Werkloosheid maakt impotent
• 31-05-2014
• leestijd 3 minuten
Iedere dag een gezond weetje! Vandaag: hoe stress ten koste gaat van de kwaliteit van sperma
Gestreste mannen zijn minder vruchtbaar. De kwaliteit van hun sperma gaat achteruit. Dat blijkt uit een onderzoek dat in Oakland (VS) werd gedaan. Interessant want de vruchtbaarheid van mannen staat al een tijd der discussie. Die wordt alsmaar minder. Maar hoe kan zoiets worden vastgesteld?
Tussen 2005 en 2008 deden 193 mannen tussen de 38 en 49 jaar oud aan het
onderzoek mee. Ze moesten een vragenlijst invullen die bestond uit twee delen: een stresstest die al vaak gebruikt wordt en een goed inzicht geeft in hoeveel stress gevoeld wordt. Dat is natuurlijk een subjectieve maat. Wat voel je? Tegelijkertijd werd er informatie gevraagd over de omstandigheden die tot de stress leiden. Dus, zijn er stressfactoren op het werk? Is er stress thuis? Heb je nog wel werk, ben je ontslagen? Et cetera. Dat geeft een objectiever beeld van de stress. Ook moesten ze een kwakje sperma inleveren: “Mijnheer hier heeft u een plastic bakje. Daarmee gaat u dat kamertje in en wilt u dan zo vriendelijk zijn om daar even wat zaad voor ons onderzoek te produceren.”
Als die drie series gegevens aan elkaar werden gekoppeld bleek allereerst dat subjectieve en objectieve stress overeenkwamen. Dat is natuurlijk niet zo verrassend. Ook werd het kloddertje van de man op vruchtbaarheid onderzocht. Daaruit bleek het zaad van de heren in stress minder spermacellen te bevatten, en het was minder beweeglijk. Dat laatste is belangrijk voor spermacellen omdat ze tegen de stroom op moeten zwemmen om de eicel bij de vrouw te bereiken en daarmee te versmelten. Klaar af. Moge de beste winnen, halleluja. Als de donderpadjes van de man halverwege uitgeput aan de rand van het zwembad hangen wordt het niets natuurlijk.
Interessant, maar het wordt nog leuker. Stress op het werk had geen invloed. Daar moeten mannen tegen kunnen, maar werkloze mannen hadden wel problemen. In de literatuur over stress is al vaker aan de orde gekomen dat je verschil moet maken tussen gezonde en ongezonde stress. Ongezonde stress is de spanning die veroorzaakt wordt door omstandigheden waaraan je niets of weinig kunt doen. Steeds meer onderzoek laat zien dat ongezonde stress invloed op de gezondheid in het algemeen heeft en de processen via welke dat gebeurt zijn toename van glucocorticoïden (zorgen voor hogere suikerniveaus in het bloed) en de oxidatieve stress waardoor cellen beschadigen (en die enigszins teniet gedaan wordt door gezond eten: groene groenten, fruit want daar zitten de antioxidantjes in).
Is dat ook het geval met menselijk zaad? De onderzoekers weten dat niet, maar wel dat je maar beter een baan kunt hebben en wij bedenken ons dan dat een crisis zoals we die nu meemaken dus ook invloed heeft op vruchtbaarheid van mensen. Zo maar een losse gedachte: Misschien is het wel slimmer een man een baan te geven dan aan een IVF te beginnen.
Volg Ivan Wolffers ook
op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: klik hier voor een overzicht