Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Westerse man zit op zwak zaad

  •  
21-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9557339530_f13bfb50fe_o
De zaadkwaliteit van de westerse man wordt steeds slechter, dat schrijft het AD vanmorgen. Doordat de zaadballen van jongetjes zich al tijdens de zwangerschap steeds slechter ontwikkelen, komt de vruchtbaarheid in gevaar en wordt het krijgen van kinderen op natuurlijke wijze steeds moeilijker. Vierhonderd artsen verzamelen zich vandaag op een congres in Rotterdam om te bespreken waarom de spermakwaliteit achteruit holt, en wat ze er mogelijk aan kunnen doen.
De verschillen met twintig jaar geleden zijn schrikbarend. Had een gezonde man toen nog 60 miljoen zaadcellen per milliliter, anno nu zijn dat er nog maar 40 miljoen. Als de daling in dit tempo doorgaat, zitten we binnen twintig jaar in de ‘gevarenzone’, aldus Gert Dohle, uroloog aan het Erasmus MC en organisator van het congres:
Een man kan dan misschien nog wel vader worden als hij een vruchtbare partner heeft, maar steeds minder vaak op natuurlijke wijze. Dan wordt het voorplanten een technische aangelegenheid, met behulp van reageerbuisjes of ivf-behandeling. Niet alleen het aantal zaadcellen neemt af, maar de ‘overlevers’ vertonen ook steeds meer afwijkingen. Soms zien we spermacellen met een gebroken staart of met twee kopjes. Die kunnen geen eitje bevruchten.
Lange tijd kregen strakke onderbroeken, schootlaptops, alcohol en sigaretten de schuld van van slechte zaadkwaliteit, maar hoewel de laatste twee factoren zeker meespelen, zien wetenschappers steeds meer aanwijzingen dat het probleem al tijdens de zwangerschap ontstaat. Volgens Dohle is vervuiling daarvan de oorzaak:
In ons kraanwater zitten allerlei pesticiden, die drinkwaterbedrijven er niet uitgefilterd krijgen. Deze stofjes stapelen zich op in het vetweefsel van de vrouw en komen via de placenta bij de foetus terecht. Het gevolg is dat de zaadbal minder goed ontwikkelt.
Dit zou ook de toename in het aantal gevallen van zaadbalkanker verklaren. De afgelopen 25 jaar is het aantal mannen met deze ziekte verdubbeld. Zeshonderd mannen krijgen jaarlijks te horen dat ze zaadbalkanker hebben, meer dan de helft van hen raakt na behandeling onvruchtbaar.
Een andere stof die Nederlanders binnenkrijgen en die de kwaliteit van sperma aan kan tasten is BPA. BPA komt voor in verpakkingsmateriaal voor voeding, flesjes voor zuigelingen en magnetrondoosjes, en kan door opwarming in je eten of drinken terechtkomen. De stof is al verboden in Denemarken en Frankrijk, maar omdat het directe verband met afnemende zaadkwaliteit nog niet is aangetoond, heeft Nederland nog geen verbod.
Cc-foto: Iqbal Osman

Meer over:

gezondheid, leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (61)

Harry5
Harry523 sep. 2016 - 16:05

En moreel ook op zwart zaad. Ik denk ook dat dit misschien "evolutionaire genoegdoening" is van hogerhand. De witte westerse man heeft de laatste 300 jaar in de wereld de dienst uitgemaakt en dit heeft onder andere gezorgd voor: Genocide en uitroeiing, onderwerping en verdrijving van andere rassen (bijv de Indianen) Een aantal oorlogen op wereldschaal; Vernietiging van het milieu in niet alleen West Europa maar ook in de VS en in de koloniën, Ongelijke verdeling van rijkdommen in de Wereld; (de westerse landen hebben alles en veel niet-westerse landen zijn arm) dit heeft geleid tot hongersnoden, burgeroorlogen ziekte, En zo kan men nog wel een paar jaar doorgaan.

Albert Einstein
Albert Einstein22 sep. 2016 - 12:47

Je merkt het ook aan de (pop)muziek. Het is vandaag de dag allemaal slappe hap, zonder enig gevoel voor ritme en harmonie.

Bram Emanuel
Bram Emanuel22 sep. 2016 - 10:06

"Westerse man zit op zwak zaad" Gelet op de "net goed" reacties van sommige reageerders kan men alleen maar concluderen dat de eugenetische leer uit vervlogen tijden nog steeds leeft bij betrokkenen. Jammer genoeg voor die reageerders lijkt het allemaal een beetje een broodje aap verhaal. Er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat er echt een algemene afname is van de zaad kwaliteit. De studies die dat wel laten zien zitten namelijk vol met gaten.

Minoes2
Minoes222 sep. 2016 - 9:06

Goed nieuws toch. Er zijn nog nooit zoveel mannen geweest die graag een nummertje maken, vreemd gaan en geen kinderen willen. Misschien past de natuur zich daarop aan. Ik zit zo te denken dat scheren misschien ook een probleem is. Die mannen weten zo dadelijk niet meer of ze nu man en/ov vrouw zijn. Ze zeggen dat de geest veel invloed heeft op het lichaam. Zou het andersom ook zo zijn? Alle gekheid op een stokje. Laten de heren wetenschappers het maar goed uitzoeken. Houd er wel rekening mee dat de overheid niets met uw bevindingen zal doen als het de economie geld kost.

Okke2
Okke221 sep. 2016 - 19:28

zozo nog maar 40 miljoen per milliliter, nounou dat is dan nog maar de gehele EU populatie in 1 zaadlozing. ernstig inderdaad. 14 keer klaarkomen en je hebt een hele wereldbevolking van 7 Miljard, nou nog de eicellen.

ATM2
ATM221 sep. 2016 - 18:14

Dat komt er nou van als je de natuurlijke selectie dwars zit met medisch handelen.

1 Reactie
Albert Einstein
Albert Einstein22 sep. 2016 - 12:50

De doorgeslagen geneeskunde is ook een vorm van politieke correctheid.

crumb2
crumb221 sep. 2016 - 17:22

Goed nieuws dus !

Mostafa
Mostafa21 sep. 2016 - 15:55

Gat in de zaadballen misschien?!

de Haas
de Haas21 sep. 2016 - 15:53

Dat het met begrijpend lezen van dit soort wetenschappelijk onderzoek ook zwak gesteld is blijkt uit de misvatting dat "westerse man" beslist niet blanke man wordt bedoeld maar iedere in het westen geboren en opgroeiende man. De invloed van het achteruitgaan van het sperma is te wijten aan alles behalve genen. Die oorzaken zijn behalve overgewicht en ongezond eten, wat zeker niet voorbehouden is aan blanke mannen, ook het in het lichaam terechtkomen van pesticiden, hormonen, e.a. stoffen vanuit het milieu en ook die stoffen hebben geen enkele bijzondere raciale voorkeur. Daarnaast ontgaat het veel mensen hier ook nog dat het onderzoek is gedaan naar westerse mannen mannen in vergelijking met diezelfde westerse mannen eerder en niet in vergelijking met mannen in diverse omgevingen in de niet-westerse wereld.

1 Reactie
PeterMiddle
PeterMiddle23 sep. 2016 - 9:38

Hormonen?

opdebank
opdebank21 sep. 2016 - 15:20

40.of 60 miljoen per milliliter Kan je dat ook proeven?

Albert Einstein
Albert Einstein21 sep. 2016 - 14:25

Het kan ook liggen aan een algehele degeneratie, die het gevolg zou kunnen zijn van het uitbannen van de kindersterfte, in combinatie met anticonceptie. Daardoor is het natuurlijke selectieproces uitgeschakeld. Misschien een leuk item voor de komende verkiezingen?

1 Reactie
the don
the don21 sep. 2016 - 16:35

Wellicht een factor, maar 20 jaar is één generatie, je moet er een stuk meer hebben om zo'n verschil te kunnen verklaren. Het kan natuurlijk een combinatie van factoren zijn, waaronder ook minder lichaamsbeweging en/of vermindering voedselkwaliteit

Catalisator
Catalisator21 sep. 2016 - 12:56

Dit komt zeker deels door anti-conceptie welke er niet uit kan, daar is jaaaaaren geleden al voor gewaarschuwd. Ik begrijp die "onderzoekers" niet zo best. Zelfs wij weten dit. En als je je afvraagt waarom het aantal kanker gevallen zo sterk gestegen is de laatste jaren : 26-04-1986 01:23 Hoeveel ton U-239 is er nog spoorloos ?? Ah gevonden ! in de lucht. Doemdenker ?? Kijk maar over een jaar of 10 - 15 ! Fukushima ! Mark my words . onze achtergrond straling in 1902 , en vandaag de dag .. oeps. Cel mutatie ( zaadcel met 2 kopjes e.d. ) . Want ons water is toch wel een aandeel, maar niet HET aandeel in ons verval.

El Salvador
El Salvador21 sep. 2016 - 12:30

De verschillen met twintig jaar geleden zijn schrikbarend. Had een gezonde man toen nog 60 miljoen zaadcellen per milliliter, anno nu zijn dat er nog maar 40 miljoen. Misschien beter/nauwkeurige meetmethode of techniek om dit vast te leggen.....??

2 Reacties
the don
the don21 sep. 2016 - 16:25

Denk niet dat de technieken zo veel zijn verbeterd in 20 jaar. Of beter gezegd, ik denk niet dat de technieken van 20 jaar geleden zo slecht waren dat ze een afname van 1/3 verklaren.

Ben Joop
Ben Joop21 sep. 2016 - 18:54

Wat een amazing hoeveelheden!

Bram Emanuel
Bram Emanuel21 sep. 2016 - 12:18

"Westerse man zit op zwak zaad" Zorgelijk, maar hoe zit het met de niet-westerse man? Zijn we te redden met import uit China of Zuid-Amerika? Of is het daar nog erger?

1 Reactie
Bram Emanuel
Bram Emanuel21 sep. 2016 - 12:27

Het echte verhaal is uiteraard een stuk complexer. Hier een korte synopsis van de BBC die het een medische mythe lijkt te noemen: http://www.bbc.com/future/story/20120515-are-sperm-counts-dropping

Albert Einstein
Albert Einstein21 sep. 2016 - 11:51

Als het aan pesticiden ligt, zal het niet tot Westerse landen beperkt blijven.

mulligan
mulligan21 sep. 2016 - 11:50

En zo roeien we onszelf uit. Het zou tijd worden.

9 Reacties
the don
the don21 sep. 2016 - 16:30

@mulligan. Beetje off topic, maar wellicht ook weer on topic... Als ik reactie van jou lees >En zo roeien we onszelf uit. Het zou tijd worden. Of die van Ben Joop >21 september 2016 at 14:22 >Ik daarentegen ben blij dat het voornamelijk westerse mannen treft. Vraag ik me toch af, vanwaar die zelfhaat?

Ben Joop
Ben Joop21 sep. 2016 - 18:49

Don: ik heb geen last van zelfhaat. Fascisme haat dat wel. http://publieketribune.net/2016/04/22/waarom-kijkt-wilders-weg/

the don
the don21 sep. 2016 - 20:11

Ben, die link heeft niets met mijn vraag te maken. Maar jij stelde toch echt >Ik daarentegen ben blij dat het voornamelijk westerse mannen treft. Waarom ben je blij dat het het voornamelijk westerse mannen treft? En ben jij geen westerse man? Woon je niet in het westen?

mulligan
mulligan22 sep. 2016 - 7:06

U heeft niet mee gekregen wat voor zooitje de mens —en dan met name de Westerse mens— van deze planeet gemaakt heeft? Het verdwijnen van de mens —en dan met name de Westerse mens— kan alleen maar een zegen zijn voor deze planeet. Dat heeft niets met 'zelfhaat' te maken, the don, dat heeft te maken met het ontbreken (of ten hoogste zeer zwak aanwezig zijn) van egocentrisme. Misschien toch ook eens proberen?

the don
the don22 sep. 2016 - 9:22

Ik neem aan dat je het over de klimaatverandering hebt? Het klopt dat de westerse man een groot gedeelte van die verandering (voor zover die door de mens wordt gemaakt) voor zijn rekening kan nemen. Daar tegenover staat echter wel dat die westerse man ook verantwoordelijk is voor het grootste gedeelte van de vooruitgang en innovatie op tal van gebieden, waar de niet westerse man ook van profiteert. En merendeel van de oplossingen voor klimaatverandering die er zijn, en waar nog aan gewerkt wordt, zijn ook het product van die westerse man. Al met al, moet je de westerse man ook niet te veel kwalijk nemen.

Albert Einstein
Albert Einstein22 sep. 2016 - 12:56

Mulligan, De blanke westerse man vertegenwoordigt nog maar een klein deel van de wereldbevolking. Het zou veel nuttiger zijn als de Chinese of de Afrikaanse man iets minder vruchtbaar werd.

mulligan
mulligan22 sep. 2016 - 19:46

Nuttiger voor u, Albert. Waarom vergeet u toch altijd dat erbij te vermelden?

Nick the Stripper
Nick the Stripper23 sep. 2016 - 9:56

mulligan 23 september 2016 at 09:05 [Dat de bevolkingsexplosie zich kort geleden ook hier nog voordeed staat erboven uitgelegd. Lees maar.] Dat was mijn vraag niet. Ik vroeg mij af wat ik moest met die opmerking in het kader van deze diiscussie. Wat bewijst het, welke bewering wordt er door onderbouwd, wat maakt het uit?

mulligan
mulligan23 sep. 2016 - 15:13

Beste Nick, willekeurig ergens op 'Beantwoorden' drukken en een lopende discussie daar verder voeren is voor niemand prettig en maakt zo langzaamaan de hele pagina onleesbaar. Probeer a.u.b. een lopende discussie in hetzelfde draadje te houden als waar die begon. Dit is inmiddels al het derde draadje waarop ingehaakt wordt. U zei: "Mag u echt even uitleggen wat u hier beweert." Waarop ik antwoordde dat het antwoord erboven stond en nog steeds staat. Maar als u zich nu afvraagt wat u ermee moet: niets. U hoeft en moet er niets mee. Ik ben die rare draaitoltactiek van mensen als u danig moe.

richarrd
richarrd21 sep. 2016 - 11:30

Het is natuurlijk een opeenstapeling van problemen: roken, alcohol, overgewicht, weinig zuurstof in de lucht, veel giftige uitlaatstoffen in de lucht, te weinig beweging, pesticiden, plastics, medicijnen, onkruidverdelger, en noem maar op.

the don
the don21 sep. 2016 - 10:58

>In ons kraanwater zitten allerlei pesticiden, die drinkwaterbedrijven er niet uitgefilterd krijgen. Deze stofjes stapelen zich op in het vetweefsel van de vrouw en komen via de placenta bij de foetus terecht. Het gevolg is dat de zaadbal minder goed ontwikkelt Als het daar aan ligt dan zal de gemiddelde niet-westerse man anno nu ongeveer even vruchtbaar moeten zijn als een emmer zout. Dat blijkt niet uit de geboortecijfers. Wat wel bekend is, is dat we tot op heden nog geen manier hebben gevonden om alle hormonen die door de anticonceptiepil in het drinkwater terecht komen er weer uit te halen. Misschien ligt het verband daar?

6 Reacties
richarrd
richarrd21 sep. 2016 - 15:10

Ik denk dat de mensen vooral naar u moeten gaan luisteren, vooral als het doel is om volledig onvruchtbaar te worden. We zijn echt mensen nodig die bereid zijn te gokken met de toekomst van (alle) mensenlevens in het westen.

the don
the don21 sep. 2016 - 16:27

@Go Udvis. Ik heb eigenlijk geen idee hoe ik jou reactie moet opvatten.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 sep. 2016 - 8:37

mulligan 22 september 2016 at 09:09 De verhouding tussen westerse landen en ontwikkelingslanden is scheef, daar sluit ik mijn ogen niet voor. Maar is het een logische reactie op scheve economische verhoudingen om dan maar te jong te veel kinderen op de wereld te zetten? Is er ook maar het begin van een causaal verband? Nee, dat is er niet. Wie dat verband wel veranderstelt maakt gebruik van een goedkoop excuus, ook bekend als een smoes. Je kunt het westen voor veel zaken verantwoordelijk houden, maar niet voor de bevolkingsexplosie.

mulligan
mulligan22 sep. 2016 - 15:45

Een beetje onhandig om in een ander draadje verder te moeten gaan met deze discussie, maar vooruit. Het krijgen van veel kinderen is van oudsher een probaat middel gebleken om er tenminste voldoende over te houden voor het voortbestaan van de familie/stam/volk. Dat de omstandigheden vanuit het Westen (zorg, hygiëne) veranderen en er dus meer kroost in leven blijft, betekent niet dat oude gewoonten, oude zekerheden per ommegaande het venster uitgeworpen worden. Het heeft ook bij ons enige tijd geduurd voordat er een balans ontstond tussen gewijzigde omstandigheden en kinderwens (en dan hadden wij nog het 'geluk' van twee wereldoorlogen om de boel een beetje in toom te houden). Bovendien, de economische vooruitzichten (zoals dat in het Westen wel het geval was) hebben in de rest van de wereld geen evenredige tred gehouden met de verbeterde zorg en hygiëne. Het bleef en blijft dus veelal opportuun om meer kroost te verwekken, dat voor meer inkomsten kan zorgen en zodoende nog steeds een betere kans biedt op het voortbestaan van familie/stam/volk. Ja, we kunnen het Westen wel degelijk verantwoordelijk houden voor de bevolkingsexplosie die zich kort geleden immers hier ook nog voordeed.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 sep. 2016 - 18:17

[Ja, we kunnen het Westen wel degelijk verantwoordelijk houden voor de bevolkingsexplosie die zich kort geleden immers hier ook nog voordeed.] Als u bedoelt dat westerse geneeskunde en hygiëne gezorgd heeft voor terugdringing van zuigelingensterfte, gepaard aan een langere leeftijdsverwachting, dan zijn we het zowaar eens. Als u bedoelt dat mensen hun verantwoordelijkheid voor het nemen van kinderen kunnen afschuiven op hun cultuur of op dat vermaledijde westen: nope. Op dat laatste zinnetje "die zich kort geleden immers hier ook nog voordeed" heb ik zitten kauwen, maar ik kom er niet uit. Mag u echt even uitleggen wat u hier beweert.

mulligan
mulligan23 sep. 2016 - 7:05

Grappig genoeg heb ik dan ook nergens beweerd dat "mensen hun verantwoordelijkheid voor het nemen van kinderen kunnen afschuiven op hun cultuur of op dat vermaledijde westen". Ik heb beweerd dat er verklaringen zijn voor het feit dat mensen nog steeds meer kinderen nemen dan vanuit Westerse gedachte opportuun zou zijn. Lees maar. Dat de bevolkingsexplosie zich kort geleden ook hier nog voordeed staat erboven uitgelegd. Lees maar.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 sep. 2016 - 10:37

Laten we dan als de wiedeweerga dat kraanwater exporteren naar de MENA-landen. Wellicht dat die pesticiden de bevolkingsexplosie daar een halt kan toe roepen.

21 Reacties
richarrd
richarrd21 sep. 2016 - 11:12

Misschien heeft de verminderde zaadkwaliteit in het westen ook wel een positieve invloed, aangezien mensen zoals u niet meer in staat zijn om zich voort te planten.

richarrd
richarrd21 sep. 2016 - 11:17

Mede door uw reactie zie ik de toekomst voor de westerse mens ook heel somber in. Ik denk echt dat het niet meer goed komt met het westen. Als ik mensen in het westen zou moeten adviseren, dan zou ik ze adviseren om zo gauw als het mogelijk is te emigreren, zo ver mogelijk bij het westen vandaan.

Appi Mohamud
Appi Mohamud21 sep. 2016 - 12:11

Hoezo? Kan je het niet hebben dat ze vruchtbaar zijn en jij niet? Ben je werkelijk zo jaloers dat je hun wilt aan doen wat we ons zelf hebben aan gedaan? De westerse superieur gevoel kan soms zich als barbaars uiten blijkbaar.

Ben Joop
Ben Joop21 sep. 2016 - 12:22

Ik daarentegen ben blij dat het voornamelijk westerse mannen treft.

El Salvador
El Salvador21 sep. 2016 - 12:33

Ik zal zeggen meer mannen uit MENA-landen importeren naar het westen zodat de menschheid hier niet afsterft Pick the Stripper.

Mike_DB
Mike_DB21 sep. 2016 - 12:58

@Go Udvis In welk land verblijft u zelf?

Nagus
Nagus21 sep. 2016 - 13:21

@Go Udvis. Goed advies. Ook het feit dat er zoveel pesticiden in het water zitten komt doordat het hier te vol aan het worden is.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 sep. 2016 - 13:59

[Appi Mohamud 21 september 2016 at 14:11 Hoezo? Kan je het niet hebben dat ze vruchtbaar zijn en jij niet?] Ik kan het niet hebben dat ze in die contreien meer mensen op de wereld zetten dan hun regio kan sustainen, met als gevolg water- en voedseltekorten, arabische 'lentes', jongemannenoverschotten, oorlogen en vluchtelingenstromen. Het 'onvruchtbare' westen mag dan vervolgens wel de problemen oplossen, want ja, het is natuurlijk allemaal de schuld van de blanke man. Voor degenen die zich zorgen maken over mijn plannen tot voortplanting: ik heb er voor gekozen een weeskind te adopteren voor wie er geen toekomst was in het eigen land. Met een 'rugzakje' en een prachtig kleurtje.

Nagus
Nagus21 sep. 2016 - 14:09

@ben joop. U kan het niet zo goed vinden met uzelf? U of in ieder geval uw (toekomstige) kinderen zijn hier ook geboren, dus ook zij zijn westers. Het is omgegevingsgebonden en niet kleurgebonden....

truusbeek2
truusbeek221 sep. 2016 - 17:44

Beb n joop Ja ben joop jij ook dus.

Ben Joop
Ben Joop21 sep. 2016 - 18:54

Nagus: Het was een cynische reactie de volstrekt nazistische opmerking van Nick de Stripper. Fijn dat u daar even luchtig overheen stapt.

Appi Mohamud
Appi Mohamud21 sep. 2016 - 18:54

Ik kan het niet hebben dat ze in die contreien meer mensen op de wereld zetten dan hun regio kan sustainen, Als je daar werkelijk zorgen over maakt dan moet je maar bestrijden wat hun grondstoffen en voedsel steelt. Die landen hebben zat vruchtbaar grond voor levens onderhoud wat meer dan het dubbele van de wereld bevolking kan onderhouden. De reden dat ze niks hebben is omdat wij het foetsel en grondstoffen willen hebben voor bijna niks, en vervolgens als afval terug storten op hun grondgebied om vervolgens te roepen dat ze niks hebben behalve afval. Schaam u Mr Stripper.

Appi Mohamud
Appi Mohamud21 sep. 2016 - 19:02

Het ‘onvruchtbare’ westen mag dan vervolgens wel de problemen oplossen, want ja, het is natuurlijk allemaal de schuld van de blanke man. Ik ben ook volgens de zelfde onderzoek onderdeel van de westerse man, en ik ben echt niet blank. Waarom denkt u dat het westerse man ten alle tijden een blanke man is? Of hoort Zuid Korea niet bij het westen? (Geografische gezien ligt het wel in het oosten maar word bijhet westen gerekend net zo als Hong Kong en Israël )

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 sep. 2016 - 20:19

Appi Mohamud 21 september 2016 at 21:02 [Ik ben ook volgens de zelfde onderzoek onderdeel van de westerse man, en ik ben echt niet blank.] Okee, u bent ook westers, mij best. [Appi Mohamud 21 september 2016 at 14:11 De westerse superieur gevoel kan soms zich als barbaars uiten blijkbaar.] Okee, u distantieert u van de westerse man. Ook best.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 sep. 2016 - 20:35

[De reden dat ze niks hebben is omdat wij het foetsel en grondstoffen willen hebben voor bijna niks, en vervolgens als afval terug storten op hun grondgebied om vervolgens te roepen dat ze niks hebben behalve afval.] Kom kom, Appi. Dat verhaaltje wordt wat oud. Op een gegeven moment is een smoes uitgewerkt. Verzin eens wat nieuws. Bij voorkeur een verhaaltje dat ook enige verantwoordelijkheid legt bij de mensen zelf.

Appi Mohamud
Appi Mohamud22 sep. 2016 - 0:44

Nick. Als je feiten verhalen noemt en ondertussen voor een bewust voor een langzaam genocide pleit, moet ik toch toegegeven dat ik dan blij ben dat de westerse man dit aan zichzelf te danken heeft. Als mensen met zulke gedachten als de jouwe maar als eerste verdwijnen, zal onze geliefde planeet mischien ooit wereld vrede kennen.

the don
the don22 sep. 2016 - 6:22

>Die landen hebben zat vruchtbaar grond voor levens onderhoud wat meer dan het dubbele van de wereld bevolking kan onderhouden. De reden dat ze niks hebben is omdat wij het foetsel en grondstoffen willen hebben voor bijna niks, en vervolgens als afval terug storten op hun grondgebied om vervolgens te roepen dat ze niks hebben behalve afval. Toen Zimbabwe de blanke boeren van het land jaagde hebben ze de irrigatie die door die blanken was aangelegd uit de grond gehaald en verkocht voor oud ijzer. Nu is er droogte... Overigens is het anno nu toch echt China dat heel Afrika leeg zuigt, en in ruil daar voor investeert het in infrastructuur. Infrastructuur die het zelf weer gebruikt om Afrika leeg te zuigen. Zoek het op.

mulligan
mulligan22 sep. 2016 - 7:09

Zolang wij dat daar doen, Nick the Stripper, is het dus geen 'smoes', maar bittere realiteit. Weet u wat allang niet meer werkt? Het sluiten van uw ogen, want daarmee stopt het Westerse misbruik en de uitbuiting van de rest van de wereld niet. U houdt alleen uzelf voor het lapje.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 sep. 2016 - 8:30

[Appi Mohamud 22 september 2016 at 02:44 Nick. Als je feiten verhalen noemt en ondertussen voor een bewust voor een langzaam genocide pleit, ] Grote woorden hoor. Ik pleit er slechts voor om een handje te helpen bij geboortebeperking. Indachtig de Club van Rome. En ook indachtig de VN, die van geboortebeperking een mensenrecht heeft gemaakt: In a State of the World Population report subtitled, “By choice, not by chance: family planning, human rights and development,” the U.N. explains why access to birth control is essential to the societal and economic health of developing countries: "Studies have shown that investing in family planning helps reduce poverty, improve health, promote gender equality, enable adolescents to finish their schooling, and increase labourforce participation." Zelf vind ik het stoppen van de bevolkingsexplosie vooral van belang om de aarde leefbaar te houden: niet alleen voor de mens, maar vooral ook voor dieren en bedreigde ecosystemen.

mulligan
mulligan23 sep. 2016 - 15:22

En welk 'mensenrecht' is dat dan, Nick? Ik heb de dertig artikelen van de universele verklaring van mensenrechten van voren naar achteren gelezen, van links naar rechts en in diverse talen, maar nergens vind ik ook maar iets over geboortebeperking. Overigens dient in het citaat dat u geeft 'birth control' te worden vertaald met 'anticonceptie', niet met 'geboortebeperking'. De keuze voor het wel of niet nemen van meer kinderen blijft hoe dan ook bij de ouders liggen, als het aan de VN ligt. U denkt daar anders over, blijkbaar.

mulligan
mulligan25 sep. 2016 - 6:52

Dat weet Nick dan ook weer even niet, over welk 'mensenrecht' hij het had. Vreemd. Of eigenlijk och ook weer niet.