Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Welkom in Gezi Park

  •  
09-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
gezi_300b.jpg
Zo zag je het protest nog nooit
We kennen de beelden van de demonstraties, de harde confrontaties met de politie, maar hoe is het nu echt om in Gezi Park, epicenter van de Turkse opstand, te zijn? Deze clips geven je het idee er bij te zijn.
Jenk K heeft met een helicoptercamera beelden gemaakt die een mooie inkijk geven in de wereld van het protest. De bovenste video is vrijdag gemaakt. Jenk zegt: “Nadat ik tienduizenden intelligente mensen zag verzamelen en kamperen in Gezi Park besloot ik deze video ‘Till We Die’ te noemen. Want we gaan niet meer weg, wat er ook gebeurt!” De video, met daaronder het nummer ‘Till We Die’ van de Deense dj Tomas Barfod featuring de Zweedse singer-songwriter Nina Kinert, wordt door Jenk opgedragen aan alle mensen ter wereld die strijden voor democratie, vrede en liefde.
Hieronder een clip van een paar dagen eerder, met muziek van Kasper Bjørke-Heaven. Bekijk ze full screen en draai de volumeknop wat omhoog.

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Xoral
Xoral9 jun. 2013 - 14:40

Wat je ziet is de organisatie van een massa Homo sapiens, je 'ziet' je eigen evolutie zonder dat je er erg in hebt (mensen zijn fundamenteel verdedigers, strijders, jagers) Problemen leiden tot verzet/strijd, verzet/strijd tot organisatie via de politiek. Politiek is de grootste organisatie die er is, het is geen probleemoplosser maar probleemveroorzaker. Bewegingen in massa Egypte en Turkije zijn waarschuwingen Europese burger.

oos87
oos879 jun. 2013 - 14:40

De meeste zenders lieten niets zien, omdat de eigenaren van de zenders te veel andere belangen hebben waar Erdoğan (in)direct hun kan dwarsbomen. Er waren een aantal zenders die zo af en toe iets laat zien. Voor de rest is Erdoğan het volk steeds verder tegenover elkaar aan het zetten met zijn speeches. Wat weer wel door de landelijke media werd uitgezonden was de aankomst van hem op Ataturk Airport in Istanbul. Daar waren inderdaad veel mensen op af gekomen. Wat er even voor het gemak niet bij verteld werd is dat de mensen die met eigen vervoer kwamen ongeveer 100 TL (omgerekend +/- €40,-) konden declareren, en dat het openbaar vervoer daar naartoe gratis was op die avond, en alle berichten die vanuit de AKP werden verstuurd waar de aanhangers werden opgeroepen om te komen. Ook laten ze zo de knokploegen van de jongeren tak van de AKP niet zien, waar genoeg filmpjes van rond circuleren op facebook, twitter en youtube. Voor de duidelijkheid: Het park, dat willen ze slopen om een winkelcentrum te plaatsen. Tegenover het standbeeld op Taksim wat staat voor het seculiere Turkije, willen ze de grootste moskee van Turkije bouwen, wat een klap in het gezicht is van seculiere Turken. Daar komt bij dat er steeds minder open plekken in de stad overblijven waar het volk demonstraties of protesten kan houden. Even een aantal getallen: New York City telt +/- 8 miljoen inwoners. Er staan daar rond de 20 winkel centra. http://en.wikipedia.org/wiki/New_York_City http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Shopping_malls_in_New_York_City Istanbul telt ongeveer 13 miljoen inwoners. Ik had even geen zin om te de lijst te tellen, maar 1 blik is al genoeg om te zien dat het er in verhouding veel meer zijn. De meeste zijn ook pas gebouwd sinds AKP aan de macht is. Hoeveel willen ze er nog bij bouwen??? http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_shopping_malls_in_Istanbul http://en.wikipedia.org/wiki/Istanbul De afgebrande bussen zijn

MichelReiziger
MichelReiziger9 jun. 2013 - 14:40

Ik kreeg vanmiddag een twitter bericht dat de eerste demonstrant met een pistool is neergeschoten, niet door een rubber kogel of gas bus,

[verwijderd]
[verwijderd]9 jun. 2013 - 14:40

de heer Wilders had Erdogan al lang geleden ontmaskert google maar eens op 'Wilders Erdogan'

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus9 jun. 2013 - 14:40

Ja toen die dat in de kamer zegde ,was het dringen geblazen voor de politiek correcte volksvertegenwoordiger aan de microfoon.

[verwijderd]
[verwijderd]9 jun. 2013 - 14:40

De grootste vijand van dit soort bewegingen is het verstrijken van de tijd zonder oppositie van de overheid. Daar zit je dan, verslaafden en daklozen komen erbij, de mooie meisjes blijven weg, de boel vervuild en 2 maanden later maalt niemand erom als de politie de boel opruimt. Zie Occupy.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger9 jun. 2013 - 14:40

Ik denk dat het er aan ligt hoeverre er zal worden toegegeven aan de demonstranten. Hoe starrer Erdogans' reacties, hoe langer ht zal blijven duren.

Dudeppdu
Dudeppdu9 jun. 2013 - 14:40

Ik dacht eerst nog waar gáát dit over. Maar ineens herkende ik de omgeving. Constantinopel. Daar komen best een hoop Turkse toeristen tegenwoordig.

1 Reactie
Diantha2
Diantha29 jun. 2013 - 14:40

U bent er geweest, en heeft daar herinneringen van, van vóór 1930?