Joop

Vredesdemonstratie in Amsterdam druk bezocht

  •    •  
27-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
477 keer bekeken
  •  
Demonstratie op de Dam tegen Russische inval

© AMSTERDAM - Een protest op de Dam tegen de Russische inval in Oekraine. De demonstranten vragen onder meer aandacht voor de opvang van Oekraiense vluchtelingen. ANP RAMON VAN FLYMEN

Het protest op de Dam tegen de Russische inval in Oekraïne werd zondagmiddag druk bezocht. Met borden en spandoeken (‘Liever in de kou dan aan Russisch gas’) keerden de demonstranten zich tegen de agressie van Vladimir Poetin.
Volgens een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema kwamen er 15.000 mensen op het anti-Poetinprotest af. Er waren ook in Nederland woonachtige Russen bij de betoging.
Ook in Berlijn gingen mensen zondagmiddag massaal de straat op. Meer dan honderdduizend Duitsers namen deel aan het protest.
Eerder: Wereldwijd gaan mensen de straat op om hun solidariteit te betuigen met Oekraïne. Er waren dit weekend al grote demonstraties in onder meer Melbourne, Seoul, New York, Mexico-Stad, de Georgische hoofdstad Tbiblisi en Tel Aviv.
Op de Dam in Amsterdam organiseren MiGreat, Free Russia NL, Stop the War on Migrants en Peace SOS zondagmiddag een demonstratie tegen Poetins agressie. “Nederland en de EU moeten zich klaarmaken voor een warm welkom voor alle mensen die op de vlucht slaan en alles op alles zetten om het conflict te de-escaleren”, stelt medeorganisator Roos Ykema (MiGreat).
Zeer indrukwekkend zijn de protesten in Rusland, zoals in de hoofdstad Moskou. Mensen die daar de straat op gaan, moeten vrezen voor hun eigen veiligheid. Bij een demonstratie in Jekaterinenburg werden zaterdag nog tientallen mensen opgepakt.
Marc-Jan Janssen, cartoonist bij Joop.nl, heeft op sociale media de hashtag #PencilPutinOut geïntroduceerd. Hij roept andere cartoonisten en creatievelingen op om een tekening te plaatsen om zo te protesteren tegen de Russische invasie.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Neeltje3
Neeltje328 feb. 2022 - 7:49

Merkwaardig soort vredesdemonstratie. Allemaal aanhangers van de strategie om Oekraine vol te pompen met wapentuig om dat te laten inzetten in de bloedvergietende oorlog tegen de agressor Putin. Terwijl de vredelievende oplossing zo simpel is. Verklaren dat de Oekraiene als souvereine staat geen lid kan worden van de NAVO. En vanzelf beter ook niet van de EU. Kost helemaal niks en iedereen wordt er beter van. In de eerste plaats de Oekraïense burger over wiens hoofden ''vredesactivisten'' uit oost en west oorlog voeren.

1 Reactie
Zandb
Zandb28 feb. 2022 - 9:02

Neeltje Wat een nonsens. Hoezo kan nota bene een soevereine staat geen lid van de NAVO en "dus" ook niet van de EU worden? Wat is dat voor onzalig dom frame?

Federico Maltese
Federico Maltese27 feb. 2022 - 18:32

Geluk bij een ongeluk dat dergelijk massale demonstraties net sinds afgelopen weekend weer zijn toegestaan. En ook zeer aangenaam nu eens niet het uit eigen met eigen agenda meeliften met o.m. vlagvertoon en andere parafernalia van politiek-activistische clubs hierbij te zien die je anders steevast ziet.

Cam Millo
Cam Millo27 feb. 2022 - 17:14

Was erg gezellig en beschaafd. De wappies hadden zeker vrij vandaag

2 Reacties
Zandb
Zandb28 feb. 2022 - 7:07

Cam Millo Wat heeft dat nu voor zin, om een demonstratie die goed verliep alsnog negatief te framen.

Cam Millo
Cam Millo28 feb. 2022 - 10:20

@Zandb 28 februari 2022 at 08:07 Cam Millo Wat heeft dat nu voor zin, om een demonstratie die goed verliep alsnog negatief te framen. Welke frame wordt er dan gemaakt? Het is toch feitelijk juist dat bij wappie demonstraties geweld gewoon aan de orde is! Deze demo verliep geweldig vredig. Dus ik zie niet in over welke frame je het hebt

Greendutch
Greendutch27 feb. 2022 - 16:54

hopelijk blijft dit protest langer aanhouden dan het applaus van de coronapandemie?!?! op vele terreinen wordt op diverse manieren geprotesteerd of steun ‘uitgesproken' in onderstaande link is te zien dat zelfs breisters/ontwerpsters van breipatronen zich inzetten en anderen aansporen om extrovert te zijn. https://www.ravelry.com/patterns/library/pray-for-ukraine alhoewel de volgende ook kan, mits iemand de naam Poetin erin kan maken https://www.ravelry.com/patterns/library/fck-off-cowl

Petra Privacy
Petra Privacy27 feb. 2022 - 15:46

Ook volgende week zaterdag is er in Den Haag een demonstratie voor vrede en recht. Maar de wapenhandel is een grote bedrijfstak, waar honderden miljarden worden verdiend met geweld en oorlog. De mensheid is daar nauwelijks nog mee bezig, de 'getallen' worden gemanipuleerd en de bedrijven en regeringen komen er altijd wel mee weg. Oorlog, honger en geweld zijn een miljardenindustrie, waar veel en vooral snel geld mee is te verdienen. De inzet voor vrede is marginaal, van de vorige 'grote oorlog', hebben we nauwelijks iets geleerd. We kunnen ieder dag kiezen voor het leven, maar de wapenhandel is een lucratieve bezigheid. Er is geen land, zonder 'vuil' beleid. Maar als mens kan je altijd zelf kiezen voor solidariteit met je medemens. En dus wel meedoen met een protest.

korheiden2
korheiden227 feb. 2022 - 13:00

Er wordt gedemonstreerd in westerse landen. De rest van de wereld houdt zich blijkbaar stil. Ik heb in elk geval nog niets gelezen over demonstraties in bijvoorbeeld Pakistan of Egypte. De demonstranten in Moskou en Sint-Petersburg zijn ware helden. Wat zou het geweldig zijn als Poetin van het toneel verdwijnt. Duitsland verhoogt het defensiebudget tot 100 miljard, de eenheid in de NAVO is groter dan ooit, Zweden en Finland gaan waarschijnlijk aansluiten (of in elk geval nauw samenwerken). De bereidheid om Oekraïense vluchtelingen blijkt groot. En er komen grote inspanningen om onafhankelijk te worden van gas en olie uit Rusland. Het is zoals Hoekstra en Timmermans zeiden : dit is een waterscheiding, een grote verandering in de geschiedenis. Laten we hopen dat Poetin niet geheel zijn verstand verliest en niet op de rode knop duwt.

7 Reacties
Salama.
Salama.27 feb. 2022 - 13:23

“ De rest van de wereld houdt zich blijkbaar stil. ” Dat kan ook komen omdat het voor de rest van de wereld een ver van mijn bed-show is. We gaan in Europa immers ook niet massaal de straat op als er in bij voorbeeld Afrika een conflict uitbreekt.

∆
27 feb. 2022 - 13:48

@kor & Salama De rest van de wereld koopt ook energie en wapens. Twee grote exportproducten van Rusland.

Winterdepressie
Winterdepressie27 feb. 2022 - 14:05

Laten we hopen dat wanneer Putin al schuimbekkend commandeert de waterstof bommen te laten vliegen, dat iemand in zijn nabije omgeving in een moment van helderheid de trekker overhaalt. Zelfs zijn sycofanten en entourage zien nu tock ook wel dat deze ouwe loser totaal van het padje af is?

mordicant
mordicant27 feb. 2022 - 14:55

WInter, Wishful thinking.. Er zijn ook diverse aanslagen op Hitler geweest maar die waren ook weinig succesvol.

Ecclesia
Ecclesia27 feb. 2022 - 16:48

Mordicant, Er is maar eentje nodig. Eentje die wel succesvol is. Het kan gebeuren...

Winterdepressie
Winterdepressie27 feb. 2022 - 19:34

@mordicant, Ik denk niet dat de scenario's dusdanig vergelijkbaar zijn dat je daar conclusies uit kan trekken. Een miljardair heeft namelijk weinig aan z'n miljarden wanneer er niets meer leeft. Die kunnen wel rekenen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 feb. 2022 - 21:35

Dat verbaast u toch niet? Europa had toch ook geen boodschap aan bijvoorbeeld de Tweede Congolese Oorlog die ruim vijf miljoen mensen het leven kostte. Er waren negen staten bij betrokken en duurde zes jaar. Ik kan me niet een demonstratie herinneren.

∆
27 feb. 2022 - 12:53

Dank aan alle demonstranten wereldwijd voor vrede en vrijheid in een onafhankelijk en democratisch Oekraïne. Met de name dappere Russen die moedig op straat durven te demonstreren voor vrede en tegen Poetin's oorlog. нет войны / No war

Geesteman
Geesteman27 feb. 2022 - 12:41

Over hypocrisie. Als hoge ambtenaren in landen als bv Iran, Irak, Libië, Noord-Korea, Syrie roepen we willen kernwapens om Washington en Tel-Aviv plat te leggen dan reageren alle o zo verschrikkelijk liberale democratisch gekozen presidenten als Biden, Trump, Obama, Clinten, Bush precies hetzelfde. Sanctioneren en platbombarderen. Als hoge ambtenaren in Ukraine zeggen we willen kernwapens om Moskou plat te leggen. We willen ook in NAVO. En NAVO zegt dan misschien wel, het ligt een beetje lastig, zou kunnen, even afwachten. Dan reageert Putin precies hetzelfde als al die democratische liberale presidenten in de VS zouden doen.

7 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine27 feb. 2022 - 13:06

@Geesteman, aangezien je het nodig vind je (standaard) commentaar hier ook te plakken, zal ik mijn vorige respons ook maar plakken @Geesteman, even een linkje/bewijs naar de stelling dat Oekraïne kernwapens zou willen hebben. Volgens mij hebben ze die juist allemaal afgegeven. Teveel Russia Today gekeken?

Geesteman
Geesteman27 feb. 2022 - 15:35

Sinds wanneer is bewijs nu plotseling belangrijk? Is het nooit geweest.

Cam Millo
Cam Millo27 feb. 2022 - 17:18

@A little bit of sunshine 27 februari 2022 at 14:06 @Geesteman, even een linkje/bewijs naar de stelling dat Oekraïne kernwapens zou willen hebben. Volgens mij hebben ze die juist allemaal afgegeven. Die krijg je als je lid van de NATO wordt er gewoon bij. Staat in de kleine lettertjes van het contract. Zo is Roemenie er ook aangekomen

Jonathan2
Jonathan227 feb. 2022 - 18:20

Cam Millo. Putin-troll, ga terug naar je objectieve bronnen als RT en laat mensen met nog wel beetje menselijk fatsoen met rust. Wat jij typt is het nog niet waard om als wc-papier te dienen.

FredD2
FredD228 feb. 2022 - 5:27

@A little bit of sunshine. Hoe laagdrempelig Google ook is, blijft het voor sommige mensen een moeilijk iets. Bij deze, direct op de eerste pagina. Ongetwijfeld als je iets verder kijkt dat ze het niet meer hebben over sommige stemmen. https://www.nporadio1.nl/nieuws/geschiedenis/d6bec3b0-82f3-4b69-be02-7e744aa4117a/oekraine-heeft-ontwapeningsspijt B.t.w. dit is geen Russia today.

Paul Spijkers
Paul Spijkers28 feb. 2022 - 5:46

Als je zo hard moet fantaseren en liegen om lekker te voelen dat je mischien toch gelijk hebt ondanks de realiteit van de situatie zou er toch een belletje moeten rinkellen bij een normaal persoon?

Cam Millo
Cam Millo28 feb. 2022 - 10:22

@Jonathan 27 februari 2022 at 19:20 Cam Millo. Putin-troll, ga terug naar je objectieve bronnen als RT en laat mensen met nog wel beetje menselijk fatsoen met rust. Wat jij typt is het nog niet waard om als wc-papier te dienen. Niet zo overspannen. Staan in Roemenie gewoon kernwapens. Feitelijk gewoon correct.

Winterdepressie
Winterdepressie27 feb. 2022 - 12:39

Op het moment heeft Putin het onmogelijke voor elkaar gekregen Bijna de hele wereld tegen hem. En terecht, het is ook een schurk eerste klas en verdient een uitnodiging voor een mooi familie portret ergens in ruraal Rusland. Ik kan niet veel doen behalve doneren wat ik kan missen en mijn servers en bandbreedte selectief open zetten voor ge-encrypte communicatie. Goed nieuws vandaag dat er een bult (hopelijk lokatie vrije) Starlink sets gestuurd worden zodat Rusland met geen mogelijkheid het internet kan platleggen daar.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine27 feb. 2022 - 12:37

Ik voorspel dat we binnenkort naast een groen label een niet-Russisch label krijgen voor energie. Dat mensen wat extra kunnen betalen om een positieve verandering door te voeren in de wereld.

OlavM
OlavM27 feb. 2022 - 12:29

Het wordt steeds duidelijker dat Poetin zijn hand overspeelt en een cesuur optreedt in de Europese ontwikkelingen. Hij zal niet als overwinnaar uit de strijd komen, en te hopen valt dat het Russische volk zijn bewind -met alle gevolgen voor het volk zelf- niet meer accepteert, en zelfs de kliek rond Poetin hem van het toneel wil doen verdwijnen. (Waarmee niet het probleem van de oligarchen is opgelost). Hoe snel dit proces zich zal afspelen moeten we natuurlijk nog afwachten. Petroesjka Poetin wordt getroffen door een kromzwaard. Het zaagsel, ook in zijn hoofd, loopt uit zijn lijf. Zou zijn geest toch nog even blijven rondwaren?

Flix
Flix27 feb. 2022 - 11:40

Poetin ziet tevreden vanuit z,n veilige kantoor toe hoe zijn "heldhaftige troepen " een soeverein land verkrachten . Gisteren werden de eerste Russische krijgsgevangenen op het nieuws getoond. Kinderen nog. Triest.

1 Reactie
∆
27 feb. 2022 - 13:44

Die krijgsgevangenen maakten geen sterk gemotiveerde indruk op mij. Ze leken op dienstplichtigen, die vanuit een oefening plotseling in een oorlog waren gerommeld tegen opponenten die ze waarschijnlijk niet als vijand zagen. Hooguit waren ze door Poetin's propagandamachine wijsgemaakt, dat ze in de straten onder luid gejuich als bevrijders met bloemen ontvangen zouden worden.