Joop

Wereldwijd produceren mannen steeds minder sperma

  •  
09-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over hoe door vervuiling het sperma van mannen achteruit gaat
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Franse mannen blijken er niet bepaald vruchtbaarder op te worden. Onderzoekers hebben vastgesteld dat het sperma van Fransmannen tussen 1989 en 2005 een derde minder zaadcellen is gaan bevatten. Dat is wel een tegenslag voor de Fransen, maar ze kunnen zich troosten: wereldwijd daalt het aantal spermacellen per hoeveelheid sperma.
Is het erg? Een Fransman van 35 jaar had in 1989 74 miljoen zaadcellen per milliliter sperma. Bij een zaadlozing wordt er 3 tot 5 milliliter geproduceerd. De Fransoos van 35 in 2005 nog maar 50 miljoen per milliliter. Dat lijkt me genoeg om die ene eicel bij zijn geliefde te bevruchten. De WHO stelt ook dat alles boven 15 miljoen zaadcellen per milliliter ok is. De onderzoekers maakten gebruik van de gegevens van vruchtbaarheidsklinieken. 22.000 spermamonsters waren onderzocht, dat is al snel zo’n 88 liter bij elkaar. Zat voor een nieuwe generatie Fransen.
De onderzoekscijfers laten zien dat er een vermindering van 2 procent minder zaadcellen per jaar is. Wanneer stopt die trend echter? En waar is het aan te wijten? Er is van alles bedacht om het te verklaren. Van strakke spijkerbroeken tot fietszadels en van overgewicht tot de emancipatie van de vrouw.
Eén theorie die veel aanhang heeft is die van de toename van fyto-oestrogenen in het milieu, maar nog veel waarschijnlijker is het vervuiling in het algemeen de oorzaak is. Bijvoorbeeld door bifosfenol A (BPA), een belangrijke ‘weekmaker’ in plastic. BPA heeft invloed op de menselijke hormoonhuishouding en het komt in bijzonder grote hoeveelheden in ons bloed voor. Het lijkt niet meer te vermijden. Nou ja, het is natuurlijk politieke onwil om dergelijke vormen van vervuiling aan te pakken.
Over de Fransen hoeven we ons echter voorlopig geen zorgen te maken. 
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het weetje van vrijdag nalezen: Kerstliedjes zijn reddende engelen Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

williamthomas
williamthomas9 dec. 2012 - 10:55

Lijkt mij een horror onderzoek om deze stelling onderbouwd te hebben kunnen vaststellen. Ik zou zeggen, nog veel te veel, gezien het aantal mensen wat op deze gebluste en uitgewoonde planeet nog rondloopt!

Tom Meijer
Tom Meijer9 dec. 2012 - 10:55

Dat het komt door de vervuiling en door met name fyto-oestrogenen, BPA, etc. zou best kunnen. Er zijn daarnaast veel andere oorzaken aan te wijzen die vooral met onze levenswijze te maken hebben. Dat wij ons dat zelf aan doen is tot daar aan toe maar de genoemde vervuiling heeft natuurlijk niet alleen effect op mensen maar net zo goed op andere organismen. Daarmee komt de boemerang dubbel hard terug.

lembeck
lembeck9 dec. 2012 - 10:55

Wie de complottheorieën kent, zal denken dat de New World Order en de Bilderberg Groep hier achter zitten. In ieder geval erachter staan. Overigens zou het mij niet verbazen, als er mensen zijn die dit leuk en prima vinden. Zelf denk ik, dat mensen soms gewoon geen kinderen kunnen krijgen. Hoe verdrietig ook, waarom wordt het niet meer geaccepteerd? Je kunt een pleegkind nemen, of een kind adopteren, of je leven omgooien en kinderloos samen oud worden. In mijn omgeving zijn diverse mensen die ik goed ken die geen kinderen gekregen hebben en nadat het gevoel van pijn was verdwenen, hun leven totaal anders hebben ingericht en een vol en vruchtbaar leven geleid hebben. Nu zijn ze achter in de 70, begin 80 en over het algemeen blij met hun keuze om niet verder door te gaan met proberen. Ik ken echter ook jongere mensen die weigeren te stoppen met kunst en vliegwerk. De vrouw zal en moet een kind hebben. Alsof het een product is dat je wilt hebben. Ik heb zelf voor de keuze gestaan. De meeste vrouwen trouwens. De lijst die maakte was goudeerlijk en zeer confronterend. Ik heb besloten niet aan kinderen te beginnen en heb, behoudens soms even een zwak momentje, doorgaans geen spijt van deze beslissing. Bij een paar van deze kennissen vraag ik af, waarom ze geen psychische hulp zoeken. Het is geen wens meer het is "MOETEN HEBBEN" geworden. In hoeverre denkt men dan nog aan het kind? De nieuwe burger? Ook een kind is geen bezit van de ouders. Realiseren mensen zich dat nog wel eens? Excuus, als dit hard klinkt. Maar om wie gaat het werkelijk? De moeder? Of het kind? Ik denk zelf: Het Kind.

[verwijderd]
[verwijderd]9 dec. 2012 - 10:55

Komt er toch nog een oplossing tegen de overbevolking. Godzijdank, we zijn gered. Sommige culturen denken dat je oneindige veel kinderen kunt nemen en dat je dan een mooie toekomst krijgt. De natuur steekt daar nu een stokje voor.

1 Reactie
Candide2
Candide29 dec. 2012 - 10:55

Culturen 'denken'? 'Oneindig' (da's veel) veel kinderen? Zo zo en welke culturen zijn dat dan? U schertst, zwarte Piet.

Klungel2
Klungel29 dec. 2012 - 10:55

...en zo roeit de mensheid zichzelf uit...

1 Reactie
Candide2
Candide29 dec. 2012 - 10:55

Bij sommige diersoorten sterft de foetus in de baarmoeder als er onvoldoende voedsel is. Bij mensen niet. Ook speelt een ander proces. Als er veel konijnen zijn bijvoorbeeld, groeit ook het aantal dieren dat op ze jaagt. Vossen kunnen meer jongen voeden e.d. Zo wordt de omvang van de soort en de soorten die er op jagen gereguleerd. Als dat verhaal over sperma van mannen klopt zou dat een overlevingsmechanisme van de diersoort mens kunnen zijn. Om te voorkomen dat de uit de voegen groeit. Dat is uit de losse pols en geen wetenschap. Je moet zo oppassen wat je hier beweert, er zijn nogal wat (licht)gelovige types in dit land :-( De diersoort mensen staat bovenaan de voedselketen en heeft geen natuurlijke vijanden meer. Ze jagen vooral op elkaar, en praten dat goed door...

[verwijderd]
[verwijderd]9 dec. 2012 - 10:55

Het verminderen van de kwaliteit van sperma gaat gelijk op met de toename van de consumptie van (enkelvoudige) koolhydraten en vermindering van de consumptie van vlees en vet. 100 jaar geleden consumeerde de westerse mens een paar kilo suiker per jaar, inmiddels zitten we op gemiddeld 80 kilo en stijgende. Zou er een verband zijn? We zien in de natuur dat dieren vruchtbaarder worden als ze genoeg voedsel krijgen van goede kwaliteit. Wij mensen lijden door de steeds slechtere voedselkwaliteit in toenemende mate aan gebreksziekten, ook wel "welvaartsziekten" genoemd. Al het mooi uitziende voedsel in de supermarkt is fabrieksmatig met veel kunstmest en bestrijdingsmiddelen en ander gif gekweekt en bevat nauwelijks voedingswaarde. Het meeste is eigenlijk niet eens geschikt als varkensvoer. Ik denk dat het genoemde probleem heel verklaarbaar is.

1 Reactie
Candide2
Candide29 dec. 2012 - 10:55

Jij was die meneer die vindt we eigenlijk alleen, maar vlees en groenten zouden moeten eten? Dat zou zelfs goed voor de wereld zijn. Je beweerde toch ook dat het met de mens bergafwaarts is gegaan toen ze granen gingen eten? Dat zou wel triest zijn, want door het gaan bewerken van eten en granen konden de eerste grote culturen ontstaan.