zijn zin niet krijgt. En hoe makkelijk de Kamer zich weer voor dat karretje laat spannen.
("Zo verklaarde hij: ‘dan wordt niet meer iedereen verdacht, alleen diegenen die volgens het algoritme schuldig zouden kunnen zijn.") Die arme man heeft waarschijnlijk teveel naar het film Minority Report met Tom Cruise in het hoofdrol gekeken.
Yevgeny Ivanovich Zamyatin schreef rond 1920, toen nog woonachtig in de Sovjet Unie, naar aanleiding van wat hij observeerde het boek `WIJ´. Genummerde mensen die leven in glazen huizen. De film Modern Times van Chaplin, de boeken Brave New Word van Huxley,en 1984 van Orwell hebben hier op eigen wijze op voortgeborduurd. https://en.wikipedia.org/wiki/We_(novel) Het is de `Vooruitgang´ in Techniek, en het gebruik maken van de zucht naar gemak van de mens, die de Dystopie werkelijkheid maakt. Walter Benjamin observeerde het één en ander, tijdens zijn bezoeken van o.a. de fabrieken in de Sovjet Unie in die tijd, en gebruikt zijn oordeel bij het benoemen van het schilderij van Paul Klee `Angelus Novus. https://nl.wikipedia.org/wiki/Angelus_Novus