Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

Wereld in de ban van Squid Game

  •  
11-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
squid

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

dirk den boer
dirk den boer14 okt. 2021 - 12:04

Commentaar dat me beste bijgebleven is, van ene Aisha Ajubi: Het lijkt alsof de spelers in de ratrace een keuze hebben, maar dat hebben ze niet, dat soort dingen gebeurt ook in het echt. vergelijk ook de discussie hier over keuzemogelijkheden (tussen goed en fout voedsel) bij de supers. Als het Verre Oosten uiteindelijk onze moraal(, leve de ego,vrije markt, democratie,parlement) zou weten te ondermijnen door westerse kinderen aan dit soort spelletjes te laten wennen, te vermaken zelfs, zou dat wel heel navrante overwinning/annilhilatie zijn, hahahahaha,,,,koekje van eigen deeg!!

Effie2
Effie212 okt. 2021 - 6:19

'Het nieuwe normaal. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen kinderen te confronteren met heftige beelden, zoals het doodschieten van falende mensen. ...Levert immers een hoop geld op'.

Thuiszitter
Thuiszitter11 okt. 2021 - 14:05

Tsja , ik heb de serie vorige week gezien , een klein zesje geef ik ervoor. Het is geen serie waar je je kinderen naar moet laten kijken , dat kinderen het nu naspelen is dus de fout van de ouders. Staat ook netjes vermeld in de titeling dat niet geschikt is …… doe mij maar een soort thriller actie als Breaking Bad of bv. Peaky Blinders …..

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra11 okt. 2021 - 20:10

@Thuiszitter - 'Het is geen serie waar je je kinderen naar moet laten kijken' Daarop is tegenwoordig nauwelijks controle mogelijk. Bovendien wordt door een ouderlijk verbod van een boek, een film of een serie de nieuwsgierigheid naar de verboden vrucht alleen maar vergroot.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen11 okt. 2021 - 13:46

Concept lijkt op The Long Walk van Richard Bachman (Stephen King) 'De regels zijn simpel: hou zo lang mogelijk een tempo van 4 mijl per uur aan. Wie onder de minimumsnelheid zakt of een andere regel overtreedt (bijvoorbeeld een andere deelnemer of het publiek lastigvallen, of van de route afwijken) krijgt een waarschuwing. Als de deelnemer drie waarschuwingen heeft gekregen en opnieuw een overtreding begaat, 'heeft hij het gehad' en zit de marathon er voor hem op. De term 'het gehad hebben' ('buying a ticket') wordt aanvankelijk vaag gehouden, maar uiteindelijk blijkt het te betekenen dat de afvallers worden doodgeschoten door de soldaten die de deelnemers voortdurend begeleiden en in de gaten houden vanaf een halfrupsvoertuig." https://nl.wikipedia.org/wiki/De_marathon_(boek)

Molly Veenstra
Molly Veenstra11 okt. 2021 - 12:54

Op aanraden van mijn 16-jarige dochter heb ik de serie bekeken. Ik vond het een fascinerende serie. Er vallen inderdaad veel doden. Ik geloof niet dat de serie daarmee iets uitzonderlijks is. Ook niet voor kinderen van die leeftijd. Schokkend is de normaliteit van het moorden. Van de meer dan vierhonderd deelnemers aan het spel, blijft er uiteindelijk één over. Ook die ene (ik zal niet verraden wie het is) is tot in het diepst geschokt, vooral over zichzelf, nadat het spel is gewonnen, en van deze arme sloeber een vermogend mens heeft gemaakt. Toch hebben alle deelnemers aan het spel deelgenomen uit vrije wil. Aanvankelijk zijn ze zich er niet van bewust dat hun leven op het spel staat, maar ook als ze zich dit heel goed realiseren kiezen vrijwel alle deelnemers ervoor het spel toch te spelen. De hel van de werkelijkheid buiten het spel, bleek groter dan de hel van het spel zelf. Van tevoren waren alle deelnemers dan ook zorgvuldig geselecteerd. Het waren allemaal verliezers van de kapitalistische samenleving. De serie zegt vooral iets over het gemak waarmee mensen zijn te manipuleren als ze eenmaal financieel en maatschappelijk aan de grond zitten.

4 Reacties
adriek
adriek11 okt. 2021 - 13:33

Je weet dat een en ander niet op ware gebeurtenissen is gebaseerd?

ton14024
ton1402411 okt. 2021 - 14:07

Wat is er fascinerend aan? We zien elke dag dat de winnaars ver buiten de lijntjes tekenen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra11 okt. 2021 - 19:56

@Eirda - Dus? @Ton - Het gaat in deze serie niet om helden versus slechterikken.

adriek
adriek12 okt. 2021 - 8:56

@Molly: voor mij is dat een belangrijk verschil. Ik krijg van het spelen van schietspellen (lang niet meer gedaan trouwens, zal Doom II geweest zijn) geen moordneigingen, van een erotische of pornofilm geen zin om willekeurige vrouwen lastig te vallen of te verkrachten. Wel laat ik me soms inspireren door kookprogramma's, dan gooi ik een paar champignons en een uitje in de jus of zo :) Mensen laten zich in het echte leven - inderdaad - makkelijk manipuleren, en echt niet alleen als ze financieel aan de grond zitten. Antivaxxers en corona-ontkenners zijn echt niet allemaal armoedzaaiers, net zo min als de aanhangers van allerlei populistische volksmenners.