Joop

Werken is voor de dommen

  •  
08-07-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
295 keer bekeken
  •  
87684687_217ccafd43_z

© cc-foto: Keli Schimelpfenig

Een goede raad aan de hardwerkende Nederlander: Zeg die kudtbaan op en meld U bij de sociale dienst
U kent ze wel, die hardwerkende Nederlanders. Je komt ze in de kroeg en op het internet om de haverklap tegen. Zij werken zich drie slagen in de rondte. Voor zichzelf en voor hun gezin? Nee, voor de fiscus. Ze mogen alleen maar betalen en komen zelf nergens voor in aanmerking. Tegelijkertijd wemelt het in hun kennissenkring van de mensen die nooit een slag uitvoeren, al willen ze soms als kers op de taart nog wel eens een zwart klusje aannemen. Dankzij subsidies en aanvullingen stijgt hun inkomen tot boven de 2000 euro.
Dit is geen nieuw verhaal. Al in het eerste kwart van de negentiende eeuw vertelden gezeten burgers elkaar over armbesturen die een feestje gaven als gezinnen hun zilveren jubileum in de bedeling vierden. En in de jaren dertig  zong Louis Davids:
We verzorgen onze medeburgers tegenwoordig best: Als je niet werkt krijg je achttien gulden premie En dan zijn er veel slampampers die zijn liever lui dan moe Want die denken: nou die achttien piek, die neem ie Ze schelden allemaal op patroon en kapitaal En wie is weer de dupe van dat vrijheidsideaal?
Dat is de kleine man, die kleine burgerman Zo’n hele kleine man met een confectiepakkie an Eén met zo’n imitatie-jaeger onderbroekkie an Zo’n minimumlijer, zenuwelijer van een kleine man
Wie nu ziet hoeveel mensen het ervan nemen zonder dat ze ooit in de bus naar het industriegebied worden gesignaleerd, moet dus niet denken dat er met Nederland iets mis loopt. Uit de verhalen van onze voorvaderen blijkt dat je in Nederland nooit hebt hoeven werken. Altijd is het land blijven floreren terwijl de overheid elke opgehouden hand meteen rijkelijk vulde. Dat is blijkbaar een constante in onze geschiedenis. En anders moet je al die hofjes en fundaties eens bezoeken waar onze oude binnensteden van overvloeien. Hoe Nederland al eeuwen sociaal-economisch in elkaar zit, werd op zaterdag 8 juli nog eens uiteengezet door een bijzondere medewerker van GeenStijl. Hij schrijft:
"Solidariteitsprincipe m’n reet, ken mensen van 32 die al 10 (!) jaar in de bijstand zitten en er volop zwart bijklussen in de weekenden. Liggen de hele week op hun nest te rotten en krijgen toeslag op toeslag op kwijtschelding en vertellen daar vol trots over. Ik betaal me blauw voor alles, om doodziek van te worden. Maar dat mag niet want eigen risico. Want ik moet werken anders flikkert m’n werkgever me eruit en kan ik de hypotheek niet meer betalen, de belastingen niet en de diverse virtuele boetes die ik sowieso krijg stomweg omdat ik besta en werk en man en blank ben."
 
Om die reden probeert de medewerker van GeenStijl zo snel mogelijk zijn hypotheek af te betalen zodat hij dit “kudtland” kan verlaten. Hij zal daar nog een jaar of twee voor moeten kromliggen, rekent hij voor, maar dan is ook het uur van het definitieve vertrek geslagen.
Dit voornemen en de sociaalpolitieke analyse die eraan ten grondslag ligt, zullen ongetwijfeld veel weerklank vinden bij de Nederlanders die nog werken. Aan hen wil ik de vraag stellen: het werkt al eeuwen zo. Als ons land werkelijk afhankelijk was van al dat “een slag in de rondte werken” door U en de uwen dan was het toch al lang op de fles gegaan? Maar dat gebeurt niet. Integendeel. Nederland wordt steeds rijker. Ergens wordt iemand belazerd met dit soort praatjes. Weet U zeker dat U dat niet zelf bent? Als je in dit zogenaamde kudtland volgens Uw eigen overtuiging niet hoeft te werken voor een aangenaam bestaan, waarom sleept U zich dan in hemelsnaam elke ochtend naar de baas? Wat zit daar achter? Wie is er nou slim, U of de dertigjarigen die elke ochtend lekker uitslapen omdat ze geen enkele verplichting hebben? Waarom zou je dit gave land willen verlaten als het gratis geld voor het oprapen ligt? Dan is er toch een steekje aan je los. Of niet soms?
Neen, ik zou al die ontevredenen willen aanraden om zich onverwijld te melden bij de gemeentelijke sociale dienst teneinde daar een uitkering met alle bijbehorende toeslagen aan te vragen. Miljoenen gingen U voor. Het land kan het lijen want – ten derden male – het werkt toch al eeuwen zo.
Zeg die kudtbaan op (nou schrijf ik eens “kudt”) en meld U bij de sociale dienst.  Ze staan met open armen  te wachten. U bent daar een gewaardeerde client. U bent een mens en geen nummer zoals op de zaak. Besef ook dat Uw collega’s wellicht blij en gelukkig worden van Uw vertrek. Veel werknemers dragen tenslotte vooral bij aan de vertraging en niet aan de versnelling van de arbeidsprocessen. Weet U wel zeker dat U de uitzondering was op die regel of heeft U zich altijd een rad voor ogen gedraaid?  Op de zaak kunnen zij eindelijk eens opschieten en U krijgt gratis geld. Ga op maandag in het zonnetje liggen en bedenk: “Werken is voor de dommen”.
Over een half jaar spreken we elkaar nader. Dan zullen we zien hoe de kennismaking met de Nederlandse uitkeringsfabrieken U is bevallen en in hoeverre de werkelijkheid constrasteert met Uw dromen. Maar aan U is de eerste stap. Zet hem. Durf het aan. Doe meer dan zitten schelden en mopperen aan de stamtafel of op het internet.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (190)

DaanOuwens
DaanOuwens17 jul. 2017 - 22:03

Ik las vandaag de divosa cijfers voor 2016. Dat zijn de vergelijkende gegevens voor managers van sociale diensten. Grappig is dat in 2016 33 % van de uitkeringen wordt beëindigd. Er komen ook weer 33% nieuwe bij. Conclusies dus: werklozen willen en gaan aan het werk. Ze vallen ook weer terug in de bijstand. Voor iemand die de sociale zekerheid kent niets bijzonders. Maar wel iets dat in deze discussies wordt ontkent. Er is een onderklasse ontstaan die ondanks inspanning constant door de uitkeringsdraaideur in en uit gaat en geen zak opschiet. De conclusie is ook dat het gemeentelijk reïntegratie beleid nauwelijks iets oplevert. Mensen doen het zelf. Van der Horst heeft dus helemaal gelijk met dit artikel

Warren2
Warren217 jul. 2017 - 20:36

"Over een half jaar spreken we elkaar nader. Dan zullen we zien hoe de kennismaking met de Nederlandse uitkeringsfabrieken U is bevallen en in hoeverre de werkelijkheid constrasteert met Uw dromen. Maar aan U is de eerste stap. Zet hem." Ik kan u vertellen dat ik al 2 verschillende uitkeringen van meer dan een half jaar gehad heb, en beide bevielen mij prima. Overigens werk ik nu gewoon weer omdat ik graag mee doe aan de samenleving, maar ga nu niet zeggen dat een uitkering zo erg is, want ik vond het wel lekker die extra lange vakantie. Dus nu heb ik u nader gesproken, hopelijk kunt u iets met de informatie.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst19 jul. 2017 - 15:06

Dank U wel. Was toch lekker thuis gebleven. Waarom doet iemand die niet werkt, niet mee aan de samenleving?

Tom Meijer
Tom Meijer21 jul. 2017 - 13:01

HanvanderHorst: +1

NL2019
NL201916 jul. 2017 - 12:33

Bijstand is géén feest. Ik zit er helaas al een tijd in, door werkloosheid en door medische problemen. Ben alleenstaande vader en heb er nog ééntje beneden de 18. Dat scheelt, want nu krijg ik nog 375 euro per maand kindgebonden budget. Als ook zij straks 18 wordt, valt dat in één klap, van ene op de andere maand, weg. Dat ben ik "alleenstaande" en krijg nog 930 eurietjes, 280 euro huurtoeslag en 89 euro zorgtoeslag. Daar moet af 630 euro huur, energie, water en verzekeringen. Niet echt een vetpot en zelfs als alleenstaande ouder is het oppassen geblazen. Geld is niet eens het ergste. Het thuiszitten, langs de kant staan, is een ramp. Na 27 jaar werken (vanaf mijn 17e) en opklimmen tot de hoogste rangen, was het ineens over. Is een paar weken leuk, soort vakantie, maar daarna niet meer. Ik ben dus vrijwilligerswerk gaan doen en geef nu -onbetaald- leiding aan een grote organisatie van vrijwilligers. Zittend werk, dus dat gaat allemaal best. Vast werk lukt niet, want nergens nemen ze me aan ogv leeftijd, medische problemen etc. Ik zal de tijd uit moeten zitten tot ik 68 ben en ABP mijn gelukkig aardig opgebouwde pensioen gaat uitbetalen en ik daardoor in één klap 2,5 x meer krijg iedere maand. Voor mij is het vooruitzicht dat mijn jongste 18 jaar wordt geen feest.

1 Reactie
Warren2
Warren217 jul. 2017 - 20:40

En wat gaat u doen als u met pensioen bent? Dat is toch ook gewoon een uitkering, al is ie iets hoger. Tja dat u nu met 1300 euro niet kunt omgaan, omdat u eerst het 3-voudige verdiende (schat ik gezien uw pensioen >3000 euro wordt) ligt misschien aan uw hoge uitgave verwachtingspatroon? Ik heb eigenlijk heel m'n leven op het minimumloon gezeten of daar onder tijdens parttime. 1300 euro is normaal dan.

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat13 jul. 2017 - 6:43

Laten we even beginnen met “Nederland wordt steeds rijker.”. Hoe rijk een land is kun je op veel manieren berekenen en zegt dus ook niet zo heel veel. Echter veel mensen in bedrijven zullen zien dat er zo rond de 40 jaar ergens een grens is ontstaan. De mensen daarboven hebben veel hogere salarissen voor het zelfde of zelfs minder werk. Niet omdat ze ouder zijn maar doordat hun contracten nog uit een periode kwamen waarbij die hogere salarissen mogelijk waren. De groep daaronder verdient een stuk minder. Dit terwijl kosten omhoog zijn gedaan. De jongere generatie is dus wel degelijk een stuk armer. Dat komt uiteraard door meerdere factoren, maar deze problematiek is daar zeker een belangrijk onderdeel van. “En in de jaren dertig” “moet dus niet denken dat er met Nederland iets mis loopt. Uit de verhalen van onze voorvaderen blijkt dat je in Nederland nooit hebt hoeven werken. Altijd is het land blijven floreren terwijl de overheid elke opgehouden hand meteen rijkelijk vulde.” Moraal van dit stukje moet dus zijn, het gaat al jaren goed dus blijft ook wel goed gaan. Wel handig als we dan alle factoren mee gaan nemen. Zo was het in dat verleden nog normaal dat de man (één persoon) een heel gezien met vaak heel wat kinderen onderhield. Nu werken over het algemeen beide partners (wel vaak parttime, maar dat is nog altijd meer als 1 fulltime) en onderhouden ze 2 kinderen. Tussendoor is er ook nog gas gevonden, een soort gratis geld. Een voorwaarde om zo’n systeem in stand te kunnen houden. Gas dat nu begint op te raken. Uiteindelijk komt er een punt waarop de overheid meer geld nodig gaat hebben dan de burgers kunnen geven. We nadere dat punt steeds meer, zo blijkt ook uit het nieuwsbericht dat juist de overheid steeds vaker de oorzaak is van schulden bij burgers. Bron: http://www.nu.nl/geldzaken/4693704/overheid-vaak-oorzaak-van-schulden-bij-burgers.html Zo ver voor dat. Er is echter nog iets. Het gaat niet alleen om de vraag of het systeem kan blijven draaien. Het gaat zich er ook om dat iemand die de hele dag zit te werken best wel heel veel meer mag verdienen dan iemand die thuis zit. Vervolgens betaald die werker ook nog eens die wat thuis zit. Men mag daar terecht boos om zijn wanneer die thuiszitter onnodig thuis zit, zelfs als het geen bedreiging voor de maatschappij of de economie is. Tenslotte, de ‘GeenStijl medewerker’ was geen medewerker maar iemand die een reactie op de site had geplaatst.

Vera2
Vera210 jul. 2017 - 18:22

Han, ik begrijp echt wel wat je bedoelt maar toch is het erg jammer dat er zo neerbuigend geschreven wordt over mensen die hard werken. Er zijn nu eenmaal banen waarbij je met hard werken onder de streep niet (zoveel) meer overhoudt als iemand die in de bijstand zit.. de armoedeval bestaat echt. Ik vind het juist prijzenswaardig dat men toch gewoon de handen uit de mouwen steekt in plaats van thuis te blijven zitten. Als bewindvoerders vinden we het vaak moeilijker om begrotingen sluitend te maken van werkende mensen dan van mensen met een uitkering. Nogmaals, de neerbuigende toon is erg jammer.

1 Reactie
Warren2
Warren217 jul. 2017 - 19:58

Helemaal mee eens Vera. Ik heb een uitkering gehad en dat beviel me beter dan werken en ik hield er ook nog eens meer aan over, en dan hebben we het nog niet over de extra mogelijkheden zoals, winkelen boodschappen doen en naar de kapper als het rustig is, in plaats van vrijdag avond nog ff snel na een week hard werken. Nooit meer file problemen etc. Overigens werk ik inmiddels alweer wat, want ik doe graag mee aan de maatschappij. In Nederland is de kloof te groot, werkenden werken te veel, bijstanders hebben te veel voordeeltjes.

vdbemt
vdbemt10 jul. 2017 - 11:23

Ik moet aan Julien en Martin007 toegeven: DAT heb ik me niet gerealiseerd. Maar je gaat eerst de WW in voordat je in de bijstand belandt. Dan kun je ook 'heerlijk' zwart bijklussen. Waar het mij vooral om gaat: een voorbeeld als van de bijstandstrekker hier beschreven is NIET standaard voor een bijstandsgerechtigde. De meesten vinden het NIET leuk, NIET fijn om in de bijstand te zitten en willen maar wat graag aan het werk.

Laadklep2
Laadklep210 jul. 2017 - 10:25

Bijstand is geen feest, 40 uur buffelen op de steiger met 1650 netto in de maand trouwens ook niet. Wat ik wel zeker weet is dat je met bijstand 67 kan worden, in de bouw gaat dat bij de meeste niet lukken.

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens10 jul. 2017 - 14:02

Wat doet iemand 40 uur per week op een steiger voor 1650? Niet metselen want een metselaar krijgt minimaal 2500 netto. Ook een schilder verdient meer. Bedoel je niet een gepensioneerde met een vishengel op een steiger?

Julien2
Julien210 jul. 2017 - 14:29

Steigers bouwen bijvoorbeeld, dan is 1650,- al hoog gegrepen.

Laadklep2
Laadklep210 jul. 2017 - 18:23

Daan , je bent in de war met guldens

Warren2
Warren217 jul. 2017 - 20:44

Via google: Wat verdient een Metselaar in loondienst? •Startsalaris zonder ervaring ongeveer € 1.600 BRUTO per maand. @ DaanOuwens, komt dat een beetje overeen met het door jou genoemde 2500 NETTO?

DaanOuwens
DaanOuwens17 jul. 2017 - 21:41

@ Warren Een metselaar in loondienst staat niet 40 uur per week op een steiger. 20 uur is dan al veel. Ga eens kijken op een bouwterrein.

DaanOuwens
DaanOuwens17 jul. 2017 - 21:51

Een steigerbouwer verdient 3000 per maand als zzp-er en dan zit ik erg laag.

frankie48
frankie489 jul. 2017 - 17:02

Werkende middenklasse, zou dat niet veranderd moeten gaan worden in werkende en middenklasse met enig bezit. Want is het nu juist niet dat eigen bezit wat ze ervan weerhoud om de ooit ook hun verworven rechten te gaan lopen strijden in deze asociale tijd op de arbeidsmarkt, een tijd waar je gewoon op kleur of leeftijd veroordeeld kunt gaan worden door werkgevers tot het verplicht lopen in onze bijstand! Dus Han, een gedeelte van die scheldende mopperaars komen zonder dat zij die keuze zelf hoeven te maken, komen ook aan de beurt, en let op, dan draaien ze als een blad aan de boom om in hun commentaar over mensen in de bijstand.

Julien2
Julien29 jul. 2017 - 15:13

Sarcastisch, cynisch of wat dan ook, feit is dat Han zich enorm denigrerend uitlaat over de klagende, werkende middenklasse. Als bejaarde, welgestelde man kan hij zich niet voorstellen hoe zwaar en duur het leven van de werkende dertigers en veertigers is. Dus ja, wie is dan het verwende nest?

Klaas Vaak2
Klaas Vaak29 jul. 2017 - 13:41

Dit is duidelijk de beste column die Han sinds lang heeft geschreven, dat kun je het beste aflezen aan de verwarring die hij oproept. Toch wel raar dat mensen blijkbaar niet inzien dat je organisatorische problemen niet kan oplossen met moralisme geboden en verboden.

10 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin9 jul. 2017 - 15:37

Dat is de enig juiste conclusie, Klaas Vaak - die verwarring is zo tekenenen; en ik vind haar ook verrassend. Ze is een bewijs ervoor dat menigeen (de jongeren?) klassieke literaire stijlvormen niet (meer) herkennen. Ligt dat aan het onderwijs? Ik vrees van wel.

Cliff Clavin
Cliff Clavin9 jul. 2017 - 15:37

(tekenend)

Cliff Clavin
Cliff Clavin9 jul. 2017 - 15:38

(verdorie, ik tik te snel als ik hartstochelijk word - gelieve mijn fouten over het hoofd te zien)

Cliff Clavin
Cliff Clavin9 jul. 2017 - 15:38

(hartstochtelijk, en nou hou ik op)

Klaas Vaak2
Klaas Vaak29 jul. 2017 - 17:09

Mijn schrijfsels barsten soms van de fouten, want ik kan er maar niet aan wennen om in zo'n klein hokkie te moeten werken. Maar ik corrigeer die fouten alleen maar ik denk dat ze zoveel verwarring oproepen dat het ten koste gaat van de inhoud. Het is toch niet zinvol om met mensen te discussiëren die denken dat ze de inhoud teniet kunnen doen door op de schrijffouten te wijzen.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak29 jul. 2017 - 17:11

En toen was het woordje "als" weggevallen - QED

Klaas Vaak2
Klaas Vaak29 jul. 2017 - 17:52

Overigens ben ik het niet met je eens dat het een bewijs is dat menigeen (de jongeren?) klassieke literaire stijlvormen niet (meer) herkennen. Ik zie het als een teken dat het om mensen gaat die blijkbaar denken in termen van "goed" en "slecht", ben ik voor of ben ik tegen. Als ze dat standpunt eenmaal hebben ingenomen, dan worden daar vervolgens de argumenten bij gezocht. Dat zie je heel erg terug in het taalgebruik en met name de bijvoeglijke naamwoorden. Ze zijn vóór de vrije markt, want ze identificeren zich met het woordje "vrij". Ze komen niet op het idee dat hun eigen arbeidskracht daar verhandeld wordt en dat het eindresultaat daarvan is dat ze dus -als mens- ondergeschikt worden gemaakt aan het het marktbeginsel, -wat het tegendeel is van vrij. Spindoctors maken er hun beroep van om mensen op die manier te manipuleren en het leuke van dit stukje van Han is nu juist dat hij een draai geeft aan de werkelijkheid die de negatieve morele vooroordelen van mensen juist bevestigt in plaats van die tegen te spreken. Het is een woordenspel, geen analyse. Een analyse is aan die mensen sowieso niet besteed, want die zullen ze onmiddellijk proberen onderuit te halen met hun woordenspel, waarin slecht plaats is voor 2 dimensies: goed en slecht.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak210 jul. 2017 - 3:54

herstel: 1 dimensie.

Cliff Clavin
Cliff Clavin10 jul. 2017 - 10:34

@ Klaas Vaak - mijn dank voor je verhelderende uitleg.

Jo4Hanna
Jo4Hanna11 jul. 2017 - 9:08

Eens! mijnheer Vaak - met 't hart op de tocht mijnheer Lenssen & beide namens J. Herzberg: er is nog zomer en genoeg wat zou het loodzwaar tillen zijn wat een gezwoeg als iedereen niet iedereen terwille was als iedereen niet iedereen op handen droeg.

Andrija
Andrija9 jul. 2017 - 11:54

Dat heb ik een keer gedaan, even kijken.... zo'n 27 jaar geleden. Mijn vrouw en ik waren 18 en werkten fulltime. Geen recht op huursubsidie want we waren nog geen half jaar van school. Wij verdienden samen 1220 gulden netto per maand. (ieder 610). Wij konden niet rondkomen en moeten maar in de uitkering. Wat bleek? We kregen een uitkering van 1610 gulden netto per maand en hadden meteen recht op huursubsidie omdat we in de bijstand zaten. Helaas hadden we toen nog niet zoveel subsidies als nu.

Martin007
Martin0079 jul. 2017 - 10:44

Zoals gewoonlijk kun je de reacties weer verdelen in negatief en positief. Aan alle mensen die negatief denken over de bijstand. Geef mij een jaar en iedereen die geestelijk en lichamelijk in staat is om 5 dagen te werken, doet dat ook. Het is heel simpel, we dwingen alle werkgevers om vacatures voor ongeschoold, LBO en MBO in te vullen met mensen die in de bijstand zitten. Omdat 3 miljoen mensen aan het werk zijn in een flexbaan, is deze klus binnen 12 maanden geklaard. MAAR DAN. Een groot deel van de mensen die zijn ontslagen en geen baan meer vinden omdat ze geen bijstand krijgen, betaalde de hypotheek met dat tweede inkomen. Wat gaan jullie doen meet 400.000 woonhuizen die binnen 12 maanden in de verkoop worden gegooid en die niemand kan kopen? Volgende probleem: het idee om werkgevers te dwingen tot wat dan ook, is ONUITVOERBAAR, zo lang 75 % van de politici in Den Haag bestaat uit idioten die voorstander zijn van die achterlijke, middeleeuwse liberale ideologie van GEEN OVERHEIDSBEMOEIENIS. Heb ik nog een idee. Iedereen die scheldt en vloekt op die bijstandsfiguren, moet eens proberen om een half jaartje te leven van een uitkering. Neem je netto loon, trek alles boven de 1400 euro er vanaf. Trek de hypotheeklasten er vanaf en tel een netto huur van 300 euro erbovenop. De beide auto's om jouw en je echtgenote naar het werk te brengen, mag je van de spaarrekening betalen. Want in de bijstand kun je nog geen scooter bekostigen. Eens kijken wat je mening over 6 maanden is.

1 Reactie
Kees777
Kees77710 jul. 2017 - 7:46

Er wordt niet gescholden op bijstandsfiguren. Maar de schrijnende armoedeval voor hen die wel willen werken vanuit de bijstand, is nog onvoldoende aan het licht gekomen. En dat door allerlei politiek bureaucratische regeltjes.

Geert CP Vousten
Geert CP Vousten9 jul. 2017 - 10:21

Artikel en alle reacties zijn ook gewoon een logisch gevolg van wat er SPEELT op deze aarde https://www.youtube.com/watch?v=dNVZ0ZPfE8s / The Lie We live Er is maar 1 oplossing voor alle problemen op de aarde ( incl NL) Bewustwording! De robotisering gaat écht wel door > is dat erg? > Nee, hoeft niet Onvoorwaardelijk Basis inkomen > (ommekeer) > rust in de samenleving , minder stress, minder frustratie > minder ziek , minder zorg, minder troep op straat ,minder politie > meer tijd voor naasten en omgeving. van survival modus naar creatieve modus ( de zzper kan ongestoord zijn werk doen en kan echt creatief zijn.. ) Misschien kunnen we het nog redden!? ( studies hebben ook uitgewezen dat de mens van huis uit Altruïstisch is ingesteld ,we hoeven alleen maar te zorgen voor voedsel, kleding en een dak)

1 Reactie
Klaas Vaak2
Klaas Vaak29 jul. 2017 - 15:02

Bewustwording is mooi, bewustwording is noodzakelijk, maar de vraag is uiteindelijk waar die bewustwording toe leidt: wat moeten we ons bewust worden? We hebben het hier over maatschappelijke bewustwording. Ik durf geen uitspraken te doen over de aard van de mens, maar ik weet wel dat je binnen een organisatiemodel dat gebaseerd is op concurrentie niemand kunt vertrouwen. Dat is geen karakteristiek van de mens, maar van het model zelf. De maatschappelijke kosten die dat uiteindelijk met zich meebrengt zijn dermate hoog, dat de overstap naar een model dat gebaseerd is op samenwerking een dwingende noodzaak is. Alleen zo kunnen mensen leren elkaar te vertrouwen. Niet omdat dat de aard van de mens is, maar omdat we gewoon geen andere optie hebben. Een basisinkomen zou ongetwijfeld een stap in de goede richtig zijn, evenals de deprivatisering van het bank- en verzekeringswezen.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jul. 2017 - 9:37

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
wouterw2
wouterw29 jul. 2017 - 20:18

Evertj . Chicken in the basket. Two points

Piet4
Piet49 jul. 2017 - 9:31

Wat een onzin. De meeste mensen die ik ken ken en langdurig een uitkering hebben zijn helemaal niet gelukkig. Vaak depressief en in n sociaal isolement geraakt. Een gewone baan kunnen ze niet aan en daarom klussen ze er soms wat uurtjes bij..Voor een beetje geld, want uitkering is geen vetpot, Maar ook om wat te doen te hebben. Velen doen daarbij nog wat dagdelen vrijwilligerswerk. Voor deze grote groep langdurig werklozen is t experiment van Klijnsma goed! Niet iedereen is vanwege sociaal psychologische factoren geschikt om voltijds betaald te werken! Sorry Han. De werkelijkheid zit genuanceerder in elkaar. Zelf heeft Han van de Horst waarschijnlijk zijn schaapjes wel op het droge. Zodat hij naar beneden kan trappen.

1 Reactie
Martin007
Martin0079 jul. 2017 - 10:34

Je moet de laatste alinea nog even lezen. Al het bovenstaande is sarcasme.

JohnVKR
JohnVKR9 jul. 2017 - 9:26

Gemopper aan de stamtafel of online wordt inderdaad zelden onderbouwd door de echte feiten. Bovendien zijn de effecten op heel veel zaken in ons land simpelweg niet te berekenen, ook al willen we alles heel graag gieten in een kosten/baten-analyse. We zien dat ook met migratie. Immigratie zou ons volgens de GeenStijlers en hun geestverwanten alleen maar geld kosten. Ondertussen behoort Nederland al weer een paar decennia tot de economische grootmachten in de wereld, iets wat voor de massa-immigratie niet het geval was. Is dat dankzij of ondanks de massa-immigratie? Alleen tijdens de Gouden Eeuw deed Nederland het net zo goed of mogelijk beter, toevallig ook een periode waarin de Nederlandse economie massaal profiteerde van buitenlandse werkkrachten (al dan niet tot slaaf gemaakt of anderszins zwaar onderdrukt). Voor de mensen die terug willen naar het Nederland van voor de massa-immigratie. Ga eens praten met je ouders of grootouders die de jaren vijftig en zestig hebben meegemaakt, of met hen die de jaren tien, twintig en dertig hebben meegemaakt. Toen de vader van een Iraanse kennis van mij halverwege de jaren zestig Nederland bezocht, was hij stomverbaasd over de armoede in ons land. Daar komt bij: de effecten van massa-immigratie op onze economie kunnen helemaal niet worden berekend op basis van een kosten/baten-analyse van betaalde belastingen door / versus betaalde uitkeringen aan inwoners met een migratie-achtergrond. Mensen die op die basis de effecten willen berekenen, doen doelbewust aan grootschalige misleiding. De meeste effecten van massa-immigratie op onze economie zijn immers indirect. Denk aan de ondernemers met een migratie-achtergrond die aan tientallen, honderden of zelfs meer autochtone Nederlanders werk bezorgen of bezorgden (van Corendon tot Mexx); denk aan de handel die wij drijven met landen die voor de massa-immigratie niet op onze prioriteitenlijst stonden (van Turkije tot Dubai); denk aan de positieve economische effecten voor Ajax/Amsterdam/Nederland toen Patrick Kluivert aan Ajax de Champions League bezorgde; denk aan de positieve gevolgen van divers samengestelde teams van werknemers op de winsten van sommige bedrijven en de effecten daarvan op onze totale economie. En zo kunnen we nog talloze andere indirecte effecten noemen. Zijn de VS de grootste economie ter wereld geworden ondanks of dankzij de massa-immigratie? Volgens mij zijn we allemaal heel erg goed op de hoogte van het antwoord.

vdbemt
vdbemt9 jul. 2017 - 9:03

Ja. Goed verhaal. Nog eens specifiek op dat stukje van GeenStijl gericht: als die luie zwartwerkers (zijn ze nou lui, of werken ze?) het zo goed hebben,waarom maak je je dan zo druk dat je ontslagen zou worden, dat je je hypotheek niet kan betalen? Als uitkeringstrekker heb je het toch zo goed?? Dat GeenStijl zulke domme dingen schrijft,verbaast me niet meer. Maar wel dat mensen nog altijd in zo'n verhaal stinken.

3 Reacties
Julien2
Julien29 jul. 2017 - 10:26

Omdat je, als bezitter van een grotendeels afbetaald huis, niet zomaar een bijstandsuitkering kunt krijgen. Dus niet zomaar met de term dom smijten als je het zelf blijkbaar niet snapt.

Martin007
Martin0079 jul. 2017 - 10:47

Sorry Peter, maar MET een hypotheek, krijg GEEN bijstand.

simon de wit
simon de wit9 jul. 2017 - 18:18

petervdb 9 juli 2017 at 11:03 U weet er weinig vanaf! Ik zou u eerst eens inlezen, voor u hardwerkende mensen voor dom verslijt.

TheBigLebowski
TheBigLebowski9 jul. 2017 - 8:56

Ik heb echt medelijden met al die zogenaamd hardwerkende Nederlanders. Ik doe gelukkig werk waar ik gelukkig van word, maar 80% van Nederland niet. En maar zeuren op uitkeringsgerechtigden. Tijd voor een basisinkomen. Ook voor de zielige hardwerkdende Nederlander dan maar....

7anpau1
7anpau19 jul. 2017 - 8:54

Jaja, hard werken en je bek houden. Je mag vooral niet eens verzuchten 'waar doe ik het allemaal voor'. Tuurlijk, de meeste mensen die werken doen dat niet uit altruïsme, maar eigen belang. De meeste mensen die niet werken doen dat niet uit egoïsme, maar omdat ze pech hebben en wel zouden willen en niet kunnen. Je al dan niet je best doen bepaalt maar voor een klein deel of je 'pech' of 'geluk' hebt. Neemt niet weg dat de meeste meeste mensen die 'het goed hebben' er weinig aan konden doen dat anderen pech of minder geluk hadden. Het gemak waarmee een aantal mensen meent dat te mogen bepalen welke anderen de breedste schouders hebben en oordelen over wie reden heeft tot klagen en wie er niet moeten zeuren maar de lasten moeten dragen - want ze hebben het toch goed - vanachter hun pc, stuit me wel eens tegen de borst. Vertel eens mijnheer Van der Horst, wat is het verschil tussen dat soort mensen en die 'verwende nesten bij Jinek'.

6 Reacties
Poubelle
Poubelle9 jul. 2017 - 22:26

Han geeft een tip aan die mensen. Als je het toch zo zwaar hebt, en het geld zo makkelijk binnenhaalt door in de bijstand te gaan zitten waarom ga je dan nog werken en niet de bijstand in. Dan ben je gewoon dom als je nog gaat werken. De waarheid is dat de bijstand een bureaucratische hel is. Elke morgen om 7 uur op je werk verschijnen schijnt toch een mindere opgave te zijn. Ik ken jongens die doordeweeks hard werken voor de baas, en in het weekend nog flink bijbeunen. Die werken zich 3 slagen in de rondte, maar hebben geen tijd om te klagen. Overigens vind ik het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen helemaal niet zo verkeerd. Dat is socialisme in mijn ogen. Er zijn alleen een hoop mensen die zich bekeren tot het socialisme en vervolgens dan het principe hanteren, everybody is equal, but some are more equal. Subsidieslurpers moeten bij mij ook niet aankomen met moraliserend gelul. Deze mensen moeten juist heel goed beseffen dat ze betaald worden door de belasting betaler en er dus wel wat nederigheid verwacht mag worden. Deze mensen zitten bij Pauw voor 2500 euro een avondje vol te lullen en in het geval van Peter R de Vries gewoon een uurtje hun onkunde mogen tentoonstellen. Daar kunnen de meeste mensen alleen maar van dromen als maandsalaris. Het is het toonbeeld van absolute decadentie, en deze mensen hebben het nog niet eens door dat ze de mensen rijp maken voor populisten. Men wordt wel boos op populisten, maar dat is omdat de populisten aan hun inkomen zagen. Giel Beelen, toucheert een half miljoen euro salaris. Uiteindelijk blijkt het een small minded, racist bigot te zijn. Maar hij krijgt wel een half miljoen salaris per jaar. Die kerel heeft geen enkel talent. Hij heeft alleen heel lang de correcte mening verkondigd totdat afgelopen jaar de aap uit de mouw kwam. Bij een commerciële omroep kan je zeggen, ik zap weg als hij op de radio is. Dan merken ze het snel genoeg. Bij de publieke omroepen stroomt het geld toch wel binnen. Wegzappen heeft geen zin, belasting moet ik gewoon betalen. De publieke omroep gaat gewoon ten onder omdat men geen prikkels meer krijgt. Men kotst op diegene die voor hun salaris zorgen. Grachtengordel links is vervallen tot hedonistisch vulgair en decadent gedrag. Men heeft de bevolking rijp gemaakt voor populisten. Nu grijpen de populisten de macht, en vervolgens is men verontwaardigd. Dat zullen velen echter niet begrijpen.

Poubelle
Poubelle9 jul. 2017 - 22:36

En Poubelle is een uitstekende roman bij Pieter Waterdrinker. Een roman die leest als een trein, en de huidige politici fileert tot op het bot. Ik heb het vooral als aanklacht tegen de PvdA gelezen. Niet tegen de VVD of het CDA. Dat zijn namelijk partijen die het sociaal democratische systeem niet onderschrijven. De PvdA was een sociaal democratische partij. Echter is het nu een banenmachine geworden voor PvdA politici. De verheffing van de burger waar ze eens voor stonden is veranderd in het veiligstellen van goedbetaalde banen door onbekwame bestuursleden.

7anpau1
7anpau110 jul. 2017 - 9:21

Beste Poubelle Ik begrijp Hans boodschap wel. En natuurlijk heeft ie in de kern gelijk. Het is de toon die de muziek maakt. Niet uitleggen dat er weliswaar mensen zijn die het systeem misbruiken, die zwart bijklussen of naast hun uitkering (andere) criminele activiteiten ontplooien, maar dat de overgrote meerderheid van de mensen met een uitkering daar tegen wil en dank in zit en op tal van vlakken slechter af zijn dan de klagers. Han van der Horst maakt zich er echter gemakkelijk vanaf. "Als je echt denkt dat het allemaal zo prima is in de bijstand, ga dan." Het is een argumentatie die gelijk staat met die van mensen die tegen iemand die klaagt over misstanden in Nederland zeggen: 'als het je hier niet bevalt, ga je lekker ergens anders wonen.' De hele tirade van Han is 1 grote F.U. tegen mensen die over het algemeen wel de backbone zijn van de sociale democratie. Ja, ze klagen en ja, dat is puur realistisch gezien niet terecht. Maar ik kan het me wel goed voorstellen soms. Empathie en solidariteit van anderen verwachten als je het zelf niet biedt, werkt niet. Ik begrijp het ook niet van Han van der Horst. Als mevrouw Wekker begint over white privilege, begint hij haar omstandig uit te leggen dat haar achtergrond 'geprivilegeerder' was dan die van hem. Een terecht punt. Nu gaat Han echter uitleggen dat mensen die hard werken en een baan hebben niet moeten zeuren omdat ze geprivilegeerder zijn dan mensen met een uitkering?

7anpau1
7anpau110 jul. 2017 - 9:25

ps Giel Beelen toucheert denk ik wel wat meer. De rest loopt in die kringen meestal via diverse vennootschappen. De snabbels op t.v. bij dwdd en 's nachts wat plaatsjes draaien als niemand kijkt leveren zo vast een suppletie op het armzalige salaris op.

7anpau1
7anpau110 jul. 2017 - 9:30

PPS Poubelle Ik ben er ook niet tegen dat de breedste schouders de zwaarste lasten betalen, zolang maar wordt gezorgd dat er genoeg overblijven. Want als het er te weinig worden dan bezwijkt het restant. Verder denk ik dat het dan geen kwaad kan om die schouders ook eens een klopje te geven in plaats van dit soort middelvingers.

Cliff Clavin
Cliff Clavin10 jul. 2017 - 10:36

@ Poubelle - mooi gesproken.

Phimosis Cerebri
Phimosis Cerebri9 jul. 2017 - 8:54

Leuk natuurlijk zo'n stukje sarcasme over de rug van de middenklasse, maar ik ben benieuwd naar de reacties als de middenklasse massaal gevolg geeft aan het advies van Han. Dan is het namelijk afgelopen met het graties geld.

richarrd
richarrd9 jul. 2017 - 7:29

Het schijnt dat de Nederlandse bevolking 11% rijker is geworden door de aardgasbaten specifiek aan uitkeringen uit te geven. Het lijkt er heel erg op dat het heel slecht is voor de wereldeconomie dat al het geld bij de rijken op de bankrekening staat. Ik bedoel als de 1% rijksten de helft van het geld van de wereld op de bankrekening hebben staan dan lijkt me dat niet goed voor de wereldeconomie.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon9 jul. 2017 - 5:31

Ik moest onmiddelijk denken aan de conference "Werklozen en buitenlanders" van Hans Teeuwen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jul. 2017 - 9:12

Nog bedankt voor de tip!

Philip Tielsen
Philip Tielsen8 jul. 2017 - 23:45

Nah, mensen die wat van hun leven willen maken zullen zich nooit aan de willekeur van een ambtenaar overleveren. Die weigeren gewoon de uitkering en rooien het met losse opdrachten of met krantenwijken.

Dennis The Mennis
Dennis The Mennis8 jul. 2017 - 21:09

De UWV is een lachertje. Ik heb 2 jaar lang uitkering weten te krijgen terwijl ik gewoon bijwerkte. Iedere keer weer een zielig verhaaltje aan je klantmanager vertellen over hoe zwaar je het hebt en bijna huilen wekt zoveel begrip op dat ze je alles vergeven. En dan alle voordeeltjes. Je lacht je rot. Ze maken het gewoon te makkelijk. Woon nu in het buitenland waar ik maar 19% inkomstenbelasting betaal. Dan hou je tenminste wat over van je loon. En ja..ook hier is een prima sociaal vangnet.

11 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst8 jul. 2017 - 21:27

Wat ik maar zeggen wil. En die Dennis de Mennis is een bedreiging voor zijn eigen portemonnee. Anders was hij wel lekker bij het UWV gebleven. Of niet soms?

Dennis The Mennis
Dennis The Mennis8 jul. 2017 - 21:45

Je begrijpt de strekking niet. Werken is best leuk. En een sociaal vangnet is ook belangrijk maar NL is zo doorgeslagen. Dat dat 100 geleden ook al werd gezegd zal best waar zijn en hoogstwaarschijnlijk zal het over een eeuw nog steeds klagen zijn. Maar een beetje beter nadenken over een systeem dat zowel eerlijk voor de ontvanger maar vooral voor de betaler is, kan geen kwaad momenteel. Het slaat nl helemaal nergens op dat ik zo makkelijk gratis geld kreeg.

Johan eldert
Johan eldert8 jul. 2017 - 22:41

en dat kan je bewijzen? want vooralsnog is maar een praatje voorde buhne. dat soort prietpraat kan ik ook ophangen.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 jul. 2017 - 23:50

Niet alleen dat, maar nu betaalt hij ook nog eens 19% inkomstenbelasting, die hij niet betaalde toen hij zwart werkte. Die is gek....

De nuance
De nuance9 jul. 2017 - 0:35

heel veel platter gaat het niet worden in de categorie 'ik wil mijn gelijk krijgen'

M4
M49 jul. 2017 - 8:08

Die Dennis toch, als voormalig vakbondskaderlid ken ik zulke stoere types als jou wel. En als vrijwilliger kom ik vandaag de dag wel bij ze thuis. Dit soort klaplopers zo als jij je hier voordoet ben ik zelden tot nooit tegengekomen. Zulk soort praatjes zoals jij hier verkoopt moeten meestal een stuk onmacht/onvermogen verdoezelen. Het is namelijk gemakkelijker/stoerder, te roepen ik wil niet, ik doe niet mee, dan toe te geven dat ze niet mee kunnen komen. Het is dus erg waarschijnlijk dat jij ook zo'n soort stakker bent. En mocht jij echt zo in elkaar zitten zoals jij beweert dan ben je een kleine crimineel een kleine krabbelaar, wat natuurlijk ook weer erg sneu is.

adriek
adriek9 jul. 2017 - 8:16

Ik vind dat al die lui die om belastingtechnische redenen naar het buitenland vertrekken hun Nederlandse paspoort per direct moeten inleveren.

Hanvander Horst
Hanvander Horst9 jul. 2017 - 9:36

Werken is helemaal niet leuk. Het is een straf, door God opgelegd aan Adam en Eva en al hun nazaten omdat ze gegeten hadden van de boom van Kennis van Goed en Kwaad. De joods-christelijke beschaving is kennelijk ook aan je voorbij gegaan.

Dennis The Mennis
Dennis The Mennis9 jul. 2017 - 9:42

@johan ik ga hier natuurlijk niet met mijn personalia site koop lopen. Maar de werkelijkheid is nog gekker dan je voor mogelijk houdt. Te lang verhaal om hier te schrijven

General Kenobi
General Kenobi9 jul. 2017 - 10:40

Werken is helemaal niet leuk. Het is een straf, door God opgelegd aan Adam en Eva en al hun nazaten omdat ze gegeten hadden van de boom van Kennis van Goed en Kwaad. De joods-christelijke beschaving is kennelijk ook aan je voorbij gegaan. Hele slappe comeback, om dat joods-christelijke beschaving er op die manier bij te sleuren. Ik ken zat mensen die oprecht plezier in hun werk hebben.

Joe Speedboot
Joe Speedboot9 jul. 2017 - 12:32

'Ze maken het gewoon te makkelijk' Dus dan ga je er maar misbruik van maken.. Loser!

Julien2
Julien28 jul. 2017 - 20:19

Ze bestaan echt, mensen met deze instelling. Waarom werken voor een baas terwijl ze met een uitkering en een beetje zwart werken net zo veel of zelfs meer overhouden dan Jan Modaal. Ik ken er diverse, in de volkswijken zijn er hele generaties die zo leven. Maar Han is waarschijnlijk nooit in een volkswijk geweest....

5 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje58 jul. 2017 - 21:21

Je zou ze kunnen aangeven. Gemeentes treden vrij hard op tegen bijstandsfraude. Ik weet niet of ik het zou doen maar ken er ook geen. Of het helpt of juist averechts werkt weet ik ook niet. Ze komen waarschijnlijk in de schuldhulp terecht wat ook weer geld kost. En dan is de kans zeker klein dat ze ooit nog wit gaan werken bij dit soort types. Misschien is het beter om juist degene te achterhalen die zwartwerkers inhuren en die zwaar beboeten. Komt er ook meer wit werk beschikbaar.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 jul. 2017 - 21:29

Weer zo'n sukkel die hier toegeeft een dief te zijn van zijn eigen portemonnee. Werkt zich de touwtyfus, om de taal van de volkswijk te gebruiken terwijl hij met nikks doen meer kan overhouden dan Jan Modaal. Wat ik maar zeggen wou....

Julien2
Julien29 jul. 2017 - 7:02

@Anoniempje: Ik ben meer van het leven en laten leven... En half Nederland laat liever zijn badkamer verbouwen, tuin aanleggen of huis schilderen in het zwart dus wat dat betreft is het vechten tegen de bierkaai. @Han: Waarom meteen schelden? Dit laat wel je ware niveau zien. Maar ik voel me niet aangesproken, ik heb een prachtige baan die me overal brengt, veel interessante mensen laat ontmoeten en ook nog eens een riant salaris oplevert.

TheBigLebowski
TheBigLebowski9 jul. 2017 - 8:57

Je snapt natuurlijk dat deze column cynisch is he?

Julien2
Julien29 jul. 2017 - 10:36

Jammer dat bejaarden vaak zo cynisch worden.

Bolleke2
Bolleke28 jul. 2017 - 19:28

We hebben in Nederland weldegelijk een probleem. Ondanks dat het beter gaat met de economie worden we geconfronteerd met een steeds grotere belastingdruk en een kleiner besteedsbaar inkomen. Er moet ook veel betaald worden, redding van banken, vergrijzing, grote overheid /semioverheid, Griekenland etc etc Dit soort geluiden afdoen als flauwe kul omdat deze reaguurder misschien wat minder rap van de tongriem is gesneden vind ik hautain.

6 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 jul. 2017 - 19:37

Nee hoor, zolang je de buitenlanders niet de schuld geeft vindt je bij mij een gewillig oor.

General Kenobi
General Kenobi8 jul. 2017 - 20:15

Nee hoor, zolang je de buitenlanders niet de schuld geeft vindt je bij mij een gewillig oor. Maar dat doet hij wel, lees zijn reactie er maar op na. Griekenland staat erbij.

General Kenobi
General Kenobi8 jul. 2017 - 20:39

Dit soort geluiden afdoen als flauwe kul omdat deze reaguurder misschien wat minder rap van de tongriem is gesneden vind ik hautain. Je zult Han geen columns zien schrijven over mensen met een andere mening die welbespraakt zijn. Die discussies kan hij niet winnen.

Paddy3
Paddy38 jul. 2017 - 20:44

Belastingdruk is al jaren stabiel in NL / EU. Nou vooruit iets afgenomen.

Bolleke2
Bolleke28 jul. 2017 - 21:31

Geef buitenlanders niet de schuld, maar ontkennen dat de vluchtelingen geen geld kosten is feiten ontkennen. Beste Paddy, belastingdruk zit hem dikwijls niet enkel in inkomstenbelasting.

adriek
adriek9 jul. 2017 - 8:21

'Beter gaan met de economie' is voornamelijk een rekensom. Als de beurskoersen stijgen, en dat doen (deden) ze, gaat het goed. Daar is nauwelijks relatie met hoe de burger het ervaart. Integendeel: stijgende beurskoersen betekent voornamelijk dat meer van jouw en mijn geld richting financiële markten gaat en zoals dat bij piramidespelen gaat, komt de winst voornamelijk ten goede aan de toplaag en degenen die er vroeg instappen. Binnenkort 'verdwijnt' waarschijnlijk weer de helft van onze pensioengelden als sneeuw voor de zon (naar de spaarpotten van de belastingontwijkers)

Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 jul. 2017 - 19:16

Nu hebben we eindelijk bijna dat futuristische ideaal bereikt dat de robots al het rotwerk voor ons opknappen en iedereen nog maar een uurtje of 4 de noodzakelijke dingen hoeft te doen en voor het overige omkomt in de vrije tijd, is het weer niet goed. In plaats daarvan loopt de ene helft te klagen dat ze te hard moeten werken en de andere helft dat ze werkloos zijn. Het allermafste is nog wel dat niemand een oplossing voor dit luxeprobleem schijnt te kunnen bedenken, omdat iedereen blijkbaar verwacht in die wereld van overvloed tekort te komen. Afgunst en hebzucht regeren de wereld en dus verdienen jullie niet beter dan allemaal gezamelijk op je bek te gaan

7 Reacties
General Kenobi
General Kenobi8 jul. 2017 - 19:33

Nu hebben we eindelijk bijna dat futuristische ideaal bereikt dat de robots al het rotwerk voor ons opknappen en iedereen nog maar een uurtje of 4 de noodzakelijke dingen hoeft te doen en voor het overige omkomt in de vrije tijd, Het hangt af van het beroep, maar voor een behoorlijk deel van de bevolking is dat nog héél ver weg. Vooral beroepen in het midden, mensen die dingen bouwen, maken en repareren, zijn heel moeilijk te automatiseren. Een loodgieter-robot die van klus naar klus gaat heb je echt niet voor het jaar 2050, en waarschijnlijk ook niet voor 2100

Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 jul. 2017 - 23:46

General Kenobi is blijkbaar van mening, dat de mensen die werk doen dat niet voor automatisering in aanmerking komt, wel 8 uur per dag moeten blijven werken. Dat is zijn goed recht, maar dat is niet mijn mening. Het zal de invloed van Hollywood wel zijn....

TheBigLebowski
TheBigLebowski9 jul. 2017 - 8:59

Mooi gezegd en helemaal mee eens.

General Kenobi
General Kenobi9 jul. 2017 - 10:43

General Kenobi is blijkbaar van mening, dat de mensen die werk doen dat niet voor automatisering in aanmerking komt, wel 8 uur per dag moeten blijven werken. Eigenlijk is General Kenobi van mening, of beter gezegd, General Kenobi is van feit dat automatisering nog lang niet zo dicht bij is als jij hier stelt.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak29 jul. 2017 - 16:56

General Kenobi loopt een beetje achter de feiten aan.

General Kenobi
General Kenobi9 jul. 2017 - 21:31

General Kenobi loopt een beetje achter de feiten aan. En wat voegt deze reactie nu eigenlijk toe aan de discussie? Als je niets te melden hebt, reageer dan gewoon niet.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak210 jul. 2017 - 3:40

General Kenobi wordt boos omdat hij geen weerwoord meer weet te verzinnen.

Horige
Horige8 jul. 2017 - 18:57

Ik ben zo een domme harde werker. Daarom heb ik mij ook in geschreven op deze site onder de naam Horige. Want ik ben niet meer of minder een horige in deze samenleving. Dat ik 75% van mijn bruto inkomen terug geef aan de samenleving interesseer mij niets. Mits ik het gevoel krijg dat men er iets nuttigs mee doe. Daar zit dan ook in mijn ogen het knelpunt. Er gebeuren heel veel domme dingen die bakken met geld kosten en niets opleveren. Een klein voorbeeld, Er is een potje waar je als ambtenaar van een gemeente geld kan krijgen om op zakenreis te gaan met ondernemers als dat de regio vooruit helpt. Eerst gaan er 8 ambtenaren op studie reis naar Zuid Afrika en nu zoeken ze ondernemers voor een studie reis naar China. Van dit soort zaken word ik moe.

18 Reacties
Poubelle
Poubelle8 jul. 2017 - 19:17

75% van je bruto loon lever je in... Knap, dan doe je echt iets fout.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 jul. 2017 - 19:34

Terecht, -als ze een basisloon zouden invoeren en het minimumloon zouden afschaffen, dan zouden we tenminste 30% van die regelneven naar huis kunnen sturen. Als we dan bovendien cannabis ook nog eens legaliseren, dan kunnen we vervolgens 50% van politie en justitie ook opdoeken en lekker in het zonnetje met zijn allen een jointje gaan roken. Er is een wereld gegroeid waarin de ene helft de andere helft loopt te controleren om de bestaande orde in stand te houden. Ik vraag me serieus af hoe groot het percentage van de Nederlanders is dat niet ergens bij de overheid, of en bank, (of, of, of), formulieren zit in te vullen voor de administratie van iets. maar gewoon echt productief werk doet, waarmee iets gemaakt wordt.

BartP2
BartP28 jul. 2017 - 19:51

Poubelle, hoeveel soorten belasting kunt u bedenken?

n/a
n/a8 jul. 2017 - 20:07

@Poubelle Zo moeilijk is dat niet. Er zijn heel veel mensen die aan het eind van het jaar tot de conclusie komen dat ze 99% van hun inkomen terug in de samenleving hebben gepompt en dat ze 1% overgehouden hebben. Er zijn ook mensen die wel meer dat 100% van hun inkomen in de economie hebben gestoken. Die zitten nu bij de schuldhulpverlening.

Poubelle
Poubelle8 jul. 2017 - 20:10

Heel veel BartP. Maar ik kan je verzekeren dat de gemiddelde werkgever veel meer kwijt is aan allerlei belastingen en sociale voorzieningen dan de gemiddelde werknemer. Eeuwige geklaag altijd.

JanB2
JanB28 jul. 2017 - 21:35

Die 75% is een wel heel bijzonder belastingtarief.

Piet de Geus
Piet de Geus8 jul. 2017 - 23:28

"Dat ik 75% van mijn bruto inkomen terug geef aan de samenleving" komt omdat je iedere cent uitgeeft aan alcohol, tabak en benzine.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 jul. 2017 - 23:36

@JanB - "Die 75% is een wel heel bijzonder belastingtarief." Yep, maar de essentie van zijn klacht is dat er hele -goedbetaalde- volksstammen zijn die over de rug van de gewone man -die met allerlei dwangmaatregelen in het gareel wordt gehouden- feest lopen te vieren. En dat zal ik niet tegenspreken: De overheid + het bedrijfsleven zijn een goed geoliede machine, die vooral bezig is om zichzelf in stand te houden en als hoogste doel heeft om de economie te laten groeien om te zorgen dat daar geen einde aankomt. Ze zijn zelfs blij met nog een afvalberg extra, want als die opgeruimd moet worden dan betekent dat extra werkgelegenheid en een kans om te laten zien hoe nuttig ze zijn. Het zijn net brandweerlui die vooral doende zijn om de vuurtjes te blussen die ze zelf aangestoken hebben. Is het niet tijd voor een maatregel extra? Een wetje misschien?

RU486
RU4869 jul. 2017 - 6:43

@JanB 8 juli 2017 at 23:35 Die 75% is een wel heel bijzonder belastingtarief. Hij heeft het niet over het belastingtarief, maar het totaal van wat hij overhoudt aan zijn brutoloon. 75% is wel wat gechargeerd. Echter als je alles bij elkaar optelt en daarbij rekent wat de werkgever nog afdraagt, de BTW, allerlei accijnzen dan kom je een héél eind in de richting van die 75%

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jul. 2017 - 9:08

75%: geschenken en verstrekkingen aan anderen dan uw werknemers als de waarde in het economische verkeer per geschenk of verstrekking meer bedraagt dan € 136 en de totale waarde in het economische verkeer niet meer bedraagt dan € 272 per persoon per jaar.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak29 jul. 2017 - 13:17

Zo zie je maar weer, als je met getallen begint te smijten verlies je de discussie altijd. Volgens mij waren het trouwens niet 8 ambtenaren, maar slechts 6.

Horige
Horige9 jul. 2017 - 14:49

Poubelle. Inkomsten belasting 42% gemiddeld Btw 18% gemiddeld Extra zorgbelasting 4% ik verdien te veel (€2900) Brandstof belasting 6% over gas en elektra accijnsen + bpm 3% brandstof en bpm onroerend zaken belasting 2%

Piet de Geus
Piet de Geus9 jul. 2017 - 17:42

"Inkomsten belasting 42% gemiddeld" Mensen die die schijf vol maken en ook nog een deel van hun inkomen in de schijf daarboven hebben, weten stuk voor stuk dat je geen 42% gemiddeld betaalt. Je kreetjes lijken dan op die van mensen die naar open dagen van defensie gaan om te kijken wat er met 'mijn' belastinggeld gebeurt. Doorgaans zijn die zelf net zo'n kostenpost als een straaljager.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak29 jul. 2017 - 21:28

Hé kijk, spuit elf spuit ook nog een heel klein beetje modder. Ergens waar het niet teveel opvalt, want hij weet heel goed dat hij een van degenen is die hier op de korrel wordt genomen.

7anpau1
7anpau110 jul. 2017 - 9:37

Het kan, zeker als startend ondernemer. Zelfs meer dan 75%. Als je flink wat terug investeert in je bedrijf en je hebt geen b.v., dan mag je die investeringen niet in 1x afschrijven, maar over 3 tot 5 jaar. Dan kan het dus zo maar zijn dat je aan het eind van het jaar niks bijna niks overhoudt om van te leven. Als je wijs geïnvesteerd hebt dan komt het op termijn goed, maar dat weet je niet zeker. Maar ongetwijfeld verklaart Han je dan ook voor gek en zegt dat je dan maar gewoon lekker in de bijstand had moeten zitten.

Horige
Horige10 jul. 2017 - 19:03

Nog een opmerking voor Piet de Geus. Ik heb niets tegen belasting betalen. Mits het goed besteed wordt. In 2015 had ik een goed jaar. Veel van mijn verdiende geld heb ik terug gesluisd in mijn 1 mans zaak. Maar investeringen mag je niet in een keer aftrekken van de winst. Ik moet elke maand de bank een flinke aflossing betalen dus netto houd ik niet super veel over. Ik rijd een leuke auto van 6 jaar oud en heb niet veel schulden meer. Alles probeer ik af te lossen in 20 jaar. Desondanks moest ik in 2015 €61500,- inkomsten belasting betalen. Als ik rete me best moet doen om te zorgen dat ik later niet in de problemen komt. Eis ik van de uitvoerende ambtenaren dat ze normaal met ons geld omgaan. Als Piet een manier weet om te zorgen dat ik minder betaal zonder later alsnog met de fiscus af te moeten rekenen hoor ik het graag. De fiscus weet alles van je en denk niet dat iemand met een BV of eenmanszaak slimmer is dan de fiscus.

7anpau1
7anpau111 jul. 2017 - 13:10

Tjonge. Ik wil even aangeven dat ik Horige niet ken en ook niet helderziend ben. Ik ken zijn situatie al te goed. Voor je het weet ben je het ene gat met het andere aan het vullen, want als je in het ene jaar een aanslag uit het vorige jaar betaalt, wordt die betaling gezien als bruto inkomen. Ook daar betaal je dus weer vrolijk IB over.

Van S tot H
Van S tot H17 jul. 2017 - 16:43

@ Horige U vergeet nog het FICTIEVE rendement van 5,5% waar de belastingdienst mee rekent in box 3, dit, terwijl de rente op spaargeld ca. 0,5% is.

Rara4
Rara48 jul. 2017 - 18:40

Werken is idd voor de dommen in Nederland, daarom hebben alle Brexit banken Nederland overgeslagen en hebben zich in Duitsland gevestigd. Weg werkgelegenheid. https://www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/bankiers-verlaten-londen-na-brexit-maar-gaan-niet-naar-amsterdam In het verleden was er een proef om uitkeringsgerechtigden te laten werken in het oosten van het land, met gratis vervoer. Ze vonden het echter niet lonen. www.nrc.nl/nieuws/2012/08/09/werken-in-de-kassen-is-niets-voor-werklozen-1140744-a691568/amp

5 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 jul. 2017 - 19:46

Punt 1 is het niet juist wat je schrijft: Ook Nederland blijkt waar brexit-walhalla - http://tinyurl.com/yb4853t3 En punt 2 is de vraag hoeveel arbeidsplaatsen dat dat nu precies oplevert en wat je er aan hebt om al die geldhandel naar Nederland te halen. Geld kun je niet eten en die illusie heeft ons in 2008 al eens miljarden gekost, een verhoging van de staatsschuld van 50% en 10 jaar lang minstens 200.000 werklozen extra. Jezus had groot gelijk om ze de tempel uit te schoppen.

MomentInFocus2
MomentInFocus29 jul. 2017 - 7:46

Toch gek: Eindhoven een van de meest rijke en voortvarende regio's van Europa en waar tal van ook buitenlandse bedrijven zich vestigen. En dat allemaal omdat er volgens rechtse onderbuikers er velen zonder te werken gratis geld krijgen. Maar Eindhoven is dan ook de slimste.

PieterVreugd
PieterVreugd9 jul. 2017 - 9:14

@KlaasVaak Als Nederland de bankiers buitenschop "net als Jezus deed" dan is het effect dat de bonussen onverminderd blijven uitbetaald worden, en dat de risico's voor ons financiële systeem precies even groot blijven. We zitten immers in de Euro de bankierscultuur die de stabiliteit van onze munt bedreigt floreert nu gewoon in Duitsland. Er zijn wel degelijk duizenden hoogbetaalde banen met het financiële systeem gemoeid, en die banen krijgen we nu niet. Geen enkel voordeel, een gemiste kans op duizenden duurbetaalde banen en gelijkblijvende risico's voor onze banken, ziedaar de balans van de morele verontwaardiging in onze bonuswetgeving.

General Kenobi
General Kenobi9 jul. 2017 - 10:47

En dat allemaal omdat er volgens rechtse onderbuikers er velen zonder te werken gratis geld krijgen. Ik denk dat ze in Eindhoven toch wel wat harder werken dan in bijvoorbeeld de ""Arbeidersstad"" Rotterdam.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak29 jul. 2017 - 13:22

@PieterVreugd - Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, dat is dan ook de reden dat het goede nooit zal overwinnen. Mooi zo, hebben we dat sprookje ook gelijk onderuit gehaald-

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2017 - 17:53

"Werken is voor de dommen" was mijn moeders favoriete uitspraak, maar ze handelde er niet naar, net zo min als haar dochters. De enige in onze familie die de uitspraak serieus nam was een man.

Piet de Geus
Piet de Geus8 jul. 2017 - 17:39

Wat is er precies mis mee als een medewerker van Geenstijl het land zo spoedig mogelijk wil verlaten? In plaats van een schop na zou ik hem toch een zetje in de rug geven.

4 Reacties
Yoda2
Yoda29 jul. 2017 - 2:54

Eerst lezen Piet. Dit was een stukje van een reaguurder dat tot topic werd gemaakt. En ik vind het best wel zorgelijk, eerlijk gezegd, dat ik inmiddels al meerdere mensen heb ontmoet die serieus overwegen om Nederland te verlaten en hebben verlaten vanwege de huidige omstandigheden (met name m.b.t. de toekomst van hun kinderen). En dat zijn toch echt altijd (tot nu toe tenminste) milde, rustige, hard werkende mensen die het idee hebben dat het de verkeerde kant uitgaat. En kom nu niet aan dat dat iets van alle tijden is; ik heb nog meegemaakt dat een neef ging emigreren in de '50 er jaren omdat Nederland te vol was!

RU486
RU4869 jul. 2017 - 6:50

Ik zou zeggen. Doe eerst een duwtje, dan helt hij iets voorover. Dan is het wat makkelijker om vol zijn reet te raken.. :)

adriek
adriek9 jul. 2017 - 8:22

Wel zijn Nederlandse paspoort inleveren: dit soort belastingontwijkers willen we niet meer terug zien als het hen even tegenzit.

Piet de Geus
Piet de Geus10 jul. 2017 - 7:39

"En dat zijn toch echt altijd (tot nu toe tenminste) milde, rustige, hard werkende mensen die het idee hebben dat het de verkeerde kant uitgaat." Wat ik luidkeels klagend en mekkerend het land zie verlaten, zijn vooral mensen die gemakshalve vergeten dat ze, waarheen ze ook vertrekken, altijd zichzelf meenemen. Beetje het niveau dat je ook in die ramptoeristenprogramma's ziet over mensen die (zonder geld, zonder ervaring, zonder ook maar een halve rechterhand) in het buitenland een B&B of een camping willen beginnen.

H.Witte
H.Witte8 jul. 2017 - 17:31

Inderdaad, de echte slimmeriken zien toe vanaf hun jacht.

1 Reactie
Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 jul. 2017 - 23:54

Of zitten op het strand onder een kokospalm.

Poubelle
Poubelle8 jul. 2017 - 17:01

Het was geen medewerker van GeenStijl, maar een reaguurder. Verder prima stukje Han. Overigens ken ik wel mensen die zich 3 slagen in de rondte werken. Maar die hebben geen tijd om op GS te klagen. Die werken doordeweeks voor de baas, en zijn in het weekend aan het beunen. Overigens zong Louis Davids over een slampamper. Ik denk niet dat velen niet weten wat een slampamper is. Ik vertrek toch liever niet naar zee zonder slampamper.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2017 - 17:53

jawel hoor!

Poubelle
Poubelle8 jul. 2017 - 19:14

Ik zie een klein typefoutje, in de laatste zin staat 2x niet, en dat moet er natuurlijk 1 zijn. Iets niet niet weten is natuurlijk iets wel weten.

shrew
shrew8 jul. 2017 - 16:41

En als hij naar het buitenland gaat dan komt hij er achter wat echt hard werken is. Buitenlandse vrienden en collega s zijn verbaasd over de de werkmentaliteit van Nederlanders die 40 uur al te veel vinden.

5 Reacties
RobSon2
RobSon28 jul. 2017 - 17:14

Maar in die tijd wel veel meer werk verzetten. Ik ben een paar maanden uitgezonden naar onze Amerikaanse zusterbedrijf. Ja die werken veel meer uur op een dag dan wij, maar effectief doen ze net zo veel of zelfs minder. 20 coffeebreaks, lunchen buiten de deur, avondeten met collega's ipv met de familie.

Starter3
Starter38 jul. 2017 - 18:53

Dan heb je vast geen vrienden in Frankrijk, Spanje, Italie........

Poubelle
Poubelle8 jul. 2017 - 19:16

Dan kom je wellicht niet veel in Scandinavische landen. Daar wordt nog veel minder gewerkt. Maar wel efficiënt gewerkt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2017 - 20:43

De medewerkers van mijn Noorse UNI gaan vroeg naar huis, (na drie uur) maar ze beginnen vroeg. Van mijn Amerikaanse collega's merkte ik dat ze heel lang op kantoor bleven hangen.

RU486
RU4869 jul. 2017 - 6:49

@Starter 8 juli 2017 at 20:53 Dan heb je vast geen vrienden in Frankrijk, Spanje, Italie…….. Ik ook niet, maar je kan het gewoon opzoeken. In Nederland gemiddeld 30uur De rest kan je hier lezen: http://www.welingelichtekringen.nl/economie/431121/waar-wordt-het-meest-gewerkt-in-europa.html Zoals je zal zien bengelt Nederland onderin. Dus weg met je vooroordelen die je zijn aangelult.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer28 jul. 2017 - 16:39

"Werken is voor de dommen" Leuk getrolled. Of is dit van der Horst's werkelijke mening?

2 Reacties
adriek
adriek8 jul. 2017 - 19:16

Lees eens iets verder dan de titel, dan wordt het misschien duidelijker.

JanDuine2
JanDuine29 jul. 2017 - 4:47

Volgens mij heb je het artikel òf niet gelezen òf snap je het gewoon niet! Ik zou zeggen: probeer het (nog) eens!

Wittemuis2
Wittemuis28 jul. 2017 - 16:16

Ik moet zeggen ik leef niet om te werken maar werk om te leven. Velen zien hun werk als nuttig tijdverdrijf alsof men anders niet zou kunnen bedenken anders de dag door te brengen. Maar ja om te leven heb je knaken nodig daarom hou ik mijzelf wel bezig. Wat dat betreft heeft Han gelijk, het is geen vetpot in de WW met al de plichten geen prettig leven, denk ik.

1 Reactie
RobSon2
RobSon28 jul. 2017 - 17:16

Bedankt witte muis. Door uw noeste arbeid kunnen er ook nog een aantal mensen wel gewoon thuis zitten en niks doen. Maar dat is ze uiteraard gegund.

van Eersel
van Eersel8 jul. 2017 - 16:10

Grappige spelling. Waar komt dat 'kudt' vandaan?

4 Reacties
H.Witte
H.Witte8 jul. 2017 - 17:37

Kudt is een gewoon werkwoord, in dit geval dus stam plus t. Ik kud, jij kudt, wij kudden, ik/jij/hij/zij kudde, wij hebben gekud.

Angelina B
Angelina B9 jul. 2017 - 5:54

Wordt vaak gebruikt op GeenStijl. Wat vaker GS lezen, of je het eens bent of niet met de inhoud, de site staat vol geinige woordspelingen.. uniek in de jounalistiek. :)

Cliff Clavin
Cliff Clavin9 jul. 2017 - 9:18

@ Henk Witte - ha! ik ga vanavond ook even intens kudden. Dat is lekker, het geeft ook heerlijke ontspanning, als je het goed doet. Kudden makes the world go round.

Jo4Hanna
Jo4Hanna10 jul. 2017 - 14:04

Nouja Henk Witte! Wat zegt u nu

Kees777
Kees7778 jul. 2017 - 16:02

Het lijkt een nogal sarcastisch artikel. Maar feit is dat voor sommigen hard werken weinig of niet loont. Even wat feiten checken: Zo houdt een alleenverdiener, wiens bruto inkomen stijgt van 22.000 naar 32.000 van die 10.000 inkomensstijging nog geen 4 % over: https://stellingchecker.nl/fact/een-eenverdiener-die-van-22-000-naar-32-000-gaat-houdt-maar-355-over-van-10-000-extra-inkomen/check-wilco-bos-b46b Een bijstandsmoeder, die gaat werken tegen minimumloon houdt daar netto niets van over: https://vrouw.nl/artikel/praat-mee/42630/bijstandsmoeder-suzanne-werken-levert-niets-op " Wie tijdelijk gaat werken en dan weer werkloos wordt en bijstand wil ontvangen, krijgt zelfs 4 weken niets: http://www.volkskrant.nl/politiek/kabinet-introduceert-maand-wachttijd-voor-bijstand~a3464780/ tijdelijk werken betekent zelfs inkomen inleveren.

1 Reactie
Yoda2
Yoda29 jul. 2017 - 2:41

En het zijn dit soort feiten die zorgen voor een gevoel van onrechtvaardigheid en onbehagen bij veel (niet alleen rechtse) mensen. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de reacties van Han zelf en enkele reageerders hier die iedereen die ook kritisch naar genoemde feiten kijkt, meteen in de extreem rechtse hoek wegzetten, op deze zaken.

Sonic2
Sonic28 jul. 2017 - 15:52

Heel mooi dat Han de reaguurders even volstrekt belachelijk maakt. Dat kan niet genoeg worden gedaan. Ik zal er omslachtig om heen formuleren, maar de reaguurder( altijd van PVV en FvD huize) kijkt neer op feministen, immigranten, kunstenaars, studenten, politici, rechters en vooral andersdenkenden. Daar heeft de reaguurder een hekel en minachting aan. Uiteraard wordt er afgegeven op werklozen en wordt er gebluft en opgeschept over de eigen prestaties. Deze reaguurders houden de economie overeind. Dat liegen ze. Ze wonen ook in wijken waar ze de islamisering kunnen zien. Ook dat liegen ze. Ze wonen in wijken terwijl ze ook opscheppen over hoe ze de economie overeind houden. Je ziet het overigens alleen bij radicaal rechts. Alleen radicaal rechts bluft over de verkiezingswinst van Trump. Alleen radicaal rechts bluft en pocht over hoe veel ze wel niet werken. Alleen radicaal rechts klopt zich op zijn borst om te bewijzen hoe goed ze wel niet zijn. Geen wonder dat niemand met dit soort figuren wil regeren. Geen wonder dat instituten als Geenstijl en dergelijke in de echte wereld een marginale rol spelen. Alleen heel populair in de eigen zeer rechts radicale bubbel.

7 Reacties
Poubelle
Poubelle8 jul. 2017 - 17:26

PVV en FvD zijn niet hetzelfde. FvD publiek zijn over het algemeen geslaagden. Nette mensen. PVV publiek komt uit alle lagen van de bevolking. Maar zijn grotendeels wel de arbeider. Die zien in Wilders meer een leider dan in Spekman. Stond overigens nog een mooi stuk in de Groene Amsterdammer. Radicaal rechts bluft niet over de verkiezingswinst van Trump, Trump heeft de verkiezingen gewonnen. Dat kan je maar beter accepteren voordat je begint een tegencampagne op te richten. De reaguurder kijkt wel neer op allerlei mensen die niet zelfstandig in staat zijn om in hun inkomsten te voorzien. Subsidie slurpers. Die staan voor velen aan de verkeerde kant van het huishoudboekje. GS en Dumpert e.d. spelen helemaal geen marginale rol. Het zijn juist site`s die wel degelijk een groot publiek trekken. Ze creëren wel een eigen bubbel, maar wie doet dat niet?

Bert712
Bert7128 jul. 2017 - 19:42

Euuh Sonic Alles wat u benoemt zit aan de kosten kant. p feministen, immigranten, kunstenaars, studenten, politici, rechters en vooral andersdenkenden. Daar heeft de reaguurder een hekel en minachting aan. Uiteraard wordt er afgegeven op werklozen

Sonic2
Sonic28 jul. 2017 - 19:45

@ Poubelle Haha. Pijnlijk is dit. Hiddema spreekt je alvast tegen. - https://joop.vara.nl/nieuws/kamerlid-hiddema-fvd-weg-strengere-straffen-bewapen-burgers-en-we-lijken-op-pvv - Zoals wel meer mensen snap jij compleet niet via welke economische scheidslijnen nationalisten werken. De PVV is een nationalistische partij en komt dus ( in woord) voor de Nederlander op. De PVV houdt 2 a 3 keer modaal uit de wind, maar wil ook geen korting op de uitkeringen. Ook wil ze de ouderen beschermen. Met als resultaat dat je vooral in slechte economische tijden niemand bedient. Dat beweren ze allemaal. Ik zeg niet dat ik dat ook vind. Wilders heeft overigens een rechts liberaal verleden. Je moet wel heel volgzaam zijn om zijn socialistische standpunten te geloven. De FvD heeft inderdaad een wat liberale agenda. Baudet zal er snel achter komen dat als hij echt door wil breken dat hij zijn koers naar links moet verleggen. Een beginnersfout van Baudet en Hiddema. -Je hoort Trump en zijn aanhang alleen maar over hun enorme winst op 8 November. Als je het in voetbal termen wil zeggen: Trump won ongeveer van Go Ahead Eagles. Een achterhoede gevecht. Ik zie bij links( afgezien van wat activisten) vooral berusting. Ook het opscheppen van Wilders( typisch iets voor radicaal rechts) over zijn 1,3 miljoen kiezers zie je alleen dus bij radicaal rechts. Je zult Roemer,Klaver en ook Buma er nooit over horen. Het komt altijd en alleen maar uit die hoek. Benoem vooral niet dat de PVV in Maart voor het eerst in 6 jaar een verkiezing won en benoem vooral niet dat Clinton de popular vote won. Dat ligt extreem gevoelig. -De reaguurders doen in naam daar veel afstand van. Ze stemmen vervolgens op een man die delen van het SP programma over neemt. Het zijn meestal PVV'ers. Zeker op Geenstijl. Je leest vaak in die kringen dat als je de islamisering stopt dat er dan meer geld is voor ouderen, zorg. Bij uitkeringen wordt vooral benoemd dat er allochtonen in zitten. Het is bij reaguurders net als bij aanslagen, verkrachtingen en geweld. Als ze het politiek kunnen misbruiken voor hun eigen politieke toko zullen ze het doen. Maar ondertussen schizofreen op een partij stemmen die de AOW niet omhoog wil. Die niet aan de uitkeringen wil komen. Als het kabinet de huurtoeslag afschaft zonder compensatie staan alle reaguurders op hun achterste benen. Dat zijn echt niet mensen die uit villa''s reageren. - Een advies maar. Lees de reacties op Geenstijl op de verkiezingsavond. De woede regeert op die avond. Hoe kunnen de kiezers zo dom zijn om VVD te stemmen? Overduidelijk dat Geenstijl een bubbel is. Het is mogelijk dat er andere mensen mee lezen. Ik doe dat ook. Het accent is (radicaal) rechts. Laat ik een politieke indeling doen. Op Geenstijl zitten geen PvdA,DENK, GL, D66 kiezers. Ook 50 Plus, CDA, VVD,SGP en CU stemmers zie je daar niet. Een klein deel van de SP'ers zie je er misschien. Het is vooral een site voor PVV'ers en FvD'ers. Je zag het ook bij het referendum. In die kringen kon Geenstijl makkelijk mensen mobiliseren. Honderden duizenden. Bart Nijman dacht toen dat Geenpeil een succes was. Later bleken het allemaal PVV'ers/ VNL'ers en FvD'ers te zijn. De reacties zitten zelfs hier in de PVV en FvD hoek. Hoe anders is dat met de rest van Nederland. Buiten de internet bubbel kom ik vooral veel VVD'ers, CDA'ers en D66'ers tegen. Soms een PVV'er. Dat zeker. Geenstijl is een mega bubbel. Het bediend ongeveer 14% van het electoraat. En dan ook nog het deel wat geïnteresseerd is in de politiek. Dumpert is inderdaad wat meer voor alle doelgroepen. Geenstijl is puur een segment van de Nederlandse bevolking. Compleet niet representatief voor de rest van Nederland. Net als dat de meerderheid van Nederland niet op Baudet en Wilders loopt te wachten. Het zou ze sieren als ze dat in die hoek eens erkennen. In plaats van altijd maar hun zin op te dringen en door te drammen.

Poubelle
Poubelle8 jul. 2017 - 20:32

Erop lijken zegt nog niet dat ze hetzelfde zijn toch? Hiddema wil niet in de bankjes bij de PVV zitten, omdat het toch wat meer gepeupel is en FvD wat meer renaissance. Dat verschil schets ik toch ook? PVV is voor wat meer de normale man, en FvD wil er voor de geslaagden zijn. U oordeelt verder over mij terwijl u helemaal niets over mij weet. U gaat uit van uw eigen aanname`s. Trump heeft de verkiezingen gewonnen. Hillary heeft dan wel de popular vote gewonnen, maar in het Amerikaanse systeem koop je daar gewoon niets voor. Volgens mij zijn het juist mensen zoals jijzelf die vooral schermen met de popular vote en in een state of denial verkeren. Ik denk dat je beter eerst je verlies kan accepteren en daarna een tegen campagne opstarten. De Democraten hebben momenteel met hun gepruts niets meer gewonnen. En als ze zo doorgaan dan wint de Trump over 4 jaar de herverkiezingen ook nog. Dat zou mensen aan het denken moeten zetten, maar dat gebeurt niet. Sterker nog, de DNC wil niet verder naar links. Grappig en treurig op zich. Want de DNC is absoluut niet links, en zou in NL nog rechts naast de VVD staan. En grappig dat je wilt dat GS op moet houden hun wereldbeeld op te dringen aan de rest. Dat zeggen ze nu ook over de publieke omroep.

General Kenobi
General Kenobi8 jul. 2017 - 21:02

Ook het opscheppen van Wilders( typisch iets voor radicaal rechts) over zijn 1,3 miljoen kiezers zie je alleen dus bij radicaal rechts. Je zult Roemer,Klaver en ook Buma er nooit over horen. Omdat die niet zoveel kiezers hebben. Wel wordt ik doodgegooid met Hillary en haar popular vote. Jij begint er zelf ook over.

Sonic2
Sonic29 jul. 2017 - 9:04

@ Bert 71 Overigens krijgt 90% van Nederland op een bepaalde manier hulp van de overheid. Het totale aantal toeslagen loopt in de miljoenen. Ook de Geenstijl aanhang wordt massaal gespekt. Ik zei het al eerder in mijn betoog: verlaag de toeslagen en het PVV minnend Geenstijl publiek zit in de problemen. Het lijkt me onzin dat het Geenstijl publiek vanuit villa's reageert. Opmerkelijk overigens hoeveel mensen het hier voor Geenstijl op nemen. Zowel op Joop als op Geenstijl accounts? Je gaat het bijna denken. @ Poubelle. -Ik prop mijn reactie op jou ook maar in dit betoog. Hiddema slijmde bij een debat naar Wilders dat hij toch gelijk zou krijgen. Baudet maakt zich boos over de uitsluiting van Wilders. Waarom? Dat zijn Noord Koreaanse/ Turkse toestanden. Dat is oppositie voeren voor een concurrent. Alleen maar omdat de PVV aanhang zo enorm slecht tegen kritiek kan op haar grote leider dat je alleen daar maar zetels kan winnen door Wilders te prijzen en te slijmen. Overigens richt ook Wilders zich op VVD kiezers. En ook op rechtse CDA kiezers. Dat zijn vaak de zuidelijkere kiezers. Volgens mij hebben FvD en PVV gedeeltelijke ook dezelfde kiezers. De PVV trekt iets meer SP kiezers misschien. Over een paar jaar zal de FvD ook door hebben dat hengelen naar SP kiezers ook electoraal werkt. Te verwaarlozen verschillen. - Dan komen een heleboel aannames. Dat ik Trump zijn zege niet zou erkennen en nog wat meer onzinnige aannames. Trump is op 8 November 2016 gekozen. Ik heb er voor de rest geen mening over. Zo werkt inderdaad de democratie. Dat jij aan neemt dat ik het erg vind, is jouw aanname. Ik voel me ook geen verliezer. Net als dat ik me geen winnaar voel als Macron, Rutte of Merkel winnen. Allemaal gebaseerd op jouw wensdenken. Niet op ook maar een enkele feit. Trump blufte paar maanden geleden over zijn enorme overwinning. Dat was het niet. Daar was mijn reactie een tegen reactie op. Trump won van de slechte Democratische kandidaat ooit. Waarschijnlijk. Niet iets om over te bluffen of over te pochen. Een beetje context mag en relativeren mag ook. De Democratische partij moet inderdaad aan de bak. Ook daar had ik in vorige reacties niet over gezegd en ook dat vul je voor mij in. Dan over de NPO. Misschien dat de NPO zijn wereldbeeld op dringt. Iedereen heeft zijn eigen bubbel. Veel PVV kiezers kijken geen NPO. Het zal dus wel meevallen. Bovendien wordt het NOS journaal heel goed bekeken. Op verkiezingsavond stemmen heel veel Nederlanders af op de NPO. De hoogste kijkcijfers komen van de .... NPO. Ga zo maar door. RTL doet het overigens ook goed daarin. RTL is ook min of meer gevestigde media. De PO heeft veel meer mandaat als Geenstijl. Geenstijl is marginaal. Net als de PVV en FvD maar 15% van Nederland bestrijken. Dat doet Geenstijl ook. Het is goed om dat te beseffen. Met 15% je zin op dringen neigt naar dictatoriaal. Met miljoenen aan kijkcijfers je eventuele zin( dat beweer jij op een omslachtige manier) door draven heeft wat meer mandaat. @ General Kenobi Jij bewijst mijn punt. Dank daarvoor. De uitslag van de PVV was waardeloos. De PVV zetten in op een positie als grootste partij. Ze zouden over de 30 a 40 zetels krijgen. De peilingen gaven in December nog 36 zetels aan. De PVV zou de grootste partij worden. Wilders was in 2016 al bezig dat het of een coalitie of revolte zou worden. Wilders was premier waardig aan het doen op Twitter. Dan de uitslag. In 2010 haalde PVV nog 24 zetels. In 2012 verloor de PVV 15 zetels. Van die 9 zetels verlies pakte Wilders er in Maart 5 terug. Dat waren alleen maar kiezers die in 2012 al PVV wilde kiezen maar toen Rutte stemde om Samsom uit het torentje te houden. Rutte heeft Wilders weg gevaagd. Ondanks aanslagen,aanrandingen die Wilders kon misbruiken voor politiek gewin. Ondanks de vluchtelingen crisis. Ondanks een premier die het moeilijk had. Ondanks miljarden aan bezuinigingen. Dan over die 1,3 miljoen kiezers. Nog niet eens een 10e van alle stem gerechtigden kiezers. Een procent of 18 kwam niet opdagen. Jij loopt daar dus mee te bluffen. Als je het per stroming over gaat bekijken is de PVV niet meer als de vierde partij van het land. Het blok GL en D66 is groter als de PVV. In dit blok wisselen veel kiezers. Het christelijke blok( met weinige inhoudelijke verschillen) is ook groter als de PVV. D66 had nog een flink nadeel van het overschatten van GL in de peilingen. Het resultaat van de PVV was bar slecht op 15 Maart. Niet als je de context er niet bij vermeldt. Je ziet ook geen enkele PVV'er dieper in gaan op verkiezing uitslag. Net als de SP aanhang trouwens. Ze weten allemaal niet hoe snel ze door moeten gaan naar de GR verkiezingen. Omdat de uitslag zo slecht was.

General Kenobi
General Kenobi9 jul. 2017 - 14:00

Jij bewijst mijn punt. Dank daarvoor Wat jij wilt knul. Overigens ben ik het met je eens dat het resultaat voor de PVV teleurstellend is. Resultaat van te weinig campagne voeren.

Dirruk53
Dirruk538 jul. 2017 - 15:51

Zoals Han al aangeeft met de tekst van Louis Davids, zal het gemopper nooit ophouden en dat hoeft ook helemaal niet. Huisvaders mopperen ook op hun kroost als ze iets hebben gedaan of nagelaten, waardoor de bodem van de huishoudportemonnee eerder in zicht komt. Het is menselijk te mopperen bij kostenposten, voorzien en onvoorzien. Het probleem is dat politici nu ook tot de mopperkonten zijn gaan behoren en dat borrelpraat het politiek vocabulaire beheerst. Dat is ook een vorm van populisme.

PieterBr
PieterBr8 jul. 2017 - 15:41

Het verdeel en heers principe werkt gewoon. De werkende man is boos op de verkeerde omdat ie zijn frustratie niet zo goed kan uiten waar het eigenlijk naar moet. De afgelopen 20 jaar is de loonontwikkeling behoorlijk achtergebleven bij de economisch groei. Mensen zijn een steeds groter deel van hun inkomen kwijt aan bijvoorbeeld huur. En de werkende arme is echt een ding.Het probleem is dat bijvoorbeeld toeslagen en zo allemaal op je brutoloon zijn gebaseerd. Telkens weer. Dus zodra je met een paar regelingen tegelijk te maken hebt kan het allicht dat ja, in de bijstand je netto meer overhoud. En dat is krom.

Buzzer
Buzzer8 jul. 2017 - 15:19

U vergeet de verplichting een wederdienst te moeten verrichten d.m.v kutwerk, enkel bedoelt om mensen te ontmoedigen. Maar dat mag je pas doen nadat je je door een hoop formulieren heen geworsteld hebt, waarvan de sociale dienst 99 procent van de antwoorden allang weet. Daarna moet je je bezighouden met het aantal sollicitaties dat de gemeente van je verlangd en de zorgen over hoe je de maand doorkomt. Ik heb gelukkig werk, betaal mijn huur zelf en krijg een kleine zorgtoeslag, op bijstandsniveau ben ik geweest. Alleen domme lieden denken dat het gratis geld is.

JStokx
JStokx8 jul. 2017 - 14:45

Om de hele week lekker op je bed te kunnen liggen wordt het basisinkomen in het leven geroepen.

3 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 jul. 2017 - 14:58

Heb je zo'n hekel aan werken joh?

Buzzer
Buzzer8 jul. 2017 - 15:21

Komt door de robotisering en de automatisering, iemand moet straks toch de producten afnemen en betalen?

TheBigLebowski
TheBigLebowski9 jul. 2017 - 13:28

Gaan er juist meer mensen werken, maar dat snap je denk ik niet.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 jul. 2017 - 14:20

[U kent ze wel, die hardwerkende Nederlanders. Je komt ze in de kroeg en op het internet om de haverklap tegen.] Dat is wat die Nederlanders je in de kroeg vertellen ja. Maar kijk je op je werkvloer rond dan zie je keer op keer dat die buitenlanders 3 keer zo hard werken, en ook nog eens beter, en efficienter. De hardwerkende Nederlander bestaat niet.

3 Reacties
Bert712
Bert7128 jul. 2017 - 16:33

u komt wel eens op een werkvloer ?

General Kenobi
General Kenobi8 jul. 2017 - 17:23

Maar kijk je op je werkvloer rond dan zie je keer op keer dat die buitenlanders 3 keer zo hard werken, en ook nog eens beter, en efficienter. De hardwerkende Nederlander bestaat niet. Mijn ervaringen laten een heel ander beeld zien. Maar het zou ook zomaar kunnen dat de waarheid in het midden ligt.

Paddy3
Paddy38 jul. 2017 - 20:54

Uit onderzoeken blijkt al jarenlang dat de Nederlander in minder uren het meest productief is.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen8 jul. 2017 - 14:09

Uitstekend geformuleerd Han! Dit ga ik de volgende keer gebruiken als ze er weer eens over beginnen aan de borreltafel. Dat is nog eens een andere insteek dan mensen verdedigen die noodgedwongen op bijstandsniveau moeten leven. Ik ben benieuwd of de discussie dan een andere wending krijgt.......

3 Reacties
Berend_van_den_Achterberghen
Berend_van_den_Achterberghen8 jul. 2017 - 15:47

Gelukkig weet u niet eens wat bijstandsniveau is, Alfred.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen8 jul. 2017 - 18:01

@ Berend Kent u mij? Weet u iets van mijn levenswandel? Weet u wat ik wel weet of niet weet? Heeft even gegoogled? Anders zou u weten dat ik al 12 jaar vrijwilligerswerk doe bij de Voedselbank.

De nuance
De nuance8 jul. 2017 - 22:06

@alfred, ik heb je gegoogled en die informatie kwam helaas niet naar voren, zelfs niet op je cv hier op joop.nl, dus voordat je iemand beschuldigd.......of de info delen of werken aan betere pr

Cliff Clavin
Cliff Clavin8 jul. 2017 - 13:56

Perfect!

Angelina B
Angelina B8 jul. 2017 - 13:50

Dit gaat in de praktijk niet op, Han. Als je nog nooit wat uitgevoerd hebt in je leven, kan je jarenlang en soms zelfs je hele leven een uitkering ontvangen. Als je jaren hebt gewerkt, ben je 'goed bemiddelbaar' en kan je niet lang bijstand ontvangen zonder gekort te worden.

3 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin8 jul. 2017 - 15:13

Ik vrees dat de portée van Hans betoog je enigszins ontgaan is - geeft niet, uit de andere reacties kun je opmaken wat zijn bedoeling was.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen8 jul. 2017 - 15:14

Ha Angelina, Dan doe je toch iets niet goed volgens de redenering van Han, denk ik zo.

Buzzer
Buzzer8 jul. 2017 - 15:22

Hoezo/ Voor korten moet er altijd een reden zijn, zo niet dan kan je dat aanvechten.

BartP2
BartP28 jul. 2017 - 13:04

Als je veel belasting betaalt mag je toch zeker wel mopperen op de medeburgers die dat geld alleen maar opmaken en verder geen 'reedt' uitvoeren? Of mag je alleen maar mopperen als je zelf ook geen 'reedt' uitvoert? Of mag je helemáál niet mopperen op mensen die geen 'reedt' uitvoeren? Ik vermoed dat laatste. Mopperen bedreigt het recht niet te hoeven werken.

10 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen8 jul. 2017 - 15:20

Weet je wat het is Bart, dat mopperen van al die veelklagers helpt de werkgelegenheid niet vooruit. Praatjes vullen geen gaatjes, weet je nog? Het zijn die zogenaamde harde werkers, die prat gaan op 60-urige werkweken, die beïnvloeden mede de werkgelegenheid negatief. Door al dat overwerken blijft een deel van de mensen in de werkloosheid. 2 Van die dommeriken verdringen samen al 1 arbeidsplaats. Maar ja. Er is vast wel weer een smoes om dat recht te kletsen. Zal wel beginnen met onvervangbaarheid en zo...... Ik ga weer terug in mijn hangmat. Het is veel te mooi weer om te mopperen ;-)

Sonic2
Sonic28 jul. 2017 - 16:04

Het komt ALTIJD uit dezelfde hoek. Het zijn altijd( laat ik het eens hardop zeggen) de intens trieste kneuzen van radicaal rechts. ALTIJD. Je zult nooit GL, PvdA, SP, CU, SGP kiezers horen klagen. Je zult nooit D66 kiezers horen klagen. Je hoort er nooit linkse VVD kiezers over. Mijn ouders stemmen al tientallen jaren VVD. Nog nooit hoor ik mijn vader bluffen en pochen over dat hij 50 tot 70 uur in de week werkt. En nu ook al nu hij diep in de 60 is. Nog nooit. Nog nooit heeft hij zich daarom verheven gevoeld boven andere mensen. Het gejank komt altijd van PVV en de laatste tijd ook de FvD aanhang. De FvD moet uit die vunzige hoek weg. Niet altijd dat geslijm naar de PVV, maar echt een normale conservatieve partij worden. Zo hard werkt dit soort type Nederlanders trouwens helemaal niet. Wilders houdt niet voor niets vast aan 3 jaar WW. Uitkeringen worden niet verlaagd. AOW mag niet omhoog. In de WIA wil Wilders niet snijden. Het ontslagrecht mag vooral niet versoepeld worden. De PVV en ook de FvD kiezer is vaak onzeker en ziet vooral bedreigingen. Radicaal rechts werkt niet hard. Radicaal rechts bluft dat ze hard werken en duwt anders denkenden daar mee omlaag. En dan zijn reaguurders daar in nog een overtreffende trap. Heel goed dat Han dit soort mensen compleet belachelijk maakt. Ik heb in mijn leven ook bij het UWV gewerkt. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat radicaal rechts( ook de rechterkant van de VVD) enorm liegt. Voor een Wajong uitkering moet je volledig arbeidsongeschikt zijn. De bijstand gaat via de gemeente. Met enorme voorwaarden er aan. WIA krijg je alleen als je heel, heel diep in de kreukels ligt. Als je bijstand wilt krijgen, moet je eerst vier weken solliciteren. Als je een partner met inkomen hebt krijg je niets. Radicaal rechts liegt. De VVD liegt in deze. Niet een klein beetje, maar volledig. De reaguurders liegen. Keihard. Dat ze ongeïnformeerd zijn is al erg. Dat ze op basis van hun ongeinformeerdheid conclusies trekken is al erg. Dat ze ongeïnformeerd daar kwalificaties aan gaan verbinden is een grove schande.

richarrd
richarrd8 jul. 2017 - 16:19

Het zou wel gepast zijn als er een verbod op "mopperen" kwam in Nederland. Maar wat u 'mopperen' noemt dat lijkt in werkelijkheid ook meer op mishandelen trouwens. We hebben een democratisch gekozen regering en die weet zelf heel goed hoe deze met uitkeringsgerechtigden moet omgaan, dat is al streng genoeg, en het is echt niet nodig dat iedereen ook nog eens op eigen houtje zich met de uitkeringsgerechtigde gaat bemoeien waarmee eerder meer schade wordt aangericht dan dat dat een positieve invloed heeft.

EricDonkaew
EricDonkaew8 jul. 2017 - 17:27

@Sonic: Je hoort er nooit linkse VVD kiezers over. ------------------------------------------ Dat is niet zo bijzonder. Die bestaan namelijk niet. @Sonic: De VVD liegt in deze. Niet een klein beetje, maar volledig. ------------------------------------------ En toch heb je op die partij gestemd. Ik blijf het raar vinden hoor. Je bent toch geen trol?

Sonic2
Sonic28 jul. 2017 - 19:20

@ Eric De VVD heeft wel degelijk een linkse vleugel. Kijk maar naar de afgelopen jaren met de PvdA. Rutte en Melanie Schulz zijn daar ook exponenten van. Ook veel werkgevers waren voor een coalitie met GL. Voor de 100e en laatste keer. Ik heb VVD gestemd omdat ik perse niet wilde dat de PVV de grootste partij zou worden. Dat zou heel slecht voor Nederland geweest zijn. Wilders is de meest radicale extremist die je maar kan bedenken op immigratie gebied. Hij zou bovendien een martelaar worden door dat hij werd uitgesloten. We zien in Amerika hoe waardeloos Trump is. Ik twijfelde overigens tussen GL, D66 en VVD. Al vind ik GL wel erg, erg links. Ik had goed voorzien dat Klaver een zeepbel zou zijn. De SP stem ik al jaren niet op. Dat levert niets op. De PvDA hoef ik niet uit te leggen geloof ik. Tussen D66 en VVD heb ik lang getwijfeld. Trump gaf de doorslag. Ondanks de uitsluiting van Wilders heb ik VVD gestemd. Ik dacht dat de peilingen er naast zouden zitten. Dus voor alle zekerheid VVD gestemd. Zou het zo weer doen. Snap het punt daar achter ook niet zo. Mensen stemmen strategisch. Dus ik ook.

Sonic2
Sonic28 jul. 2017 - 19:23

@ Eric Ik was nog vergeten te zeggen dat ik de VVD op het gebied van sociale zekerheid wel heel extreem vind. Op dat punt wijk ik heel, heel erg van de partij af. Compleet niet raar. Heel veel kiezers wijken van hun partij af op sommige punten. Ik ben kennelijk daarom om raadselachtige redenen een trol. Het zal wel. Zeker als je de achtergrond van mijn stem kent. Die ik ook al meerdere malen verwoord heb.

BartP2
BartP28 jul. 2017 - 19:40

Alfred, wie werkt er nou 60 uur per week? Volgens mij alleen kleine ondernemers. Daarvan kun je moeilijk zeggen dat ze werk afpakken. En de baas van een grootbank, die maakt ook van die idiote uren.

Bert712
Bert7128 jul. 2017 - 19:54

k heb in mijn leven ook bij het UWV gewerkt. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat radicaal rechts( ook de rechterkant van de VVD) enorm liegt. Voor een Wajong En Sonic waren dat 2 fantastische dagen ? En mag ik u nog vriendelijk bedanken dat u op Pinnokio Rutte hebt gestemd ?

Gerygrr
Gerygrr9 jul. 2017 - 11:08

Sonic, Interessante gegevens in uw reactie. Een zestigjarige vader wordt genoemd en zijn visie op al dan niet hard werken. Dit gegeven herken ik als generatiegenoot, inderdaad wij komen uit een tijd waarin hard werken gewoon was. Iedereen wist dat en vooral ook in het arbeidersmilieu werd werk hebben hoog ingeschat. Wie in de "steun" zat werd daarop aangekeken. Je hield dat liever geheim. Zowel links als rechts is zich anders gaan uiten. Hoe dit komt is een interessante vraag. Het artikel van Han geeft hier een pracht ironisch inzicht in, kijk maar naar de reacties. Een poging, door de voortgaande automatisering bestaat echt hard werk, fysiek gezien niet meer. Dus is de term maar opgerekt tot bv 40 uur werken in een of ander kantoorbaantje. De pedagogiek die gangbaar is geworden, verwent kinderen. Voeger werd een kind eerder gestraft bij gemaakte fouten in schoolwerk bv. Je moest "goed je best doen". Tegenwoordig worden kinderen ontzien en als groep aangesproken en collectief beoond met zinnen als : " Jullie hebben goed gewerkt, knap hoor!" Hard werken wordt ook zo omschreven, vaardigheden die vroeger van belang waren zijn ingeruild voor andere, de nadruk ligt niet meer op rekenen en taal maar op sociale vaardigheden. Jezelf ontplooien enz. dit belooft veel moois, maar in het volwassen leven werkt het anders en dan wordt men door schade en schande wijs. Ineens moet er iets gepresteerd worden en bij het niet krijgen van de gedroomde carrière wordt de reden daarvoor buiten zichzelf gezocht en niet bij zichzelf..... Het gevolg ziet men bij genoemde rechtse sites.

Sonic2
Sonic29 jul. 2017 - 11:25

@ Bert 71 Kunt u aangeven waar Rutte gelogen heeft? Rutte doet wat alle politici doen. De werkelijkheid te optimistisch voorschotelen. Elke politici doet beloftes die ze vaak niet waarmaken. Uw dictator doet dat ook. Wilders breekt ook AOW beloftes. Echtgenoten beloven elkaar ook eeuwige trouw. Dat komt ook vaak niet uit. Rutte heeft dingen belooft die hij later niet heeft kunnen nakomen. Overigens heb ik al eerder geantwoord dat ik GEEN VVD'er ben. Dat ik vooral Rutte heb gestemd om die verschrikkelijke Wilders niet de grootste partij te laten worden. Dat heb ik eindeloos herhaald. Het moet maar een keer duidelijk zijn.Geen moment spijt van mijn strategische stem. Ik zou het zo weer doen. Op sociale zekerheid ben ik linkser. IK heb overigens jaren bij het UWV gewerkt. Dus die belediging en persoonlijk aanval neemt u ook terug. Dat geeft al heel veel aan. Dat als je hier je afkeer van de PVV en in mindere mate FvD laat blijken dat je meteen in die stroming een paria bent. In een radicaal rechtse staat moet je niet aan de kant van de oppositie staan. Zoveel is duidelijk.

Hjs2
Hjs28 jul. 2017 - 13:03

;-) En staat er nog eens bij, dat je ook een prachtige oranje regenjack en papierprikker verstrekt krijgt. Tis een feest!

Anoniempje5
Anoniempje58 jul. 2017 - 12:55

:-) eens. Het is tegenwoordig volgens mij veel moeilijker en vervelender om in de bijstand te zitten dan gewoon te gaan werken. Tenzij je 55+ of anders een afstand hebt tot de arbeidsmarkt, dan is het een eitje lijkt het omdat je niet voor een gesprek wordt uitgenodigd. Maar dan ben je al wel alles wat je eventueel opgebouwd hebt al kwijt en waarschijnlijk ook van de plus in diepe schulden want anders heb je geen recht op bijstand. Ik lees hier ook wel eens dat regeerders veel mensen, vooral in de familie en vriendenkring, kennen die zo gratis leven. Tip, je kan mensen waarvan je weet dat ze bijstandsfraude plegen zoals er zwart bij werken gewoon aangeven bij de gemeente en die gaat het dan ook onderzoeken. Dit klinkt toegegeven erg NSB maar het gebeurd al heel erg veel.

5 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje58 jul. 2017 - 13:04

PS. "werken is voor de domme" Ik begin me ook wel een steeds grotere sukkel te vinden dat ik wel netjes, en een erg groot deel van wat ik bruto verdien, belasting betaal als ik al die verhalen hoor van ontduiken via Panama achtige routes of de brievenbus constructies. Ik ben voor gelijke behandeling, als ik als brave burger geen mogelijkheden heb belasting te ontduiken maar wel als je grootverdiener of multinational bent vind ik niet eerlijk. Of wij zouden ook ons bruto salaris mogen laten storten in 1 of ander land waar de belasting op arbeid niet zo hoog is als hier. Maar ja dan betaald er niemand meer belasting en ik weet dat dat ook niet gaat werken. Ik ben overtuigd als iedereen de belasting betaald zoals bedoeld de tarieven dik omlaag kunnen. Maar omdat een deel niet binnenkomt moet het steeds worden verhoogt.

Sonic2
Sonic28 jul. 2017 - 16:44

Volgens mij zijn het regelrecht verzinsels van de mensen die dat beweren. Mensen die dat doen zijn zelf diep, diep onzeker over hun leven. Als er al waarheid in zit. Ik kan in mijn omgeving niet mensen die echt hun uitkering misbruiken. Eentje heeft een uitkering en doet part time een kunstenaars opleiding. Zelfs als zou je het willen dan kan het tegenwoordig niet meer. Het zijn radicaal rechtse waanbeelden.

adriek
adriek8 jul. 2017 - 19:21

@Anoniempje dat voelt inderdaad erg onrechtvaardig. Veel van die belastingtruukjes zijn gebaseerd op het principe dat men het oneerlijk vindt als bedrijven en andere veelverdieners twee keer belasting moeten betalen. Dat de gewone burger na betaling van zijn loonbelasting ook nog woonbelasting, hondenbelasting, erfbelasting, wegenbelasting (sorry, houderschapsbelasting), assurantie accijns, en daarbovenop in veel gevallen nog btw moet betalen is blijkbaar niet erg :(

General Kenobi
General Kenobi9 jul. 2017 - 11:23

Eentje heeft een uitkering en doet part time een kunstenaars opleiding. Met die parttime opleiding tot niets zal ze nog lang van die uitkering afhankelijk zijn.

Warren2
Warren217 jul. 2017 - 20:25

Als ze bijstand hebben maar NIET zwart bijwerken, kun je ze niet aangeven, want dat mag gewoon.