Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Welk goed doel is echt goed?

  •  
12-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_eb04f5254d.jpg
Mijn geld is gebruikt om nog meer geld bij me los te peuteren
Ik denk dat we allemaal wel eens aan goede doelen hebben gegeven. De een trekt de portemonnee voor oorlogsslachtoffers, de ander om dierenleed te bestrijden en weer een ander houdt het klein en geeft gewoon aan een zwerver op straat. Gewoon, omdat we het goed bedoelen. Maar steeds is er dan dat knagende gevoel: wat gebeurt er met het geld?
Bij sommige goede doelen lijkt het of de bedoelingen wat minder goed zijn. Ik heb bijvoorbeeld ooit eens 20 euro gestort bij een actie voor hongerige weeskindjes ergens in Afrika. Nu krijg ik al jaren cadeautjes toegestuurd van de hulporganisatie. Niet als bedankje maar met de vraag of ik nog meer geld wil geven. Nu heb ik niet veel geld dus dat is niet aan de orde, maar wat knaagt is dat de 20 euro die ik indertijd heb gegeven inmiddels geheel op lijkt gegaan aan verzendkosten, aan personeel om me te schrijven en aan die kleine cadeautjes. Mijn geld is gebruikt om nog meer geld bij me los te peuteren. Geld dat ik domweg niet heb.
Dus wat is er nou terecht gekomen van dat kleine beetje geld dat ik geschonken heb? Er is duidelijk niets bij de hongerige kindjes gekomen voor wie ik het bedoeld had. Het goede doel is een doel op zich geworden.
Of neem het WNF. Voor mij als dierenliefhebster een goed doel dat me na aan het hart ligt. Omdat de omstandigheden het niet toelieten heb ik er nooit geld aan gegeven maar op de een of andere manier hebben ze mijn adres te pakken gekregen. Nu sturen ze me, twee keer per jaar, waanzinnig mooie kalenders en gepersonaliseerde etiketjes met dieren erop, onder mijn naam, om op enveloppen te plakken. Leuk, maar wat heeft de bedreigde neushoorn die ik wil redden er aan?
Er lijkt niet aan te ontsnappen en daarom gaat het niet alleen meer om de vraag welk onderwerp we onze financiële steun waard vinden maar vooral ook waar het geld echt naar toe gaat. Ik snap dat ze personeel nodig hebben, niet alles is te doen met vrijwilligers, maar er gaat zoveel geld naar nodeloze dingen dat ik verscheurd wordt door twijfel. Hoe kun je weten dat het goede doel met je geld doet waar jij het voor bedoelt. Of word je gift alleen maar gebruikt om de weg naar hel van de marketing te plaveien?
Weten jullie misschien welk goed doel ook echt goed is? En hoe je dat kunt weten?
RTEmagicC_zara_150.jpg
De Franstalige autobiografie van Zara is getiteld ‘Je Suis Zara Whites Mais Je Me Soigne’

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

komputerhulp
komputerhulp12 feb. 2015 - 22:12

De salarissen van die lui zijn een goede leidraad om wel of niks te geven. Je hoeft in ieder geval niets te doneren aan Sanquin bloedbank. Bestuur-voorzitter Van Os heeft in 2013 in totaal €237.615 verdiend; de tweede man, vice-voorzitter De Wit, ging naar huis met €285.217. Directie Prins Bernard cultuur fonds €157.879 Hier de salarissen van de meeste “goede” doelen. http://tinyurl.com/bfddyg6

msj_meijerink
msj_meijerink12 feb. 2015 - 22:12

Het goede doel is toch dat ding met palen en lat aan de overkant van het veld of het bandje van Henk Westbroek?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij12 feb. 2015 - 22:12

Kijk altijd bij http://www.cbf.nl/keurmerken/cbf-keur/#starttab of ze het keurmerk hebben. Er zijn goededoelenstichtingen waar de directie een heel hoog salaris heeft en tevens eigenaar is van de bedrijven die die mailings voor een veel te hoge prijs versturen. Voor de vorm nog even een fooi van 25.000 euro aan het AMC geven met bijbehorende foto en de gulle gever denkt dat alles goed zit. http://kloptdatwel.nl/2015/01/07/geef-geen-cent-aan-het-nationaal-fonds-tegen-kanker/

feitenchecker
feitenchecker12 feb. 2015 - 22:12

Ik was van plan om het 'Menno wil graag met Zara naar de film'-fonds op te richten, maar ik weet niet goed hoe ik dat moet aanpakken.

Cinema2
Cinema212 feb. 2015 - 22:12

Welk goed doel is echt goed? Je zou ook de vraag kunnen stellen, helpt deze 20 euro om deze wereld een stukje mooier te maken? Natuurlijk u heeft gegeven met een goed hart, de ontwikkelingshulp organisaties (industrie) werken gewoon met business modellen (net als iedere andere commerciële partij) niets mis mee!. Ik ben anders dan u dan ook van mening dat deze organisaties u mogen attenderen op hun bestaan (in de vorm van kleine cadeautjes). Waar het nog steeds misgaat is dat deze jongens er (nog) mee wegkomen om met 0% resultaat thuis te komen, richting u 20 Euro. Deze organisaties zijn er meester in om u een onterecht schuldgevoel aan te praten. Vergeet dit niet; Zestig jaar ontwikkelingshulp heeft het continent Afrika geen stap veder gebracht. Nog steeds afhankelijk van oa u misplaatste schuldgevoel.... Uw verhaal is herkenbaar voor steeds meer mensen hier in het rijke Westen. En ik heb het hier niet enkel over commerciële partijen, maar ook over overheden die de norm 0,8% van het bnp normaal vinden voor "ontwikkelingshulp". Ter weet ik ben een voorstander van dit percentage, als wij het hebben over hengels!. Afrika maakt onderdeel uit van een politiek steekspel, ook hier in Nederland! Heeft Afrika toekomst JA! Microkredieten helpen, Kiva voorop zet hier op in! Ik verstrek kleine leningen aan ondernemingen actief in Afrika. Buitenlandse handel, ach gut ga maar mooi weer spelen . De tomaatjes, komkommertjes kunnen veel goedkoper geproduceerd worden in donker Afrika. Europa wil geen handel drijven met Afrika. jaarlijks 300 miljard dollar aan landbouwsubsidies, ofwel 3 keer de hulp aan alle ontwikkelingslanden.... Investeringen, nee vooral niet doen.....ZUCHT. Afrika heeft grondstoffen in zijn bezit die o.a. het vrije Westen nodig heeft in de toekomst. China en India begrijpen dit...

Quibus2
Quibus212 feb. 2015 - 22:12

Gewoon ineens meer geven dan er ooit opgemaakt kan worden aan portokosten en kalenders. Geen knagend gevoel meer nodig. Daarnaast kun je bij de meeste (CBG) goede doelen de percentages uitgegeven aan fondsenwerving of bestuur gewoon inzien.

1 Reactie
zaartje
zaartje12 feb. 2015 - 22:12

hihi, zodra ik de lotto win, ga ik daar over nadenken! ;)

Eric Minnens
Eric Minnens12 feb. 2015 - 22:12

Goede doelen zijn net ondernemingen. Het primaire doel is het goede doel. Het secundaire doel is: zoveel mogelijk klanten (=donateurs). Het primaire doel kun je niet verwezenlijken zonder het secundaire doel. Daarom is marketing nodig. Ze moeten zichzelf wel op de kaart zetten. Hoe meer mensen over de streep worden getrokken via dat secundaire doel, hoe meer er kan worden bijgedragen aan dat primaire doel. Als jij doneert aan dat goede doel, doneer je dus aan beide aspecten. Maar waarom zou je je daar druk over maken? Ik zou best alleen maar aan secundaire doelen willen bijdragen, dus alleen maar aan de marketingkosten, als ik wist dat daardoor de primaire doelen des te ruimer werden bediend. De cost gaet voor de baet uyt.

1 Reactie
zaartje
zaartje12 feb. 2015 - 22:12

hé, zo had ik het nog niet gezien, geeft me een goede nadenker, bedankt! :)

zaartje
zaartje12 feb. 2015 - 22:12

ja, helaas gebeuren die dingen...ik geef nu dichter aan huis, de zwerver op straat of de voedselbanken...

1 Reactie
Ethio
Ethio12 feb. 2015 - 22:12

Check je bij de zwerver ook wat hij er mee doet? Dit is geen grapje of een manier om jouw klem te zetten. Het is geen sinecure om mensen ECHT te helpen: effectief en zonder verdere afhankelijkheid te kweken. Als hulporganisaties hun geld net als jij gewoon aan zwervers zouden uitdelen zouden de kranten (terecht) bol staan van verhalen dat dit de problemen niet oplost maar juist erger maakt. Kijk naar een land als Peru waar het aantal weeskinderen toe neemt naarmate er meer weeshuizen komen. Goede hulp maakt mensen zelfredzaam. Dat is lastig en ingewikkeld. Dat vergt eens structurele aan aanpak en (dus) professionals. Dat kost geld. Het is goed om die kosten scherp in de gaten te houden; het is onzin om te denken dat dat het enige is wat telt. Over de marketing: de kosten gaan inderdaad voor de baat. Je kunt het ook anders interpreteren: van de 20 Euro die jij hebt gegeven zijn er 17 naar het goede doel gegaan en 3 naar het werven van nieuwe donateurs om het werk (dat met jouw 17 Euro is begonnen!) vol te kunnen houden. Dat jij op dit moment geen geld meer hebt voor verdere donaties weet de club niet. Als je ze dat vertelt willen ze misschien wel stoppen met het sturen van die onzin. Het is natuurlijk wel zo een bevolking uiteindelijk de 'Goede Doelen' krijgt die ze verdient. De marketing terreur die jij terecht signaleert in Nederland betekent waarschijnlijk dat de gemiddelde Nederlander wel eenmalig iets geeft voor een goed doel als je hem/haar daar met de neus boven op duwt. Terwijl 'we' blijkbaar minder geneigd zijn om langdurig donateur te worden of, beter nog, zelf onze tijd en energie in het goede doel te stoppen. Genoeg stof om over na te denken dus zonder direct een zondebok aan te wijzen.

Warren2
Warren212 feb. 2015 - 22:12

De EU gaf vorig jaar 5 miljard aan ontwikkelingshulp aan egypte om de economie aan te sterken. Gisteren stond in de krant dat ze een wapendeal gesloten hebben van diezelfde 5 miljard. 25 straaljagers en een fregat van gekocht. LOL

1 Reactie
insignia
insignia12 feb. 2015 - 22:12

Voor mij valt daar niets om te lachen. Terugvorderen dat geld!

Zephyr2
Zephyr212 feb. 2015 - 22:12

Onbaatzuchtheid bestaat niet meer. Regelmatig staan er jongeren bij mij op de stoep die mij proberen over te halen donateur te worden. Gewoon collecteren is er niet meer bij. Deze jongelui worden betaalt. Ze krijgen een vergoeding voor elke donateur die ze werven. Dat geven ze schoorvoetend toe als je het vraagt. Voor deze jongelui is het dus of vakken vullen of de kassa in de supermarkt of langs de deur. Niks betrokkenheid bij het goede doel. Wat een afknapper. Onbaatzuchtig geld geven in anonimiteit kan ook niet meer. Minstens moet er ergens een prestatie geleverd worden. Zwemmen in de gracht, berg op fietsen in Frankrijk of vele kilometers rennen. Koefnoen wist de absurditeit van deze acties al eens perfect uit te beelden. https://www.youtube.com/watch?v=Gdzkq7Kzd1Q

1 Reactie
lembeck
lembeck12 feb. 2015 - 22:12

Wat een zwarte gedachten. Het bestaat nog wel, maar jij ziet het niet. Toch iets anders.

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2015 - 22:12

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
zaartje
zaartje12 feb. 2015 - 22:12

dankjewel voor de informatie, top!

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2015 - 22:12

- Kerstactie voedselbank van m'n werk. - Lid van het WNF, naast m'n maandelijkse bijdrage ook het adopteren van een dier. - Regelmatig geef ik geld aan KWF. - Straatmuzikanten. - Lid van stichting vrienden van de olifant. - Volgend jaar ben ik voornemens om 2 weken vrijwillerswerk in Namibie te doen om de olifanten te helpen. Ik kom dus vooral op voor bedreigde diersoorten en natuurbehoud. En dat zal ik in de komende jaren uitbreiden.

2 Reacties
lembeck
lembeck12 feb. 2015 - 22:12

http://thumbs.dreamstime.com/t/duim-omhoog-emoticon-38830003.jpg

zaartje
zaartje12 feb. 2015 - 22:12

petje af!! jeetje, respect!

Patrick Faas
Patrick Faas12 feb. 2015 - 22:12

Politieke partijen mogen zich deze column van Zara Whites ook aantrekken. Je betaalt geen lidmaatschap om plastic rommel toegestuurd te krijgen. Heel vervelend als je, tijdens je eerste maand als lid, al boos moet worden over verspilling van partijgeld.

2 Reacties
zaartje
zaartje12 feb. 2015 - 22:12

yup! nog een voorbeeld, je hebt gelijk!

pietdeg2
pietdeg212 feb. 2015 - 22:12

"Politieke partijen mogen zich deze column van Zara Whites ook aantrekken. Je betaalt geen lidmaatschap om plastic rommel toegestuurd te krijgen." Precies. Als je lid wordt van een omroep dan wil je geen plastic theelepeltje maar een echte!

[verwijderd]
[verwijderd]12 feb. 2015 - 22:12

Als we nu eens stoppen met al die "goede doelen " maffia. Gewoon niks meer geven, doneren of in de collectebus gooien. Iemand enig idee hoeveel al dat gebedel per jaar oplevert ? Laat ik eens een positieve schatting dien van één à anderhalf miljard per jaar in Nederland. Lijkt mij dus mooi om de staat ( dus uiteindelijk de belastingbetaler) hiervoor op te laten draaien vanuit de al bestaande budgetten, dus geen extra belastingheffing. Uiteindelijk draagt voor de meeste zogenaamde goed doelen (bv medische ontwikkelingen en armoedebestrijding) de staat de verantwoordelijkheid.

2 Reacties
zaartje
zaartje12 feb. 2015 - 22:12

als de staat zou doen wat ie moest doen, hadden veel mensen een beter leven...

lembeck
lembeck12 feb. 2015 - 22:12

Prima idee. Wat daar dan van overblijft verdelen onder de hardwerkende Nederlanders die die 1000 euro van Rutte gemist hebben. Goed idee!! Nou, nee.

Eric Minnens
Eric Minnens12 feb. 2015 - 22:12

Wat reageer jij aardig op iedereen, Zara...! Als jij een goed doel was, had je direct mijn steun... ;-)

3 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew12 feb. 2015 - 22:12

Ik heb ook het gevoel dat zij een heel leuke aanwinst is voor joop.nl.

zaartje
zaartje12 feb. 2015 - 22:12

lief van je! ik denk dat iedereen recht heeft op zijn of haar mening, welke die ook is, ik probeer dat altijd te respecteren ;)

Patrick Faas
Patrick Faas12 feb. 2015 - 22:12

"Wat reageer jij aardig op iedereen, Zara." Heel sympatiek inderdaad. En ik waardeer het ook dat Van der Horst meedoet aan discussies, zelfs wanneer hij minder aardig is.