Nederland favoriete belastinghaven voor Amerikaanse Fortune 500 companies: in 2010 werd 127 miljard dollar in Nederland gestald, ten opzichte van 94 miljard op Bermuda en 51 miljard op de Kaaiman Eilanden
Alle inspanningen van de Tweede Kamer ten spijt – vorig jaar werd een motie aangenomen om het gebruik van het woord te verbieden – staat Nederland internationaal te boek als belastingparadijs. Dat die titel meer dan terecht is, blijkt eens te meer uit onderzoek van twee Amerikaanse organisaties dat vorige week werd gepubliceerd. Citizens for Tax Justice (CTJ) en de Public Interest Research Group PIRG stellen in hun rapport ‘The Offshore Shell Games’ dat Fortune 500-bedrijven dankzij belastingparadijzen jaarlijks 90 miljard dollar aan Amerikaanse belastingen weten te ontwijken. In het rapport staat dat Nederland beruchte belastingparadijzen als Bermuda en de Kaaiman Eilanden ver achter zich laat in het wegsluizen van Amerikaanse winsten, zo meldt de Volkskrant vandaag.
Naast de bedragen springt Nederland er ook uit wat betreft het aantal bv’s. Geen land ter wereld heeft van zoveel multinationals een of meer bv’s. Van de Fortune 500-bedrijven heeft 48 procent een of meer bv’s in Nederland. Grootste concurrenten op dat gebied zijn Singapore (42 procent) en Hongkong (40 procent). Volgens het Amerikaanse rapport boekten alle Amerikaanse multinationals samen 929 miljard dollar aan winsten bij hun overzeese dochters in 2010. Meer dan de helft, 505 miljard, kwam terecht bij twaalf ‘notoire belastingparadijzen’. De 127 miljard die Nederland binnenhaalde staat gelijk aan 16 procent van het nationaal inkomen. Volgens het ministerie van Financiën wijst zitten Amerikaanse bedrijven hier niet alleen om fiscale redenen, maar zijn ze ook echt actief met productiebedrijven, hoofdkantoren en distributiecentra die goed zijn voor duizenden banen. Die activiteiten verklaren echter slechts een klein deel van de 127 miljard uit het rapport.
Eerder onderzoek toonde reeds aan dat Nederlandse brievenbusmaatschappijen jaarlijks 12 duizend miljard euro doorsluizen, oftewel twintig keer het bruto nationaal inkomen.
De Nederlandse gastvrijheid ten opzichte van verloren belastinginkomsten elders heeft inmiddels de aandacht getrokken van de Europese Commissie. Die hoogstwaarschijnlijk op korte termijn zal besluiten een onderzoek in te stellen.
GroenLinks-partijleider Bram van Ojik heeft inmiddels een debat aangevraagd over het onderzoek dat de Europese Commissie instelt naar Nederlandse belastingvoordelen voor Starbucks.
Van Ooijk: “De Europese Commissie vertrouwt Nederland niet. De belastingvoordelen die Nederland aan multinationals geeft zijn oneerlijk en leiden tot oneerlijke concurrentie. GroenLinks wil zo snel mogelijk uitleg van de staatssecretaris van Financiën. Het is tijd dat er een einde komt aan Nederland als belastingparadijs voor multinationals.
De Europese Commissie (EC) is drie diepgaande onderzoeken gestart naar de belastingvoordelen die sommige bedrijven genieten in drie EU-landen, meldt de NOS. Mededingingscommissaris Joaquín Almunia heeft een vermoeden van ongeoorloofde staatssteun.
Brussel twijfelt niet aan belastingsystemen als zodanig van de drie landen, maar wil weten of de belastingvoordelen niet oneerlijk of concurrentieverstorend zijn.