Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Werken en toch arm zijn, in Nederland kan het

  •  
01-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
445 keer bekeken
  •  
armoede
Werk hebben en toch arm zijn, ook in Nederland komt het nog steeds voor. Sterker nog: het aantal werkende armen groeit zelfs. Van alle mensen die onder de armoedegrens leeft, heeft de helft gewoon een baan. Van alle arme kinderen, heeft zelfs twee derde werkende ouders.
"In totaal behoren er 596.000 Nederlanders tot de groep werkende armen. Daaronder vallen 356.000 volwassenen en 240.000 kinderen, waarbij werk de belangrijkste (ouderlijke) inkomensbron is. Daarbij gaat het om 314.000 in loondienst en 283.000 zzp’ers."
In Nieuwsuur een reportage met het gezin De Vos. Vader De Vos is zelfstandig loodgieter, maar kan niet fulltime werken omdat zijn vrouw langdurig ziek is en soms periodes in het ziekenhuis moet zijn. Ze hebben drie kinderen. Per maand komt er bij het gezin 1600 euro binnen, inclusief alle toeslagen. Daar gaat 1200 euro aan vaste lasten vanaf, er blijft 400 euro over.
Er is nauwelijks beleid voor de groep werkende armen. Ze zijn voor gemeenten en hulpverlenende instanties een onzichtbare groep. Bovendien verwacht een deel van de ouders dat het op korte termijn wel beter zal gaan en melden ze zich daarom niet aan voor hulp.

Meer over:

armoede, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.