Wereldbank waarschuwt voor wateroverlast
• 18-08-2013
• leestijd 1 minuten
Kosten voor bestrijding van wateroverlast gaan jaarlijks drastisch toenemen, tenzij nu maatregelen worden getroffen
De Wereldbank waarschuwt dat de komende jaren de kosten voor de bestrijding van wateroverlast drastisch zullen toenemen. Wanneer geen preventieve maatregelen genomen worden, zoals het versterken van de dijken, zullen de jaarlijkse kosten tegen 2050 oplopen tot 1 biljoen dollar (750 miljard euro).
De Wereldbank heeft in het vakblad Nature Climate Change de uitkomsten van haar onderzoek. Berekend is dat 136 havensteden in 2005 4,5 miljard euro kwijt waren aan schade die het water heeft aangericht. Vervolgens onderzochten ze de actuele en toekomstige risico’s voor de steden. Hierbij hielden ze rekening met drie scenario’s: geen stijging van de zeespiegel in 2050, een stijging van 20 centimeter en een stijging van 40 centimeter. Daarna zijn de kosten gevolg van de schade berekend.
Het Chinese Guangzhou, dat tegen Hongkong ligt, loopt het meeste risico. Als er geen maatregelen worden genomen, zal de schade daar tot 2050 jaarlijks bijna 10 miljard euro zijn, zo schrijft de Volkskrant. Ook Mumbai (India), Miami, Boston en New York zullen veel geld kwijt zijn aan schade door overstromingen. Hierbij is geen rekening gehouden met de mogelijke gevolgen van orkanen en andere extreme weersomstandigheden.
Jaarlijks moeten de steden volgens de Wereldbank gemiddeld 25 miljoen euro uittrekken voor maatregelen tegen het water.