Joop

West-Papoea: Het vergeten en onderdrukte volk

  •    •  
18-11-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
360 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De Nederlandse politiek doet weinig tot niets om het onrecht in deze voormalige kolonie recht te zetten
In West-Papoea worden de mensenrechten al jaren geschonden. Sinds de aansluiting bij Indonesië in de jaren ’60 zijn er 400.000 Papoea’s omgekomen als gevolg van de Indonesische bezetting. Alleen al voor het hijsen van de vlag, de Morgenster, krijg je 15 jaar gevangenisstraf. Papoea’s die beelden naar buiten proberen te brengen, verongelukken op mysterieuze wijze of worden gemarteld. De zeepwinkel Lush zet zich de komende tijd in voor de gevangenen om wie niemand zich lijkt te bekommeren. Deze kleine winkel strijdt voor een grote zaak, die amper door de media opgepikt wordt. Waarom doen de Westerse regeringen niets aan dit geweld terwijl zij democratie zo hoog in het vaandel hebben staan?
Het nieuws over de Arabische Lente vliegt je letterlijk om de oren. Er gaat geen dag voorbij zonder dat we iets horen over de situatie in Egypte, Libië of Syrië. Ook de schending van mensenrechten in Afghanistan en Irak volgen we op de voet. Democratie, veiligheid en rechtvaardigheid voor iedereen, wordt er constant geroepen. Waarom horen we dan zo weinig over de situatie in West-Papoea? Volgens Eva, een Papoea die in Nederland woont, is het antwoord simpel.
Als buitenlandse journalist kom je het land niet in. Zelfs toeristen en mensenrechtenactivisten worden gedwarsboomd. De Indonesische regering doet er alles aan om de verschrikkingen te verbergen.
Zelf heeft ze haar vaderland al jaren niet bezocht. Zodra ze de grens over gaat, zit de kans er dik in dat ze de regering achter zich aan krijgt. Diverse leden van verzetsgroepen, die strijden tegen de Indonesische terreur, dragen namelijk dezelfde achternaam. Ze behoren tot dezelfde stam als Eva. Erover praten is ook geen optie. Veel gevluchte Papoea’s blijven bang voor de Indonesische regering. Haar oom, een onafhankelijkheidsstrijder, vluchtte jaren geleden uit zijn vaderland. Tot op de dag van vandaag spreekt hij er niet over. “Zijn post werd jarenlang gecontroleerd. Wanneer ik erover begin, verandert hij van onderwerp. De angst regeert.”
West-Papoea is een voormalig Nederlandse kolonie die een rijke grond heeft. Na de Tweede Wereldoorlog kwam Indonesië in opstand en vormden zij een nieuwe staat. Nederland beloofde de Papoea’s in eerste instantie ook een eigen staat, gaf hen een eigen vlag en een volkslied, maar kwam deze belofte niet na. De Westerse regeringen sloten onder druk van de Verenigde Staten vrede met Indonesië. De bezetting werd geaccepteerd. Het rijke eiland wordt nu door de Indonesische regering verhandeld en uitgebuit. De Papoea’s zijn hier de dupe van. Sinds de jaren ’60 zijn er ruim 400.000 Papoea’s omgekomen. Via uitgelekte bronnen op het Internet werd oktober 2011 zelfs als ‘de meest bloederige maand’ bestempeld. Het hijsen van de Morgenster kost een Papoea zijn vrijheid, het geven van een mening zijn leven.
De Papoea’s hebben het moeilijk. Hoewel het land rijk is aan grondstoffen, zien ze alle banen naar de Indonesische bevolking stromen. Als gevolg hiervan richten ze hun eigen scholen en winkels op, waar de regering vervolgens korte metten mee maakt. Vredelievende demonstraties worden gewelddadig neergeslagen. Arrestaties, moordpartijen en martelingen komen dagelijks voor.
Sommigen vluchten naar het buitenland of naar het oostelijk deel van het land, dat onder Australië valt. Maar velen blijven strijden voor de beloofde onafhankelijkheid”, verklaart Eva.
De Nederlandse politiek doet weinig tot niets om het onrecht recht te zetten, en dat terwijl ze zich zo vaak uitspreken over andere conflicten. Door het koloniale verleden mag je toch verwachten dat ze zich er nogmaals over buigen. Het tegendeel gebeurt.
Het klinkt misschien vreemd, maar de Nederlandse regering heeft ook maar beperkte middelen. Zolang er voor deze ‘langzame genocide’, zoals de situatie ook wel wordt genoemd, geen breder draagvlak wordt gecreëerd, staan ze met hun rug tegen de muur. In het verleden waren er Nederlandse politici die zich voor deze zaak inzetten. Tegenwoordig hoor je ze er nauwelijks meer over. De media speelt hier ook een belangrijke rol in. Tot nu toe krijgt West-Papoea weinig media-aandacht, mede door de boycot van journalisten. Of misschien omdat het zo sluipend is of omdat mensen het een ‘ver van mijn bed show’ vinden? Het kan allemaal. De acties en petities zijn er wel, natuurlijk. Er bestaan wel meer acties zoals die van het zeepwinkeltje Lush. Het feit is alleen dat ze in bepaalde kringen blijven circuleren. Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty maken zich al jaren hard voor deze zaak. Nu de wereldpolitiek nog.
Deze week bezoekt president Obama Indonesië. Met zijn beloftes over het nastreven van democratie en mensenrechten in het achterhoofd, zou het mooi zijn als hij zich namens de VS uit zou spreken over deze kwestie. Hopelijk gaat het mediabelletje dan rinkelen. Want een democratisch, veilig en rechtvaardig land geldt niet alleen voor Syrië, Libië of Egypte, maar voor ieder land ter wereld. Misschien kunnen alle Eva’s in binnen- en buitenland hun Morgenster dan weer veilig hijsen.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

rinuszwam
rinuszwam18 aug. 2019 - 14:52

Als NieuwGuinea veteraan ben ik 4 keer terug geweest in het nu WestPapua land , als ik zie hoe de oorspronkelijk Papua's daar moeten leven en onderdrukt worden én als tweederangsburgers in hun eigen land worden behandeld Dan schaam ik mij dat ik Hollander bent ! Ook in het diepste geheim contacten gehad met leden van de OPM die al vanaf september 1962 zich georganiseerd hebben en strijden tegen de bezetting én uitbuiting door Indonesisch incl. de westerse maatschappijen die het land met zijn delfstoffen leeg roven !! Maar de wereld én Nederland zwijgt en blijft zwijgen - hetgeen voor mij en vele andere onbegrijpelijk is ?? Zelfs heeft de Nederlandse Regering in 2016 aan het Nieuw-Guinea-veteranen detachement verboden om de vlag van de Papua's [ Morgenster ] tijdens het veteranendefilé in Den Haag mee te dragen !! Een discriminerende verbod werd opgelegd aan een Papua-stand welke zich niet op het malieveld mocht staan ,maar moest verhuizen aan de straat ! Het is niet moeilijk te begrijpen waar dit verbod vandaan is gekomen ?? Dat het Papua-land ontnomen is én er ook nog een in 1969 een schandalige Referendum is geweest waarbij niet de beloofde gehele Papua-bevolking zich kon uitspreken- onafhankelijk of aansluiting bij Indonesisch maar slechts 1000 gemanipuleerde Papua's welke ook nog onder druk werden gezet ! het is dan ook niet moeilijk wat de uitslag zal worden/zijn !1 En de VN ? en Nederland? zij zwegen en blijven zwijgen tot aan de dag van vandaag toe !!

pietdevries2
pietdevries218 nov. 2011 - 7:30

Er is veel onrecht in de wereld waar de westerse media geen aandacht aan schenken.

berternste
berternste18 nov. 2011 - 7:30

> Er is veel onrecht in de wereld waar de westerse media geen aandacht aan schenken. < Daar zouden die westerse media wat aan moeten doen, in plaats van (overwegend) achter de waan van de dag aan te hollen. Nieuwsplanning is nodig. Dat de media een voormalige Nederlandse kolonie (tot 1962) als Nieuw-Guinea links laten liggen is dubbel raar. De journalistiek volgt daarmee veel te veel de machthebbers. NNG

Bagus
Bagus18 nov. 2011 - 7:30

Papua is een gouden "wingewest" van het spilzieke Java (lees Jakarta). Dat is het hele eiereneten. De broers Kennedy dreven destijds West-Nieuw-Guinea in de armen van de Republiek Indonesia. Nederland met een allesbehalve schoon koloniaal blazoen (o.a. de zog. politionele acties) en een reactionaire en starre Min. BuZa (Luns) waren niet in de (morele) positie om dat te voorkomen. De Papoea's betalen nu de prijs. En het spilzieke Jakarta is met de jaren met de vette buit gaan strijken. 1 van de vele voorbeelden van voortgezette neokoloniale uitbuiting door voormalige Westerse kolonieen, al mag dat ook in het huidige democratische Indonesia natuurlijk nooit hardop worden gezegd. Maar een onafhankelijk Papua: dat zit er naar mijn bescheiden inschatting niet in. Daarvoor zijn de nationalistische gevoeligheden in Indonesie nog veel te groot en is de positie van de huidige president Susilo Bambang Yudhoyono te "zwak". Het bezoek van Obama en het aankaarten van de kwestie Papua zal dan ook niet veel helpen. Binnenlandse NGO's en mensenrechtenorganisaties zijn de enige hoop op een verbetering van de mensenrechtensituatie. Een zaak van heel lange adem, vrees ik

2 Reacties
Bagus
Bagus18 nov. 2011 - 7:30

"Kolonieen" moet "koloniën" zijn.

FrankTalk
FrankTalk18 nov. 2011 - 7:30

Het is inderdaad een zaak van heel lang adem. Ik hoop dat de mensenrechten direct worden aangepakt. En dat het volk van West-Papua zal door strijden tot de onafhankelijkheid gehaald is. Als je vrijheid in eigen land ontnomen is, kun je maar 1 ding doen, vechten tot je het terug hebt.

[verwijderd]
[verwijderd]18 nov. 2011 - 7:30

Misschien is er gewoon democratisch besloten dat deze minderheid de zwaarste lasten moet dragen voor de meerderheid.

1 Reactie
Papua
Papua18 nov. 2011 - 7:30

Om te beginnnen denk hier eens over na : Wij staan als land op het punt onafhankelijk te worden, eigen staat, volkslied en vlag En dan word er ineens door ander mensen bepaald dat wij moeten gaan kiezen voor onafhangkelijkheid of onder indonesie te leven? En dan hebben die javanen het over domme papua's? En aan Mark Sinops als je b$%llen hebt sta jij aankomende 1 december ook voor de 2de kamer te demonstreren, vooral na die nutteloze opmerking. En als ik het verkeerd begrepen heb mijn excuses.

Spelchecker2
Spelchecker218 nov. 2011 - 7:30

Dank je wel dat je aandacht schenkt aan de slechte mensenrechtensituatie van de Papoea’s in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Nederland heeft t.a.v. dat volk natuurlijk een bijzondere verantwoordelijkheid. Wij hebben hen immers in de zestiger jaren - daartoe weliswaar gedwongen door de VS, zoals je al opmerkte - in de steek gelaten. De aanspraken die Indonesië toentertijd maakte op het westelijk deel van Nieuw-Guinea ontbeerden en ontberen iedere redelijke juridische of volkenrechtelijke onderbouwing. Het blote feit dat ze beiden onder Nederlands koloniaal bewind zuchtten en geografisch niet al te ver bij elkaar uit de buurt liggen is op zichzelf natuurlijk geen valide rechtsgrond om Indonesië jurisdictie over dat gebied te geven. Ook wat een voormalige kolonisator daar in 1949 wel of niet over toegezegd zou hebben speelt volkenrechtelijk natuurlijk geen rol. Dat Indonesië zelf ook beseft dat het daar 'naturgemäss' niets te zoeken heeft, blijkt wel uit het feit dat ze geen aanspraak doet gelden op het oorspronkelijk Australische deel van Nieuw-Guinea. Inmiddels heeft Indonesië het westelijke deel ruimschoots bevolkt met eigen mensen, waardoor de oorspronkelijke bevolking een minderheid in eigen land dreigt te worden. Weliswaar heeft Jakarta het gebied onder druk van de VS enige autonomie verleent maar men behandelt het gebied nog steeds als een koloniaal wingewest en eigent zich schaamteloos de vele delfstoffen toe. Het zou Nederland sieren als ze, wellicht nu samen met de VS, de Papoea’s zou steunen in hun gerechtvaardigde eis voor meer autonomie en hun zaak nadrukkelijk bij de VN op de agenda zou houden. Er zijn door de internationale gemeenschap enkele opzichtige faux pas gemaakt in de recente geschiedenis en Nieuw-Guinea is er daar één van. Het is onderhand de hoogste tijd dat we die faux pas proberen te herstellen. We zijn dat als oorspronkelijke kolonisator aan de oorspronkelijke bewoners van dat gebied zeker nog verschuldigd.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194718 nov. 2011 - 7:30

"Dat Indonesië zelf ook beseft dat het daar 'naturgemäss' niets te zoeken heeft, blijkt wel uit het feit dat ze geen aanspraak doet gelden op het oorspronkelijk Australische deel van Nieuw-Guinea." De reden is heel simpel. Indonesië claimde haar onafhankelijkheid over heel Oost-Indië, het hele gebied wat onder Nederlands koloniaal bestuur stond. De kwestie Nieuw-Guinea zou na de overdracht geregeld worden.