Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Bye, bye!

Boris Johnson treedt af, kan zich nu volledig richten op carrière als clown
Joop

Westerse bedeltoeristen in Azië wekken woede op van lokale bevolking

  •  
11-04-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-04-11 om 12.37.44
Ze zijn wit, westers en staan steeds vaker in de straten van Maleisië, Hong Kong, Thailand en Singapore te bedelen om geld zodat ze verder kunnen reizen. Hun gebrek aan geld is niet het gevolg van een onfortuinlijke speling van het lot, maar een weloverwogen beslissing. “ Beg-packers ” worden ze genoemd, en ze zijn de plaatselijke bevolking een doorn in het oog.
Sommigen verkopen handgemaakte ansichtkaarten of andere knutselwerkjes, anderen maken muziek. Weer anderen houden alleen een bordje omhoog en hopen daarmee voldoende sympathie op te wekken voor een kleine donatie. Hoewel sommige plaatselijke bewoners de beg-packers afdoen als een bizar fenomeen, zijn er steeds meer mensen die zich vol walging uitspreken over de “oriëntalistische fantasie” die de reizigers erop nahouden.
Een van hen is Maisarah Abu Samah, een Singaporese vrouw die zich afvraagt wat de beg-packers beweegt. Een directe noodzaak voor het bedelen lijkt er immers niet te zijn: vaak zijn ze in het bezit van luxegoederen, neem bijvoorbeeld de versterkers die de muzikanten gebruiken:
"Het was de eerste keer dat ik zoiets zag en ik was stomverbaasd. Ten eerste zie je in Singapore niet veel mensen die allerlei snuisterijen verkopen, of straatmuzikanten, aangezien hier strenge regels voor zijn. Maar, als je toevallig straatverkopers en straatartiesten ziet, is dat meestal in het centrum van de stad en niet in de buurt van een bushalte in een middenklasse wijk als deze. Ik heb ook nog nooit eerder witte mensen gezien die dat doen."
"We vinden het enorm vreemd om mensen om geld te vragen zodat jij kan reizen. De verkoop van dingen in de straat of bedelen wordt niet gezien als iets prijzenswaardig. Mensen die dit doen zijn echt in nood: ze bedelen om eten te kopen, om het schoolgeld van hun kinderen te kunnen betalen of om schulden af te lossen. Maar niet om iets luxe te doen als reizen!"
Het bedelen om een reis te kunnen bekostigen beperkt zich overigens niet alleen tot de straat. Er zijn er ook bij die crowdfundingprojecten starten in de hoop zo genoeg geld bij elkaar te sprokkelen om aan de reis te beginnen. Een praktijk die samen lijkt te gaan met het zogenaamde #travelporn op sociale media: accounts op bijvoorbeeld Instagram, Snapchat of Tumblr die uitpuilen met foto’s van verre bestemmingen.
Werden backpackers eerst nog gezien als avonturiers die zich afkeerden van de populairdere groepsreizen en het massatoerisme, tegenwoordig worden zij in diezelfde verre oorden vooral gezien als uitvreters die vooral zo goedkoop mogelijk willen reizen. Vaak terend op de zak van de lokale bevolking.
Ook Louise K., een Maleisische studente, ziet het fenomeen met argusogen aan: ‘Azië wordt gezien als een exotische plek waar dit soort gedrag geaccepteerd is,’ zegt ze.
"Ik denk dat dit soort gedrag laat zien hoe in het westen veel mensen nog steeds naar de wereld kijken. Azië zien ze als een exotische plek van spirituele ontdekking. Dit maakt een karikatuur van ons continent, een mystiek land vol avonturen, of met andere woorden, een speeltuin voor witte mensen. Mensen komen hier op een reis van zelf-ontdekking, enthousiast om exotische ervaringen op te doen. Soms wil ik ze vragen: denk je nou echt dat dit soort gedrag normaal is in Azië? Waarom ga je dit niet thuis doen?"
"Helaas is er ook hier nog steeds discriminatie en racisme gericht op mensen die niet wit zijn, terwijl de witte mensen worden aanbeden. Het is een koloniale erfenis. De bedelende toeristen zouden anders worden behandeld als ze niet wit waren. Als we erover nadenken in termen van eerlijkheid, zeker nu, nu iedereen het over immigratiebeleid heeft, vind ik het gek dat de regeringen in het Westen zijn zo streng tegenover buitenlanders en eisen dat migranten een bijdrage leveren aan de lokale economie, terwijl hun eigen burgers overal maar naartoe kunnen reizen, zonder dat er economische eisen aan hen gesteld worden."
"Dit fenomeen benadrukt het feit dat de toeristische sector in het Oosten zeer problematisch is en bijdraagt ​aan de mythe van de “nobele wilde”. De persoon van kleur die zachtaardig is en het goed bedoeld, maar arm en onwetend is, en wiens enige doel is om de blanke man te dienen en hem welkom te heten in zijn land.’"

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

rbakels
rbakels13 apr. 2017 - 16:32

Een goede straatmuzikant bedelt niet, maar levert een dienst, waar je niet voor hoeft maar wel mag betalen. Ik ken een niet onverdienstelijk amateur-saxofonist van middelbare leeftijd die met een leuke begeleidingstape optrad in winkelstraten en daarmee voldoende verdiende voor een leuke vakantie samen met zijn vrouw. Maar ik geloof niet dat hij dat in het Verre Oosten deed. Het ene gebied in Thailand is het andere niet. Er zijn gebieden waar zoveel toeristen komen dat je niet eens meer Thais eten kunt krijgen, maar er zijn er ook waar praktisch geen buitenlanders komen, vooral in het oosten tegen de Laotiaanse grens aan (Isaan).

Kees777
Kees77713 apr. 2017 - 6:22

Aha, bedelen heet tegenwoordig crowdfunding. Maar als die Maleisiërs allemaal niets geven, houd dit verschijnsel zo op. Hoe dan ook, in Nederland kom je ook luxe bedelaars tegen. Zoals Bulgaren, die hier o.a. met hun auto komen om de studiefinanciering voor hun kinderen bij elkaar te bedelen. Het maakt het lastig om te onderscheiden wie de echte arme bedelaars zijn.

Hank Nozemans
Hank Nozemans12 apr. 2017 - 19:29

Ik heb lang geleden ook een wereldreis gemaakt. Gewoon heel hard voor gewerkt voordat ik wegging en vervolgens op reis ook gewoon af en toe gewerkt. Als ik dan dit soort snowflakes zie, dan vraag ik me echt af wat er is gebeurd met de jeugd. Van mensen die honger hebben, eten voor hun kinderen nodig hebben, etc. kan ik me voorstellen dat ze bedelen. Maar dit zijn gewoon aartsluie parasieten.

Kepler
Kepler12 apr. 2017 - 15:33

Ze doen toch niemand kwaad? Laat mensen zich irriteren. Juist een teken van onderdanigheid en nederigheid. Ik zie geen probleem.

EektheCat
EektheCat12 apr. 2017 - 14:34

Ze komen daar culturele diversiteit brengen. Het is teveel een mono-cultuur in Aziatische landen, en dat moeten we niet willen.

1 Reactie
Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer212 apr. 2017 - 19:29

Nee, je hebt het niet helemaal begrepen, in dat geval heet het kolonialisme.

Irons
Irons11 apr. 2017 - 20:18

Kijk ze zitten, Sterre en Storm...... Veel beter kan de teloorgang van onze 'beschaving' niet in beeld gebracht worden. Je schaamt je plaatsvervangend dood voor deze verwende, wereldvreemde sneeuwvlokjes. De halve wereld komt om van de honger of is op de vlucht voor geweld en zij gaan bedelen om te kunnen reizen. Want ja, dat is toch iets waar je 'recht' op hebt schijnt tegenwoordig, een wereldreis maken voordat je je sporen verdiend hebt. Je zult je koter zo zien zitten bedelen om luxe te bekostigen. Werkelijk verschrikkelijk. Uit zo'n rijk land komen en dan niet de discipline hebben eerst gedegen te sparen voor je op reis gaat en je uitgaven te plannen. Typische producten van de papa-dagen cultuur. De decadentie moet inmiddels het niveau bereikt hebben dat ook de Romeinse beschaving heeft doen instorten. Shame on you, 'beg-packers'!

3 Reacties
Mazzeli
Mazzeli12 apr. 2017 - 4:24

Behalve dan dat het Romeinse Rijk om heel andere redenen uiteindelijk is geëindigd (een beetje veel om hier te behandelen) is deze constatering exact juist. En je hebt ook nog het woord parasieten vermeden. Dat zou ik niet kunnen.

Piet van Vliet
Piet van Vliet12 apr. 2017 - 5:00

Goh wat een wijsheid en dat kunt u allemaal afleiden aan de huidskleur, knap hoor.

Haastig
Haastig12 apr. 2017 - 8:47

Piet van Vliet 12 april 2017 at 07:00 "kunt u allemaal afleiden aan de huidskleur, knap hoor." Nee hoor Piet. Niet iedereen meent dat je dingen kan afleiden aan de huidskleur, zoals jij wel schijnt te denken. Die maken conclusies op basis van het gecommuniceerde door mensen zelf. "Support our trip around the world" op het bord waarmee ze in Azie bedelen is een redelijk duidelijke clou dat deze lui graag willen dat anderen hun vakantie betalen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper11 apr. 2017 - 18:52

Vroeger gingen ze nog wel eens een maandje druiven plukken in Australië. Wat is daar mee gebeurd?

5 Reacties
dordtenaar2
dordtenaar212 apr. 2017 - 4:23

Regeltjes en niet te vergeten regeltjes.

MoE2
MoE212 apr. 2017 - 10:46

In Australiëmoeten ze tegenwoordig belasting betalen: http://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2016/11/australie-komt-met-backpacker-tax-van-15-procent

Nick the Stripper
Nick the Stripper12 apr. 2017 - 22:08

MoE 12 april 2017 at 12:46 Eh ja, 15% belasting. Dan hou je van iedere verdiende dollar nog $0,85 over. Is dat de sneeuwvlokjes te min?

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2017 - 17:28

Voor niets op vakantie is natuurlijk leuker dan eerst sparen of een tijdje gaan werken. Met sommige werkvakanties zoals helpen in een weeshuis in een exotisch land is het oppassen. Soms worden er speciaal voor dit doel weeshuizen opgericht waar gekochte of geronselde niet-weesjes inzitten. Maar fruitplukken moet kunnen. Tegenwoordig worden trouwens de Noorse bosbessenplukkers uit Nepal ingevlogen (geen backpackers!). Win-win voor beide partijen.

Minoes2
Minoes214 apr. 2017 - 7:22

Danielle Defoe Was in Nepal geloof ik ook het geval!

laakbaar
laakbaar11 apr. 2017 - 18:01

Het westen wordt steeds minder rijk, iets wat in Aziatische landen dus nog niet is doorgedrongen blijkbaar.

Wittemuis2
Wittemuis211 apr. 2017 - 15:20

Ik zal wel van de oude stempel zijn maar op vakantie gaan doe je met je eigen centjes anders blijf je thuis en maak je daar het beste van.

pois
pois11 apr. 2017 - 14:48

Het is idd extreem hypocriet om als toerist om geld te gaan bedelen. Lokale bevolking heeft volkomen gelijk dat ze een hekel hebben aan “Beg-packers”.

Piet de Geus
Piet de Geus11 apr. 2017 - 14:10

Vergeet vooral niet om de tv-programma's te noemen die gebaseerd zijn op het misbruik maken van de gastvrijheid van mensen. Dat soort formats maakt van misbruik een verdienmodel voor programmamakers.

2 Reacties
jantje
jantje11 apr. 2017 - 21:24

Piet, als je het programma van Floortje bedoeld, zij werkt altijd mee in het bedrijfje / huishouden waar zij op dat moment is. Wanneer ik ergens te logeren ga, dan betaal ik ook geen kostgeld maar doe in ruil daarvoor klusjes in de huishouding.. Eten koken voor het gezin, stofzuigen, afwassen enz.

Piet de Geus
Piet de Geus12 apr. 2017 - 7:31

"als je het programma van Floortje bedoeld" Waarom zou ik? Uiteraard doel ik op die programma's waarvan de deelnemers voor een euro per dag naar China of zo moeten zien te reizen.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer211 apr. 2017 - 14:05

Zolang ze niks illegaals doen dan mogen ze toch bedelen? Het is aan de mensen om ze iets of niets te geven.

4 Reacties
Machiels**1993
Machiels**199311 apr. 2017 - 16:04

In principe is het wel illegaal omdat landen van toeristen eisen dat ze beschikking hebben over voldoende financiële middelen voor hun verblijf en / of doorreis. Dat zijn de voorwaarden van de meeste toeristenvisa.

Marc2406
Marc240611 apr. 2017 - 19:32

Dit is natuurlijk wel de schaamte voorbij... Kan me de verontwaardiging van de plaatselijke bevolking heel erg goed voorstellen.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer211 apr. 2017 - 19:34

Wie zegt dat ze voorlopig niet voldoende middelen hebben? Het lijkt me logischer dat ze bedelen voor hun volgende bestemming, niet voor hun volgende maaltijd. Als ze illegaal aanwezig zouden zijn, zonder visum of verblijfsvergunning, dan is het wat anders uiteraard, maar dat geeft u zelf al aan.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer212 apr. 2017 - 11:34

@ marc "Dit is natuurlijk wel de schaamte voorbij…" Eens. Maar zolang ze dat geld niet stelen zie ik niet in wat er verder zo erg aan is. Of ze dat geld nu bedelen via crowdfunden, een eigen website of op straat maakt niet zoveel uit. Zoals ik al zei, het is aan voorbijgangers of ze wat geven of niet. Daar heeft verder niemand anders wat mee te maken.

Okke2
Okke211 apr. 2017 - 13:01

Hoezo teren ze op de lokale bevolking? Komen ze uitkeringen halen? Plegen ze diefstallen? Beroven ze mensen? Als er een straatmuzikant ergens zit te spelen hoef je hem of haar toch helemaal geen geld te geven? Snap het probleem niet zo. Het zou een beetje vergelijkbaar zijn met klagen over vietnamezen in Nederland die in rare kleine caravannetjes loempia's verkopen, autochtoonse Nederlanders doen dat ook niet, is het dan perse nodig om daar zo racistisch over te gaan zitten jammeren?

3 Reacties
menage
menage11 apr. 2017 - 14:24

Racistisch haal je er zelf bij. En die mensen verkopen gewoon een product, net als worst. Iets anders dan zelfgevlochten origigami waaiers om verder te reizen. Iemand die met een draaiorgel naast de bushalte gaat staan of een accordeon op het terras is niet echt heel prettig bezig daarintegen. Want die gaan me toch hard.

Voice of Reason
Voice of Reason12 apr. 2017 - 8:42

"Racistisch haal je er zelf bij." Lees de eerste drie woorden van het artikel nog eens.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2017 - 17:31

De vietnamezen zijn niet op doortocht. Dat is een verschil.

Popiejopie3
Popiejopie311 apr. 2017 - 12:05

Dan hebben ze vast nog niet naar Peking Express gekeken. Een backpacker die zonder geld zit...'what's new'?

2 Reacties
Machiels**1993
Machiels**199311 apr. 2017 - 13:45

Dat is voor een televisieshow - weer wat anders. Maar ik kan je wel vertellen dat het in sommigen landen te zot voor woorden wordt. Woonde in 2016 in IJsland (nog meer hip en trendy dan Azië als bestemming) en daar waren me toch wat een backpackers voor liften aan het bietsen. Niet normaal. Eentje is wel ok maar als je er dan nog 100 tegenkomt heb ik ook het gevoel van de tering om het plat te zeggen.

Popiejopie3
Popiejopie312 apr. 2017 - 11:01

Machiels**1993 "Woonde in 2016 in IJsland (nog meer hip en trendy dan Azië als bestemming) en daar waren me toch wat een backpackers voor liften aan het bietsen." Ik geloof er niets van. Misschien zelf eens gaan backpacken? Er zit een diepe kloof tussen zuinig zijn als backpacker en een dief zijn.

menage
menage11 apr. 2017 - 12:02

Ok, toplosers, dat als eerste, doe ff normaal met je fluit en je knutselen voor geld. Mislukte trendhippies. Maar daarnaast: "Helaas is er ook hier nog steeds discriminatie en racisme gericht op mensen die niet wit zijn, terwijl de witte mensen worden aanbeden. Het is een koloniale erfenis. De bedelende toeristen zouden anders worden behandeld als ze niet wit waren. Als we erover nadenken in termen van eerlijkheid, zeker nu, nu iedereen het over immigratiebeleid heeft, vind ik het gek dat de regeringen in het Westen zijn zo streng tegenover buitenlanders en eisen dat migranten een bijdrage leveren aan de lokale economie, terwijl hun eigen burgers overal maar naartoe kunnen reizen, zonder dat er economische eisen aan hen gesteld worden." Is natuurlijk ook onzin. Reizen is niet emigreren, en heeft dus niks met economische bijdrages leveren te maken. Die gasten zijn nat 3 dagen weer weg met hun gitaar. Ze hebben geen vaste plek in het park met een tray Hollandia bier.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 apr. 2017 - 11:49

Nooit geld geven, nooit thuis uitnodigen voor een hapje eten. Dan houdt het vanzelf op en gaan ze met z'n allen klagend over de ongastvrijheid naar Zuid-Amerika.

Ziegler
Ziegler11 apr. 2017 - 11:27

Als een toerist in Nederland zou vragen om een bijdrage voor zijn reis, zou hij denk ik dezelfde reactie krijgen. Als ze muziek zouden maken of iets anders geinigs zouden doen, staan Nederlanders daar denk ik wel vrij open voor.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 apr. 2017 - 18:14

Veel van die musici verdienen een Euro of 10 van mij, op voorwaarde dat ze beloven ergens anders te gaan doen of ze muziek maken.

watsgebeurt
watsgebeurt11 apr. 2017 - 11:12

Tsja wat wil je. De hippies van tegenwoordig zijn vroeger gewoon verwend. Alles hadden ze en kregen ze. De potjes raken echter op. De studiefinanciering was vroeger nog een echte gratis studiebeurs maar werd vooral gebruikt om de bekende trip naar Azië en Australië te maken. Nu moet die beurs netjes terug betaald worden, maar aanpassen kunnen onze jongeren niet (zie gisteren het nieuws hierover). Conclusie: onze hippies zijn ook gewoon op geld beluste wezens net zoals de VVD'ers die zij zo vervloeken.

Machiels**1993
Machiels**199311 apr. 2017 - 11:11

Lol, ik heb het nog niet gezien ondanks dat ik zelf in Singapore woon (werk en niet bedel). Ben het bijna helemaal eens met de Maleisische studente (behalve dat over het migratiebeleid want Singapore is bijv. veel strenger). Een hoop backpackers gedragen zich inderdaad echt ronduit bizar. Valt in Singapore nog mee maar toen ik afgelopen maand in Thailand was puilden mn ogen uit van verbazing. Bijzonder komisch hoe de backpacker inmiddels zelf de massatoerist is geworden die ze niet willen zijn. De Singaporese overheid zou gewoon moeten ingrijpen want bedelen is hier niet de bedoeling. Toeristen hebben de plicht beschikking te hebben over voldoende financiële middelen tijdens hun verblijf. Voldoen ze daar niet aan dan moeten ze gewoon uitgezet worden. Het feit dat dit niet gebeurd bij deze blanke westerse bedeltoeristen heeft inderdaad wel een discriminatoir / racistisch randje.

Haastig
Haastig11 apr. 2017 - 10:56

Betreffende landen kunnen natuurlijk net als andere landen visum-aanvraag laten doen waarin men moet kunnen aantonen over voldoende middelen te beschikken/kan zelfs nog op het vliegveld: toon je banksaldo maar, is het te weinig moet luchtvaartmaatschappij je direct weer retour nemen. Dit soort begpackers die bedelen ofwel op een retourvlucht zetten (eigen middelen + verkoop goederen + "lening" eigen overheid), ofwel de bak in smijten. Dan is het snel afgelopen, maw handhaven. De schaamte voorbij en kennelijk de les van Dijsselbloem gemist.