Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weinig steun voor Navo-doctrine 'allen voor één'

  •  
10-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
190 keer bekeken
  •  
navo_300_04.jpg
Europeanen vinden dat aanval op Navo-lidstaat niet moet leiden tot oorlog met alle leden
De doctrine van de Navo luidt dat een aanval op een van de lidstaten gezien wordt als een aanval op alle 28 leden. Die afschrikkingsmethode stamt uit de Koude Oorlog en moest Moskou van avonturen weerhouden. Maar in Frankrijk, Italië en Duitsland willen inwoners af van die strategie. De Amerikanen knappen het wel op, menen ze.
Navo-leden als de Baltische staten, voelen zich beschermd tegen een eventuele Russische expansie omdat Poetin nooit een militair conflict met de 25 andere leden zal riskeren. Artikel 5 van het verdrag verplicht de andere leden het aangevallen land militair te hulp te schieten:
Bijgevolg komen de leden overeen dat, indien zulk een gewapende aanval plaatsvindt, ieder van hen de aldus aangevallen partij of partijen zal bijstaan, in de uitoefening van het recht tot individuele of collectieve zelfverdediging erkend in Artikel 51 van het Handvest van de Verenigde Naties.
Maar uit een opinieonderzoek van Pew Research blijkt dat publieke opinie in machtige lidstaten zich van die doctrine afkeert. Een aanval van Rusland op een van de lidstaten moet niet automatisch met militaire actie beantwoord worden, vindt 58 procent van de Duitsers, 53 procent van de Fransen en 51 procent van de Italianen. 
Gemiddeld vindt 42 procent van de ondervraagden in acht Navo-landen dat een aanval niet automatisch beantwoord moet worden, 48 procent vindt van wel. Een meerderheid is van mening dat de VS altijd in actie zal komen als een Navo-lid wordt aangevallen, meldt Politico.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.