Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Werk voor bijstandsgerechtigden in kassen faliekante mislukking

  •  
16-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
kas_300_01.jpg
Wethouder voorzag 'duizenden banen' ... Slechts 19 mensen aan de slag
Een project om duizenden uitkeringsgerechtigden aan het werk te zetten in kassen in het Westland is uitgelopen op een faliekante mislukking. Er zijn slechts 19 mensen aan een baan geholpen.
‘Grijp je kans. Laat zien dat u graag wilt werken. Geef de mensen die cynisch zijn ongelijk. Werken in het Westland is beter dan thuis in de bijstand zitten.’ Die woorden sprak staatssecretaris Paul de Krom (VVD) in maart bij de start van een project om mensen meteen bijstandsuitkering aan werk te helpen in de Westlandse tuinbouwkassen. 700 mensen hadden zich gemeld voor het initiatief met ‘dwang en drang’ dat past bij het VVD-dogma dat ‘wie wil, kan werken’. De Krom zei bij de start:  ‘Een uitkering is geen keuze. Wie kan werken, moet aan het werk. Als er zo veel mensen uit Oost-Europa hier werken, dan is er toch iets mis. Ik zie liever bussen uit Den Haag en Rotterdam dan uit Oost-Europa.’
3774566487_98ae60e1f3
De Rotterdamse wethouder Marco Florijn wilde bij aanvang van het project duizenden werklozen aan het werk zetten in de kassen. Tuinders in het Westland nemen echter liever scholieren en immigranten uit Midden- en Oost-Europa in dienst, omdat zij harder werken dan de uitkeringstrekkers.
De vakbond FNV vond het project, dat bedacht was door Florijn (PvdA), vanaf het begin zinloos, meldde TV Rijnmond in maart van dit jaar:
Mensen uit de bijstand moeten aan het werk gaan in de kassen, maar hebben geen perspectief om daar een reguliere baan aan over te houden. De vakbond vindt het daarom zinloos om die mensen daar aan het werk te zetten. Daarnaast is er, volgens FNV Bondgenoten, ook vanuit de kassen geen interesse in de Rotterdamse bijstandsgerechtigden. Geen enkele werkgever is bereid één van de tienduizenden Rotterdamse mensen zonder baan over te nemen.
cc-foto: Gerard Stolk

Meer over:

economie, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (54)

jonh16144
jonh1614416 jul. 2012 - 14:11

"De Rotterdamse wethouder Florijn schreef donderdag in een brief aan de gemeenteraad dat in totaal 57 mensen uit Den Haag, Rotterdam, Delft en Westland zijn geplaatst in de kassen, maar hij vermeldt niet dat van hen 33 niet door hun proeftijd zijn gekomen. " Goh, dit hadden we totaal niet verwacht. Van de 700 zijn er slechts 19 aangenomen met een vast contract. En aanvankelijk wilde Florijn de gemeenteraad voorliegen door te stellen dat er 57 mensen een vast baan hadden gekregen. Deze man moet ontslagen worden, zijn royale wachtgeldregeling afgenomen worden en aan de slag worden gezet in de kassen. En dan aan het lijntje gehouden worden, om de drie maanden een nieuwe 'proef periode'. Na 3x zo'n proef periode moet ie weg, omdat de wet dan vast contract verplicht. Incompetentie moet afgestraft worden, en leugens al helemaal. Florijn is het voorbeeld van de corrupte politieke kliek die handjeklap doet met even corrupte tuinders die op overheidskosten gratis werknemers krijgen. Zal er nog gerechtigheid komen of loopt dit weer af met een sisser?

hphilippens
hphilippens16 jul. 2012 - 14:11

De VVD zal dat als een groot succes claimen: 237 uitkeringen minder. Dat zet zoden aan de dijk.

geila
geila16 jul. 2012 - 14:11

Zag laatst op tv 1 iemand die contract -voor slechts 6 maanden - kreeg. De anderen waren -niet snel. produktief- genoeg. Las in metro dat scholieren en studenten dit werken in de kassen zelfs -niet willen- doen. Tuinders willen graag zwembaden in de tuin en mercedessen op de weg en dat moet ergens vandaan gehaald worden. Weet Florijn geen ander werk dan -zwaar en slecht

JAWEH
JAWEH16 jul. 2012 - 14:11

De uitkering van 237 peronen is stopgezet. Dat betekent dat deze mensen, als ze niet gaan werken of geen werk kunnen vinden, torenhoge schulden zullen opbouwen. De gevolgen zijn dan inbeslagnames en uitzettingen. Die mensen komen in de hulpverlening terecht (daklozenzorg/schuldsanering) en dat kost veel en veel meer dan het doorbetalen van de uitkering. Maar je hebt wel je puntje gemaakt als gemeentelijke overheid. Hulde?

wvdstraat
wvdstraat16 jul. 2012 - 14:11

Elke rechtsmensch die van mening is dat men dit soort werk 'onterecht' weigert, gun ik één dagje dat soort arbeid. Niet één zou een uurtje overleven, werkelijk geeneen zou zich de volgende dag nog melden ! Wat lijkt het mij leuk om dat soort lieden een dagje leiding te geven, zoals dat op de werkvloer gaat: "Wat naar het Toilet ? neem je jas mee, kom niet terug, vergeet je loon voor vandaag en vergeet je uitkering want ik zal aangeven dat je een wanprestatie hebt geleverd"

joop4me2
joop4me216 jul. 2012 - 14:11

Nog steeds geen duidelijk beeld, de journaille is uit op sensatie , inhoudelijke vragen stellen is niet interessant ! Geen Minimumloon ? Geen vast werk, contract voor ?? Armoedeval ? Vervoer ? Arbeidsvoorwaarden 5 x 10 uur ? Met behoud van uitkering ? Met de Tandenborstel tellers hijgend in je nek ? Met vooruitzicht op ? etc, etc. Wel is mij duidelijk ! : Een idioot als wethouder. Gggggristelijk ? voor een dubbeltje op de eerste rang willen zittende tuinders.

Charlotte2
Charlotte216 jul. 2012 - 14:11

Nou, ben benieuwd naar de eindevaluatie van dit project. Hoe is het nou mogelijk dat er van de 700 mensen die zich melden er slechts 19 een baan aan over houden?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai16 jul. 2012 - 14:11

Op het nieuws was de schrikbarende werkloosheid onder jongeren van allochtone afkomst. Varieerde van groepen met ruim 35% werkloos tot de wat gunstigere gevallen nog steeds een % of 27. Autochtone hebben een % van 9 ook niet best maar wel stukken beter. Kan me goed voorstellen als je eind 50 bent dat je het niet red in de kassen, zelf gedaan en dat is stevig door-buffelen. Maar JONGEREN van 15 tot 25 jaar die zouden toch gewoon hun handen uit de mouwen moeten steken.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 jul. 2012 - 14:11

[Daarnaast is er, volgens FNV Bondgenoten, ook vanuit de kassen geen interesse in de Rotterdamse bijstandsgerechtigden. Geen enkele werkgever is bereid één van de tienduizenden Rotterdamse mensen zonder baan over te nemen.] [Tuinders in het Westland nemen echter liever scholieren en immigranten uit Midden- en Oost-Europa in dienst, omdat zij harder werken dan de uitkeringstrekkers.] Dit geeft exact aan waar de nieuwe vakbond zich op zou moeten gaan richten, het arbeidsethos van Nederlanders. In praktijk zal het wel weer blijven bij hakken in het zand bij kabinetsplannen.

Bakoe
Bakoe16 jul. 2012 - 14:11

Harde woorden hier, en veel gegeneraliseer. Ook ik heb een jaar in de kassen gewerkt, komkommers plukken. Ik kan u vertellen dat het heel zwaar werk is, en dat beslist niet iedereen daar geschikt voor is. Gemiddelde leeftijd personeel was in die tijd 30 jaar. Daarboven konden mensen het tempo echt niet meer bijbenen. Naderhand heb ik het als bijverdienste ook nog eens een jaar op zaterdag gedaan naast mijn vaste baan. Mijn gevoelens zijn wisselend over de werkgevers. Er zaten echte bully's bij, totaal respectloos, maar ook slimme ondernemers, die hart voor hun product hadden. Ik kan me heel goed voorstellen dat er zo weinig mensen aangenomen zijn, je moet gewoon fysiek heel wat mans zijn, en bestand zijn tegen eentonig vuil werk. Toch denk ik dat er alles aan gedaan moet worden om mensen uit de bijstand te krijgen, en dus sta ik niet negatief tegenover deze initiatieven. Mislukken ze, dat is dan vervelend, maar laten we dan niet stigmatiserend tegenover mensen met een bijstands uitkering gaan staan, maar misschien proberen toch wat beter te kijken naar de fysieke en geestelijke competenties van mensen. We zijn nu eenmaal niet allemaal hetzelfde.

Laroi
Laroi16 jul. 2012 - 14:11

Denken dat je gelijk hebt en dat anderen jouw instelling hebben is in zekere zin ook een religie. Het gaat voorbij aan wat anderen hebben meegemaakt en hoe hun instelling tegenover het leven is. Religie is altijd juist vanwege die instelling altijd iets a-sociaals geweest. Men onderwerpt maar, vertelt de ene leugen na de andere, en gaat onverschrokken door het eigen gelijk bevestigd te zien. Daarom was ook dit gelijk een doodgeboren kind. Zoals a-sociaal denken altijd geweest is en onveranderbaar zal blijven. Uiteindelijk zijn dit soort mensen dom dan wel erop uit de wereld te beheersen. Het is voor mij niets anders dan het zoveelste bewijs dat zonder werkelijk mededogen gepaard aan het juiste inzicht we ten slachtoffer zullen blijven vallen aan de graaiers waar men zo driftig op blijft stemmen alleen maar omdat ze iets lijken te beloven. Mijn vraag blijft vooreerst: Waarom doet men zo lacherig als iemand die minister president zou kunnen worden iets van zijn salaris zou willen afstaan ten behoeve van anderen??? Is het soms eervoller om later in goedbetaalde baantjes hierover in lachen uit te kunnen barsten? Of is men soms bevreesd wat vaker een muntstuk in een collectebus te moeten doen? Vraag nummer twee: is de reden voor die opstelling misschien dat ook een minister-president in ruste zich een aflossingsvrije hypotheek heeft laten aansmeren? Wie o wie kan dit allemaal doorzien?

BasVV
BasVV16 jul. 2012 - 14:11

Er werken hier ook ongelofelijk veel mensen uit Polen. In de tuinbouw en de landbouw. Maar niemand die ik ooit gesproken heb ziet dat als een carriere. Dat is een tussensprong om hun studie of de kinderen even te helpen. Ik heb werkelijk nog niemand gezien die dacht dat ze dat werk tot hun pensioen zouden doen. Opmerkelijk veel jonge Polen spreken uitstekend Engels. Ze hebben opleidingen waar wij onze vingers bij zouden aflikken. Maar ze komen daar niet aan het werk. Zodra die mensen in hun eigen land goed werk kunnen vinden zijn ze weer weg.

Meta Foor
Meta Foor16 jul. 2012 - 14:11

deze wethouder laat weer eens mooi zien dat maatschappelijke antennes niet nodig zijn in de politiek

BasVV
BasVV16 jul. 2012 - 14:11

Feitelijk is het dus heel succescol. 237 uitkeringen gestopt en 19 mensen een baan. Dat is toch mooi 256 mensen de bijstand uit.

Porrello
Porrello16 jul. 2012 - 14:11

"leidde er toe dat 237 uitkeringen zijn stopgezet" Mooi. Die mensen hadden het geld dus niet nodig. Wie sprak er van een mislukking?

opmerker
opmerker16 jul. 2012 - 14:11

Het lijkt mij dat voor een juist oordeel over werken in de kassen met een bijstands uitkering alleen bijstandsgerechtigden aan het woord moeten komen. Vannuit je comfortabele stoel waar ook, is het makkelijk oordelen. Eentonig werk is voor velen zwaar werk en voor anderen een uitkomst. Feitelijk gaat het niet om het werk, ergo over, wie betaalt wat, maar nog steeds geldt "de juiste persoon voor het juiste werk." en dat is geen luxe maar noodzaak om niet nog meer zieken te kweken. Wat moet een werkgever met niet geschikt personeel. Vanuit dat standpunt gezien is/was het een idioot plan.

Andy40
Andy4016 jul. 2012 - 14:11

Mislukking? 237 uitkeringen + 19 mensen aan het werk. Dat scheelt behoorlijk wat belastingcenten op jaarbasis. Ik noem dat eerder een succes.

1 Reactie
jonh16144
jonh1614416 jul. 2012 - 14:11

Een kinderhand is gauw gevuld...

rbakels
rbakels16 jul. 2012 - 14:11

Weer een sterk staaltje van politiek vanaf de borreltafel. Het lullige is dat zo heel pijnlijk duidelijk wordt dat VVD bewindslieden als Kamp en De Krom zo geweldig hun best doen op de PVV te lijken dat ze de belangen van hun traditionele achterban - de ondernemers - totaal verkwanselen. Terwijl je toch echt geen helderziende hoeft te zijn om te begrijpen dat deze plannen tot mislukken gedoemd waren. Punt één: Insiders vertellen dat elke sociale dienst een "granieten bestand" heeft van onbemiddelbaren: mensen waar een steekje aan los is. Daar moet je nietr je tanden in willen zetten! Punt twee: het idee dat bijstandstrekkers dat werk ook wel kunnen is neerbuigend, en irreëel: ook plukken is een vak, want het moet snel en zorgvuldig gebeuren en het is fysiek zwaar. Die Roemenen zijn daar specialisten in.

1 Reactie
poelly12
poelly1216 jul. 2012 - 14:11

wat kan jij discrimeneren zeg, alsof iedere roemeen hetzelfde is. foei

[verwijderd]
[verwijderd]16 jul. 2012 - 14:11

Mooi dat er 237 uitkeringen zijn stopgezet. Dat scheelt al snel miljoenen per jaar die naar diegenen kunnen die het echt nodig hebben. Vroeger was ik sceptisch over projecten waarbij werklozen in de kassen aan de slag moeten gaan. Dit ben ik niet meer om twee redenen: 1. ik heb zelf als jongere aardbeien en tomaten geplukt. Leuk werk, leer je veel van en brengt de juiste mentaliteit met zich mee. Nu als ondernemer heb ik hier profijt van. 2. ik ben onlangs in een kas geweest. Hypermodern, mooie business. Ik zie dan ook geen enkele reden waarom je een baan in de kassen niet zou accepteren. Mits je gezond bent natuurlijk. Vooral omdat ik dit zelf zeker zou doen als het echte noodzaak is. Wellicht nog een tip: maak het wat makkelijk door bijvoorbeeld 4 dagen werken 1 dag solliciteren als leidraad te nemen voor een uitkering.

1 Reactie
kloek1
kloek116 jul. 2012 - 14:11

"ik heb zelf als jongere aardbeien en tomaten geplukt. Leuk werk," Ik ook, de hele ochtend aardbeien geplukt en ik had een kistje vol, en mijn rug verkrampt. Ik kreeg er 35 cent voor. 's Middags ben ik niet meer terug gegaan. Er zijn betere manieren om tijd te passeren. "leer je veel van en brengt de juiste mentaliteit met zich mee. Nu als ondernemer heb ik hier profijt van." Dit ben ik helemaal met je eens. Iemand die gaat voor succes, gaat niet bij boeren werken.

ANRandy
ANRandy16 jul. 2012 - 14:11

Omdat die bijstandtrekkers het zich konden veroorloven te weigeren, en in minder voorkomende gevallen regelmatig niet op te komen dagen, of nauwelijks iets uit te voeren, wat een schande is, en slechts in zeer weinige gevallen wel het werk gewoon te doen, waren de tuinders gedwongen om schoolverlaters en Oost-Europeanen aan te nemen. die tenminste wel willen werken, want niet lamlendig gehouden worden met een bijstand. Een enorme schande dat die bijstandstrekkers niet onmiddellijk hun m.i. onterechte bijstand ontnomen wordt.

2 Reacties
Jan Jansen2
Jan Jansen216 jul. 2012 - 14:11

Kan jij soms niet lezen? "Het project waarbij mensen die weigerden op gesprek moesten bij de instanties leidde er toe dat 237 uitkeringen zijn stopgezet."

lembeck
lembeck16 jul. 2012 - 14:11

Kijk, DAT bedoel ik pure discriminatie van een groep mensen, die voor het merendeel niets kan doen aan de situatie waar men in zit. Lekker makkelijk om iedereen over die ene kam te scheren. Het zou louterend zijn voor u om ook eens een jaar of 4-5 in de bijstand te zitten.

denmol
denmol16 jul. 2012 - 14:11

Ben benieuwd naar waar die 237 mensen nu van leven en of er iemand of een instantie is zoals de belastingdienst die dat nagaat.

1 Reactie
lembeck
lembeck16 jul. 2012 - 14:11

Ik ook, Dennis. Afschuwelijk is het.

Florian2
Florian216 jul. 2012 - 14:11

Een boel tekst maar de uitkeringstrekkers hadden gewoon geen zin; daar komt het gewoon op neer. Het zou terecht zijn als de uitkeringen inderdaad per direct zouden worden stopgezet van iedereen die weigerde te werken. Werken is goed voor mensen....voor iedereen!

3 Reacties
Jan Jansen2
Jan Jansen216 jul. 2012 - 14:11

"Een boel tekst maar de uitkeringstrekkers hadden gewoon geen zin; daar komt het gewoon op neer." Waar haal jij dat uit de tekst?

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar16 jul. 2012 - 14:11

Wel 'ns in een kas gewerkt? Ik wel, jaren achter elkaar om m'n zakgeld en PC bij elkaar te schrapen. Je wordt uitgejouwd door bazen en je verliest 70% van je hersenactiviteit door het 'werk' wat je daar doet. Dan zou ik ook liever wegkwijnen dan gedwongen slavenarbeid verrichten. Ik heb er wel wat van geleerd; maak alsjeblieft je opleiding af, dan hoef je dit achterlijke werk nooit. meer. te doen.

lembeck
lembeck16 jul. 2012 - 14:11

Florian, als je niet weet waar je het over hebt, houd dan alsjeblieft je mond dicht.

lembeck
lembeck16 jul. 2012 - 14:11

Eerst even dit: Beste JOOP - wij zijn geen uitkerings TREKKERS. Ook geen, zoals ik laatst las bij RTV Rijnmond: uitkerings rukkers, maar wij zijn uitkeringsgerechtigden. Ik vind het uitermate stigmatiserend én discriminerend om mensen die van een WWB uitkering moeten zien te overleven, een scheldnaam te geven. Vroeger 'trok' je van Drees en dat was de oudedagsvoorziening. Maar inmiddels zijn we een paar jaar verder. Hopelijk ook in de ontwikkeling van het het inlevingsvermogen. Helaas blijk door het groeiende egoïsme dat het kennelijk normaal is groepen mensen met een scheldwoord te typeren. Niemand staat er bij stil dat dit mensen zeer doet. Ik ervaar het woord als een belediging. Niets meer en niets minder. Ik heb de uitkering niet voor mijn plezier. Daarom ook ben ik gerèchtigd om deze uitkering te krijgen, om te kunnen wonen, eten, kleden = overleven. Na een lange, diepgravende procedure ben ik een uitkeringsgerechtigde. Ik zie graag dat u dit woord wilde overnemen. Dan de reacties van mensen die, naar ik zo begrijp, niets snappen van het systeem binnen een uitkering. En ook niets van hoe er in de kassen gewerkt wordt. De Midden- en Oost Europese werknemers werken nog te vaan voor 5 euro per uur netto. Dat ligt tegen het minimumloon aan, maar wel eronder. Toch hebben deze mensen de afgelopen maanden en jaren een techniek opgebouwd van snelheid en accuratesse die de Nederlandse werklozen niet hebben. NOG niet hebben. De werkgevers eisen dat ze wel direct vol mee kunnen draaien en dat kunnen ze niet. Tijd om te wennen is er niet. Bovendien waren de meeste werkgevers helemaal niet gecharmeerd van deze mensen en dat hebben de mensen ook gemerkt. Je staat om 4 uur op, reist alles bij elkaar 1½ uur voor je daadwerkelijk aan het werk bent en je haalt hun snelheid niet. Je haalt ook de accuratesse niet. Na het werk ga je gesloopt naar huis, want onmiddellijk een voltijdsbaan met een werkritme dat vele malen sneller is dan ze aankunnen, maakt dat mensen aan het einde van de dag gesloopt zijn. Doe het eerst eens zelf voor je mensen afkraakt en neerzet als profiteurs. Een combinatie van negatieve factoren zorgt ervoor dat er nu 5 mensen een vaste baan hebben. Frits Jansen is duidelijk en zegt de waarheid. Hij discrimineert niet, dat doen anderen wel. Meneer Van Ingen, ga er zelf eens staan. Probeer het eens. Optelsom - ook ik heb tomaten geplukt in mijn jonge jaren. Dat verdiende heel goed. Net zoals bollen pellen. Maar we waren JONG. Hier zijn mensen van in de 30 t/m in de 50 bij en die benen dit tempo niet bij. Na een week of twee zijn ze ziek. In elkaar gestort. Overspannen. Niet iedereen kan het aan. we zien op TV rustig voortglijdende orchideeën. Als de camera weg is gaat die band dubbel zo snel. oordeel niet zo snel, als je geen idee hebt hoe het is. De VVD voorop. Die zie ik al helemaal niet in de kassen meedraaien. En niet roepen: Nee dat hoeven we ook niet WIJ hebben een baan... Ja en de mensen in de bijstand zijn hun baan verloren door de crisis en worden daarvoor door diezelfde VVD (plus aanhang) zelf verantwoordelijk voor gesteld. Ga toch fietsen stelletje enge mensen met enge oordelen en enge discriminerende opmerkingen over mensen die door omstandigheden in de bijstand zijn gekomen (nee niet het granieten bestand, want die kunnen echt niet meer en ik ben er eentje van, helaas). Dommeopmerkingen van domme mensen. Gek genoeg bijna altijd mannen tussen de 35 en 50 jaar. Ik gruw van jullie. Geen snars ervan weten en wel oordelen en veroordelen. Uitgaan vaan aannames = vooronderstellingen. Dat is inderdaad nogal dom, ja.

4 Reacties
TheBigLebowski
TheBigLebowski16 jul. 2012 - 14:11

Helder verhaal. Daarvoor dank.

wilmpas
wilmpas16 jul. 2012 - 14:11

Reactie op Raven Zeer goed verwoord, iedereen die afgeeft op werkelozen (vaak zonder eigen schuld in de ww, en niet aan werk kunnen komen) zitten meestal in een gemakkelijke positie. Zoals altijd: de beste stuurlui staan aan wal, in dit geval de betweters. Een realistische beeld is beschreven door Raven. Voor schoolverlaters ligt het toch iets anders, schoolverlaters moeten werken of leren...maar dan moeten we dit wel regelen en geen uitzonderingen maken. Er moet dan ook werk zijn en niet alleen tijdelijk want dat is geen oplossing. Schoolverlaters zonder werk zou je ook kunnen verplichten een soort (sociale) dienstplicht te vervullen. Men leert tevens discipline en respect voor anderen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 jul. 2012 - 14:11

[maar wij zijn uitkeringsgerechtigden] Dat klopt, maar bij welke mate van werkweigering houdt het recht op, je zult toch niet vinden dat een eenmaal verworven recht onder geen enkele omstandigheid verspeeld kan worden?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 jul. 2012 - 14:11

[Hier zijn mensen van in de 30 t/m in de 50 bij en die benen dit tempo niet bij. Na een week of twee zijn ze ziek. In elkaar gestort. Overspannen.] We moeten ons hierbij wel afvragen waarom dat niet bij MOE-ers van 30 tot 70 gebeurd, en wel bij NL-ers. Dat is puur een verschil in arbeidsethos.

JoopSchouten
JoopSchouten16 jul. 2012 - 14:11

Dit testballetje was feitelijk pure chantage en werkt stigmatiserend. De PvdA slimbo Florijn, geloofde erin zonder de praktijk te kennen. (Net een VVD'er.) ... Stel dat dit landelijk in één keer zou worden opgelegd? Ik wil wedden dat de pleuris uitbreekt en de PvdA terugvalt naar 5 zetels.

1 Reactie
Charlotte2
Charlotte216 jul. 2012 - 14:11

Citaat: "Dit testballetje was feitelijk pure chantage en werkt stigmatiserend." Je hebt helemaal gelijk. Het is echt walgelijk.

Joeri2
Joeri216 jul. 2012 - 14:11

" Een boel tekst maar de uitkeringstrekkers hadden gewoon geen zin; daar komt het gewoon op neer. " Er hebben wel meer mensen geen zin in hun werk, heeft meestal met het soort werk te maken. Zo hadden die Japanse kerncentrale brandweerlieden geen zin om de brand te blussen. Vreemd toch? Maar goed, als je dan even verder leest, dan wordt duidelijk dat de werkgevers liever andere hebben die goedkoper zijn, harder werken en meer zin in het werk hebben. Zeg maar Meer geschikt , daar komt het dan gewoon op neer. En waarom zou de werkgever niet mensen die meer geschikt zijn aannemen, ik hoor jouw er ook altijd over zeiken als het om vrouwen gaat, om dan de meer geschikte man aan te nemen. Echter, wat de PvdA niet begreep, wat de FNV wel begreep, is dat je van te voren wel wist dat er makkelijk meer geschikte te vinden zouden zijn. Het hele idee is dan ook niet om mensen aan het werk te krijgen, maar uit hun rechtmatige bijstand te halen. Zeer ergelijk, mateloos ergelijk daaraan is dat dit onzalige plan uitgevoerd wordt door mensen die uit dezelfde pot eten. Bestuurders zijn ook geen werkers. Ze krijgen ook maar gewoon gratis geld van de burgers. Om dingetjes te regelen. Het is dan ook zeer onsmakelijk als ze dan andere uit die ruif gaan gooien om hun eigen drankgeld veilig te stellen. Walgelijk. En al helemaal walgelijk als de PvdA dit gaat verzinnen.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH16 jul. 2012 - 14:11

Eens! De schijnheiligheid straalt er vanaf. Weer een politiek plannetje waarover niet goed is nagedacht. Goede reactie van je , Zeer Voornaam.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods16 jul. 2012 - 14:11

"Mensen uit de bijstand moeten aan het werk gaan in de kassen, maar hebben geen perspectief om daar een reguliere baan aan over te houden. De vakbond vindt het daarom zinloos om die mensen daar aan het werk te zetten. Daarnaast is er, volgens FNV Bondgenoten, ook vanuit de kassen geen interesse in de Rotterdamse bijstandsgerechtigden. Geen enkele werkgever is bereid één van de tienduizenden Rotterdamse mensen zonder baan over te nemen." >> Met de laatste zin wordt de tweede ontkracht. Als mensen een baan in de kassen nemen, hebben ze een grotere kans op het vinden van een andere baan. Ik vind het dan ook bezopen dat we Polen dit werk moeten laten doen, terwijl er honderdduizenden Nederlanders in de bijstand en ww zitten. Van mij mogen de uitkeringsniveaus omhoog, maar moet er veel strenger gekeken worden naar wie er voor in aanmerking komt. Mensen in en rond het Westland die gezond zijn mogen wat mij betreft gekort worden op de uitkering als ze een kassenbaan weigeren.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods16 jul. 2012 - 14:11

"Mensen in en rond het Westland die gezond zijn mogen wat mij betreft gekort worden op de uitkering als ze een kassenbaan weigeren." >> Waarbij er wel van achter naar voor gewerkt moet worden, dus de mensen die (het langst) in de bijstand zitten het eerst.

Jantje68
Jantje6816 jul. 2012 - 14:11

Aan de reacties hier is te merken dat de meesten de relatie niet meer zien tussen werken als middel om te leven. ‘Je hebt recht op leuk werk’. Dat moet maar eens radicaal veranderen. Als je niet werkt heb je gewoon geen inkomen. Klaar is kees. Ik heb de Nieuwsuur uitzending gezien. Volslagen krankzinnig dat iemand die geschiedenis heeft gestudeerd begeleid moet worden om aan werk te komen. Als je geschiedenis gestudeerd hebt hoef je niet in een kas te werken maar zijn er tal van andere mogelijkheden tot bijscholing omscholing en ondertussen ga je naar het uitzendbureau en doe je tijdelijk iets anders. Met de mentaliteit die je daar voorbij zag komen kom je idd nooit aan werk. Maar dat is een keuze. Het wordt allemaal bij anderen neer gelegd, nooit bij hun zelf. In de huidige maatschappij moet je zelf initiatief tonen en moeite doen en dat wordt alleen maar belangrijker. Mensen hoeven van mij niet te werken maar kom niet aan voor een uitkering. Nu komen ze er nog mee weg maar de tijden veranderen. Als het feest straks over is en je hebt 10 jaar niet gewerkt met steeds hogere werkgeverseisen zullen ze uiteindelijk toch zelf de consequenties moeten dragen.

4 Reacties
denmol
denmol16 jul. 2012 - 14:11

"Als je geschiedenis gestudeerd hebt hoef je niet in een kas te werken maar" Je kunt er wel premier van Nederland mee worden mits je er 7,5 jaar over doet.

wvdstraat
wvdstraat16 jul. 2012 - 14:11

"steeds hogere werkgeverseisen" ????? u bedoelt steeds dommere werkgeverseisen, als: jong, mooi, plooibaar en kritiekloos, neem ik aan. want de gemiddelde werkgever is doodsbang voor beteropgeleiden, zeker als die wat ouder zijn. Want die weten nogal wat meer, kunnen nogal wat meer en snappen nogal wat meer, namelijk. Het enige wat die niet begrijpen is het werken volgens een paar procedure'tjes zonder kennis van de materie. Maar daar hebben ze dan ook volkomen gelijk in !

Michiel Online
Michiel Online16 jul. 2012 - 14:11

werk moet ook niet leuk zijn, waarom zou je 40 uur per week verspillen aan leuk werk?

frankie50
frankie5016 jul. 2012 - 14:11

Beste Jan Peters, Als je geboren wordt zou je om op een gezonde manier te kunnen (over)leven het natuurlijke recht moeten hebben op een zorgzame samenleving met schoon drinkwater een gezonde buitenlucht en uitgestrekte bossen en vruchtbare grond die voor iedereen vrij toegankelijk zou moeten zijn, en zeker geen andere soortgenoten met een bekrompen mening die je zouden kunnen onderdrukken en uitbuiten om geldelijk gewin, lijkt mij nou niet zo moeilijk om te bedenken, ik geloof dat uw ook aan bijscholing toe bent. "Als je niet werkt heb je gewoon geen '(recht op een fatsoenlijk)' inkomen. Klaar is '(onze)' Kees '(Jan)'." Maar als u deze mensen zo graag bepaalde rechten wil gaan ontnemen alleen op grond dat zij geen werk hebben, wat staat deze mensen dan uit u naam te wachten als zij een brood zouden gaan stelen om te kunnen overleven, de strop zonder tussenkomst van een rechter waarschijnlijk hé.

opgeheven
opgeheven16 jul. 2012 - 14:11

Ik lees in de reacties veel over mensen in de WW terwijl het hier volgens mij niet om gaat. Iedereen die WW heeft heeft daarvoor gewerkt en is relatief kort zonder baan. Volgens mij gaat het hier vooral om mensen die geen WW hebben omdat ze al heel erg lang zonder baan zitten. Er is nogal een verschil tussen iemand die door de crisis werkloos is geworden en nu al twee jaar in de Ww zit en tussen iemand die al 10 jaar thuis op de bank zit, wel kan werken maar al het werk afwijst omdat hij meent recht te hebben op een uitkering.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods16 jul. 2012 - 14:11

"The Boy Wonder, di 17 juli 2012 09:38" >> Je hebt gelijk, die nuance moet wel aangebracht worden, in ieder geval dat men bij het selecteren van kandidaten van achter naar voor werkt, als je begrijpt wat ik bedoel.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst116 jul. 2012 - 14:11

In de Volkskrant staat een interessant stuk over dit onderwerp. Daaruit blijkt dat de werkers in de kassen maar niet de door de gemeente Rotterdam beloofde reiskostenvergoeding kregen. De bureaucratie van Florijns dienst is zodanig dat men dit gewoonweg niet voor elkaar kreeg. Rotterdam en het Westland liggen ver uit elkaar. Het openbaar busvervoer is behoorlijk uitgekleed. Je hebt eigenlijk een auto nodig om vanuit Rotterdam op tijd op je werk te komen tenzij dat werk pal aan de buslijnen tussen Rotterdam en Den Haag liggen via het Westland (langs Naaldwijk en Poeldijk). Anders heb je een auto nodig. Deze mislukkig heeft vele vaders en moeders.

4 Reacties
ANRandy
ANRandy16 jul. 2012 - 14:11

Ook zo benieuwd hoe die vakantiewerkende scholieren en de Oost- en West-Europeanen dan wel op het werk wisten te verschijnen?

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods16 jul. 2012 - 14:11

"In de Volkskrant staat een interessant stuk over dit onderwerp. Daaruit blijkt dat de werkers in de kassen maar niet de door de gemeente Rotterdam beloofde reiskostenvergoeding kregen." >> Ja, en? We hebben toch de standaard belastingaftrek reiskosten? En hoe zit het met de CAO voor de land- en tuinbouw? In de meeste CAO's is een reiskostenvergoeding vastgelegd. "Rotterdam en het Westland liggen ver uit elkaar." >> Onzin. Kijk eens op Google Maps en zie dat Westland en Rotterdam aan elkaar grenzen. "Het openbaar busvervoer is behoorlijk uitgekleed." >> Onderbouwing? In Amsterdam is dat helemaal niet het geval en het lijkt me sterk dat de twee steden zo sterk verschillen. "Je hebt eigenlijk een auto nodig om vanuit Rotterdam op tijd op je werk te komen tenzij dat werk pal aan de buslijnen tussen Rotterdam en Den Haag liggen via het Westland (langs Naaldwijk en Poeldijk)." >> Wilde u bij de directe busverbinding van huis naar werk v.v. ook een krantje, croissantje en een internetverbinding? Kan hoor! Bovendien is dit onderwerp ook al eens op TV geweest, en volgens mij bood Rotterdam busvervoer aan, van bepaalde opstappunten in de stad naar de werkplek. "Deze mislukkig heeft vele vaders en moeders." >> Weet je wat een mislukking is? Het uitkeringenbeleid in Nederland. En dan heb ik het niet over de hoogte, want wat lichamelijk en/of geestelijk gehandicapten krijgen is vaak schandalig laag, maar er zitten honderdduizenden mensen in de bijstand terwijl er werk is dat ze makkelijk kunnen doen. Ik denk dan bijvoorbeeld ook aan de soms erbarmelijke staat van de openbare ruimte, aan vervuiling en slecht onderhouden groen.

seniorg
seniorg16 jul. 2012 - 14:11

Het probleem zit niet zozeer in het OV, dat is er zat, als wel in het tijdstip waarop de reis moet worden gemaakt als ik het goed begrijp. Het Vk stukje was inderdaad nogal onthutsend waar het de Rotterdamse bureaucratie betreft en het arrogante zwijgen daarover door de wethouder. Maar dat laat onverlet dat het Westland in tegenstelling tot Siberië, heel goed bereikbaar is. @Ginger Ted: De scholier fietst of brommert en voor hen is het een bijverdienste met de nadruk op 'bij'. De arbeidsmigranten, waar ze ook vandaan komen, zijn al op voorhand afhankelijk van (eigen) vervoer omdat ze overal in het land willen kunnen opdraven.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 jul. 2012 - 14:11

[Rotterdam en het Westland liggen ver uit elkaar.] Ik kan door mij ramen Rotterdam, het westland en Den Haag tegelijk zien liggen. Ik kan niet anders dan constateren de het westland zowel vanuit Rotterdam als vanuit Den Haag op fietsbare afstand ligt.