Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wereldkampioen schaken mijdt toernooi in Saoedi-Arabië vanwege misogynie

  •  
27-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
332 keer bekeken
  •  
IRAN WOMEN CHESS WORLD CHAMPIONSHIP

© 2017-02-28 00:00:00 epa05820771 Chinese player Tan Zhongyi (L) shakes hands with Anna Muzychuk (r) of Ukraine before the first game of their Women's World Chess Championship final in Tehran,

De Oekraïense wereldkampioen rapidschaak Anna Muzychuk geeft haar titel op omdat ze niet naar Saoedi-Arabië wil afreizen. Zaterdag schreef ze op Facebook over het land dat wel de grootste vrouwengevangenis ter wereld wordt genoemd:
"Over een paar dagen ga ik twee wereldtitels verliezen, een voor een. Gewoon omdat ik heb besloten niet naar Saoedi-Arabië te gaan. Om niet te spelen volgens iemands regels, om geen abaja te dragen, om niet begeleid te worden als ik naar buiten ga, en om mezelf als geheel geen tweederangs wezen te voelen. Precies een jaar geleden won ik deze twee titels en was ik de gelukkigste mens in de schaakwereld maar dit keer voel ik me echt rot. Ik ben bereid voor m’n principes te staan en het evenement over te slaan, waar ik in 5 dagen tijd naar verwachting in een keer meer zou verdienen dan bij een dozijn evenementen bij elkaar. Dat is allemaal vervelend maar het ergste is dat het bijna niemand echt wat kan schelen. Dat geeft een bittere smaak, maar nog steeds niet voldoende om mijn mening en principes te veranderen. Hetzelfde geldt voor mijn zus Mariya en ik ben echt blij dat we dit gezichtspunt delen. En ja, voor de paar die er wel om geven, we zullen terugkomen!"
Het Koning Salman wereldkampioenschap kent een prijzenpot van 1,7 miljoen euro. Muzychuk heeft haar voornemen al eerder bekend gemaakt. Vorig jaar nam ze wel deel aan het wereldkampioenschap in Iran (foto).
In november bereikte de wereldschaakbond een akkoord met de Saoedische autoriteiten over de kledingvoorschriften voor vrouwen. Ze hoeven geen hijab of abaja te dragen maar worden wel verplicht een donkerblauwe of zwarte broek en een hoogsluitende blouse aan te trekken. Muzychuk is niet de enige die wegblijft. De Amerikaanse sterspeler Hikaru Nakamura gaat ook niet naar het overdreven streng-islamitische land. “De beslissing om Saoedi-Arabië zoiets te laten organiseren is verschrikkelijk. Schaken is een spel waarbij allerlei soorten mensen elkaar kunnen ontmoeten, het is geen spel waar mensen gescheiden worden op basis van hun geloof of van hun land van herkomst.”
Israëlische spelers moeten noodgedwongen afzien van deelname. Het olierijk weigerde hen visa te verstrekken.
Video: een portret van de schaker en haar zus, gemaakt door de Oekraïense televisie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.