Joop

Werkgelegenheid groeit komende vijf jaar wel/ niet

  •    •  
20-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Universiteit Maastricht ziet rooskleurige toekomst… Onderzoek in strijd met bevindingen CPB
Ondanks de forse bezuinigingen die Nederland boven het hoofd hangen en de economie die achteruit rent alsof het een omgekeerde marathon is, groeit de werkgelegenheid in Nederland toch. Dat blijkt uit een onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht (ROA). De bevindingen van het ROA zijn in strijd met de laatste voorspellingen van het Centraal Plan Bureau (CPB) dat stelt dat de economie volgend jaar in een recessie zal belanden, waardoor de werkloosheid juist zal toenemen.
NRC schrijft hierover:
Volgens het ROA zijn de vooruitzichten voor werkzoekenden op langere termijn echter positief. “Wij proberen door de conjunctuur heen te kijken”, zegt onderzoeker Frank Cörvers. Volgens het ROA zal de werkgelegenheid tot 2016 met gemiddeld 0,4 procent groeien. Vooral de zorg en de dienstensector hebben in de komende jaren meer mensen nodig. Ook laagopgeleiden kunnen daarvan profiteren, mits tenminste het kabinet niet te zwaar gaat bezuinigen. In specifieke functies voor hoogopgeleiden, zoals bijvoorbeeld werktuigbouwkundigen, voorspelt het ROA grote tekorten.
Iedere twee jaar brengt de Universiteit Maastricht het onderzoek uit. Het wordt voornamelijk gebruikt om studenten te adviseren over hun beroepskeuze.
Frank Cörvers negeert vooralsnog de laatste CPB-raming van een week geleden. Volgens Cörvers zullen de laatste ramingen niet tot bijstelling leiden.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

addystoker
addystoker20 dec. 2011 - 9:47

"mits tenminste het kabinet niet te zwaar gaat bezuinigen" daar zit hem het probleem, voor VVD en CDA is bezuinigen een tweede natuur geworden, uiteindelijk bezuinig je dan de economie kapot, wordt er ook heel weinig meer uitgegeven. En als het werkgelegenheid dan al zou stijgen, dan moet je nog maar afwachten of dat banen zijn die mensen een normaal inkomen verschaffen. Steeds meer mensen werken zich suf voor hele lage lonen. Flex werk en partime banen versluieren ook een deel van de werkloosheid.

WendyB2
WendyB220 dec. 2011 - 9:47

Groeiende werkgelegenheid? Bedoelen ze daarmee dat elke fulltime baan wordt vervangen door 2 flexbanen met 0-urencontract?

boswachter2
boswachter220 dec. 2011 - 9:47

Bevindingen van het CPB waren ook niet altijd juist in het verleden. Het schijnt wanneer de bevindingen van het CPB in het straatje passen deze heilig worden verklaard.

MichelReiziger
MichelReiziger20 dec. 2011 - 9:47

Dat hebben we niet zelf in de hand. Het heeft voor een groot gedeelte te maken met de economie in Azie, met name in China. Daaraan gekoppeld is dan de economie van Duitsland, daaraan dan weer gekoppeld is onze economie, die van veel andere Europese landen. Chinese analisten voorspellen dat de onroerendgoed bubble in China zal gaan barsten in 2012, "als" dan zal dit een gigantische impact hebben op de Chinese economie.

python
python20 dec. 2011 - 9:47

Wat gaat met de aow ? "de man die alles bedenken kan". Wat gaat met de aow ? "de man die alles maken kan". Deze groepen zijn schaars en daar zitten nu al de vacatures. Goede technische vakmensen, die ALL ROUND zijn in hun vakgebied, hebben als ZZP-er nu al een vette boterham. Heet marktwerking. Deze ALL ROUNDERS kun je niet binnen een paar jaar opleiden. Plus daar zijn hersens met twee rechtse handen voor nodig. De bedrijfsscholen, Philips, Stork, Daf, etc., waren daarvoor in de jaren 60 en 70, de juiste kweekvijvers.

1 Reactie
.2
.220 dec. 2011 - 9:47

Kan er met geen woord tussen komen :). Goed gesproken.

Simbro
Simbro20 dec. 2011 - 9:47

Het is heel goed mogelijk, dat volgend jaar de werkloosheid stijgt, maar toch in de komende 5 jaar de gemiddelde werkgelegenheid met 0,4 % toeneemt. Dit is geen tegenstrijdigheid, dus een non-item.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT220 dec. 2011 - 9:47

Gezien de sterke stijging van het aantal werkelozen, en de nog veel sterkere stijfging van de verborgen werkeloosheid, onmogelijk dat re arbeidsplaatsen bijkomen. Als er meer dan 100.000 mensen per jaar werkeloos worden, en de bevolking groeit niet harder dan die honderduizend per jaar, kan het eenvoudigweg niet zo zijn dat er een groei van arbeidsplaatsen (voltijds FTE) is... Want dan zou er juist een toename van het aantal ingezetenen moeten zijn om die arbeidsplaatsen te vullen. Het tegendeel is waar, de bevolkingstoename is al jaren aan het teruglopen, en er is zelfs *krimp* voorspeld. Vorig jaar was de toename nog maar 80.000, 20.000 te weinig om die groei van 100.000 honderduizend werkelozen te compenseren, zelfs niet met 0,4%. Zelfs als al die nieuwe mensen werk zouden hebben gekregen, kwam je nog uit op een arbeidsplaatsen verlies van 20.000 Kortom het klopt niet wat je beweert.

kabeltje
kabeltje20 dec. 2011 - 9:47

Sinds wanneer is toekomst voorspellen wetenschappelijk onderzoek?

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten20 dec. 2011 - 9:47

Jemig. Goeie vraag.

ErnsTT2
ErnsTT220 dec. 2011 - 9:47

Sinds het verdenmodel door Jo Ritzen is ingevoerd, wil je een wetenschappelijke onderbouwing van je wanbeleid, dan geef je een wetenschappelijk bureau een zak met geld, en ze zorgen ervoor dat je gewenste uitkomst geleverd word. Daar heeft onder (vele) andere ene Professor Stapel gooed door geboerd... De werkelijkheid daarentegen is de volgende, in de korte tijd dat Rutte aan de knoppen zit, heeft hij, schrik niet, meerdan 100.000 extra werkelozen weten te "maken", dat dat nog steeds niet het nieuws gehaald heeft, komt doordat ie ze net als Lubbers (u weet wel van het WAO schandaal) verstopt in de WIA WGA en WAjong :-( Hier de CBS cijfers waarin je *alle* werkelozen in een gezamelijke grafiek ziet, dus ook de verborgen werkeloosheid. http://tinyurl.com/VVD-de-Banen-Moordenaar Vooral de enorme toename van de WAjong, dus WAO voor jongeren is daarbij heel erg beangstigend, want die worden dus al van het arbeidsproces uitgesloten, nog voor ze überhaupt hebben mogen *beginnen*. Ook dat heeft weer een hele belangrijke mediabepalende reden... Want door die Jongeren een WAjong aan te smeren, evrschijnen die jongeren niet in de statistieken van de Jeugdwerkeloosheid, die werkelijk spectaculair aan het toenemen is als je de zo buiten de werkeloosheidsstatistieken openbaart. In de korte tijd dat Rutte nu bezig is, heeft ie al meerdan 12.000 jongeren in de WAjong gedumpt :-( Er zijn op dit moment 758.000 werkende jongeren, en 212.000 WA-jongeren, dat is dus 27,8% jeugdwerkelozen, die nog eens bovenop de in de statistieken wel vermelde 78.000 (10,3%) wat op zich al schrikbarend veel is... Opgeteld even een slag om de arm houdend dat ongeveer 1/4de van het aantal WA-jong inmiddels ouder dan 25 is nog steeds 31.1% jeugdwerkelozen :-((( De CDA/VVD "Banenmotor" hebben nu dus EENDERDE van onze Jongeren buitenspel gezet, die komen dus al niet eens aan de startlijn van de banenmarkt... Kortom de VVD doet er alles aan zo lijkt het wel om de AOW onbetaalbaar te maken, door Jongeren (voorgoed) werkeloos te amken, en ouderen door te laten werken ( wat dus ook nog eens potentiele arbeidsplaatsen voor jongeren wegneemt!) EN hij heeft het van geen vreemde, want Balkenende was daar al mee begonnen, inmiddels zijn er in die 10 jaar VVD/CDA dictatuur, bijn 100.000 jongeren voorgoed ongeschikt verklaard om ze maar uit de jeugdwerkeloosheidstatistieken te houden :-( Dat is een toename van 89% van het totaal aantal in slechts 10 jaar :-( En dan heb ik het nog niet over de grote hoeveelheid mensen die de Bijstand in gedrukt worden door de VVD http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/artikelen/archief/2011/2011-22dec-doorstroomwwbijstand-art.htm