FNV luidt noodklok… verzorgingsstaat gaat eraan door op geld beluste
bedrijven… Shell en Albert Heijn zijn 'de criminelen van de toekomstige
arbeidsmarkt'
Werkgevers drukken miljarden euro’s achterover over de rug van onschuldige werknemers. Dit blijkt uit maandenlang onderzoek van FNV.
FNV-voorzitter Ton Heerts vindt dat werkgevers niet langer de kop in het zand mogen steken en hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “Want door deze nadruk op alleen maar geld, geld, geld, gaan de arbeidsmarkt en onze verzorgingsstaat kapot” , aldus de FNV-voorzitter.
De werknemers zijn de dupe van de financiële gulzigheid van Nederlandse bedrijven. Bedrijven laten mensen in allerlei schijnconstructies werken om er zelf financieel op vooruit te gaan of om te besparen. Het gaat om schimmige uitzendconstructies, werken zonder loon, maar ook het niet naleven van de cao.
Uit onderzoek van het ‘Team Handhaving en Naleving’ van FNV blijkt dat bijvoorbeeld in de steigerbouw en de pluimveesector werkgevers met trucs om de cao te ontduiken ruim 50 miljoen euro niet uitbetalen aan werknemers. Ook grote werkgevers als Shell, Albert Heijn en Akzo Nobel buiten op grote schaal werknemers uit op deze manier. Ton Heerts:
Dat zijn de ‘criminelen’ van de toekomstige arbeidsmarkt. We hebben in Nederland werkgevers nodig die hun verantwoordelijkheid nemen. De Boer moet aan de bak om deze bedrijven tot de orde te roepen. Het kan zo niet langer.
Een voorbeeld van hoe asociaal deze schijnconstructies zijn, is het nieuws eerder deze maand dat uitzendbureau Lugera op een seminar gratis arbeidskrachten ‘verlootte’ uit onder andere Slowakije en Roemenië aan werkgevers in de land- en tuinbouw. Mariëtte van der Neut van FNV Bondgenoten noemde de actie smakeloos: “Dat hele seminar ademt de sfeer van mensenhandel. Bij een ‘gezellige netwerkborrel’ even wat gratis personeel verloten.”
Werkende armen Heerts waarschuwt voor een samenleving van werkende armen en dat we die moeten voorkomen. Hij wijst op de afspraken in het Sociaal Akkoord om schijnconstructies tegen te gaan:
De wetten rond de arbeidsmarkt die in de maak zijn bieden in één klap zekerheid aan heel veel werknemers.
Afgelopen vrijdag nog, uitte FNV ook stevige kritiek op Rijkswaterstaat omdat ze de afgelopen jaren nauwelijks iets heeft gedaan tegen schijnconstructies en onderbetaling in de bouw, ondanks meerdere aanwijzingen van serieuze misstanden bij bouwobjecten. Die misstanden waren aan het licht gekomen door een onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).