Joop

Wereld in de war om jurk die je emoties zou onthullen

  •    •  
27-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
795 keer bekeken
  •  
jurk_300.jpg
Zie je blauw-zwart of wit-goud? Internetgebruikers weer eens massaal op zoek naar verborgen innerlijk
De wereld, of liever gezegd internet, is weer eens in de war. Aanleiding is een foto van een jurk die op meerdere manieren bekeken kan worden. Volgens sommigen is de jurk blauw met zwart, volgens anderen wit met goud. Dat is nogal een verschil maar het verhaal gaat nog eens extra viraal omdat beweerd wordt dat je emoties bepalen welke kleurcombinatie je ziet.
Een kwart van de mensen zou volgens het verhaal de jurk als blauw met zwart zien, de overige driekwart ziet wit en goud. Dat is al verdacht want je kunt de jurk ook zien als blauw met goud.
RTEmagicC_tumblr_nkcjuq8Tdr1tnacy1o1_500.jpg
Het begon allemaal met een plaatje op Tumblr waarbij gesteld werd dat er twee mogelijke combinaties te zien zijn. Een Twittergebruiker (volgens eigen zeggen de meest gehate YouTuber van 2014) postte vervolgens een bericht waarin hij of zij stelde dat het een experiment is. “Wetenschappers hebben bewezen dat als er een belangrijke gebeurtenis is die een negatieve invloed op je heeft, je kleuren anders gaat waarnemen.” Oftewel welke kleuren je ziet, zegt iets over hoe je voelt. Aangezien wetenschappers hebben aangetoond dat zeker driekwart van de internetgebruikers altijd op zoek is naar zijn of haar onbekende zelf, barstte het virus los. Inmiddels wordt ook beweerd dat de kleuren die je ziet aantonen of je creatief bent of niet.
Wired ging er achteraan en achterhaalde hoe het in elkaar steekt. Het gaat niet om de kleuren zelf maar om de combinatie. Afhankelijk van op welk deel van de jurk je je blik focust zie je de kleuren anders.
Het doet denken aan een fenomeen dat minister Ronald Plasterk afgelopen weekend twitterde. Een plaatje met twee vlakken A en B waarvan aanvankelijk niemand gelooft dat ze dezelfde kleur hebben. En wat toch zo is.  
De makers van de jurk zeggen overigens dat de jurk blauw-zwart is maar om het nog complexer te maken hebben ze ook een witte variant. Gaat vast goed verkopen.

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

CharlesdeValois
CharlesdeValois27 feb. 2015 - 7:51

Vooraf afspreken hoe je kijkt. Want er zijn kijkers die incalculeren dat het neonblauwige van de strepen wellicht een onbedoeld neveneffect is van de foto en corrigeren het daarom naar wit. Dus een ander proces dan een dieperliggende vertaling van een emotie. Dus zoiets als een biljet van 100 waar een nul van wegvalt door de schduw noemt men geen briefje van 10 want aan de rest van het biljet kan je zien dat het honderd moet zijn. Met deze jurk idem dito: want als je erop wijst dat het rechtsonder op de foto wit is en de strepen toch echt een andere kleur hebben dan is het dus mogelijk dat men vanuit modegevoeligheid geen neonblauwig noemt, maar wit. En dat is iets anders dan een onbewuste laag aanspreken.

opgeheven
opgeheven27 feb. 2015 - 7:51

Ik zie hem blauw zwart.

lembeck
lembeck27 feb. 2015 - 7:51

LIla-achtig blauw met beige dat wellicht met enige moeite voor 'goud' zou kunnen doorgaan. Ik krijg elke week de Scientas nieuwsbrief en op de website vond ik dit artikel: http://www.scientias.nl/waarom-worden-we-het-niet-eens-over-de-kleur-van-deze-jurk/

Armagaddon
Armagaddon27 feb. 2015 - 7:51

>>> Ha....ha....leuk verkoop grapje.....la suggestion de la haute coutier.... >>> Kwestie van lichte inval (jnvalshoek) en lichtintensiteit(lux) en leurtemperatuur( graden kalvin)...c'est tout...!! >>. Enigermate te vergelijken met zo'n glitter jurk...

zaartje
zaartje27 feb. 2015 - 7:51

fascinerend! kun je op de foto ook dat verschil van kleur waarnemen? Ik zag m goud wit, zijn er die blauw zwart zien op de foto?

2 Reacties
hasp52
hasp5227 feb. 2015 - 7:51

Door te scrollen over de foto zie je de kleuren veranderen

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 feb. 2015 - 7:51

Blauw - goud voor mij.

eeweew
eeweew27 feb. 2015 - 7:51

Ik snap echt niet hoe iemand dat als goud wit kan zien. Zelfs in de door Wired aangepaste versie zie ik nog blauw wit. Ik denk dat je om een kans te hebben om goud, wit te zien een hele slechte veel te warm ingestelde monitor moet hebben.

1 Reactie
Kyvric
Kyvric27 feb. 2015 - 7:51

Nee dat is het niet; heb samen met een collega gekeken op mijn scherm. Hij ziet blauw zwart en ik zie goud wit. Het meest gekke is nog wel dat dit vanochtend was. Hij kwam net naar me toe om te zeggen dat hij de jurk nu ook goud wit ziet.

pietdeg2
pietdeg227 feb. 2015 - 7:51

Wanneer woekert iets op internet als een virus? Als allerlei zwevers de ruimte krijgen om hun kletspraatjes over emoties en ander vaag gezwatel te verkopen. De werkelijkheid is uiteraard een stuk minder prozaïsch: kleur is niets anders dan de reflectie van bepaalde lichtfrequenties. En dit jurkje is gemaakt met kleurstoffen waarbij de reflectie van het licht bij de in de loop van de dag verschuivende frequenties van het invallend licht een andere kleurervaring oplevert.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 feb. 2015 - 7:51

[De werkelijkheid is uiteraard een stuk minder prozaïsch: kleur is niets anders dan de reflectie van bepaalde lichtfrequenties.] Dat licht frequenties heeft die wij waarnemen is een feit. Dat wil echter niet zeggen dat de ervaren kleurenwaarneming niets met emoties te maken kan hebben. Er zijn tegenwoordig wetenschappers, o.a. Dawkins, die beweren dat waargenomen kleur niets anders is dan de modellering die de hersenen toepassen op waarneming door de dominante zintuig, in ons geval licht, in het geval van vleermuizen sonar. Als dat waar is, wat zeker geen uitgemaakte zaak is, dan is het duidelijk dat hersenen een rol spelen in het bepalen welke kleur wordt waargenomen naast de door het zintuig ontvangen frequentie van licht of de waargenomen dopplerverschuiving door vleermuizen. Dat maakt het waarschijnlijk dat emoties door de hersenen invloed kunnen hebben. Dat er meer is dan enkel de frequentie van fotonen dat met kleur samenhangt kun je ook zo vaststellen door op synthesie te googelen, dan zul je vinden dat sommige mensen licht met verschillende frequenties anders proeven en anderen geluiden zien. Al met al zeker niet per se vaag gezwatel, waarmee het natuurlijk ook niet direct esoterisch wordt.