Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wereldbank moet meer gaan investeren in allerarmsten

  •  
12-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Teveel geld gaat nog naar opkomende economieën en middeninkomenslanden
De Partij van de Arbeid wil dat de Wereldbank zich meer gaat richten op de allerarmste landen in de wereld. Nu gaat er nog meer geld naar middeninkomenslanden en de opkomende economieën. Ik vind dat deze landen stabiel en rijk genoeg zijn om zelf grotere verantwoording te nemen in armoedebestrijding. Minister Ploumen heeft toegezegd dat ze zich hiervoor gaat inzetten in Washington.
Het geld dat daardoor beschikbaar komt moet worden ingezet in de allerarmsten landen die blijven terugvallen in de vicieuze cirkel van geweld, rechteloosheid, corruptie en armoede.
De minister zal deze maand de voorjaarsvergadering van de Wereldbank in Washington bijwonen. Ter voorbereiding op deze vergadering sprak de minister donderdagochtend met de Tweede Kamer.Ons voorstel betekent niet dat de Wereldbank moet vertrekken uit de opkomende economieën. De Bank kan daar assisteren bij het optuigen van sociale vangnetten voor de onderkant van de samenleving of helpen met de verbetering van fiscale structuren en belastinginning. Op deze manier kunnen deze landen hun nieuwe welvaart eerlijker verdelen.
Tijdens het overleg heb ik, samen met de collega’s van GroenLinks en D66, er ook bij de minister op aangedrongen kritisch te blijven ten aanzien van de mogelijke betrokkenheid van de Wereldbank bij landroof in ontwikkelingslanden. Ze zal dit aankaarten in Washington en heeft ook toegezegd binnenkort de Tweede Kamer hierover verder te informeren. Ook omdat niet alleen de Wereldbank investeert in grootschalige landbouw-, bosbouw- of grondstoffenprojecten. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat de Wereldbank, die zichzelf als doel stelt om binnen één generatie extreme armoede vrijwel geheel uit te bannen, bedrijven financiert die land roven van kleine boeren en gemeenschappen in ontwikkelingslanden. Daardoor wordt armoede juist vergroot in plaats van verminderd.
Tenslotte hebben we ook gesproken over de Nederlandse samenwerking met de Wereldbank. Ik vind het belangrijk dat de minister hier een lange termijn visie op geeft. Nederland draagt jaarlijks meer dan 500 miljoen euro bij aan de Wereldbank en is hiermee een belangrijke speler binnen de organisatie. Ruim een derde van de Nederlandse bijdrage is bestemd voor IDA (International Development Association), het Wereldbank-loket voor de armste landen. Dit fonds moet, zoals gezegd, volgens de PvdA groter worden.
Ook moet Nederland zijn invloed beter inzetten om ervoor te zorgen dat de Wereldbank haar beleid nog meer richt op de onderwerpen die voor Nederland belangrijk zijn, namelijk armoedebestrijding, vrouwenrechten, milieuaspecten en anti-corruptiebeleid. De Bank heeft hierin al belangrijke stappen genomen en zet nu bijvoorbeeld scherper in op armoedebestrijding in fragiele staten en post-conflict situaties.
De minister heeft toegezegd dat ze er tijdens de aankomende voorjaarsvergadering op aan zal dringen dat de Wereldbank deze positieve ontwikkeling met ambitie voortzet. Ook zal zij in aanloop naar de volgende vergadering de kamer informeren over haar visie op de Wereldbank op de middellange termijn. Nederland zal niet alleen de agenda van de Wereldbank kritisch volgen, maar deze ook meer gaan sturen.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten12 apr. 2013 - 12:34

''Nederland draagt jaarlijks meer dan 500 miljoen euro bij aan de Wereldbank'' Dat zijn er meer dan 500 miljoen teveel. De wereld bestormen met idealisme uit de portemonnee van een ander is erg makkelijk. Die 500 miljoen kunnen we nu in dit land beter gebruiken. Wilt u de wereld bestormen dan adviseer ik u fondsen te werven, te beginnen bij uzelf. Eens kijken hoever uw idealisme dan nog strekt. Cynisch? Inderdaad!

robheus2
robheus212 apr. 2013 - 12:34

Alsof de Wereldbank opgericht en bedoeld is om de armsten te redden, in praktijk is het slechts een instrument van het imperialisme om de armste landen nog armer te maken, daar de bodemschatten weg te roven zonder een cent belasting te betalen.

[verwijderd]
[verwijderd]12 apr. 2013 - 12:34

Ik heb het hier al vaker gezegd en ik blijf het herhalen: landen ontwikkelen zich niet door buitenlandse hulp, maar door een aantal zaken op orde te hebben: goed functionerende rechtstaat, goed geregeld eigendomsrecht, niet te veel corruptie en bureaucratie, etc. Kijk bijv. naar China waar de afgelopen decennia 300 mln mensen uit de armoede zijn getrokken, niet dankzij internationale hulp, maar doordat ze dit soort principes omarmden bij de overgang van communisme naar kapitalisme. Of kijk naar het zeer succesvolle Zuid-Korea versus het verhongerende Noord-Korea. Maar ik constateer dat mensen die de wereld willen verbeteren (doorgaans met andermans geld) niet onder ogen willen zien dat structurele verbeteringen vooral vanuit de landen zelf moeten komen.

2 Reacties
Rootman
Rootman12 apr. 2013 - 12:34

Misschien ben ik het een keer gedeeltelijk met u eens, hoewel.... De clausule dat alles door NL bedrijven gedaan moet worden maakt ontwikkelingshulp nogal dubieus (alhoewel ik het een rustgevend idee vond in de bush van Suriname dat er een kliniek met NL stagiaires was waar ze tegengif tegen slangenbeten hadden, of toen ik een bijna bijbels tafereel zag van een jong meisje in Haiti dat vrolijk water aan het pompen (UN pomp) was. Ze pompte voor iedereen in het dorpje! (Ik was daar medio februari op vakantie). Rampenhulp moet natuurlijk altijd ruimhartig gegeven worden, maar wel beter gecontroleerd (want in Haiti bv. is erg veel geld bij de familie Doc etc. terecht gekomen). Maar dan moet u niet gaan klagen als de Qatar foundation het overneemt en missionaris-imams zendt (want ook die heb ik in Haiti gezien). Of dat China een flink aantal Afrikaanse landen in zijn invloedssfeer opneemt, en dat die Li-ion batterijtjes 10 x zo duur worden. En dat straks veel olie en gas al 'besproken' blijkt, en dat u dus dubbel moet gaan afrekenen bij de pomp. Of dat er weer een conflict wordt aangestoken, waardoor weer honderdduizenden vluchtelingen aan de grens staan. Dan natuurlijk ook niet kinderachtig doen en asiel verlenen! s'avonds een man, s'morgens een man!

Anonimus2
Anonimus212 apr. 2013 - 12:34

Je kunt jezelf nog zo vaak herhalen maar daarmee wordt wat je zegt niet minder onzinnig.