© cc-foto: Bryon Lippincott
Probleem wat ik met dit stukje heb zijn toch wel de onwaarheden in het begin bij de cijfertjes. Je zit er qua Nederlands inkomen ongeveer 18000 dollar naast en daarna wordt het toch wel moeilijk de rest nog serieus te nemen.
O ja? https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/nl.html
Hoop excuses en flauwekul hieronder - 'ik weet niet xxxx'. Gewoon online shoppen, bijv. bij https://www.projectcece.nl dan kan je precies aanvinken wat je belangrijk vind - 'milieuvriendelijk', 'fair-trade' en 'lokale bevolking ondersteunen' - maar zelfs ook 'veganistisch' en 'europese produktie'. Zo zullen er nog tig websites zijn.
Nou alleen nog even bewijzen dat die woorden ook de werkelijkheid weergeven. Want woorden zonder echte betekenis op het internet plaatsen is geen enkel probleem, dat zien we hier regelmatig.
Emy Demkes schreef ook een verhaal over het feit dat in lagelonenlanden textielarbeiders massaal ontslagen worden en fabrieken wegens gebrek aan buffers failliet gaan. https://decorrespondent.nl/11139/jij-kunt-nu-niet-shoppen-en-miljoenen-kledingarbeiders-niet-werken/4487543510802-c32d1c0b Eerder schreef ze deze explainer. 'De kledingindustrie kán de armste economieën ter wereld uit het slop halen en miljoenen arbeiders een betere toekomst geven. Maar in de praktijk houdt de sector de armoede juist in stand. Waarom krijgen kledingwerkers nog altijd veel te weinig betaald en wat is eraan te doen?' https://decorrespondent.nl/9571/waarom-een-leefbaar-loon-in-de-kledingindustrie-nog-altijd-een-uitzondering-is/3855846928978-066c267f
Prima verhaal van Van der Horst. Er is geen directie relatie tussen de kostprijs van kleding die wordt gemaakt in Bangladesh of andere lage lonen landen en de verkoopsprijs hier. Voor bijna alle kleding maakt de productie maar een klein deel uit van de verkoopsprijs. In ieder geval minder dan 50%. Maar vaak nog maar 10%. Dus wat de kledingbedrijven doen is het goedkoopste deel van de keten afknijpen als inderdaad gebeurd wat Van der Horst beschrijft. Dus de inkoop, logistiek, ontwerp, vervoer, marktetting, lokale distributie en verkoop wordt ongemoeid gelaten en op de armste mensen wordt bespaard. Je zou ook kunnen denken dat gezien de lage olieprijs het vervoer per schip fors in prijs omlaag kan. Of de prijs van de Rotterdamse haven voor de containers, of wellicht de huurprijs voor de winkeliers. Kortom er wordt dus voor gekozen om de armste mensen het hardste te pakken. Ik denk dat Van der Horst helemaal gelijk heeft in dit stukje.
Het probleem is dat je niet meer weet waar je wel moet kopen. Zoals je zegt zijn er veel meer bedrijven die nog steeds geen opening van zaken wensen te geven, dure kledingmerken. Zij verdwijnen constant onder de radar! Dit is dus hoe kapitalisme werkt in zijn wreedste en meest zichtbare vorm.
Wat een gezeur zeg. In Nederland betalen mensen de beroepen met lage lonen toch ook niet meer, zoals de kapper, taxi chauffeur, kelner, schoonmaakster, etc. Zij worden iets geholpen door de overheid maar dat is peanuts. Vakantiehuisjes worden in april en mei met 70% korting aangeboden. Gaan we nu zeggen dat dat leidt tot radicalisme etc. Ik ga vanmiddag weer lekker genieten buiten en vind het prachtig hoe iedereen zich aan de afstand houdt. Fietsers wijken uit, hardlopers lopen soms door het gras om ruimte te maken en iedereen knikt elkaar aan met een lach. Ik heb toch meer met dat soort positiviteit dan te denken aan meer criminaliteit.
Ik zal je helpen om een beetje in te voelen hoe dat werkt: eerst ga je van tachtig euro per maand alles maar dan ook alles betalen. En dan na een maand of wat valt dat ook weg. Nu zeg jij natuurlijk: maar in Bangladesh zijn een hoop dingen goedkoper. Vooruit laten we het prijsverschil ruim nemen. Je gaat van 160 euro per maand alles maar dan ook alles betalen en daarna valt ook dat weg. Nee wacht, ik maak het je nog makkelijker. Je hoeft je netto woonlasten niet mee te rekenen maar de energie wel.
Het zijn niet de Westerse bedrijven die de werknemers in Bangladesh misbruiken, het zijn de Westerse consumenten. Wat let je om die goedkope kleding uit Bangladesh niet te kopen?
Dat bijna alle kleding in Bangladesh gemaakt wordt, of in andere lagelonenlanden waar werknemers uitgeknepen worden? Als het in Italië geproduceerd wordt, wordt het gemaakt door Chinese immigranten zonder rechten, in Turkije door vluchtelingen of kinderen. En niet alleen je goedkope kleding waarvan je je afvraagt hoe het toch mogelijk is dat het zo goedkoop is, ook dure merkkleding wordt voor een habbekrats in elkaar gezet.
Ik heb geen flauw idee waar mijn kleding vandaan komt. Ik betaal er een redelijke prijs voor (en dus niet bij Primarkt en dat soort winkels) maar dat zegt dus helemaal niets. Voor hetzelfde geld pakt de fabrikant gewoon een hoger winstmarge. Ik zou wel interesse hebben in een breed gedragen keurmerk zodat ik wat meer zekerheid heb over wat ik koop en wat de arbeidsomstandigheden waren om het te produceren. Niet enkel voor kleding maar ook voor electronica.
Het verhaal van Han illustreert op uitstekende wijze hoe de steun van deze neo-liberale overheid er vooral op gericht zal zijn om de bestaande kapitaal- en machtsverhoudingen in stand te houden. zoals ook gebeurde in het geval van de bankencrisis in 2007/2008.
Deze regering bestaat uit VVD, CDA, D66 en CU. CU is christelijk links, CDA is Christen democratisch, VVD is liberaal en D66 sociaal-liberaal. Wikipedia; Neoliberalisme ('nieuw liberalisme') is een stroming binnen het liberalisme, waarin de overheid de rol heeft van schepper en handhaver van markten en concurrentie als garantie voor individuele vrijheid. In deze beschrijving zie ik hooguit VVD en D66 gedeeltelijk terug. Zomaar beweren dat deze regering neo-liberaal zou zijn geeft volgens mij geen weergave van de werkelijkheid.
D66 sociaal liberaal? Laat dat sociaal er maar af. Christenen, gelovigen houden meer van liefdadigheid. Ze incasseren eerst ruimschoots de revenuen om daarna een fractie daarvan te besteden aan het verdienen van een zeteltje in het hiernamaals. Dat laatste moet dan wel zichtbaar gebeuren en de mensen die het toekomt moeten wel op de knieën vallen van dankbaarheid.
Han, wat zou het toch een totaal ander verhaal zijn geweest voor die arbeiders als zij daar ook die gecertificeerde mondkapjes hadden gemaakt. Alle landen, staten en steden die op dit ogenblik tegen elkaar aan het opbieden zijn om aan die dingen te kunnen gaan komen, zullen die bedrijven vervloekt hebben als ze daardoor het werk stilgelegd zouden hebben.
[.....er zijn tal van signalen dat deze vormen van wangedrag schering en inslag zijn als het gaat om de manier waarop het Westen nu de ontwikkelingslanden tegemoet treedt, ondanks de zalvende woorden en een fooi hier en daar.] Een bondige samenvatting van de situatie. Helaas.
Verscheidene eerder nog ontwikkelingslanden hebben zich nu juist met het omarmen van de vrije markt en dus komst van westerse bedrijven voor productie én levering van diensten, maar dan in combinatie met democratie, rechtsstaat, én volksverheffing door steeds meer bevolkingsdelen toegang te geven en zelfs bindend toegang te geven tot basale vormen van onderwijs. Westerse landen zien het mét grote bedrijven in hun belang dat de internationale markt, en daarmee ook het aantal consumenten met en hun inkomen steeds meer toenemen, en dat d.m.v. stimulering van menselijk kapitaal te bereiken. Dat is dus stimulering van algemeen opleidingsniveau, daarmee deelname aan een groeiende arbeidsbevolking met steeds meer capaciteiten, en dus ook steeds meer besteedbaar inkomen. Dát in plaats van staten waar een kleine elite de meerderheid of een groot deel van de bevolking kleinhoudt en uitbuit in een onontwikkelde, slecht of niet opgeleide toestand. Dat westerse bedrijven in die staten waar dat niet anders is door toedoen van de daarvoor verantwoordelijke repressieve bovenlagen, en dus niet door toedoen van westerse landen die het niet alleen uit eigenbelang graag anders zouden zien, dan toch gebruik maken van de spotgoedkope arbeidskracht die dan resteert als vrijwel enige menselijke kapitaal is een feit. Maar dus niet iets wat je de westerse wereld dan moet verwijten. Die doen er doorgaans veel aan landen te stimuleren zich op te werken naar samenlevingen waar alle lagen van de bevolking toenemend profiteren door zich te kunnen ontwikkelen gesteund door opleidingsmogelijkheden na basisscholing. en toenemend besteedbaar inkomen, in omstandigheden van het voor iedereen voordelige spel van de vrije markt i.c.m. democratie, en rechtsstaat.
wat een onzinverhaal. Je ziet de woorden "democratie, rechtsstaat, én volksverheffing" staan en het is meteen duidelijk dat hier een niet-bestaand beeld wordt geschetst ter verdediging van de bestaande situatie. En ja, lego, je schrijft nog steeds beroerd.
[Dat westerse bedrijven in die staten waar dat niet anders is door toedoen van de daarvoor verantwoordelijke repressieve bovenlagen, en dus niet door toedoen van westerse landen die het niet alleen uit eigenbelang graag anders zouden zien, dan toch gebruik maken van de spotgoedkope arbeidskracht die dan resteert als vrijwel enige menselijke kapitaal is een feit.] Een ingewikkelde zin waarmee je de superuitbuiting door westerse bedrijven toch weer in de schoenen probeert te schuiven van regeringen in Derde Wereld landen. Feit is dat op moment dat regeringen betere voorwaarden voor de arbeiders invoeren -of op moment dat dat door vakbonden afgedwongen wordt- dat de Westerse bedrijven dan gewoon naar een ander arm land gaan waar de omstandigheden slechter zijn.
@Mark Waar in dergelijke landen waar onder verantwoordelijkheid van de regering (wie anders?) verweven met heersende bovenlagen de onderste bevolkingslagen gebaseerd op etniciteit, andere religie, sociale status, en/of gewoon afkomst anderszins stelselmatig uitgebuit, stom en klein gehouden worden, en westerse bedrijven toegang hebben zal het menselijke kapitaal zoals het er is ook gebruikt worden. Er is dan juist geen instantie die de mensen doet ontwikkelen dat ze anders in te zetten zijn dan met wat ze bieden. Wel is het kwalijk dat in deze omstandigheden van fundamenteel onrecht, bewust in stand gehouden door bovenlagen en regering als functie van die repressie ten behoeve van uitbuiting, er geen voldoende machtige internationale instanties zijn de westerse bedrijven dan te binden aan betere betaling en meer redelijke arbeidsomstandigheden. De westerse, niet-westerse en andere grote bedrijven zullen vanwege moordende concurrentie zich dan zelf weer gedwongen zien dat ook niet of in ieder geval niet genoeg te bieden. Het enige wat zou helpen is dat de regeringen aldaar zaken veranderen of dat er internationaal overeengekomen dwingend de grote bedrijven verplicht worden, met gevolgen voor recht op verdere handel over de wereld, die veranderingen in te voeren. @LaBou Dat jij al struikelt over de samenhang van begrippen (juist niet alleen woorden) als “democratie, rechtsstaat, én volksverheffing” en die als niet-bestaand ervaart is eigenlijk al voldoende en behoeft geen verdere kritiek. Misschien je toch eens verdiepen hoe de onderste lagen van de bevolkingen, niet alleen de onze, in westerse vrije samenlevingen tot wasdom zijn gekomen in de vaart der volkeren. Ik verdedig de bestaande situatie in landen waar het aan die samenhang van democratie, rechtsstaat, én volksverheffing ontbreekt dan ook geenszins. Het ontbreekt je nu eenmaal aan bevattingsvermogen als twee-dimensionaal figuur.
[Het enige wat zou helpen is dat de regeringen aldaar zaken veranderen of dat er internationaal overeengekomen dwingend de grote bedrijven verplicht worden, met gevolgen voor recht op verdere handel over de wereld, die veranderingen in te voeren.] Maar dat gebeurt niet omdat de grote multinationale bedrijven de macht hebben. Politici overal op de wereld doen uiteindelijk altijd wat de grote bedrijven willen. Democratie en kapitalisme zijn aan elkaar tegengesteld. De politieke en economische elites van de Derde Wereld zitten ook in de zakken van de grote multinationale bedrijven. Als er dan ergens toch een keer een fatsoenlijke regering aan de macht komt die de arbeidsomstandigheden radicaal verbetert, dan trekken de multinationals naar een ander land. Of ze proberen met hulp van de westerse regeringen een dergelijke regering omver te werpen. [Misschien je toch eens verdiepen hoe de onderste lagen van de bevolkingen, niet alleen de onze, in westerse vrije samenlevingen tot wasdom zijn gekomen in de vaart der volkeren] Door strijd te leveren tegen de elites.
Ik herinner me, @Legion, dat je schreef dat jouw vrouw een kledingzaak heeft, waarin ze met name dure kleding verkoopt. Ik neem aan dat dat merkkleding betreft, dus ik ben benieuwd waar die dan wordt gemaakt.
Lego gooit zowel in zij eerste reactie als in de tweede een enorme hoop woorden bij elkaar en zegt daarmee eigenlijk niets. Dat om te beginnen. "Dat jij al struikelt over de samenhang van begrippen (juist niet alleen woorden) als “democratie, rechtsstaat, én volksverheffing” en die als niet-bestaand ervaart is eigenlijk al voldoende en behoeft geen verdere kritiek." En hiermee diskwalificeer jij je helemaal. Ik zou zeggen: verdiep je zelf eens in die begrippen én in de wijze waarop de lokale bevolking die daar ervaart. En leer daar naast je verhaal eens op een duidelijke, leesbare manier hier op te schrijven.
De titel klinkt goed: Westerse bedrijven misbruiken corona om Bangladesh extra uit te knijpen. Met als ondertitel: Nederlandse regering moet steun weigeren aan wie zich zo misdraagt Even terug naar de EU situatie: Zuid Europese landen (waartoe ook Frankrijk behoort) misbruiken corona om Nederland extra uit te knijpen. Maar de ondertitel is bij Han geparafraseerd dan toch anders: Weg met ons (Nl-ers), dus ook hier dokken. You can't have your cake and eat it.
Wat mij het meest opviel in dit artikel was de 163 miljoen. Nederland is (in vergelijking met Denemarken b.v.) al krankzinnig dicht bevolkt, maar als N.L. dezelfde dichtheid als Bangladesh zou hebben, woonden hier 40 miljoen mensen ! Aan “natuur”rampen is in dat land geen gebrek, maar desondanks is er aan mensen nog veel minder gebrek. (aan geld voor de diverse strijdkrachten trouwens ook niet)($4 miljard per jaar) Aan werk, inkomen en gezondheidszorg is het gebrek echter des te groter. Waar de schoen wringt is toch zo klaar als een klontje lijkt mij. Maar gezinsplanning/geboorte beperking heeft blijkbaar geen prioriteit, en het zal me niet verbazen als het zelfs taboe is.
Sisyphus, er is een direct verband tussen armoede en aantal kinderen. Natuurlijk speelt ook medische vooruitgang een grote rol. Maar de volgorde van gebeurtenissen is armoede - meer kinderen.
Gezinsplanning is een belangrijk deel van het overheidsbeleid. https://www.dw.com/en/german-minister-hails-bangladesh-over-birth-control/a-51229872
@Bert de vries. veel grote gezinen is juist een teken dat er sprake is van welvaartsstijging en dat een gebied de absolute armoede (geleidelijk) ontstijgt. De crux zit hem erin dat mensen nog niet gewend zijn aan het feit dat het grootste gedeelte van hun kinderen de kinder jaren overleeft wat resulteert in grote gezinnen en een bevolkingsboom. bij extreme armoede is het aantal geboortes dus hoog maar het aantal kinderen laag, omdat helaas het grootste gedeelte van de kinderen in de eerste vijf jaar sterft. de volgorde is dus armoede -> veel geboortes, weinig kinderen stijgende welvaart -> veel geboortes, veel kinderen welvarend -> weinig geboortes, weinig kinderen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Demografische_transitie
@ HanvanderHorst Bedankt voor de link. Heel erg interessant. Ik neem mijn woorden over de non-prioriteit van de Bangladesh overheid graag terug.
Jan de Bakker, regel is, dat door gebrek aan voorzieningen voor de oude dag een 'hoog' aantal kinderen wordt genomen om verzekerd te zijn van enige steun. Bevolkingspolitiek, gericht op geboortenbeperking, slaagt alleen als er zicht is op zekere zorg voor de oude dag.
Het bericht van Van der Horst maakt glashelder, dat ons na de crisis de katastrofe staat te wachten. Immers, iedereen die maximaal gebruik maakt van de kansen die de crisis biedt om zich te verrijken, zal daar na de crisis mee doorgaan. En met nog meer succes doordat dan de overheid is verzwakt en de burgers dus nog minder zal beschermen. Je zou kunnen zeggen: We krijgen het lid op de neus. Maar dat is ongepast. Want het riekt naar leedvermaak.
Dus u denkt dat die kledingmerken rijker uit deze crisis komen? Ik denk dat ze eerder blij zijn dat ze er uberhaupt uitkomen.
Nozemans, zaken zijn relatief. Als armoede op wereldschaal toeneemt, kan een winst die nu gering lijkt straks groot zijn. Machtsverhoudingen zullen sterk verschuiven, ten koste van de kwetsbaren.
De lock down lijkt me in dit land een middel dat erger is dan de kwaal.
Dat geldt natuurlijk niet alleen voor Bangladesh. Maite Vermeulen schreef een artikel over de schadelijke gevolgen van een lockdown in lage-inkomenslanden in Afrika. https://decorrespondent.nl/11105/in-arme-landen-betekent-een-lockdown-honger-is-dat-beter-dan-een-virus/483855955-e847da93
--- Dit bericht is verwijderd —
Ik legitimeer niks, halve gare, ik vertel alleen wat je te wachten staat.
Een regering die tijdens deze crisis als aandeelhouder zich niet actief toont bij het protesteren bij het verhogen van de bonus van een directeur en wel accepteert dat er 2500 flexwekers uitvliegen en het bedrijf wel flinke steun krijgt, vertrouw ik niet De regering die een bedrijf steunt wat verleden jaar €5 miljard winst maakte en aan de aandeelhouders weggaf, en nu ook klaar staat voor steun, vertrouw ik niet.
A) De bonus is niet verhoogd. B) Het was een voorstel. C) Bonussen waren al van tafel.
A) correct B) dat klopt ook. C) als het niet in de publiciteit was gekomen waren die bonussen gewoon blijven staan.
@Starter Alleen het voorstel is al een morbide idee in deze tijd. Dat het niet doorgaat is een gevolg van hersenfunctie, die was er niet toen werd besloten om dit voorstel te doen tijdens de aandelers vergadering. Niet meer dan normaal om de bonussen te verbieden op dit monent,of wil je dat als succes inboeken voor het sociaal denken van het bedrijf?
Hoezo Westerse bedrijven? Betaal jij vrijwillig meer om die situatie te veranderen?
@Satya Spijker op de kop. De mensen die dit prediken kopen vaak zelf ook deze goedkope kleding. Dezelfde hypocrisie zie je ook bij mensen die een kleinere, circulaire economie voorstaan, maar niet hun welvaart en voorzieningen willen aanpassen. Een kleinere economie betekent immers minder welvaart en minder belastinginkomsten. Er is dan ook minder geld beschikbaar voor onderwijs, cultuur, sociale zekerheid en gezondheidszorg. You cannot have the cake and eat is.
Neoliberaal rechts komt niet verder dan generaliseren. Ze hebben het altijd over zij en hullie. Het ligt altijd aan de andersdenkenden. Neoliberalisme en globalisering vernietigt onze planeet, onuitputtelijke groei bestaat niet zonder schade. Ieder systeem heeft voor en nadelen, de verdeling is niet normaal en niet rechtvaardig. Je kunt wijzen en beschuldigen, maar daar gaan de nadelen niet mee weg, en de schade ook niet.
gimli55, Je gaat zelf prat op weinigzeggende termen zoals neoliberalisme (je staat er niet alleen in). Een soort artikel 5 kapstok waar men verder niets aan heeft. Verder is het 'wij en zij' in je reactie en dat is de definitie van polarisatie.
@gimli55 Persoonlijk vind ik dat de globalisering te ver is doorgeschoten. Dat werd heel duidelijk bij deze crisis. We zijn voor essentiële zaken te afhankelijk geworden van verre buitenlanden. Dus essentiële productie moeten terug gehaald worden naar Nederland of eventueel naar andere EU-lidstaten. Dat voorkomt ook onnodig gesleep van goederen over de aardbol en is dus beter voor klimaat en milieu. Er zit wel een groot nadeel aan: als we productie weghalen uit lage lonen landen (LLL) verliezen mensen daar hun baan en dat willen landen als Bangladesh ook niet. He blijft dus een dilemma: het is beter voor het klimaat als wij onze kleding etc. hier maken, maar LLL hebben er belang bij dat het daar gebeurt. Kritiek vanaf de zijlijn is goedkoop, ik ben benieuwd naar jouw oplossing(en).
@gim Lekker makkelijk, over generaliseren gesproken zonder introspectie: Altijd meteen neoliberalisme erbij halen ( "want dat zijn hunnie en ik niet, ik ben goed bezig") Hoeveel van die zogenaamde linkse 'gut'profeten kopen bij de C&A en Primark denk je?
@Satya Ik ben zozeer voor het per definitie meer betalen, maar wel reeel betalen. Ik ben geen fan van Han zijn betogen, en dan met name zijn zelfingenomenheid, kijk alleen maar naar zijn reactie op andersdenkenden, maar met dit verhaal heeft hij een goed punt. Dit geldt overigens niet alleen voor Bangladesh, maar bijvoorbeeld ook voor landen als Cambodia. Het is lastig om te bepalen wat de reele prijs is. Zelfs als je in die landen zelf dingen koopt is dat al nauwelijks te bepalen. Als ze de kans krijgen, verhogen ze de prijs voor westerlingen, Chinezen en rijke locals als ze de kans krijgen naar bedragen die verre van reeel zijn. Bevriende locals gaan geregeld over de emmer als dat gebeurt. Ik denk wel dat dit soort informatie voor (in ieder geval een deel van) de mensen helpt het kaf van het koren te scheiden waar ze wel en niet zouden moeten willen kopen. Naast bedrijven die wel goede sier maken met mvo maar er in werkelijkheid niets mee doen, zijn er ook velen die het proberen, maar het ook niet kunnen garanderen. De ketens zijn zo lang, dat het moeilijk is om te bepalen of het tot de laatste schroef of knoop eerlijk verloopt. Laat staan voor consumenten. Persoonlijk vind ik dit soort info prettig. Bedrijven zoals C&A, Booking en Apple kunnen mij als klant wel afschrijven. Ik probeer uiteraard dit soort meningen wel te checken tegenover andere bronnen. De criteria voor wat eerlijk en rechtvaardig is zullen voor iedereen verschillen, afhankelijk van hun achtergrond en mogelijkheden. Maar in het kader van alle beetjes helpen zie ik graag dit soort informatie.
@alle Uiteraard moet het neoliberalisme op de oude voet doorgaan. Het is de enige manier van dat systeem om te overleven. De huidige crisis heeft aangetoond dat het systeem voor een groot deel verantwoordelijk is voor de snelle verspreiding en maakt ons afhankelijk van landen, waar de salarissen zo laag zijn, dat we onze spullen goedkoop kunnen kopen. Een tijdje geleden was er een documentaire, waarbij dure GStar kleding uit de zelfde fabriek kwam al Zeeman kleding. De winstmarge was alleen veel hoger, de kostprijs van €1 voor een denim broek hetzelfde. Het systeem is ziek en het enige wat de neoliberalen kunnen zeggen is, jullie systeem is veel slechter. Zonder aantoonbare bewijzen, inhoudelijk relevante argumenten. Ze nemen een woord of voorbeeld en gaan daarop los alsof het geheel niet klopt. Het feit dat nu alles stilligt, betekent dat we veel te afhankelijk zijn van een systeem van ongebreidelde groei en consumeren. Ik heb al vaker gezegd, dat het stilstand is. Als je nu ziet, wat voor een veranderend denken optreedt. Een formule 1 team ontwerpt en bouwt duizenden beademingsapparaten en ook nog gratis. Het onderwijs heeft een metamorfosenondergaan met leren op afstand. Auping maakt mondkapjes en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan Daar staat een systeem tegenover die de verplerghuizen 6 weken vergeet, waarbij het minimaal 2 weken duurt voordat een innovatie uit die diepe lades gehaald wordt. Neoliberalisme als politiek systeem is stilstand. Politici uit dat systeem zijn door niet accepteren dat er alternatieven zijn, lui en gemakzuchtig geworden. Niet luísteren en het bekende toneelspel in de TK, waarbij vrijwel geen motie van de oppositie wordt aangenomen. Overtuigd van hun voortdurende gelijk is de sociale sector afgebroken incluis de zorg, onderwijs en politie. Die sectoren die nu de vitale beroepen zijn Neoliberalisme is stilstand.
Waar denken anderen dat de grondstoffen van bijvoorbeeld hun mobiele telefoon vandaan komen?
Voor de duidelijkheid ik ben voor meer betalen. Van der Horst noemt alleen bedrijven als probleem maar dat is kortzichtig. Stehno jij bent het die de hele tijd termen voor anderen hebt als deugers en meer van die onzin, naast etnisch onderscheid. Zoiets als de pot verwijt. Op het partijbureau geleerd?
Vind je echt dat Nederlandse bedrijven een grotere verantwoordelijkheid hebben voor het welbevinden van die werknemers dan hun eigen democratisch gekozen regering, werkgevers, en vakbonden? Het is nota bene een Volksrepubliek, bestuurd door Sociaal Democraten. En die dreigementen zijn al helemaal een zwaktebod.
Bangladesh noemt zich een Volksrepubliek maar dat zegt niks. De Awami Liga is een typische Aziatische nationalistische partij uit de tijd van de onafhankelijkheid. Eerlijke verkiezingen behoren niet tot de praktijk in dat land. Bangladesh heeft sinds de onafhankelijkheid en vooral de laatste twintig jaar grote stappen vooruit gezet maar het is nog steeds een doodarm land met een inkomen per hoofd van 41 dollar per jaar. Het wordt zwaar bedreigd door klimaatveranderingen. En als jij met je miljardenbedrijf daar van de minimale lonen komt profiteren dan heb je inderdaad een verantwoordelijkheid ook in zware tijden. Anders ben je schofterig bezig. En je bent ook schrofterig bezig als je dat probeert goed te praten zoals jij dat doet. En ik besluit mijn stuk niet met dreigementen maar met constateringen. C&A en consorten bemesten ijverig de akker waarop terrorisme groeit. En jij ondersteunt dat met je schamper commentaar.
Beste Han, Ben het voor de verandering eens met je. ik vind overigens je laatste zin vermakelijk waarin je melding maakt van apocalytische predikers. Dat is nou precies wat ik vaak van jou vind.
Zoals altijd: 'don't blame the player, blame the game'. In het verlengde ligt de staatsteun die parasitair bedrijf en player Booking.com hoogstwaarschijnlijk van de Nederlandse Staat gaat ontvangen.
Ik ben het hier niet mee eens. Kleding verkoop ligt hier momenteel redelijk plat. Ook de online verkopen vallen tegen. Markt is vraag en aanbod. Als de vraag weg valt moet aanbod wat doen anders wordt het product simpelweg niet afgenomen. De daar bestemde tool voor is prijs. Naast dat prijs van invloed is, moet je het product ook nog hier krijgen, dat is met de lockdowns over geheel de wereld ook een probleem. Simpelweg zeggen dat we de prijzen moeten blijven betalen omdat dat goed is voor de producerende landen, werkt markt verstorend. ik ben voor een alternatief. Ga hier milieu vriendelijk produceren, de milieu schade die daar wordt aangericht is gewoon crimineel. Wij kunnen hier, met al onze kennis en kunde veel milieu vriendelijker produceren. Ja het zal wat duurder zijn, maar wel veel beter voor de wereld en tegen global warming. Het geeft hier werk gelegenheid die we straks zeer hard nodig hebben, tevens maakt het ons onafhankelijker van het buitenland.
Laat die Bangladeshi maar verrekken verder. En dan raar staan te kijken als ze ineens voor je deur staan.
@Gandalf je mist iets hier. Als iemand iets besteld, en het wordt (correct) gemaakt, dan moet je afspraken nakomen, de afgesproken prijs betalen. Niet vervolgens zeggen: sorry ik hoef het niet, of een flinke korting bedingen. Dit is jouw probleem bij een ander op zijn bordje gooien. Flik dat in Nederland en binnen de kortste keren kun je opdoeken omdat niemand meer aan je zal leveren. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de verhuurders die faillissementen aanvragen voor bedrijven als ICI Paris en Hunkemoller omdat eenzijdig huurkorting wordt afgedwongen.
@Deba Contract is contract. Als dat hier het geval is, ben ik het met je eens.
@Han Als ik u dus goed begrijp, zijn banen in Bangladesh belangrijker dan milieu. Maar boeren hier, moeten weg vanwege milieu. En mocht je toch kiezen voor milieu dan heb je de sociale plicht iedereen te gaan opvangen in Nederland?
Misbruik maken van deze crisis is natuurlijk laaghartig. Op vele vlakken zou de Nederlandse regering eisen moeten stellen aan steun. Eisen in relatie tot de misbruik, niet om beleid er doorheen te drukken, zoals ik geregeld hier langs zie komen. Dat zou immers soortgelijke misbruik zijn van de situatie door de regering. Los daarvan is de situatie niet zo simpel als dhr. Van der Horst schetst. Eerlijke lonen reken je niet uit door inkomenscijfers in een Bangladesh of Afrika met de Westerse landen te vergelijken zoals zowel Trouw als dhr. Van der Horst doen. Een banaan in Bangladesh of ergens in Afrika kost toch echt niet zoveel als in een Nederland of Noorwegen. Dat is appels met peren vergelijken. Verder willen we toch ook niet dat we alles weer lokaal gaan produceren. Of wel?
Dat is geen appels met peren vergelijken. De koopkracht van de lonen in Bangladesh is uiterst gering. Dat zie je ook als je ondanks de hitte dat hele teringeind van Farmgate naar de New Market loopt bijvoorbeeld.
Terecht om grote kledingketens maar vooral de grote leveranciers hier aan te klagen. Maar zonder een H&M daarin te ontzien overigens. Maar daarover verderop meer. Het aanklagen geldt niet de kleine ondernemers en ZZP-ers in de modewereld van winkels, kleinere toeleveranciers van kleding, indirecte benodigdheden, en diensten die het ook hard te verduren hebben, en nu nog meer dan ze anders al te lijden hebben van de macht van grote winkelketens (online en fysiek) en grote leveranciers van vooral de grotere merken dan ze anders al hebben. Het kabinet zou nu best iets kunnen betekenen door ervoor te zorgen dat zowel de hardwerkende altijd al uitgeknepen arbeiders in Bangladesh, Cambodja, en elders niet onder druk van de Corona-crisis nog meer afgeknepen worden, als dat al mogelijk zou zijn. Maar dat geldt ook in het misbruik wat veel grote leveranciers en modeketens (online en fysiek) nu maken van hun positie tegenover kleine ondernemers, toeleveranciers, en overige producten en diensten verlenende ondernemers en ZZP-ers. Zo heeft het kabinet al maatregelen overwogen om prijzenstunts en nog verder vervroegde uitverkoop van het zomerseizoen door grote modeketens tegen te gaan. Ik hoop dat dat gebeurt net als in andere branches. Maar evenzo geldt dat dus waar het gaat om de aanlevering vanuit genoemde landen. De Coroana-crisis mág geen aanleiding zijn voor nog meer dan het al bestaande misbruik. H&M mag dan wel zich meer zijn gaan profileren als dat zij rekening is gaan houden met deze structurele allang bestaande uitbuiting en misschien nu bij de Corona-crisis ook, maar zij is niet te vergeten een grondlegger van dit misbruik wat anderen vooral opgevolgd hebben, en ze is nog lang geen niet-misbruiker. De meeste aanpassingen zijn vooral cosmetisch en bedoeld voor haar profilering. De FNV vorig jaar hierover toen H&M dus naar zoals ze vooral zelf deed voorkomen zo veranderd te zijn: "Nou, ondanks al dat positieve nieuws blijft H&M een agressieve prijsvechter; haar unique selling-point is nog steeds zoveel mogelijk nieuwe collecties produceren en verkopen voor een zo laag mogelijke prijs. De rekening komt te liggen bij de meisjes en vrouwen die jouw t-shirts maken. Zij werken in overvolle, bloedhete fabrieken in landen als Cambodja, Bangladesh, Myanmar en Ethiopië, vaak van zonsopkomst tot ‘s avonds laat, voor een hongerloontje. H&M staat aan de wieg van dit systeem, en betaalt haar werknemers nog steeds geen leefbaar loon (dat is een salaris dat nodig is om de minimale basisbehoeften in het leven te bekostigen). Op dit moment kan je dus niet met een gerust hart shoppen bij de H&M, want je draagt bij aan een systeem dat uitbuiting van meisjes en vrouwen in arme landen in stand houdt." Daarbovenop komt dus dat zij één van die grote zeer agressieve modeketens is die de kleine mode-ondernemers, overige ZZP-ers en toeleveranciers van diensten en producten, in ons eigen land en elders kapot concurreert met voortdurende stuntacties, en steeds vroegere seizoensuitverkoop en ze zo systematisch afknijpt en laat verdwijnen. Overblijvende nodige toelevering van producten en diensten buiten die al in genoemde landen via nog steeds ernstige uitbuiting geproduceerde kleding die eerder nog hier plaatsvond verdwijnt zo ook steeds meer naar deze landen. Zoals ook boekhouding, merchandising, vervoer van indirecte producten (over steeds langere afstanden), en via ICT en idem vervoer andere diensten.
Raar verhaal. Dit soort zaken zijn normaal gesproken in contracten vastgelegd. geproduceerd = betalen. niet betalen? dan via parallel vekoopkanaal aanbieden. Ik zou bovendien ook geen medelijden hebben met textielfabrikanten in Bangladesh. Het laatste waar die aan denken is het welzijn van hun personeel. Wat han ook vergeet te meldenis dat kledingmerken ook te maken hebben met annuleringen en kortingen. grote spelers als zalondo, galerie lafayette, corte ingles, selfridges, etc. annuleren ook hun orders zonder te betalen of bedingen grote kortingen. Alleen merken met 100% eigen distributiekanaal hebben hier geen last van, maar dat zijn er niet veel.
Het begint zo sympathiek. Een net pleidooi voorde kledingindustrie in Bangladesh. Helemaal mee eens, nog even los van het feit of het uberhaupt -ongeacht het land- niet onverstandig is voor winkels in Europa om orders on hold te zetten als de winkelstraten hier leeg zijn. Bangladesh heeft er uiteinfelijk ook niets aan als de winkelketens bij bosjes omvallen. Kijk naar de afgelopen Jaren. Maar goed, na dit nette pleidooi, volgt natuurlijk weer de echte onvervalste tirade zoals we die kennen. Schoftenstreek…. C&A.... fillken … de gore moed…. Maar.... wie van al onze rechtschappen mede reageerders gaan idd staks voorbij aan de Primark; de C&A etc? Nou alleen diegenen die het zich moreel-financieel kunnen veroorloven… En waar koopt Han z'n kleding?
@Norm: Je stukje begint niet onaardig.Maar dan komt het gebruikelijke ad hominem schofferen van Norm. Om te eindigen met z''n vraag: Dit keer `En waar koopt...?' Meestal en wat doet (deed) vul maar in. Hannes in mijn geval. Dergelijke kromme wouldbe emotionele schrijfsels, meestal van guurrechts, kunnen wat mij betreft niet genoeg afgeserveerd worden als extra domrechts.
Ach Norm, je moet mazr denken dat het door iemand is geschreven die nog geen minuut in z'n leven in de mode industrie of supply chain heeft gewerkt. Als de hele chain geen offers brengt, dan kunnen die fabrikanten achter in de rij aansluiten bij de curator met hun factuur..
Bij Rafieq op de Nieuwe Binnenweg. Meneer Rafieq is een groot vakman die zijn ambacht leerde bij de beste kleermaker van Paramaribo.
@Hannes Lezen is een dingetje he Hannes? Het gaat er mij niet om -ff goed lezen- dat Han terecht de kledingindustrie aan de kaak stelt. Het gaat om ZIJN taal gebruik zoals daarboven. dat doet z'n pleidooi geen goed m.i.'s. En dan is de vraag -terecht denk ik-, aan al diegenen die ook ach en wee gaan roepen, waar zij dan (in het vervolg) hun kleding kopen? Velen van hen kunnen of willen zich geen duurdere kledingzaken veroorloven, ondanks dat medeleven. Hetzelfde zagen we bij de kiloknallers…:Nog nooit zo populair nadat er tegen geageerd werd, en dat waren echt niet allemaal dom rechts mensen (jouw woorden over ad hominem gesproken) . Snap ie t punt? Han is blijkbaar, hulde, wel consequent. PS: en hou nou eens op met dat domme gel#l over 'guur rechts' en 'afgeserveerd' etc. Jij bent echt geen reclame voor links m'n beste. Eerder op die manier een uithangbord voor heeeeeeel dom links. (jouw terminologie)
@Hannes @Han Jullie lijken sprekend op de Farizeeërs, die legden de mensen zware lasten op die ze zelf niet wilden dragen.
@Norm: `En PS: en hou nou eens op met dat....' En dat komt het..... Guurrechts eigen dat altijd een phrase begint in de gebiédende wijs. Hoe veel extra belachelijk hier kun je jezelf nog maken als flagellant van je reeds grotelijks verkwanselde decorum? Wat een verloren energie ook. Wat denk je te bereiken met je mislukte commentaren hier? Je moet wel heel ver heen zijn om die al maanden hier tegen de stroom in te fulmineren.
Hannes, Ik heb even de tijd genomen om door uw reacties heen te lopen. Ik vond de volgende zin: "Wat mij betreft is een rechtse mening hier welkom, mits men zich aan het onderwerp houdt, niet onmiddelijk gaat framen, dus iemand oneigenlijk op iets vastpinnen of woorden in de mond leggen, of erger: " Uw hele oeuvre is daarentegen een lange ad hominem. U generaliseert, kleineert, scheldt uit, maar gaat zelden tot nooit ergens inhoudelijk op in. Ik lees woorden als "guurrechts' ,proletariaat, troll, rabbiaat rechts, domrechts, kleinburger, rechts rapaille, smaadzuchtige smaldeel, canaille, etc. " "En vervolgens schrijft u het volgende: De tragiek van het rechtse ressentiment is dat het onbeschoft schoffeert daar waar het beschaafde individu schittert in de vrijheid van de onafhankelijke gedachte. " Dan is mijn vraag:" Bent u wellicht stiekem toch rechts? U voldoet namelijk perfect aan uw eigen omschrijving van het rechtse sentiment.
@ H.Nozemans: `Ik heb even de tijd genomen om door uw reacties heen te lopen...... Uw hele oeuvre is daarentegen een lange ad hominem. U generaliseert, kleineert, scheldt uit, maar gaat zelden tot nooit ergens inhoudelijk op in.' Vrijheid van meningsuiting óók voor andersdenkenden blijft een zeer moeilijk te verkroppen ding voor zuur rechts. Sinds Pim Fortuyn met z’n LPF meent het daar exclusief recht op te hebben. Waarom eigenlijk? Weet je wel wat een ad hominem is? Een zichzelf aangemeten voorrecht van domrechts, net als de rest van je betoog. Wees blij dat men hier nog geen sanitair cordon gelegd heeft tegen onbeschoft schofferende rabiaatrechtse elementen die lijden aan senestrofobie.
En er wordt weer een onbeschoft schrijfsel aan uw oeuvre toegevoegd, chapeau! Het draagt niks bij, het is niet inhoudelijk, het blijft wederom beperkt tot wat onbeschofte holle termen en generalisaties. U voldoet wederom perfect aan uw omschrijving van het "rechtse sentiment." Trek zelf de conclusie.
@ Nozelmans: `Trek zelf de conclusie'. Zoals te doen gebruikelijk en hierboven reeds vermeld: Argumentloos zuurrechts weet nooit wat beters dan op obsessief-compulsieve wijze zich te bedienen van de gebiédende wijs. Het is niet mijn favoriete vermaak om furieus-frenetisch fulminerend falderappes te fêteren op mijn visie, maar als het fnuikenderwijs zulks verwacht, vult het het eigen vuilnisvat.