Joop

Welke Democraten maken kans in de race om presidentskandidaat te worden?

  •  
27-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
48037984057_b398b1b554_k

© cc-foto: Lorie Shaull https://flic.kr/p/2gbXe3r

Deze week werden de eerste grote debatten gehouden tussen de Democratische presidentskandidaten en meteen vonden er al opvallende veranderingen plaats. Zo is Elisabeth Warren een steeds grotere concurrent voor de gedoodverfde Joe Biden. Joop-redacteur Joyce Brekelmans over de stand van zaken.
Beluister de podcast hierboven,  via de site  van NPO Radio 1 ( RSS-feed ). Of via  iTunes en abonneer je.  Of  Stitcher.
cc-foto: Lorie Shaull
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

OlavM
OlavM29 jun. 2019 - 19:09

Qua politieke inhoud en visie, consistentie, intellect, beoordelingsvermogen en leiderschapskwaliteiten kan Trump niet eens in de schaduw staan van iedere Democratische kandidaat afzonderlijk.

L.Brusselman
L.Brusselman29 jun. 2019 - 9:28

De beste combinatie is mi Sanders-Gabbart of Gabbart-Sanders,momenteel het populairste duo volgens opiniepeilingen.

hanzeboog2012
hanzeboog201228 jun. 2019 - 9:06

Vandaag beelden gezien van Kamala Harris die Joe Biden enigszins monddood maakte. Was geen verassing. Moet je voor de aardigheden You Tube beelden gaan opzoeken waarbij ze William Barr monddood krijgt. Duidelijk een vrouw die zeer goed gebekt is. En ook in staat verbaal tegen Trump op te nemen. Niet dat Trump sterk is met argumentatie. Daar verloor hij in de debatten van Hillary Clinton. Maar Trump kan wel heel krachtig overkomen. Maar Kamala Harris eveneens. Tevens vertegenwoordigt ze goed de minderheden zoals latino's, zwarten, GLBT (o.a. Megan Rapinoe). Ze heeft best wel veel draagvlak. Het is nog te vroeg om te zeggen wie er echt van de 20 kandidaten tegen Trump gaan opnemen. Maar de kans is groot dat Kamala Harris van deze 20 kandidaten nog lang zal volhouden tussen alle Democratische kandidaten.

3 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt28 jun. 2019 - 12:19

Welicht een goede running mate voor Bernie Sanders?

Peter Later
Peter Later29 jun. 2019 - 7:01

Nee. Bernie is over en uit. Hij is consistent dalende, geeft nauwlijks detail op zijn ideeen, itt to Warren die langzaamaan de liberal vote aan het consolideren is. Is veel beter dan Sanders goede voorstellen neer te zetten. Verschillende actiegroepen varierend van minderheden tot armen tot vakbonden erkennen ook dat het goede voorstellen zijn: daarmee wint ze die support, stap voor stap.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jun. 2019 - 8:32

Waarom zou Harris running-mate van Sanders moeten worden? Sanders is bovendien te oud.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai28 jun. 2019 - 8:26

Is that all you got, get serious please! Wil je Trump verslaan moeten er toch wel wat beters te vinden zijn dan deze goedbedoelende brokkenpiloten.

de Boer2
de Boer228 jun. 2019 - 6:46

Hoorde vanmorgen dat Joe Biden het verwijt kreeg te oud te zijn. Te oud? Hij is 76 hoor. Dat is het nieuwe 40. Neem Elisabeth II, die is net 93 geworden en trekt de ene sprint na de andere. . Opvallend dat nu weer jong in de mode is, ook de leeftijd om te kiezen wordt als het voorstel er door komt verlaagd naar 16 jaar. Nota bene de leeftijd die bekend staat als de periode dat de hormonen opspelen.. Jong en bloot, wat dacht je dus van zuigelingen? They Too. Neem het referendum, dan telt inzicht toch ook niet mee? Nee aan inzicht heb je nelemaal niks, maar aan hormonen geen gebrek. .

1 Reactie
Peter Later
Peter Later29 jun. 2019 - 7:03

Het is niet de leeftijd per se. Sanders krijgt dat verwijt niet b.v. Het is in hoeverre je nog "in touch" bent met de samenleving - en de problemen daarin - van nu. Of met wat de basis van de partij zoekt.

L.Brusselman
L.Brusselman28 jun. 2019 - 5:50

Warren is al net zo populair als Biden. Daarom zijn ze beiden kansloos,reden te meer de weg vrij te maken voor Tulsi.

r d h
r d h28 jun. 2019 - 5:19

Sanders had trump verslagen en is gewoon een betere kandidaat dan Biden. Als de democraten echt iets willen schuiven ze Bernie naar voren. Beter laat dan nooit.

3 Reacties
M7
M728 jun. 2019 - 15:55

Sanders maakt in de verkiezingen geen schijn van kans: wordt / zal worden afgeschilderd als een halve communist en in een land waar Hillary Clinton al als " links " wordt weggezet, heeft Sanders al helmaal geen kans. Bovendien , een goed deel van zijn punten waar hij 4 jaar geleden goed mee scoorde , zijn in een iets andere verpakking , inmiddels overgenomen door andere democratische kandidaten. Trump is de lachende derde bij dit theater van de Democraten : 24 kandidaten en niemand die echt opvalt / eruit springt/ capabel is om Trump te attaqueren / te verslaan. Wat een gebrek aan leiderschap van de leiding van de Democraten...

Mark Huysman
Mark Huysman28 jun. 2019 - 21:32

[Sanders maakt in de verkiezingen geen schijn van kans: wordt / zal worden afgeschilderd als een halve communist en in een land waar Hillary Clinton al als ” links ” wordt weggezet, heeft Sanders al helmaal geen kans.] Sanders is de populairste politicus van de VS. Natuurlijk zal het Trump-tuig hem als halve communist afschilderen maar dat zal ook andere Democratische kandidaten overkomen (zelfs Obama werd als 'socialist' weggezet). Het verschil tussen Sanders en de rest is dat Sanders principieel en consequent is en dat is waar veel Amerikanen behoefte aan hebben. Veel Amerikanen hebben de afgelopen periode een afkeer van het establishment gekregen en een deel heeft een draai naar links gemaakt. Kijk naar de populariteit van iemand als AOC. [Bovendien , een goed deel van zijn punten waar hij 4 jaar geleden goed mee scoorde , zijn in een iets andere verpakking , inmiddels overgenomen door andere democratische kandidaten.] Precies om de reden die ik hierboven noem: linkse standpunten zijn populairder geworden. De andere democratische kandidaten zijn echter niet geloofwaardig. Alleen Bernie is dat. [Wat een gebrek aan leiderschap van de leiding van de Democraten…] De leiding van de Democraten wil koste wat kost voorkomen dat Sanders kandidaat wordt omdat ze weten dat hij serieus wat gaat doen aan de almacht van het grootkapitaal en de financiële sector. Daarom worden er zoveel kandidaten in stelling gebracht. En daarom wordt door andere kandidaten een schijn van linksheid opgehouden. Alles om de enige kandidaat te stoppen die Trump kan stoppen.

Klaas Punt
Klaas Punt28 jun. 2019 - 22:44

Sanders had een grote aanhang maar de machthebbers kozen Clinton. Maar nu is er geen Clinton en het feit dat anderen ook de waarde van Sanders inzien bewijst alleen maar dat zijn programma nog springlevend is. Naast de ongetwijfeld groeiende Trump-twijfelaars zou hij best kans van slagen hebben.

LogicaalPersoon
LogicaalPersoon27 jun. 2019 - 21:58

Als je de race een beetje gaat volgen kom je erachter dat Andrew Yang de enige kandidaat is die überhaupt weet waar hij het over heeft. Hij gaat het sowieso worden in 2020, de enige met goede ideeën om écht de problemen aan te pakken die gezorgd hebben dat Trump het tot president heeft geschopt in 2016. De kandidaat die de youtube comments kan verenigen, die zelfs links en rechts samen kan brengen, Yang! Ik wou dat ik op hem kon stemmen, hij heeft zelfs een beter verhaal dan menig politicus in onze poppenkast in Den Haag... Ik geloof de doemdenkers hier beneden niet die zeggen dat Trump een tweede termijn voor elkaar krijgt. Zelfs veel voormalig Trump-supporters steunen hem niet meer. :)

Ivan61
Ivan6127 jun. 2019 - 20:04

In de plaats om Oprah als kandidaat te stellen en tijd en geld in haar te investeren maken Democraten voor de tweede keer binnen 4 jaar grote fout. Het is tijd voor een sterke slimme vrouw zoals Oprah en niet aan al die zwakkelingen.

10 Reacties
Ivan61
Ivan6127 jun. 2019 - 20:07

Te snel geweest. Als Democraten echte verandering willen dan moeten zij zorgen voor aanzien en nieuwe gezicht die mensen aanspreekt maar dat doen zij weer niet. Eeuwig zonde.

KM2
KM227 jun. 2019 - 22:00

Hoe schoner de tegenstander van Trump, des te groter het verlies. Beetje vreemde uitleg, ik hoop dat het logisch over komt, ik vergelijk het even met voetbal of rugby: Tegenover Trump zet je een fysiek sterke speler, niet een technisch vaardige lijkt mij of je moet zo goed zijn dat je alle directe duels uit de weg gaat door hem te snel af te zijn, ik vraag me af of Oprah dat kan.

JanB2
JanB227 jun. 2019 - 23:02

Oprah for president? Doen! Des temeer kansen voor Trump.

Elias Unique
Elias Unique28 jun. 2019 - 9:51

Oprah wil niet. Dan houdt het op. Voor wat betreft de rest van de kandidaten: Sanders had vier jaar geleden progressieve jongeren aan zijn zijde, maar is man/oud/blank en zijn speerpunten zijn overgenomen door een nieuwe generatie die de jongeren meer aanspreken. Biden, beroepspoliticus met de nodige smetjes op het blazoen. Ook man/oud/blank. Herhaling van "It's his turn". Warren, de nepindiaan. Voert campagne met beloftes van gratis geld voor iedereen. Kansloos Mayor Pete, van burgemeester van slaapstadje naar POTUS is wellicht een brug te ver. En homo, wat niet helpt bij traditioneel/family values/christelijk deel van VS Harris, onacceptabel voor veel kiezers wegens standpunten mbt wapenbezit. Opgeklommen wegens verdiensten in bed met Willie Brown. De enige andere naam die ik Amerikanen heb horen noemen als optie is Tulsi Gabbard. De koplopers in de polls zullen zich tegen elkaar moeten afzetten om kans te maken. Die strijd gaat gepaard met moddergooien én geld verbranden. Het is nog maar de vraag of de afvallers zich achter een andere kandidaat willen scharen na die strijd. En dan heeft de DNC nog een eigen willetje. Vooralsnog onvoorspelbaar. Maar ik vermoed als Biden of Sanders de kandidaat wordt, veel jongere progressieve democraten thuis blijven bij de verkiezingen. Mocht er een jongere, frisse kandidaat uitrollen verwacht ik niet dat Biden of Sanders hun ego opzij kunnen schuiven om hun achterban op te roepen om bijv. Booker te steunen. En de winnaar van deze strijd mag het met een aangevreten budget opnemen tegen de zittende president met een volle oorlogskas. Traditioneel heeft de zittende president een voorsprong, maar Trump heeft niet echt de gunfactor om het eufemistisch te stellen. Wat ie wél heeft, is de mentaliteit van een ordinaire straatvechter. Daar moet je ook maar tegen kunnen als democratische kandidaat. Al met al wordt het een spannende tijd/strijd.

Jorah
Jorah28 jun. 2019 - 9:58

Zoiets als partijdemocratie lijkt mij een groot goed, zowel in Nederland als in de VS. Als Oprah zich kandidaat zou willen stellen staat haar dat vrij. En waarom deze kandidaten betitelen als zwakkelingen? Ik vind dat geen recht doen aan de personen die zich vaak al bewezen hebben in bestuurlijke functies. Wat ik wel hoop is dat hier uiteindelijk op tijd een sterke kandidaat van onbesproken gedrag uit voortkomt die de democraten weer kan verenigen en een goede partij is voor Trump.

Sonic2
Sonic228 jun. 2019 - 10:30

@ Elias Unique Lijkt me allemaal totale onzin wat je typt. Bekeken uit een rechtse bril. Uit de Midterms kon je al merken dat veel Democratische kiezers op komen. Als die dat gewoon in 2020 ook doen is Trump uit het Witte Huis. Al die gigantische onzin van al die Trump fanboys hier dat Trump ook maar enige kans heeft op herverkiezing. Confronteer me hier in November 2020 maar mee. Ik zie de Republikeinen niet de Rush Belt meer terug winnen. En dan is het met alle kandidaten gewoon over. Trump had heel, heel, heel erg veel geluk dat hij tegen de aller slechtste kandidaat mocht aan treden die er was. Clinton dus. Daar had hij extreem veel geluk mee. En daarvan heeft hij nipt het electoral college gewonnen. En de popular vote bovendien nog verloren. Al die kandidaten die u noemt gaan Trump verslaan. Gaan met hem in de Rush Belt de vloer aanvegen. En voor de rest staat u niet in de realiteit. En overdrijft u de electorale kracht van Trump. Trump heeft zijn base en voor de rest heeft hij niets anders bediend. Wat u schrijft is wat u hoopt en denkt. Het is nergens op gebaseerd. Niet op de midterms. Niet op opkomst cijfers. Niet op data. Alleen maar wensdenken. Bovendien heeft u geen stemrecht daar. Gelukkig maar trouwens. Enfin. U zag Frans Timmermans waarschijnlijk ook niet aankomen. En een Democratische overwinning in 2020 kan je ook nu al zien aankomen. Daarvoor hoeven de Democraten alleen de staten te winnen die bijvoorbeeld Dukakis nog won over Bush Senior. En u doet net alsof dat iets onmogelijks zou zijn. Of dat het niet te doen zou zijn. Ik heb het over Michigan/ Pennsylvania of Wisconsin. Op zeker dat Warren of Sanders die winnen. Ook Biden. En wat een analyse trouwens. Sanders is onder grote delen van de Amerikaanse bevolking heel populair. Biden is onder de oudere generatie heel populair. Vergelijk het met Timmermans. Die gaan hem het Witte Huis in lanceren. Warren is onder Democratische kiezers heel populair. En onder vrouwen. Zelfs veel Republikeinen hebben het niet zo moeilijk meer met homoseksualiteit. Trump ook niet eens trouwens. Ik zal wel weer een tirade over me heen krijgen, maar u weet echt niet waar u over praat. Als u mij niet gelooft kijk dan naar wat verkiezing data. Kijk naar de Midterms. En kijk naar hoe "lastig" dat pad naar 270 is. Als ik er trouwens naast zit zal ik het erkennen, maar ik zou me daar niet eens voor schamen. Net als veel mensen dat niet voor 2016 hoeven te doen. Trump won linkse staten die al 30 jaar in Democratische handen waren. Is het dan een schande dat je er naast zit? Natuurlijk niet.

Elias Unique
Elias Unique28 jun. 2019 - 11:48

@Sonic: Pot verwijt ketel. Uw verklaringen staan net zo bol van wensdenken. De dynamiek van de race naar het witte huis is echt heel anders dan die van de midterms. Er is echter 1 verschil. Ik heb er wél stemrecht. Niet dat het veel zal uitmaken in Californië...

Mr Ed
Mr Ed28 jun. 2019 - 15:10

Nou, volgens Sonic is het al een gelopen koers begrijp ik uit zijn tientallen bijdragen. Wie de democraten ook kiezen, het wordt een ongeëvenaarde landslide. Dezelfde juichverhalen als een paar jaar geleden. Maar als ik nu lees dat kandidaten afgeserveerd worden omdat ze man en blank zijn, of omdat ze in de jaren zeventig een standpunt hadden dat met voor de huidige rabiate voorvechters van social justice niet radicaal genoeg was zijn er weinig lessen geleerd.

Sonic2
Sonic228 jun. 2019 - 15:26

@ Elias Unique Als je mijn betoog leest dan is mijn mening gewoon te staven aan de hand van cijfers. Historische verkiezingsdata. Ook in Democratische kringen is de verwachting dat de Rush Belt langzaam terug keert naar de Democraten. De peilingen wijzen het uit. En bovendien heb ik het alleen dus nog maar over Michigan, Wisconsin, Pennsylvania. Ik heb het niet over Florida, Ohio of Texas. Zelfs niet over Arizona heb ik het. Ik heb het over drie staten die al decennia in de blauwe kolom zitten. Daar heb ik het over. Het is dat je het niet met me wilt eens zijn. Volgens mij is dat het meer. Dat de Rush Belt weer terug keert naar de Democraten is niet onmogelijk. Dat Biden en Sanders dat gaan doen is eerder waarschijnlijk. Dat Harris en Warren dat kunnen doen is ook goed mogelijk. Overigens verloor Clinton buitengewoon nipt in de rush belt. En dat was wel ongeveer het slechtste gebied voor Clinton.

Sonic2
Sonic229 jun. 2019 - 8:15

@ Abel Als je nu eens inhoudelijk reageert. Je over je weinig beargumenteerde weerzin tegen mij heen zet. En eens de moeite neemt om mijn betogen te begrijpen in plaats van alleen maar weg te zetten dan zou je zien dat mijn reacties juist een reactie zijn op een heleboel arrogante "objectieve" mensen die nu al oordelen dat Trump de winnaar wordt en dat al die Democratische kandidaten niets geleerd hebben. Dat zien we in November 2020 wel toch. Waarom zou Biden ongeschikt zijn voor Democraten als het alternatief Trump is? Waarom zou Sanders ongeschikt? Of Harris? Of Warren? Als je die voor een linkse kiezer tegenover Trump zet? De Democratische kiezer wil Trump het Witte Huis uit kegelen. Zo simpel is het. Ik ben echt wel klaar met de hetze die door jou en nog een paar hier elke keer tegenover mij wordt gevoerd. Met Korheiden ben ik het ook vaak oneens, maar hij is wel redelijk. Zelfs als ik een aantal andere mensen corrigeer en stel dat de overwinning van Trump niet zo zeker is en dat de linkse tegenkandidaten niet zo slecht zijn dan wordt dat uit zijn verband getrokken. En ik geloof dat de Democraten op weg zijn de Rush Belt terug te winnen. Op basis van cijfers.

Sonic2
Sonic227 jun. 2019 - 20:00

Ten eerste zie ik Trump na een nederlaag geen afstand doen van zijn troon. De knettergekke Republikeinse kiezer heeft een semi dictator het Witte Huis in gestuurd. Over een paar jaar waarschijnlijk ook in ons theater. Dus eerst maar eens zien of Trump sowieso wel het Witte Huis verlaat. Of hij nu wel of niet verliest. Ik voorzie dan sowieso een rommelige transitie periode. Ik denk dat het rijtje wel vrij overzichtelijk is. Biden/ Sanders/ Warren/ Harris en misschien nog ergens een outsider. Dan kan je denken aan Brooker of Castro. Bij een enigszins normale uitslag is Trump weg uit het Witte Huis. Niet vergeten dat Trump de electoral vote verloor in 2016 van een hele erge slechte kandidaat. Dat hij linkse staten maar heel nipt won in 2016. En dat tegen wat ik al eerder zei een hele slechte kandidaat. Enfin. We hebben er in Nederland weinig invloed op. Iets in mij zegt trouwens dat Biden wel eens een flinke tik kan krijgen. Die heeft er toch een beetje een talent voor om flatertjes te slaan.

1 Reactie
Miss Piggy
Miss Piggy27 jun. 2019 - 22:42

Als Trump weigert bij een verkiezingsnederlaag het Witte Huis te verlaten wordt hij onceremonieel door de Secret Service verwijderd. Hier bestaat gelukkig al een reglement voor. Het zijn idd een paar charismatische kandidaten en heel veel nono's. Biden maakt idd veel flaters, maar Trump is de echte flater koning. Wat ik van Amerika weet is dat het vooral twitter en de media zijn die belang hechten aan die flaters. De Democraten zullen een kandidaat moet kiezen die een goed verhaal combineert met charisma, het PR gevoel van Trump (want daar is hij meester in) én tegelijkertijd ook de vinger aan de pols heeft van de staten die Trump hebben laten winnen.

Satya
Satya27 jun. 2019 - 18:29

Amerikaanse verkiezingen, ai. Schijn democratie. Trump gaat gewoon een nieuwe termijn krijgen. Mensenrechten betekenen ook niets voor de democraten en trump is niets slechter dan Obama die het alleen mooier verpakte. Wel zal trump een economische ellende achterlaten. Third world will suffer.

7 Reacties
JanB2
JanB227 jun. 2019 - 23:09

Het maakt mij eigenlijk niet zoveel meer uit wie die verkiezingen daar gaat winnen. Heb een hele lichte voorkeur voor Trump. Als ik zeg waarom worden de meeste Trumpaanhangers trouwens heel erg boos. Maar de man heeft gewoon de beste kaarten om de VS definitief naar de kloten te helpen als enige wereldmacht. Hij is er (ge/ver)knipt voor! Een overwinning voor de democraten? Heeft geen enkel nut! Ik denk dat je gelijk hebt: Obama deed alles wat Trump doet, alleen doet Trump het wat openlijker en vooral onhandiger zodat de wereld eindelijk wakker wordt en ziet wat voor corrupte apenzooi het eigenlijk is daar aan de overkant van de grote plas. I don't believe in America anymore!

Jan G
Jan G28 jun. 2019 - 5:08

Mijn complimenten. Er zijn maar weinigen, vooral hier, die de Goddelijkheid van Obama durft te bekritiseren.

L.Brusselman
L.Brusselman28 jun. 2019 - 17:28

Goddelijkheid Obama die is gekozen om "change" te brengen . En degene die absoluut geen change bracht alleen en voortzetting van de Busch politiek.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jun. 2019 - 6:50

En die gewoon ook illegalen liet oppakken en uitzetten!

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jun. 2019 - 6:50

Trumo is gewoon een leeghoofd met gevulde zakken!

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jun. 2019 - 8:50

De derde wereld die verborgen zit binnen de USA lijdt eveneens. IK denk ook dat ze nog 4 jaar extra Trump zullen moeten uitzitten. Bij de democraten hebben ze dan de tijd de oude garde te vervangen. Dat is hard nodig omdat die kennelijk niet uit zichzelf vertrekt.

Satya
Satya29 jun. 2019 - 12:01

DanielleDefoe Klopt. Armoede ziektes nemen toe. Peter Hotez heeft hier veel onderzoek naar gedaan. Ik ben alleen bang dat de 3e wereld niet veel meer kan hebben. De roep om eugenetica achtige projecten in die regio's neemt vanuit het westen steeds maar toe. Erg onredelijk en oneerlijk. Ik vind dat zorgwekkend.

Rechtse Bal3
Rechtse Bal327 jun. 2019 - 17:59

minzaam lachend kijkt Trump neer op de bakkeleiende kinderen die het grote en goedkope geld ruiken in navolging van hun voorbeeld van de clintons en obama's... problemen los je niet op met obligate imitaties van het ''make this country great again..'' ... warmlopen om over 6 jaar het maar weer eens te proberen. Ondertussen maar hun best doen om eigen beerputten te dempen.

3 Reacties
Katootje2
Katootje227 jun. 2019 - 19:42

De dagdromen van de rechtse witte man.

MountEverest
MountEverest27 jun. 2019 - 21:17

@Katootje Vrijwel niemand had voorzien dat Trump zou winnen. De Democraten hebben een gematigde kandidaat nodig om genoeg stemmen van onafhankelijk en zwevende kiezers te krijgen.

D4
D428 jun. 2019 - 7:24

@ Bal Haha, wat een trol, Trump is de grootste imitator van Obama, MAGA is gewoon Change, yes we can in andere woorden. En dan hadden we nog de 100% kopie door Melanie van de andere Obama. Rechtse bal is stiekem fan van Obama's speechwriters.