Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Wellink krijgt twee opvolgers

  •  
25-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-wellink_in_deur_300.jpg
Eén verantwoordelijk voor monetair beleid, één verantwoordelijk voor toezicht op banken
Minister Jan Kees de Jager wil dat de Nederlandse Bank na het vertrek van Nout Wellink zal worden geleid door twee topmannen.
Dat meldt de NOS. Het voorstel van minister van Financiën De Jager zal vrijdag in de ministerraad worden behandeld en is een reactie op de kritiek die de Nederlandse Bank kreeg op het falende toezicht bij onder meer de DSB-affaire. De verandering zou moeten ingaan, nadat Nout Wellink in juli afscheid heeft genomen.

Meer over:

economie, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

doeidoei
doeidoei25 jan. 2011 - 7:35

"Eén verantwoordelijk voor monetair beleid, één verantwoordelijk voor toezicht op banken" Nou ja, monetair beleid... dat hebben we natuurlijk uitbesteed aan de ECB. De nieuwe president zal in Frankfort aan de vergadertafel zitten. Op zich een goed plan, dat wel. Toezicht houden en monetair beleid bepalen zijn 2 totaal verschillende zaken.

privateeye
privateeye25 jan. 2011 - 7:35

Absurd plan. De taak van Wellink was al sterk gereduceerd na de introductie van de euro. Monetair beleid wordt al gemaakt in Frankfurt en Wellink mocht slechts aanschuiven. Toezichthouden op banken was gewoon slecht uitgevoerd. Ik vermoed dat ze voor twee banen gaan, omdat ze niet de juiste persoon kunnen vinden. Bij gebrek aan kwaliteit zie je vaak dat de taken verdeeld worden. Dus waarschijnlijk hebben Willem Buiter en Sweder van Wijnbergen bedankt voor de functie en zit JC de Jager met een probleem. Door de functie te verdelen (monetair beleid naar Brouwer en toezichthouder naar Hoogduin of Boot) denken ze het het probleem op te lossen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai25 jan. 2011 - 7:35

Dat is dan twee x zo veel geld en als ze dan net zo goed zijn als Wellink kunnen we voorlopig vooruit haha.

JoopSchouten
JoopSchouten25 jan. 2011 - 7:35

Van Wijnbergen: 'Het enige wat DNB drie jaar deed, was twijfelen' De complete directie van De Nederlandsche Bank moet opstappen. Dit zegt econoom Sweder van Wijnbergen, hoogleraar en oud-secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken. Het is te gemakkelijk om alleen de topman de schuld in de schoenen te schuiven, want ieder directielid van DNB heeft gefaald. Bron: http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/1830246/2011/02/01/Van-Wijnbergen-Het-enige-wat-DNB-drie-jaar-deed-was-twijfelen.dhtml

Ginerted
Ginerted25 jan. 2011 - 7:35

Zou dit een voorafschaduwing kunnen zijn van een scheiding van zaken- en spaarbanken? Dat zou een indrukwekkende, gedurfde, maar m.i. geen gekke maatregel zijn van de Jager. Kom op Jan Kees!

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort25 jan. 2011 - 7:35

Ik vermoed dat het eerder een kniebuiging naar Wellink is: "zie je nou wel, wellink faalde niet, hij was een ster die 2 FTE in zijn eentje wist te doen, zieluuuug. Kijk maar, ze hebben 2 mensen ingehuurd om zijn functie over te nemen!"

JoopSchouten
JoopSchouten25 jan. 2011 - 7:35

Als dit plan doorgaat lijkt het me logisch het riante salaris die Wellink nu krijgt te verdelen (...). Verder zie ik weinig echt voordeel op langere. Een strakkere controle en beter overzicht laat het economische systeem zelf immers ongemoeid.

2 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos25 jan. 2011 - 7:35

Sterker nog, DNB is onderdeel van het zelfde systeem dat ze moeten controleren. Keer op keer is controle van financiele instanties, ook de AFM onvoldoende gebleken of zelfs slecht. Ze zitten in hetzelfde web.

JoopSchouten
JoopSchouten25 jan. 2011 - 7:35

...Verder zie ik weinig echt voordeel op langere termijn...