Joop

'Westen verdient 2 miljard aan opgeleide artsen uit Afrika'

  •    •  
28-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Africandoktor_300.jpg
Afrika verliest fortuin met opleiding van artsen omdat die naar westerse landen verhuizen
Afrikanen die als arts worden opgeleid verhuizen uiteindelijk naar het buitenland, waar westerse landen flink van profiteren. Afrikaanse landen verliezen daarmee tienduizenden euro’s die ze in hun eigen artsen hebben geïnvesteerd. Dat blijkt uit een rapport van Canadese wetenschappers. Ze vinden dat rijke landen de onevenwichtigheid moeten erkennen en meer moeten investeren in opleidingen en de ontwikkeling van de gezondheidszorg in de verliezende landen.
Volgens het rapport verliezen landen uit de Sub-Sahara zo’n 2 miljard dollar (1,5 dollar) aan investeringsgeld in artsen. Zuid-Afrika en Zimbabwe zijn de grootste verliezen. Australië, Canada, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn de landen die de meeste Afrikaanse dokters rekruteren.
Veel rijke landen, die minder artsen opleiden dan ze nodig hebben, zijn afhankelijk van immigrantendokters om het tekort te compenseren”, aldus het rapport. “Ontwikkelingslanden betalen om personeel op te leiden, die dan de gezondheidszorg in ontwikkelde landen gaan ondersteunen.
cc-foto: Mike Blyth
Blijf waar je bent: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

DitBenIk2
DitBenIk228 nov. 2011 - 14:46

Arts worden zou een roeping moeten zijn. Blijkbaar is het geld toch belangrijker. Dat zijn persoonlijke keuzes, maar in geen geval de schuld van het westen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 nov. 2011 - 14:46

"De Europese Commissie moet een halt toeroepen aan de aanwerving van gezondheidswerkers uit zwart Afrika. Europa moet 20 in plaats van 6 procent van haar ontwikkelingsbudget besteden aan gezondheidszorg en opleiding en ijveren voor een wereldwijde code voor ethische rekrutering. Dat zegt Glenys Kinnock, een europarlementslid van de Britse Labour Partij naar aanleiding van Wereldgezondheidsdag. Er zijn meer verpleegsters uit Malawi in Manchester dan in heel Malawi, en meer Ethiopische artsen in Chicago dan in Ethiopieé, zegt Kinnock. Kenia verloor vorig jaar 2.998 gediplomeerde verpleegsters aan andere landen, vooral aan de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Het europarlementslid roept op tot aanmoedigingsmaatregelen om gezondheidswerkers in hun eigen land te houden. Volgens het huidige voorstel spendeert de EU de komende zeven jaar zes procent van haar budget voor ontwikkelingssamenwerking aan gezondheid en opleiding. Kinnock wil een resolutie voor het Europese parlement brengen om dat op te trekken tot minimaal twintig procent. De rekrutering van medisch personeel en de aidsepidemie versterken de crisis van de al fragiele gezondheidssystemen in ontwikkelingslanden. Ondanks de zware gezondheidsproblemen, telt Afrika maar 0,6 procent van het geregistreerde medisch personeel ter wereld. Deze braindrain is een belangrijk obstakel voor goede gezondheidszorg in Afrika. Landen verliezen de verpleegsters met de beste opleiding en de meeste ervaring, zegt ze." Bron: http://ipsnouvelles.be/news.php?idnews=6956

juliusvold
juliusvold28 nov. 2011 - 14:46

Quote: 'Het is een kwestie van tijd voordat de Chinezen en Afrikanen Europa overrompelen, dat is bijna onoverkomelijk. Het enige wat de Europeanen kunnen doen is de Chinezen en Afrikanen in het keurslijf van gelijkheid dwingen. Ware broederschap aanbieden in plaats van schuld.' --- Jouw conclusie wordt niet gestaafd door de feiten. Europa is voor veel Aziaten én Afrikanen nog steeds het beloofde land en Europa loopt ook mijlenver voor op Afrika en de meeste Aziatische landen (Singapore, Zuid Korea en Japan uitgezonderd). China is er nog lang niet en ik betwijfel of ze ooit Europa zullen gaan bijbenen. Sinds de verlichting heeft Europa altijd de flexibiliteit gehad zich aan te passen en inventief te zijn. Helaas ging dit in eerste instantie gepaard met een misplaatst superioriteitsgevoel gebaseerd op ras.

hetgroteplaatje2500
hetgroteplaatje250028 nov. 2011 - 14:46

Het zijn Afrikaanse artsen die hun heil zoeken in westerse landen die hun beter betalen. Hetgeen onmiskenbaar aangeeft dat het Afrikanen zijn die kiezen voor het grote geld i.p.v hun eigen volk(eren) te helpen. En zelfs in deze materie zijn er enkelen die de schuld bij het Westen willen neerleggen. Ongelooflijk en weerzinwekkend.

daniel565
daniel56528 nov. 2011 - 14:46

Misschien als wij een burgeroorlog beginnen gaan ze wel weer terug.

leeuwenvanj
leeuwenvanj28 nov. 2011 - 14:46

Er is een wereldwijde braindrain gaande wat betreft het werven van hoogopgeleide mensen.

eeweew
eeweew28 nov. 2011 - 14:46

Dat is zonde, maar wat doe je er aan? Je kan ze niet verplichten in Afrika te blijven. Aan de andere kant, hoeveel westerse artsen gaan er naar Afrika? De enige oplossing die ik kan bedenken is dat westerse landen deze artsen een bonus gaan betalen als ze in Afrika blijven. Maar probeer daar maar eens over te gaan praten.

1 Reactie
juliusvold
juliusvold28 nov. 2011 - 14:46

Sorry, maar deze oplossing valt bij mij onder de categorie: Lariekoek. We gaan toch geen artsen in Afrika betalen omdat ze anders naar het westen zouden gaan? Dan kunnen we alle Afrikanen die een betere toekomst zoeken in Europa wel gaan financieren. Werkelijk absurd, paternalistisch en eigenlijk vooral beledigend voor de artsen. Die zijn namelijk verstandig genoeg om een keuze te maken mbt hun werklocatie.

Gelijkhebber
Gelijkhebber28 nov. 2011 - 14:46

De zoveelste oproep aan 'het westen' die bestemd is voor de Afrikanen. De Afrikaanse artsen hebben een eigen moraal en dus moet daar een beroep op worden gedaan. Niet weer het westen de schuld geven.

2 Reacties
MG1968-2
MG1968-228 nov. 2011 - 14:46

De zoveelste oproep.... Je zult het ook wel ok vinden om hier de asielzoekers met artspotentie uit te zetten, in afrika te laten opleiden en ze dan weer terug te nemen. Niets studievisa voor medi-mauro's: het kan gratis.

MG1968-2
MG1968-228 nov. 2011 - 14:46

En het ontbreken van schuld is geen reden om je schouders op te halen en niets te doen, laat staan om er van te profiteren.

[verwijderd]
[verwijderd]28 nov. 2011 - 14:46

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
DitBenIk2
DitBenIk228 nov. 2011 - 14:46

Quote: "Gezien het feit dat een oprechte Calvinist altijd schuld heeft, gezien de erfzonde van Adam en Eva, zal hij altijd moeten proberen ieder probleem op te lossen" Je gaat hier voorbij aan het feit dat slechts 43% van de NL bevolking geregistreerd straat als Christen, waarvan zo'n 20% beleidend. Hier een kaartje van gelovigen in Europa: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/Europe_belief_in_god.png Het artikel legt de oorzaak van het probleem van immigratie van dokters bij het westen. Daarbij komt dus een schuldvraag kijken, maar dat heeft niks met een christelijk/calvinistisch onzinverhaal te maken. Quote: "Gedurende zestig jaar is er meer dan duizend miljard aan ontwikkelingshulp gegeven, met als resultaat dat Afrika armer is dan ooit. Het kan bijna niet anders dan dat hier een groot en slecht plan achter zit. " Ik kan daaruit alleen maar concluderen dat er in die landen een complete onwil, onkunde of desinteresse is in economische en technische vooruitgang. Vooral hun eigen schuld dus. Als je dan dit soort documentaires ziet, dan zakt je broek af. http://nieuwsuur.nl/video/276983-honger-afrika-nog-lang-niet-voorbij.html Je hele verhaal bestaat eigenlijk alleen maar uit veronderstellingen zonder feitenbasis.

denmol
denmol28 nov. 2011 - 14:46

The usual suspects; Hank Nozemans, Kees Gelijkhebber, Klaas Blondeman en Daniel Willemsen schieten weer in een pavlov reflex van zelfverdediging van het westen. Rustig maar jongens want het artikel geeft het westen geen schuld maar stelt dat men, te weten Australië, Canada, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, als samenlevingen gewoon verdienen aan deze Afrikaanse brain drain.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 nov. 2011 - 14:46

Verdienen? Dat zou het geval wezen als je alleen elders opgeleid medisch personeel 'importeert' en geen op jouw kosten opgeleide doktoren enz. uitzendt. Ik ben nu al een paar keer van die jonge doktoren tegengekomen die in Afrika allemaal stage hadden gelopen of daar operatie-ervaring hebben opgedaan wat hier niet mogelijk was. Nood breekt wetten heet het dan. Waar het om gaat is natuurlijk de vraag hoe je fatsoenlijke medische voorzieningen op kan bouwen in staten waar een overheid niet of nauwelijks aanwezig is.