Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Westerse burgers geëvacueerd uit met coronavirus besmet gebied

  •  
27-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Nu de Chinese overheid vreest dat de besmetting met het coronavirus zich sneller zal verspreiden, er al 2700 gevallen bekend zijn en er inmiddels 80 mensen zijn overleden, beginnen Westerse landen hun burgers uit het getroffen gebied te evacueren.
Frankrijk repatrieert staatsburgers die de besmette stad Wuhan willen verlaten. De evacués worden vervolgens twee weken in quarantaine gehouden om te achterhalen of ze het virus hebben opgelopen. Ook Australië is begonnen met evacuatie. Japan heeft 560 burgers weggehaald en de Amerikanen brengen het personeel van hun consulaat en enkele burgers in veiligheid. Duitsland overweegt tot evacuatie over te gaan, evenals Groot-Brittannië en Rusland.
RTL Nieuws meldt dat het kabinet nog onderzoekt of er een evacuatie op gang komt:
""
In Nederland wordt er ook over maatregelen gesproken. Virusexperts adviseren minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vandaag wat hij moet doen om te voorkomen dat het nieuwe coronavirus uit China ook in Nederland om zich heen grijpt. De bezorgdheid over het virus is gegroeid. Bruins bespreekt het advies morgen aan het eind van de middag, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Dan wordt duidelijk of er nieuwe maatregelen worden genomen.
""
Frankrijk, waar inmiddels drie besmettingsgevallen zijn vastgesteld, toont zich het actiefst in de aanpak van de dreigende crisis. De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft zondag een Chinese Nieuwjaarsparade afgelast. Dat is gedaan in overleg met en op verzoek van de Chinese gemeenschap in de Franse hoofdstad. Ook in Bordeaux zijn de festiviteiten niet doorgegaan.
Autofabrikant Peugueot heeft personeel teruggehaald uit Wuhan en op vliegveld Charles de Gaulle is een team van tientallen medici neergestreken die passagiers controleren op mogelijke besmetting met het gevreesde virus. Ook in Australië worden vliegtuigen aan inspecties onderworpen.
Chinese burgers mogen de stad Wuhan juist niet verlaten. Al het niet-noodzakelijke verkeer is van de weg gehaald om verspreiding van het virus tegen te gaan. Volgens de burgemeester hadden vijf miljoen inwoners de stad al verlaten voordat de maatregelen van kracht werden. In Wuhan wonen meer dan tien miljoen mensen.
Kabinet: verontruste burgers moeten evacuatie ui Wuhan zelf betalen
De ambassade heeft Nederlanders die in de provincie Hubei zitten per e-mail laten weten dat ze minimaal twee weken in quarantaine moeten verblijven, en dat de kosten hiervan voor eigen rekening zijn.
"Realiseert u zich dat bij aankomst in een andere Chinese provincie, of op een Europese bestemming, u minimaal twee weken in quarantaine zult gehuisvest worden in een daarvoor geschikt gemaakte locatie", schrijft de ambassade, volgens RTL Nieuws. De mail werd verstuurd naar ongeveer 20 Nederlanders die in Hubei wonen, waar ook de stad Wuhan ligt. Dit is het epicentrum van het coronavirus, waar al 2700 mensen mee besmet zijn. Inmiddels zijn er 80 mensen aan het virus overleden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

4Vier!
4Vier!27 jan. 2020 - 22:46

Hoe serieus ook, ik vind het lastig dit virus serieus te nemen; heb voortdurend associaties met dit: https://www.goedkooproken.com/mwa/image/zoom/Naturel_Corona_Nr_72_sigaren_goedkooproken.jpg

Rechtse Bal4
Rechtse Bal427 jan. 2020 - 18:50

40 patienten op de 5 miljard … zeker paniek waardig .. dan zou ik ook tandenstokers in de gevarenzone willen brengen met voorbereiding van de mannen in witte pakken … Ik houd me maar vast aan onze minister van Gezondheid Bruins (''nooit van gehoord'') die de kabinetsstrategie goed verwoordde: '' we houden het in de gaten ...'' Zoals John Mayall al voorspeldde: Room to move

Klaas Punt
Klaas Punt27 jan. 2020 - 15:41

Mij lijkt dit nu de beste methode om het virus zo snel mogelijk te verspreiden. Ik hoop dat ik geen gelijk krijg.

2 Reacties
JanKlaasen
JanKlaasen27 jan. 2020 - 17:13

Volgens mij zijn deze landen bekend met het begrip 'quarantaine'.

Klaas Punt
Klaas Punt27 jan. 2020 - 21:08

Dat lijkt mij een heel gedoe. Quarantaine taxi's, idem vluchten, ontsmetting vervoersmiddelen, afdelingen in ziekenhuizen voor niet zieke mensen, personeel dat eventueel bloodgesteld wordt. Een hele poppenkast. Misschien iets voor de Markerwadden?

henk-alexander
henk-alexander27 jan. 2020 - 14:50

Door 'westerse burgers' te evacueren, wordt expliciet bevestigd dat het om een zeer zorgelijke uitbraak gaat, waar nog geen vaccin voor is ontwikkeld. De WHO heeft het over een reproductiegetal tussen de 1.4 en 2.5 met een 'çase-fatality rate' van rond de 4%; reken maar uit hoeveel er bijvoorbeeld in Nederland het loodje zullen leggen als 1% van de bevolking besmet raakt. Daarnaast anticiperen de beurzen al op een economische stagnatie en keldert de olieprijs.

1 Reactie
henk-alexander
henk-alexander27 jan. 2020 - 15:02

‘çase-fatality rate’, zonder 'wormpje' onder de c (cedille)?

Freek3
Freek327 jan. 2020 - 13:59

Dom, een klein deel van de geevacueerden zal het virus exporteren naar de moederlanden. Ze kunnen ze beter daar laten blijven... Maar ja, het is geen ISIS he, epidemiedoden zijn niet zo erg als terrorismedoden...

2 Reacties
Robotnik1
Robotnik128 jan. 2020 - 16:32

Dat is een rare vergelijking. Als je zoiets naast elkaar zet begrijp ik waarom er wel eens best akward standpunten gegeven worden door je.

4Vier!
4Vier!28 jan. 2020 - 23:15

Freek 27 januari 2020 at 14:59 “Maar ja, het is geen ISIS he, epidemiedoden zijn niet zo erg als terrorismedoden…” Klopt, een dode door een ziekte is tragisch, een dode door bewust geweld en moordlust een misdaad.

Andy JPL
Andy JPL27 jan. 2020 - 13:11

[Westerse burgers geëvacueerd uit met coronavirus besmet gebied] O.a. Rusland, Japan en Australie..... westers..... hmmm

1 Reactie
LaBou
LaBou 28 jan. 2020 - 12:04

Misschien lullig voor je maar inderdaad: westers.

de Boer2
de Boer227 jan. 2020 - 13:10

De Volksrepubliek China tel 1,1 miljard burgers, daar gaan elke dag dus heel wat meer mensen dood dan in Nederland, waar de bevolking niet afneemt in getal maar juist toeneemt. Ze gaan dood aan allerlei oorzaken en tegenwoordig ook vaker gewoon wegens ouderdom. Dat een van die oorzaken dus een virus is is nauwelijks van invloed op de statistiek van doodsoorzaken. Dat hoort en nu eenmaal bij. Maar niet iedereenis even berustend, gelaten. Niks hoor, er is weer volop sensatie en vooral angst. Die angst doet niet onder voor de pest die in de Middeleeuwen miljoenen slachtoffers eiste en nu nog ver weg nog steeds zijn tol vraagt. Dezelfde angst voor het ongrijpbare zie je nu, terwijl de pesttoch nauwelijks meer voorkomt. Hier gaat het over een mutatie ineen virus, maar ook over de opwarming van de aarde. Beide zijn feiten - vergis je niet - maar de reactie is dezelfde: paniek en angst. De ondraagbare lichtheid van oordelen die zal het wel zijn. .

MountEverest
MountEverest27 jan. 2020 - 12:18

Wereldwijd wordt de verspreiding van het Coronavirus als een zeer ernstige en zeer zorgelijke ontwikkeling beschouwd. Een goede graadmeter zijn de beurzen, die hard onderuit gegaan zijn. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/aex-diep-in-het-rood-door-zorgen-om-coronavirus~b0897719/

1 Reactie
Freek3
Freek327 jan. 2020 - 20:30

De beurzen reageren op onzekerheid, potentiele reisverboden, steden op slot dat soort dingen. Ze reageren niet op de ernst van het virus, het zijn beurshandelaren, geen virologen. De mortaliteit van dit coronavirus tot nu toe is vergelijkbaar met die van een zware seizoensgriep, niet de spaanse griep, maar wel zwaarder dan normaal. Reden het serieus te nemen, geen enkele reden tot paniek. Vooral omdat intermenselijke besmetting blijkbaar kan, maar niet zo makkelijk als bij een griep. Het zal met een sisser en helaas met slachtoffers aflopen.

MountEverest
MountEverest27 jan. 2020 - 12:12

China heeft het niet makkelijk: na de demonstraties in Hong Kong en de berichten over de onderdrukking van de Oeigoeren nu weer het Coronavirus.

3 Reacties
Robotnik1
Robotnik127 jan. 2020 - 12:23

Ben jij ook niet verbaasd hoe weinig de voorstanders van bijvoorbeeld China er reageren? Wat stil opeens. Waarschijnlijk gaan de kapitalisten soelaas bieden met hulp.

MountEverest
MountEverest27 jan. 2020 - 20:07

@Robotnik1 Sinofielen hopen aan de ene kant dat China de VS zal overvleugelen maar zijn aan de andere kant boos omdat China niet langer Maoïstisch is maar het kapitalisme heeft omarmd.

Robotnik1
Robotnik128 jan. 2020 - 16:33

Ja de totalitaire communistische staat China heeft het er maar moeilijk mee. Ze zullen vast onder de indruk zijn...