Joop

Werknemers op grote schaal uitgebuit

  •  
22-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
FNV.jpg
FNV luidt noodklok… verzorgingsstaat gaat eraan door op geld beluste bedrijven… Shell en Albert Heijn zijn 'de criminelen van de toekomstige arbeidsmarkt'
Werkgevers drukken miljarden euro’s achterover over de rug van onschuldige werknemers. Dit blijkt uit maandenlang onderzoek van FNV.
FNV-voorzitter Ton Heerts vindt dat werkgevers niet langer de kop in het zand mogen steken en hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “Want door deze nadruk op alleen maar geld, geld, geld, gaan de arbeidsmarkt en onze verzorgingsstaat kapot” , aldus de FNV-voorzitter.
De werknemers zijn de dupe van de financiële gulzigheid van Nederlandse bedrijven. Bedrijven laten mensen in allerlei schijnconstructies werken om er zelf financieel op vooruit te gaan of om te besparen. Het gaat om schimmige uitzendconstructies, werken zonder loon, maar ook het niet naleven van de cao.
Uit onderzoek van het ‘Team Handhaving en Naleving’ van FNV blijkt dat bijvoorbeeld in de steigerbouw en de pluimveesector werkgevers met trucs om de cao te ontduiken ruim 50 miljoen euro niet uitbetalen aan werknemers. Ook grote werkgevers als Shell, Albert Heijn en Akzo Nobel buiten op grote schaal werknemers uit op deze manier. Ton Heerts:
Dat zijn de ‘criminelen’ van de toekomstige arbeidsmarkt. We hebben in Nederland werkgevers nodig die hun verantwoordelijkheid nemen. De Boer moet aan de bak om deze bedrijven tot de orde te roepen. Het kan zo niet langer.
Een voorbeeld van hoe asociaal deze schijnconstructies zijn, is het nieuws eerder deze maand dat uitzendbureau Lugera op een seminar gratis arbeidskrachten ‘verlootte’ uit onder andere Slowakije en Roemenië aan werkgevers in de land- en tuinbouw. Mariëtte van der Neut van FNV Bondgenoten noemde de actie smakeloos: “Dat hele seminar ademt de sfeer van mensenhandel. Bij een ‘gezellige netwerkborrel’ even wat gratis personeel verloten.”
Werkende armen Heerts waarschuwt voor een samenleving van werkende armen en dat we die moeten voorkomen. Hij wijst op de afspraken in het Sociaal Akkoord om schijnconstructies tegen te gaan:
De wetten rond de arbeidsmarkt die in de maak zijn bieden in één klap zekerheid aan heel veel werknemers.
Afgelopen vrijdag nog, uitte FNV ook stevige kritiek op Rijkswaterstaat omdat ze de afgelopen jaren nauwelijks iets heeft gedaan tegen schijnconstructies en onderbetaling in de bouw, ondanks meerdere aanwijzingen van serieuze misstanden bij bouwobjecten. Die misstanden waren aan het licht gekomen door een onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

Rode druppel
Rode druppel22 nov. 2014 - 12:11

Vakbonden moeten in actie komen. Niet polderen. En zich niet laten gebruiken om a-sociale maatregelen te legitimeren. We kunnen wat dat betreft nog veel leren van Belgie en Frankrijk. Actie en de kaas niet van het brood laten afhalen.

BertF2
BertF222 nov. 2014 - 12:11

Is dit een juiste weergave van wat D66 bedoelt met 'het toekomstbestendig maken van de arbeidsmarkt.' ? En als dat niet zo is, wat is dan het verschil met de maximale flexibilisering van de arbeidsmarkt die D66 voorstaat? Is het verschil, dat D66 die flexibilisering alleen beoogt voor de laag opgeleiden? (overigens: D66 vindt in deze mannenbroeders bij VVD en CDA)

basOoms
basOoms22 nov. 2014 - 12:11

Zou zeggen; Plat die bedrijven. Maar vakbonden zijn tegenwoordig meer opleidingsinstituten voor bedrijfs- en europese commissariaten. Die snijden niet in eigen vngers.

ElChe
ElChe22 nov. 2014 - 12:11

Het Walhalla van pechtold! En de vno ontkent natuurlijk alles, uiteraard.

Tes2
Tes222 nov. 2014 - 12:11

Waar blijven die banen die Rutte ons beloofde? Of je nu hoog- of laagopgeleid bent, in bijna alle sectoren geldt het credo: voor jou 10 anderen. Ik doe het werk waar ik voor ben opgeleid gratis (om werkervaring op te doen) en probeer tegelijk een baan op MBO-niveau in te pikken van een ander in om mijn huur te kunnen betalen. FNV blijft ondertussen strijden voor opgebouwde rechten en contracten voor onbepaalde tijd, die de veel van ons niet hebben. Laten we alsjeblieft banen gaan delen: geef mij 20 uur betaald werk per week en ik ben dolgelukkig.

minten
minten22 nov. 2014 - 12:11

veel mensen moeten niet zaniken,over un salaris of tijdelijke uitkering,of nog erger,masaal wordt er rechts gestemd,of kiezen wittewilders en kornuiten,omdat deze al tien jaren niets presteert,en wat hij zaaid allemaal onvruchtbare d/zaadjes blijken te zijn,het is zoals het al eeuwen gaat.zij die veel hebben,doen er alles aan om dat zo te houden,en wie kan hun dat kwalijk nemen,als het eerlijk verdiend wordt,en wat eerlijk is bepaald de democratisch gekozen regering,en nog altijd heeft de gewone/ex arbeider,of ww, bijstand,of nog erger de meerderheid,en wat te doen,zoek dat zelf maar eens uit,of vraag het aan st Klaas of zwarte Piet

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 nov. 2014 - 12:11

Grappige tekst "Ik werk een uur in de supermarkt voor de prijs van 1 pak koffie" Waarbij ik dacht is dat nu echt zoveel minder geworden dan? Dus maar even gegoogled. In 1977 kostte een half pond DE roodmerk Fl 6,50. Het wettelijk minimum uurloon (toen 40 uur) was FL 8,87. Je kreeg toen voor een uur werken in de supermarkt dus 1,36 pak koffie. http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2630768/1994/07/05/Douwe-Egberts-maakt-koffie-35-cent-duurder.dhtml http://www.towerswatson.com/nl-NL/Insights/IC-Types/Technical-Regulatory/statistische-data/Minimumloon Vandaag is het wettelijk minimum uurloon (36 uur) EUR 9,58, een half pond DE roodmerk kost vandaag EUR 5,38. Je krijgt vandaag dus 1,78 pak koffie voor een uur werken. http://www.beslist.nl/products/eten_drinken/r/PAK_KOFFIE_500G/ http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon/vraag-en-antwoord/hoe-hoog-is-het-minimumloon-per-uur.html Het wettelijk minimum koffieloon per uur is dus sinds 1977 een kleine 31 % verhoogd en we hoeven er 10% minder voor te werken per week.

omaoeverloos
omaoeverloos22 nov. 2014 - 12:11

Natuurlijk worden werknemers uitgebuit, dat is al zo sinds het begin van de mensheid. De oplossing is simpel, wordt geen werknemer maar blijf eigen baas.

steppewolf
steppewolf22 nov. 2014 - 12:11

Gelukkig hebben we de stoere socialisten van de pvda nog. Die komen de afgelopen 25 jaar tenminste nog echt op voor de belangen van de multinationals, de bankiers, de belastingontduikers en de bestuurders. Zonder de pvda hadden de werkende armen nu misschien wel een acceptabel minimumloon gehad. Stel je voor zeg, je moet er toch niet aan denken! Maar goed dat de graaiende Nederlander de pvda nog heeft, de enige socialisten die pal voor hun belangen staan.

minten
minten22 nov. 2014 - 12:11

over uitbuiting gesproken,en uurloon met koffie vergelijken?moet je die koffie boeren maar eens vragen wat hun minimumloon is,of hoeveel uren een werkdag heeft,hoeveel dagen een werkweek, en dat x52 wat zal hun vakbond daar van vinden?,en vraag dan ook wat de woorden,vakantiegeld,weekend,snipper dagen betekend,maar net als in Nederland kan een vakbond vanalles willen,maar dan heb je ook de mensen nodig die voor zichzelf opkomen,en in Nederland kost het toch al bijna 5 pakjes koffie van de ALDI of wat minder koffie bij DE,om bij de vakbond te horen,en met dat uurloon en andere rechten?dat komt vanzelf wel goed,toch cao fut atv aow wao bla bla

Paulpeters
Paulpeters22 nov. 2014 - 12:11

De VVD is met een erg belangrijk wetsvoorstel gekomen. Het is mij een doorn in het oog dat de vakbonden in CAO's afspraken proberen te maken over minder inzet van zzp-ers. Pure broodroof, puur proberen de eigen positie te verdedigen ten koste van partijen die daar niet aan tafel zitten. Goed dat de VVD daar tegen opkomt.

EricDonkaew
EricDonkaew22 nov. 2014 - 12:11

Ze moeten het minimumjeugdloon afschaffen en vervangen door het minimumloon voor volwassenen. Twee voordelen: - Mensen krijgen betaald voor wat ze waard zijn en niet ver daaronder; - Het helpt tegen leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt. Het is dan niet meer voordelig om een 15- of 16-jarige als kassière of als vakkenvuller aan te nemen als ze hetzelfde betaald worden als een oudere. En als je dan écht vindt dat een 15- of 16-jarige onverantwoord veel in zijn/haar handje krijgt, kun je altijd nog afspreken dat een werkgever bijvoorbeeld de helft van het bedrag stort op een rekening die een werknemer pas op zijn 18e kan openen.

2 Reacties
Brauswasser
Brauswasser22 nov. 2014 - 12:11

-a- gaan wij dan nog meer over de grens voor levensmiddelen, etc.. -b- zadelen wij winkels op met kosten (administratie). Ook dat betaalt de consument. -*- wij willen toch euroknallers.

Mark Gh
Mark Gh22 nov. 2014 - 12:11

Nóg beter zou het zijn om het minimumloon als geheel af te schaffen. Daardoor krijgen mensen betaald naar wat ze bijdragen in plaats van naar wat iemand vindt dat ze behoren te verdienen.

[verwijderd]
[verwijderd]22 nov. 2014 - 12:11

Voor het FNV is een arbeidsrelatie een dienstverband voor onbepaalde tijd en een grote hoeveelheid opgebouwde rechten. De situatie voor 2000. Inmiddels is de arbeidsmarkt fundamenteel veranderd en flexibeler en onzekerder. Dat er geen nieuw stelsel van bij de nieuwe situatie passende regels is ontstaan is te verwijten aan de FNV. En hun achterban van 50 plussers die geen enkele verandering wenselijk achten omdat het niet in hun belang is. Maar het zou wel in het belang zijn van alle anderen op de arbeidsmarkt. De onzinnige aanklachten van de FNV zouden zij zich zelf moeten aantrekken. Deze bond maakt zich zelf steeds minder van belang omdat zij alleen de belangen behartigen van een steeds kleiner wordende groep werknemers.

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew22 nov. 2014 - 12:11

Neoliberaal geklets. Dus jij vindt het normaal dat iemand een uur bij AH werkt voor 1 pak koffie (zie foto)? Reageer daar eens op, in plaats van met de bekende praatjes over flexibilisering op de proppen te komen. Niemand hoort onder het minimumloon te worden betaald, binnen welke constructie dan ook. Ik zou zeggen: in cao-verband minimaal het minimumloon, indien flexibel (op oproepbasis zeg maar): dan een hoger uurbedrag betalen. En o ja, ik wil best twee dubbeltjes meer betalen per volle boodschappentas als daarmee medewerkers niet worden uitgebuit. Volgens mij hebben ze dat in de ons omringende landen beter geregeld, met instemming van bedrijf, werknemer en klant.

EricDonkaew
EricDonkaew22 nov. 2014 - 12:11

Voor het FNV is een arbeidsrelatie een dienstverband voor onbepaalde tijd en een grote hoeveelheid opgebouwde rechten. De situatie voor 2000. ---------------------------------- Jij wilt ouderen hun rechten afpakken en jongeren deze rechten al helemaal niet meer geven. Dat is de situatie van D66/GroenLinks, de 'dubbelpartij' waar jij overduidelijk toe behoort, anno 2014. Iedereen zzp'er. Lekker joh, het recht van de sterkste. Afgevallen in de ratrace? Pech gehad. Terug naar de Middeleeuwen. Hans van Mierlo zou zich omdraaien in zijn graf.

Brauswasser
Brauswasser22 nov. 2014 - 12:11

Dit is in de praktijk weer een FNV-fabeltje. Weet Ton Heerts al dat wij inmiddels betalen met Euro’s en dat er EU-wetgeving bestaat ? De projecten (werkzaamheden) gaan via EU-aanbestedingregels, waarbij normaliter de goedkoopste de klus mag klaren. De opdrachtnemer mag naar eigen inzicht, ook binnen EU-wetgeving, het gaan uitbesteden en/of laten onderaannemen. Dat kunnen Portugezen zijn en/of Grieken, Polen, Roemen, etc., met eigen regelgevingen. Wat kan dan alleen nog binnen het FNV-fabeltje ? Toezien op veilig werken.

2 Reacties
JanB2
JanB222 nov. 2014 - 12:11

Wat mensen zoals jij niet inzien is dat die aanbestedingen geen goedkoper alternatief zijn maar alleen de rekening bij een derde partij neerleggen. En die derde partij zijn zijzelf.

JanB2
JanB222 nov. 2014 - 12:11

a- gaan wij dan nog meer over de grens voor levensmiddelen, etc.. België is duur. Fail!

WendyB2
WendyB222 nov. 2014 - 12:11

Je kunt hoog en laag springen, maar als werken niet meer loont dan doet dus ook niemand meer wat. Dat is ook waarom met name Nederland op technologisch en wetenschappelijk gebied steeds verder wegzakt naar nietszeggend zesjes-nivo of nog lager. Dat sprookje van het 'calvinistische arbeidsethos' is moralistisch, schijnheilig gezeur: Vroeger hadden werknemers 'hart voor de zaak' omdat die zaak hart had voor zijn werknemers. If you pay peanuts you get monkeys: Dat geld zeker voor de Nederlandse werkgevers, omdat die Nederlandse werkgevers internationaal bekend staan om hun bekrompen VOC-mentaliteit. Vakmanschap wordt in Nederland niet betaald en bestaat dus ook bijna niet meer en over het algemeen betalen Nederlandse werkgevers niet naar prestaties. Nederland is een klassemaatschappij: Je inkomen en sociale mobiliteit wordt bepaald door wat je BENT, niet door wat je DOET. En denk nou niet dat de 'race to the bottom' de loonkosten of de prijzen omlaag haalt, integendeel: De loonkosten stijgen alleen maar dankzij de riante bonussen en beloningen voor overbodige managers en dure 'consultants'. Het geld gaat gewoon steeds meer naar mensen en bedrijven die geen enkel economische waarde creëren. De vakbonden zijn juist oorzaak van deze 'race to the bottom': Collectieve afspraken zijn synoniem aan marktafspraken: Zonder deze collectieve afspraken was de afbraak van de afgelopen 25 jaar onmogelijk geweest.

3 Reacties
JanB2
JanB222 nov. 2014 - 12:11

Hear!

Nico de Mus
Nico de Mus22 nov. 2014 - 12:11

@@maar als werken niet meer loont dan doet dus ook niemand meer @@ Als ik zie wat er van mijn brutoloon netto overblijft ,dan is de roverheid de grootste graaier.

lembeck
lembeck22 nov. 2014 - 12:11

Daar past alleen dit nog bij: http://de6echte6denker6.punt.nl/_files/2012-04-26/lemming.jpg Want uiteindelijk komt dit mede door de EU verplichtingen.

Julia2
Julia222 nov. 2014 - 12:11

Alweer een argument voor een basisinkomen.

1 Reactie
lembeck
lembeck22 nov. 2014 - 12:11

Zeker!

Warren2
Warren222 nov. 2014 - 12:11

Je bent in Nederland beter af als je in de bijstand zit dan dat je een fulltime baan hebt als kassiere. Schandalig!

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg222 nov. 2014 - 12:11

"Je bent in Nederland beter af als je in de bijstand zit" Exact vanwege die parasitaire houding hebben we hier gastarbeiders nodig terwijl de werkloosheid torenhoog is.

Jaap Vos
Jaap Vos22 nov. 2014 - 12:11

Het overgrote deel van de kiezers heeft gekozen voor het rechtse Kapitalisme-systeem. Een systeem waarin het geld dus ook belastinggeld niet meer wordt besteed aan de maatschappij, bv de zorg maar die maatschappij moet zichzelf zien te redden en de overheid moet ook kleiner want die is er voor de burger die zichzelf moet zien te redden. De vvd beschermt de mensen met de hogere lonen ( meer dan 8000 bruto per maand) want die hebben in hun beleving genoeg belasting betaald. Bezuinigd wordt er op de lagere lonen wel door die groep bv een deel van hun vakantiegeld af te pakken. Bedrijven moeten efficienter werken en vooral beursgenoteerde banken als de abn (gered met 23 miljard belastinggeld) gaan met ons geld nu naar de beurs. Gaat dat dan weer fout dan komt zalm weer terug bij ons;-) want wij kunnen niet zonder de banken !??? De kosten van bedrijven die uiteindelijk miljoenen winst draaien moeten omlaag en er moeten grootte financiele buffers worden opgebouwd (bv. zorgverzekeraars) en daarom 'moeten' de arbeidskosten (lonen op de werkvloer) omlaag. Dit wordt bedacht door mensen met ongekende eigenschappen die daardoor onmisbaar zijn en die daardoor hele grote salarissen en/of bonussen kunnen vragen want anders gaan ze naar het buitenland en/of de concurent. De hardwerkende man/vrouw op de werkvloer moet maar harder werken of net zo succesvol zijn of worden als de vvd'er........

2 Reacties
adriek
adriek22 nov. 2014 - 12:11

En zo simpel is het. Als 'we' de markt/het kapitaal blijkbaar belangrijker vinden dan de mens/de maatschappij, krijg je als vanzelf een 'onmenselijke' maatschappij. Onmenselijk tussen '' want er zijn nog zat mensen op de wereld die het nog heel veel slechter treffen.

lembeck
lembeck22 nov. 2014 - 12:11

Kort en bondig en duidelijk. Dank je wel.

[verwijderd]
[verwijderd]22 nov. 2014 - 12:11

"Werknemers op grote schaal uitgebuit" volgens FNV/PvdA Heerts. Precies 2 dagen nadat SER/PvdA Hamer meldt dat de detacheringsrichtlijn Nederlandse arbeiders in de WW drijft. http://www.nrc.nl/carriere/2014/11/19/ser-pleit-voor-actieplan-eerlijke-arbeidsmobiliteit/ Waar PvdA Asscher de al lang bekende problemen eerder mocht melden. http://www.nu.nl/economie/3552499/asscher-waarschuwt-eu-arbeidsmigratie.html De pikorde bij dit PvdA publiciteitsoffensief is duidelijk Asscher-Hamer- Heerts. Wanneer komt de FNV eindelijk los van de PvdA en gaan de arbeiders op de barricade. Stop eindelijk met oud tegen jong uitspelen, schijnzelfstandige ZZPer met subsidie uitspelen tegen de arbeider in loondienst, flexwerkers uitspelen tegen arbeiders met vaste contracten. Stop onmiddellijk met toelaten dat er 1 arbeider, buitenlander of niet, onder de prijs werkt. Op de barricaden FNV.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 nov. 2014 - 12:11

[Stop onmiddellijk met toelaten dat er 1 arbeider, buitenlander of niet, onder de prijs werkt. Op de barricaden FNV.] Combineer dat met het commentaar van JT TJ, dat het arbeidsethos van de "hardwerkende" nederlander beschrijft, en onze economie houdt op te bestaan. De hele tuinbouwsector, de vleesverwerkende industrie, high-tech als ASML, de schoonmaakbranche, de horeca, postbezorging en ga zo maar door overleven dat echt niet.

[verwijderd]
[verwijderd]22 nov. 2014 - 12:11

Daar gaan we weer. De onderbuik-term uitbuiting komt weer eens naar boven. We zien die term ook regelmatig terugkomen als het gaat om Polen die hier in Nederland aan het werk gaan, Worden ook massaal uitgebuit. Vandaar dat ze 20 jaar geleden kwamen in oude FSO's en namaak Fiatjes 500 en tegenwoordig in Audi, BMW en Volkswagen rijden. Allemaal het gevolg van de massale uitbuiting van die mensen. De waarheid zit echter anders in elkaar. De Nederlander is te lui om aan het werk te gaan. Dat is op zich ook nog niet zo verwonderlijk aangezien hij allerlei toeslagen en extraatjes op moet geven als hij van de bank af komt. Voor ongeveer 3x Bijstandsniveau is de Nederlander wellicht te porren om 32 uur te gaan werken. Maar dan wel graag minstens 30 vakantiedagen en op je 62e met vroegpensioen. De steuntrekkende Nederlander is veel te verwend.

3 Reacties
simpeleltser
simpeleltser22 nov. 2014 - 12:11

Afgelopen vrijdag kregen bijna alle uitzendkrachten bij ons te horen dat ze binnenkort ander werk moeten zoeken. Ik praat hier over mbo banen van c.a. 30.000 per jaar. Telefoon nrs werden uitgewisseld omdat het gelukkig een tijdelijk dipje betreft. En u zegt dat de Nederlander lui is? Vertel dat die gasten van de telefoon nrs maar, kan ze je misschien wel geven.

WendyB2
WendyB222 nov. 2014 - 12:11

Omdat die Polen een fractie van de verplichte leefkosten kwijt zijn die een Nederlander (verplicht) kwijt is. Dan houd je genoeg geld over voor een BMW. Een Nederlander kan daar nooit tegenop concurreren, maar dat was de bedoeling ook niet van de EU. Het 'markconforme' salaris op (V)MBO-nivo op de Europese markt is misschien €300,-/mnd terwijl je in Nederland aan wonen alleen al 3x zoveel geld kwijt bent. En met het huidige regime in Den Haag zullen die prijzen nog verder exploderen.

WendyB2
WendyB222 nov. 2014 - 12:11

Oh ja, en het land Polen heeft het ook riant voor zichzelf geregeld: Wel de lusten (miljardensubsidies van EU) maar niet de lasten (geen euro). Dat is makkelijk geld verdienen.

Brillie
Brillie22 nov. 2014 - 12:11

Gerwin van Eersel beweert hierboven: Vandaag is het wettelijk minimum uurloon (36 uur) EUR 9,58, een half pond DE roodmerk kost vandaag EUR 5,38. Je krijgt vandaag dus 1,78 pak koffie voor een uur werken. Beste meneer Van Eersel, de door u gehanteerd prijzen zijn onjuist. Voor 5,38 krijg ik een POND DE roodmerk, niet een half pond. Daarbij is de vergelijking met de prijs voor een pak koffie in 1977 (6,50) niet bepaald zuiver, aangezien er destijds door mislukte oogsten de hoogste prijzen ooit gerekend werden. Een pak 250 gram DE koffie (snelfiltermaling) kost nu rond de 2,76, en dat bedrag houdt die medewerkster van Albert Heijn blijkbaar over aan een uur werken.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 nov. 2014 - 12:11

Omdat 1 link blijkbaar niet overtuigend was, Hier nog 1. http://www.supermarktaanbiedingen.com/product/douwe-egberts-aroma-rood-koffie-snelfilter-pak-250-gram

Sternenstaub
Sternenstaub22 nov. 2014 - 12:11

< Je bent in Nederland beter af als je in de bijstand zit. Vanwege die parasitaire houding hebben we hier gastarbeiders nodig terwijl de werkloosheid torenhoog is. De Nederlander is te lui om aan het werk te gaan. Dat is op zich ook nog niet zo verwonderlijk aangezien hij allerlei toeslagen en extraatjes op moet geven als hij van de bank af komt. > Bovenstaande is exemplarisch voor het omlaag getrap dat de oude klassenmaatschappij kenmerkt. Het is deze parasitaire houding waar een eind aan gemaakt moet worden, anders blijft de maatschappij hangen in het kapitalistische verleden, zoals zij nu doet onder heerschappij van ultra-parasitair neoliberalisme. Ongelijkheid creëert namelijk een primitieve waan van superioriteit, en deze is allesbehalve onschuldig en ongevaarlijk.

1 Reactie
lembeck
lembeck22 nov. 2014 - 12:11

Laat maar, Jan-Peter. Het maakt overduidelijk dat hij niets af weet van bijstand en van hoeveel (lees: hoe weinig) mensen moeten rondkomen? Zegt toch alles over hem?

Le Chat Botté
Le Chat Botté22 nov. 2014 - 12:11

Beste multinationale ondernemers/multimiljardairs: gaat u nog even op deze weg door en de guillotines worden geolied, geslepen en in uw voortuin geplaatst. This will become personal. Digg?

3 Reacties
Zjenny
Zjenny22 nov. 2014 - 12:11

2nd!! :)

lembeck
lembeck22 nov. 2014 - 12:11

Digg! Alleen zal ik er niet naar komen kijken. Te bloederig voor me. :-))

pietdeg2
pietdeg222 nov. 2014 - 12:11

"Beste multinationale ondernemers/multimiljardairs: gaat u nog even op deze weg door en de guillotines worden geolied, geslepen en in uw voortuin geplaatst." Zwem jij die guillotines alvast naar de Kaaimaneilanden? Geef even een seintje als je halverwege brengt, dan krijg je nog een laatste lunch. Reken niet op een avondmaal.