Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Wereldwaterdag: wij zijn grootverbruiker

  •  
22-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
waterpret-300px.jpg
Wereld Natuur Fonds berekent 'watervoetafdruk'
De Nederlander verbruikt gemiddeld 2,3 miljoen liter water per jaar. Slechts 11% daarvan is water van eigen bodem. Maar liefst 89% verbruiken we in het buitenland door de waterbehoefte van de producten die we importeren.
De Nederlander verbruikt daarmee twee maal zoveel water als de gemiddelde wereldburger. Dit blijkt uit de zogenaamde ‘watervoetafdruk’ die het Wereld Natuur Fonds (WNF) voor ons land heeft berekend, samen met de Universiteit Twente.
Vandaag, op Wereldwaterdag , wil het WNF laten zien dat bedrijven wel degelijk invloed hebben op het waterbeheer in landen waar hun producten vandaan komen. Daarmee kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van onze mondiale watervoorraad en de natuur.
Lees meer op WNF.nl.
Update 19:50
De website GeenStijl heeft het WNF-rapport tot een ‘hoax’ verklaard omdat in een database op de site waterfootprint.org van de Universiteit Twente een ander getal te vinden is dan in het persbericht. Die bewering blijkt bij het publiek voor de nodige verwarring te zorgen. Navraag bij het Wereld Natuur Fonds leert dat de database oude cijfers bevat die gebaseerd zijn op een terughoudende schatting. De actuele cijfers uit het rapport zijn overigens ook op waterfootprint.org te vinden.
Foto: Cesar Cabrera (Flickr/CC)

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Dopplereffekt
Dopplereffekt22 mrt. 2010 - 11:05

Twee keer zoveel als de gemiddelde wereldburger zegt mij niet zoveel. Je kunt het verbruik beter vergelijken met die van een burger uit een land met een verlijkbare welvaart en klimaat, bijvoorbeeld Duitsland of Denemarken.

Yggdrasil
Yggdrasil22 mrt. 2010 - 11:05

Dit is weer zo'n lekker voorbeeld van creatief boekhouden en een voorbeeld hoe je statistieken hopeloos kunt misbruiken en weer een statement maakt door cijfer manipulatie. Douchen wij twee keer per dag terwijl de gemiddelde burger dat maar 1 keer doet, gebruiken wij voor een kopje thee 1 liter water waar de gemiddelde burger dat doet met een halve liter. Nee hoor, dat is weer ander watergebruik. Wij zijn een zeer klein land met een hoge bevolkingsdichtheid, wij wonen dus met heel veel mensen op een klein oppervlak en met de manier waarop het waterverbruik in dit onderzoek is gemeten ben je altijd de klos. Ergo, het is een conclusie van niets waarin appels met bomen worden vergeleken.

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2010 - 11:05

Oorzaak onbegrensde bevolkingsgroei Pas een document gaf als voorbeeld koningin Elizabeth Tijdens haar leven gegroeid van 2 miljard naar meer dan 6 miljard !!! In bepaalde landen 50% van de bevolking jonger dan 25 jaar !!! zie hier de toekomstig ramp!! Is er een lijst waar mondiaal per land verbruik per persoon wordt weergegeven???

3 Reacties
harryo2
harryo222 mrt. 2010 - 11:05

Misschien vind je dit interessant? http://www.watervoetafdruk.org/index.php?page=files/home

daniel565
daniel56522 mrt. 2010 - 11:05

Maar 2 keer zoveel? Dat valt wel mee. @Truus. Het probleem is niet de hoeveelheid mensen maar het al dan niet bestaan van technologische vooruitgang. Hoe meer vooruitgang, hoe eenvoudiger het is om problemen op te lossen. Ik geef zonder meer toe dat het focussen op de mens als probleem het snelste resultaten geeft. Maar het zijn niet de resulaten die je als humanist wil.

harryo2
harryo222 mrt. 2010 - 11:05

en kijk hier eens: http://www.data360.org/dsg.aspx?Data_Set_Group_Id=757

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2010 - 11:05

Ik hoorde het vanmorgen op de radio. En stelde mezelf direct een paar vragen: Geen katoen meer dragen? Wat dan? Kunststof? (Is dat niet vervuilend dan)? Niets meer eten uit die landen waar ze water gebruiken voor hun oogst? Vinden die landen dat ook fijn? Sorry, maar één ding heb ik op school geleerd, de totale hoeveelheid water wordt niet minder. Van sproeien gaat het water de grond in en komt er als grondwater weer uit. Oppervlaktewater verdampt, klontert in de lucht samen en wordt weer regen. Al het water wat op deze wereld wordt verbuikt komt ooit weer terug, middels regen of grondwater. Integendeel, door de verwarming van de aarde(DAAR wordt al aardig over gespeculeerd, maar laten we het er voorlopig even op houden), smelten ijsbergen en gletschers, smelt permafrost en eeuwige sneeuw, en komt er dus gewoon water BIJ. Ik ben geen deskundige op het gebied van waterbeheer, maar kan iemand me vertellen waar al dat water blijft dat we zogenaamd kwijtraken? Of is het gewoon een probleem van adequaat waterZUIVERING?? Ik stel deze vraag, gewoon omdat ik wel eens een wetenschappelijk onderlegd antwoord wil opde vraag waar al dat water dat zogenaamd "verdwijnt", dan heen gaat.

2 Reacties
irene3
irene322 mrt. 2010 - 11:05

Normaal gesproken komt water inderdaad terug in het ecosysteem (verantwoord watergebruik is wat de natuur zelf weer kan aanvullen), maar als je bijvoorbeeld zoveelkatoen in China verbouwt dat je er t-shirts voor de hele wereld van maakt/in grote getale exporteert, bijvoorbeeld naar Nederland, komt al dat water niet meer terug op de plaats waar het normaal gesproken in het ecosysteem terug zou moeten komen... Daar ontstaat dus een tekort, zeker omdat vaak zoet bodemwater wordt gebruikt.

reinouts
reinouts22 mrt. 2010 - 11:05

http://nl.lmgtfy.com/?q=alternatieven+voor+katoen&l=1

MarcelM2
MarcelM222 mrt. 2010 - 11:05

En dit dan..? http://42ish.wordpress.com/2010/03/22/wnf-nederland-gebruikt-teveel-water-foutje-of-opzettelijke-leugen/ Zo te zien is het WNF bezig met fictie!

1 Reactie
Jacko2
Jacko222 mrt. 2010 - 11:05

Zó snel zijn er nog nooit maatregelen genomen! :-)

Qizilbash
Qizilbash22 mrt. 2010 - 11:05

Het bericht zegt eigenlijk dat Nederland te veel consumeert en importeert. Niet alleen Nederland doet dit trouwens. In de meeste rijke landen wordt er verspillend omgegaan met producten. Veel eten dat wordt gekocht wordt niet opgegeten maar rot weg in de koelkast en wordt weer weggegooid. Elke week wordt er nieuwe kleding gekocht en kleding dat men niet meer mooi vindt wordt weggegooid. Men eet meer vlees in de rijkere landen wat ook meer belastend is voor het milieu. Voor katoenproductie wordt heel veel water verbruikt, hele ecologische systemen zijn naar de knoppen gegaan daarvoor. Kijk bijv maar naar het Aralmeer. Al het water in de omgeving werd gebruikt voor de katoenteelt. Water voor landbouw was er niet meer. Ook de visserij ging eraan omdat het Aralmeer opdroogde. De lokale bewoners werden afhankelijk voor voedsel doordat buitenlandse (Russische) bedrijven hun water opmaakten. Om 1 kilo katoen te produceren heb je 8.000 liter water nodig, om 1 kilo tarwe te produceren heb je 900 liter water nodig. Westerse bedrijven doen nu hetzelfde in bijv Pakistan. http://www.wnf.nl/nl/wat_wnf_doet/thema_s/water/waterfootprint/ Voor de vlees- en leerindustrie wordt ook veel water gebruikt. Niet alleen in Nederland zelf maar ook in het buitenland doordat het voer wordt geimporteerd. Voor 1 kilo vlees is 5 kilo plantaardig voedsel (mais, soja) nodig en 100 x meer water dan voor 1 kilo graan.

1 Reactie
Frank23
Frank2322 mrt. 2010 - 11:05

ten eerste is het geen 100 keer meer water maar 10 keer meer water. En ten tweede is je vergelijking pas compleet als je de voedingswaardes naast elkaar legt. Een kg vlees is natuurlijk veel voedzamer dan een kg graan.

Jacko2
Jacko222 mrt. 2010 - 11:05

Gelukkig zijn er nog mensen die dit soort 'weg met ons' berichten peer-reviewen. http://42ish.wordpress.com/2010/03/22/wnf-nederland-gebruikt-teveel-water-foutje-of-opzettelijke-leugen/

3 Reacties
harryo2
harryo222 mrt. 2010 - 11:05

Ja, dat klopt: die getallen komen uit verschillende rapporten. Maar weet jij dan welk getal het juiste is? Dan weet je misschien ook wel wie er liegt. In dat geval hoef je ook verder niets uit te zoeken en kun je je aansluiten bij de commentaren op: http://42ish.wordpress.com/2010/03/22/wnf-nederland-gebruikt-teveel-water-foutje-of-opzettelijke-leugen/

Qizilbash
Qizilbash22 mrt. 2010 - 11:05

Ik heb het artikel/boek die door de WNF gebruikt wordt als bron gedownload via mijn universiteit en het getal dat de WNF geeft staat inderdaad in het boek. Het is dus in ieder geval geen foutje. Ik heb helaas het boek dat waterfootprint.org gebruikt als bron niet kunnen downloaden omdat het niet als pdf beschikbaar is. Alle drie de auteurs van de bron van de WNF zijn werkzaam bij de universiteit van Twente in Enschede. Een ervan (Hoekstra) is vreemd genoeg ook de auteur van het andere boek die weer door waterfootprint.org wordt gebruikt als bron. Een analyse/samenvatting van het boek dat door WNF als bron wordt gebruikt wordt ook gepubliceerd door waterfootprint.org. Twee artikels dus op waterfootprint.org die verschillende cijfers geven. Ik denk dat waterproofnet.org een foutje heeft gemaakt en niet de WNF. Waarom zou Hoekstra in het ene onderzoek een ander getal geven dan in het andere? Ik vind het moeilijk te geloven dat het getal wat waterfootprint.org geeft klopt. Aangezien ik van de twee getallen alleen die van het WNF heb kunnen checken ben ik geneigd om de WNF dus te geloven. Ik weet niet of je het kunt downloaden maar hier zijn de bronnen die ik heb gevonden. http://www.wem.ctw.utwente.nl/organisatie/medewerkers/medewerkers/hoekstra/reports/report33.pdf http://www.waterfootprint.org/Reports/VanOel-Mekonnen-Hoekstra-2009.pdf

Qizilbash
Qizilbash22 mrt. 2010 - 11:05

Als de bron van Universiteit Twente niet werkt dan hier dezelfde bron die WNF gebruikt op waterfootprint.org zelf die ook 2300 m3 geeft. De waterfootprint.org calculator werkt dus gewoon niet naar behoren. http://go2.wordpress.com/?id=725X1342&site=42ish.wordpress.com&url=http%3A%2F%2Fwww.waterfootprint.org%2FReports%2FReport33-ExternalWaterFootprintNetherlands.pdf

objectivist
objectivist22 mrt. 2010 - 11:05

ha gelukkig ben ik toch nog miljonair in iets. Pffff.

1 Reactie
PietPaaltjes
PietPaaltjes22 mrt. 2010 - 11:05

Tja. We moeten en zullen de milieu organisaties steunen. Ze hebben altijd gelijk. Dank zij hun is ook de Zure Regen verdwenen.

bobbono
bobbono22 mrt. 2010 - 11:05

Frapant, maar ook kenmerkend hoe er gereageerd wordt. Wat is er op tegen om eens kritisch te kijken naar je eigen gedrag ? Nee, in plaats daarvan wordt als eerste ver van onszelf geworpen. Natuurlijk zijn alle milieu-organisatie's corrupt, omdat ze links denken/doen !! Natuurlijk doen wijzelf niets fout, maar douchen we wel ellenlang, spoelen we onze plee door met drinkwater ?? , lekker de vaat voorspoelen en laten we bv de kraan lekker stromen terwijl ze zingend onze tanden poetsen ! Alleen al als je op deze dingen let, kraan dicht terwijl je je tanden poets, enz kun je heel veel water besparen, maar zelfkritisch zijn is moeilijker dan cynisch naar degene die de dingen aan de kaak stelt die we anders zouden kunnen doen ! Waarom ?? Omdat dat een betere wereld oplevert voor iedereen, want water is het volgende waar wij oorlogen om gaan voeren !!

1 Reactie
paulvr2
paulvr222 mrt. 2010 - 11:05

Ik zou het met je eens zijn als we ook gebieden hadden waarover we gewoon onbevangen zeggen dat we het goed doen samen. Maar zoals we nu bezig zijn lijkt de enige manier om niet meer schuldig te zijn of voelen dat we maar collectieve zelfmoord plegen. En daar ben ik eerlijk gezegd niet aan toe. We zij lekker bezig om ons eigen leven tot op het bot te verzieken met die oceaan aan zelfbeschuldigingen. Ik ben het meer dan zat.

paulvr2
paulvr222 mrt. 2010 - 11:05

Wij mogen grootverbruiker van water zijn. We zitten er tot onze nek in, moeten meer geld uitgeven dan welk ander land dan ook om er niet door overspoeld te worden. En wat we niet gebruiken dat vloeit ongebruikt de zoute Noordzee in. We moeten eens ophouden met dat "mea culpa" dat haast masturbatieve trekken in onze cultuur heeft aangenomen. Zuinig zijn zou alleen zin hebben als we het overschot direct naar de Sahara of het Aral meer konden sturen. Aangezien dat niet kan zou ik zeggen "Geniet ervan, we hebben het verdiend na zoveel eeuwen strijd met het water".

1 Reactie
Qizilbash
Qizilbash22 mrt. 2010 - 11:05

Begrijpend lezen. Dit gaat niet over waterverbruik in eigen land maar om waterverbruik voor de productie van producten die wij importeren. Wat wij verbruiken aan water in nederland is 11% van wat wij totaal direct en indirect verbruiken in de wereld. Een waterfootprint dus. Het onderzoek is ook niet beschuldigend en oordeelt niet. Bij de comsumenten (wij dus) wordt er getracht bewust te maken dat onze consumptie verstrekkende gevolgen heeft in andere landen. Of we dus aub niet elke week nieuwe kleding willen kopen om het een maand later weg te gooien omdat je het niet mooi vindt aangezien er 2700 liter water wordt gebruikt voor de productie van een t-shirt in gebieden waar vaak al een tekort aan water is. Aan de kant van de producenten probeert men de multinationals in te houden en zuinigere manieren te ontwikkelen om katoen te verbouwen. Wat is hier mee mis. Jij zegt dat Nederlanders zichzelf te veel beschuldigen. Ik zie juist dat het gros van de Nederlanders helemaal dol wordt als er ook maar iets kritisch wordt gezegd. En dan wordt er nog gezegd dat allochtonen lange tenen hebben en niet aan zelfkritiek kunnen doen. Gelukkig zijn er ook realistische Nederlanders die problemen willen erkennen en aanpakken. Dat zijn juist de patriottische nederlanders omdat zij nederland willen verbeteren.

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2010 - 11:05

Net als met alle problemen van deze aard kunnen ze met enige politieke wil gehalveerd worden. Zelfs als iedereen voor elk wissewasje de hogedrukspuit uit de schuur blijft halen, zelfs als iedereen zonodig twee keer per dag moet douchen, zelfs al staat de wasmachine iedere dag aan, etc etc. Oplossing ? Acht miljoen Nederlanders i.p.v. zestien miljoen. Denemarken, een land dat net zo groot is als Nederland en nou niet bepaald armlastig, doet het met zo'n inwonertal echt niet minder goed.

1 Reactie
harryo2
harryo222 mrt. 2010 - 11:05

Geniaal... En hoe had je gedacht dit te realiseren?