Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weinig slaap, meer seks. Of toch niet...

  •  
06-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
mannen met slaapgebrek hebben andere verwachtingen... ze denken dat vrouwen wel 'zin' hebben
Gebrek aan slaap kan vreselijke gevolgen hebben voor je liefdesleven. Slaapgebrek zorgt ervoor dat mensen sneller verkeerde beslissingen nemen.
Het effect van een slechte nachtrust is ongeveer even groot als dat van een kater nadat je een avondje doorgehaald hebt. Zowel veel drinken als weinig slapen heeft gevolgen voor processen die zich afspelen in de voorkwab van de hersenen. Dat deel van de hersenen is onder andere verantwoordelijk voor het remmen en ontremmen van gedrag en voor argumentatie met je geweten. Verre vluchten en jetlag gaan gepaard met slaapgebrek en hebben een beruchte reputatie voor wat betreft de morele beslissingen die mensen nemen.
Uit een klein onderzoek zou blijken dat mannen die te weinig slapen denken dat vrouwen wel in zijn voor een avontuurtje met ze.
Ik gaf al aan dat het een klein onderzoek betreft en nu moet ik er ook nog aan toevoegen dat het om een onderzoek onder studenten gaat. Eigenlijk ben ik geneigd dan iets anders te gaan lezen, maar het is te verleidelijk er toch even naar te kijken. Aan het onderzoek deden 31 mannen en 29 vrouwen mee. Ze werden eerst geïnterviewd over hun algemene belangstelling in seks en of ze ook vandaag toevallig zin in een nummertje hadden. Daarna mochten de mannen en vrouwen een nacht lang niet slapen en werden ze opnieuw getest over hun belangstelling in seks.
Over het algemeen verwachtten de geïnterviewden dat mannen wel wat meer geïnteresseerd zouden zijn dan vrouwen. Wie mijn stukjes voor Joop volgt weet misschien dat ik onlangs nog iets heb geschreven dat laat zien dat dat inderdaad wel een vooroordeel is, maar dat het niet helemaal klopt. Maar goed, nu waar het echt om gaat. De mannen met slaapgebrek verwachtten dat vrouwen het ook wel leuk zouden vinden om met hen iets ‘romantisch’ te gaan doen, iets wat ze goed uitgeslapen niet hadden verwacht. Bij de vrouwen met slaapgebrek was dat niet het geval. Die bleven goed uitgeslapen.
Die studenten toch. Die mannen toch. Zien ze ineens het licht en beseffen ze dat het stereotiepe verwachtingen zijn en dat mensen nu eenmaal altijd wel zin hebben, maar verschillende inschattingen maken over de gevolgen? Of hebben ze geen last meer van hun geweten door slaapgebrek en denken ze dat iedereen met hun leuke zelf iets wil? Dat is het leuke van zulke kleine onderzoeken. Er valt veel op aan te merken, maar het geeft je hersenen de kans om er van alles over te gaan denken. En… denken gaat uiteindelijk altijd over jezelf: wat doe ik in zo’n geval?
 
Lees Ivan Wolffers’  vorige bijdrage : ‘Online daten duurzamer dan ouderwetse afspraakjes’
 
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje: Sporten en depressie
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek
 
 

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Marc Marc
Marc Marc6 jun. 2013 - 13:18

Hoe zou het zitten wanneer het slaaptekort komt door een wilde nacht seks?