Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wereldbevolking piekt eerder dan verwacht: eind deze eeuw minder mensen dan nu

  •  
27-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5538 keer bekeken
  •  
drukteantwerpen

De groei van de wereldbevolking zal eerder afnemen dan lange tijd is aangenomen. Dat stellen wetenschappers althans in een onderzoek dat zij hebben uitgevoerd in opdracht van de Club van Rome. Hun verwachting is dat de omvang van de wereldbevolking in 2046 zal pieken op 8,8 miljard mensen. Daarna zal de daling inzetten. Eind deze eeuw zullen er volgens de onderzoekers nog 7,3 miljard mensen zijn. Dat zijn er op dit moment bijna 7,9 miljard.

De onderzoekers houden onder meer rekening met sociale en economische factoren waarvan bekend is dat ze de geboortecijfers beïnvloeden. Zo daalt het geboortecijfer als het opleidingsniveau van vrouwen stijgt. Toegenomen welvaart gaat eveneens gepaard met lagere geboortecijfers.

Eerdere onderzoeken kwamen uit op een hogere bevolkingsgroei. Vorig jaar nog waarschuwden de Verenigde Naties voor een wereldbevolking van 9,7 miljard mensen in 2050. Volgens de VN zal de bevolkingsgroei ook daarna nog blijven voortduren.

Een bevolkingsafname vanaf 2046 zou gunstig kunnen uitpakken voor het milieu. Maar de onderzoekers waarschuwen dat we er met een kleinere wereldbevolking alleen niet zijn. “Overconsumptie en overproductie zijn grotere problemen dan de omvang van de bevolking”, stelt een van de auteurs van het onderzoek, Ben Callegari, tegenover The Guardian.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.