Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weigerkerk in Staphorst bedenkt opnieuw eigen coronaregels

  •  
10-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
Geen mondkapjesplicht tijdens kerkdienst met 600 man

© STAPHORST - De Hersteld Hervormde Kerk in het diepgelovige dorp Staphorst. In de grote kerk worden drie diensten met steeds zeshonderd mensen gehouden. Die hoeven geen mondkapje te dragen en

De Dorpskerk in Staphorst, waar een week geleden nog zeshonderd mensen uitbundig aan het zingen waren, is niet van plan zich aan de richtlijn van maximaal dertig bezoekers te houden. Dat schrijft het AD. Ook wordt er geen mondkapjesplicht ingesteld. Hoeveel kerkgangers er wel tegelijk naar binnen mogen, zegt de Hersteld Hervormde Kerk niet, alleen dat ze het aantal “drastisch verminderen”. Ook komt er een “speciaal rooster” voor bezoekers.
Na de kerkdienst van vorige week ontstond landelijk ophef over de weigering van de kerk de coronamaatregelen na te leven. Zelfs al waren die maatregelen – maximaal honderd aanwezigen – behoorlijk soepel in vergelijking met die in andere door het virus getroffen landen. Afgelopen week ging minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) in overleg met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), waarna hij bekendmaakte dat ook in kerken voortaan een maximaal bezoekersaantal van dertig personen geldt.
Grapperhaus liet wel direct weten dat als het om religieuze instellingen zoals kerken gaat, de regels niet afdwingbaar zijn en het dus aan de kerken zelf is om de bezoekers in bescherming te nemen tegen het coronavirus. Ook het kerkelijk samenwerkingsverband CIO riep de afzonderlijke kerken op hun verantwoordelijkheid te nemen. De kerk in Staphorst legt dat dus naast zicht neer. Scriba in Staphorst A. Bouwman laat weten dat de kerk een rapport heeft laten opmaken over de ventilatie en luchtverversing, die zouden aan de norm voldoen. “Met het aantal mensen dat nu kan komen en mag zingen is de kans op besmetting 0,0 procent,” aldus Bouwman.
Dat die norm wellicht te optimistisch gesteld is bleek overigens begin deze maand in Leiden. Een koor dat braaf alle coronaregels van het kabinet opvolgde en ruim voldoende rekening hield met onderlinge afstand en ventilatie, werd alsnog buitensporig hard getroffen door het virus. ‘Kennelijk werken de coronaregels niet’, luidde de conclusie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (95)

Willem Heerema
Willem Heerema11 okt. 2020 - 15:54

Als men het gezang in binnenruimtes zoals kerken vergelijkt met het aanmoedigen door supporters van hun voetbalclub op goed geventileerde buitentribunes dan zou men toch denken dat er van enig verschil in besmettingsrisico's sprake is? Dat staat toch los van het feit of het een geloofshuis of sportevenement is, of zou het virus selectief zijn? Geloven ze dat echt?

harmmeijer
harmmeijer11 okt. 2020 - 10:16

Ook de grefo’s in Barneveld trekken zich nergens wat van aan: https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2475952/Dringend-advies-door-kerk-niet-opgevolgd-drie-keer-per-dag-honderden-mensen-bijeen

4 Reacties
Jansen11
Jansen1111 okt. 2020 - 11:50

Net als vandaag op de beurs in brabant. Vele honderden mensen, ook in theaters, poppodia, concerten, musea allerlei evenementen gaan gewoon door met honderden mensen!

GoudenBergen
GoudenBergen11 okt. 2020 - 19:24

Het zijn de (extreemlinkse) wolven die losgaan op de christenen.

LaBou
LaBou 12 okt. 2020 - 6:33

Klatergoud kan zich weer eens niet inhouden met een sneer richting links. Tenslotte zou rechts iets dergelijks nooit doen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout12 okt. 2020 - 14:31

Goudklompje denkt een wit voetje te kunnen halen bij de gristenfundo's, zoals hij eerder placht te doen bij misnoegd geboerte.

Jansen11
Jansen1111 okt. 2020 - 9:55

In werkelijkheid mogen er al de hele tijd honderden mensen naar theater, beurzen, concerten, cabaret, poppodia etcetera en er gaan er nog meer open. Alleen over een kerk met 2500 plaatsen waar 400 mensen (dus niet 600) in gaan is men boos dat zij de enige zouden zijn en er nergens andere plekken zouden zijn waar een paar honderd mensen samen komen. Wat dus niet klopt, zie boven. Feit 2: de besmettingskans in kerken is nihil want zij houden zich wel netjes aan alle regels zelfs met zingen. In tegenstelling tot vele mensen op andere plekken. Die hele tweede golf zou er helemaal niet geweest zijn als iedereen zich zo netjes aan de regels had gehouden als de kerken. En nu huilen omdat de kerken het wel goed deden en ze als dank daarvoor, net als theaters, poppodia, evenementhallen etc ook nog samen mochten komen. En nee ik ben geen kerklid, vandaag lekker met 600 man op een gezellige beurs. Niemand die zich aan de regels houd, maar "gelukkig" geen verontwaardigde journalisten die dat gedrag aan de kaak komen stellen. En van de week ga ik met een paar honderd man naar een concert. Hopelijk houden mensen zich daar wel eens een keer aan de regels. Want ik ben die corona wel een keer zat.

DaanOuwens
DaanOuwens11 okt. 2020 - 8:37

Op zich vind ik dat die gemeenschap maar moet doen wat ze zelf willen. Afhankelijk van de besmettingsgraad moet maar mede bepaald worden hoeveel mensen in een kerk mogen. Naar mate er meer mensen binnen zijn neemt immers de kans op besmetting toe. Daar doet de omvang van de kerk weinig aan af. Ze moeten er ook allemaal naartoe. Wel zou ik een dergelijke gemeenschap of dorp willen opleggen dat zij anderen niet besmetten. Dus met 1 besmetting van de kerkgangers alle 600 in quarantaine en in het dorp blijven. Vrijheid van godsdienst is mooi maar je moet er anderen niet mee lastig vallen.

Marcel Rozeboom
Marcel Rozeboom11 okt. 2020 - 7:35

Het is echt een raar cultuurtje dat Staphorst. Ik zie er vrij “stads” uit, en de enige keer dat ik daar was werd ik ook gelijk constant aangekeken en nagelachen etc.

3 Reacties
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout11 okt. 2020 - 11:39

Ja, `t is daar nog erger dan op Urk, ik nam een keer de verkeerde afslag en kwam terecht in Staphorst Centrum, `k vroeg de weg aan mensen in stuutsiekoorn kiel, vrouwen in wollen jak met grote knopen of mannen gehuld in zwartlakens pak, niemand die wat zei. `t Deed ietwat archaïsch aan. Maar in de achteruitkijkspiegel zag ik ze moderne smartphones trekken - dat dan wèl weer- om elkaar te waarschuwen. Even later werd me de weg versperd door een norskijkende boer op een megagrote trekker. Gelukkig wist ik bijtijds te keren, voor er nog meer kwamen, en lukte het om via Rouveen per Tomtom de A-28 te bereiken. Heel avontuur zeg...

LaBou
LaBou 11 okt. 2020 - 16:22

Waar ligt dat Staphorst van jullie eigenlijk? Want de beschrijvingen hierboven slaan beslist niet op het Staphorst dat ik ken. En nee, voordat iedereen begint te mauwen: ikk woon er niet, ik kom er niet vandaan en en ik hoor niet bij een van die kerkgenootschappen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout11 okt. 2020 - 17:16

@Sander. Ja, echt waar! Twee jaar geleden. Vond al raar, dacht dat ze toch wat met de tijd waren meegegaan. Later bleek dat een dag eerder er een VPRO reportagewagen in de dorpskern had gestaan voor interviews. De Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep dus, en tja, daar houden ze niet zo van in `t dörp.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 okt. 2020 - 3:46

Tja, wie alles doet wat God verboden heeft moet wel naar de kerk. Laat die mensen naar de kerk gaan en zet een hek om Staphorst. Probleem opgelost!

henrike b
henrike b10 okt. 2020 - 23:59

Wie heeft jullie dat verteld? Is wel erg min om zo over anderen te schrijven. Jullie verhaal klopt niet. Al zouden jullie als media aan geven van wel, ik geloof dat toch niet. Dit soort dingen worden toch altijd verdraaid. Betrouwbare bronnen vermelden dat de 600 mensen over 3 gebouwen verspreid waren. Waarvan 1 er meer dan 2000 in kunnen. En het feit is dat dit de mensen niets verkeerds deden. En waarom is Staphorst altijd het mikpunt?

3 Reacties
Jan Lubbelinkhof2
Jan Lubbelinkhof211 okt. 2020 - 9:24

Wilt u echt antwoord of wilt u gewoon een beetje zielig doen? Het gaat om het zingen, dat wordt overal verboden maar de bidlippen in Staphorst menen dat zij boven de wet staan. Sportwedstrijden worden zonder publiek gespeeld omdat mensen hun grote b*k niet kunnen houdeen dus waarom zou het bij andere hobbies dan niet het geval zijn? Wat maakt dit volk zo speciaal dat zij menen meer te mogen dan mentaal gezonde mensen?

Jansen11
Jansen1111 okt. 2020 - 11:57

Jan lubbelinkhof, er is geen extra besmettingsgevaar daar, ook niet als ze zingen. Ze hebben voor 3 ton geivesteerd in goede afzuiging. Zingen draagt niks bij aan besmettingen. Daarom mogen kerken net als musea, theater en poppodia een paar 100 man bezoekers. De brabanthallen gaan er 600 in. Besmettingen top is: thuis, vrienden en familie, werk, horeca en sportschool, verzorg- en verpleeghuizen, borrels en feestjes. Als mensen daar nou eens afstand gaan houden i.p.v klagen over een kerk zouden we van corona af zijn.

Jan Lubbelinkhof2
Jan Lubbelinkhof211 okt. 2020 - 16:47

@jansen, u weet zelf ook wel dat u met de waarheid tekort komt. En dan druk ik me vriendelijk uit. Lees dit maar eens. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/zingen-dansen-schreeuwen-hoe-het-coronavirus-op-hol-slaat-via-superverspreiders~b153a217/

Folkert2
Folkert210 okt. 2020 - 23:45

Iedereen heeft zijn zegje alweer klaar. Rosanna Hertzberger had nog wel zo`n mooie column geschreven voor jullie in het NRC. Terwijl jullie allemaal naar Staphorst kijken brand achter jullie rug jullie stad compleet af door het hoog oplopende aantal besmettingen. Allemaal gedragen jullie je als kleine kleuters, en ja dat is inclusief de redactie die dit stukje heeft gepubliceerd. Ik woon dichter bij Staphorst dan bij de randstad dus ja, dat hun een nieuwe brandhaard vormen baart mij zorgen. Maar los vooral je eigen problemen eens op voordat je naar een klein dorpje gaat wijzen

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden10 okt. 2020 - 22:01

Een cordon om dat dorp heen leggen en iedereen die eruit wil eerst testen.

5 Reacties
Jansen11
Jansen1111 okt. 2020 - 10:00

Feit is dat de kerken een nihile tot geen rol spelen bij de verspreiding. Als we van Corona af willen moeten we ons eigen gedrag veranderen. Iedereen feesten met elkaar, mensen houden geen afstand in de kroeg. Niemand , op de kerken na, hield zich aan de regels. De verspreiding ging dus ook niet via de kerken maar via andere manieren.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden11 okt. 2020 - 11:30

Ik spot er mee. Ik woon in Brazilië, dus ik heb er geen zicht op. Je kunt best gelijk hebben, maar het stukje roept die associatie op.

Jansen11
Jansen1111 okt. 2020 - 11:59

Vrije geluiden, dat is inderdaad het probleem van zulke artikelen. Ze hadden de kerk beter kunnen prijzen om hun voorbeeldfunctie.

Willem Heerema
Willem Heerema11 okt. 2020 - 15:57

Jansen: Als ik het me goed herinner waren kerken in de eerste golf wel degelijk een verspreiders van het virus. Dat zal u toch niet zijn ontgaan?

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden11 okt. 2020 - 18:05

Jansen - Dat lijkt me nou ook weer overdreven, ik kan me niet voorstellen dat het beter gaat als het heel Nederland voldoende lijkt om het lot in handen te leggen van de heer.

Henk Karssenberg
Henk Karssenberg10 okt. 2020 - 21:33

Er zouden heel wat minder besmettingen zijn in Nederland als men in cafés, sportkantines en studentenhuizen net zo zorgvuldig met de RIVM-regels was omgegaan als in de kerken.De kerk in Staphorst heeft 3 ton geïnvesteerd in een nog beter ventilatiesysteem. Kijk ook eens naar de Coronakaart van Nederland. Heel de Randstad kleurt rood. Nou niet bepaald de Biblebelt.

Ongelovige Sannie
Ongelovige Sannie10 okt. 2020 - 20:19

Met dit soort uitspraken leef je volgens mij in een fantasiewereld. En Jezus was 1 persoon die volgens jullie bijbel boet voor al onze zonden. En was het maar waar dat er maar 1 leven getroffen was door corona!!! Je bent duidelijk een grapje van God Amen.

Purper Floyd
Purper Floyd10 okt. 2020 - 19:21

Bekijk het eens los van de religie. Dat gebouw is zo groot dat er makkelijk en veilig meerden 30 mensen in passen. Die maximaal 30 grens is een domme grens, laat het eens afhangen van bv vierkante meter effectieve ruimte per bezoeker, of bijvoorbeeld 30% van de veilige grens die de brandweer hanteert voor publieke gebouwen ! Of bedenk iets anders slims !

5 Reacties
Folkert2
Folkert210 okt. 2020 - 23:25

Juist, als de Ziggo Dome concerten kan draaien op zeg maar 1/4 van de bezoekers aantallen zie ik daar geen problemen in. Maar de kans is hoog dat de bakvissen zich als voetbalfans gaan gedragen en met zijn allen hutje mutje gaan staan. En dat is nu net niet de bedoeling Ik verwacht nu overigens ook een artikel waarin gehekeld wordt dat Paradiso concerten organiseert voor 250 mensen. Of mag dat wel van de JOOP redactie? Spreek nu, of zwijg voor altijd lijkt me hier op zijn plaats.

tomaatnet
tomaatnet11 okt. 2020 - 8:23

Jezus redt haha????

Zandb
Zandb11 okt. 2020 - 8:29

Purper Juist wanneer we het los van de religie bekijken, dan mag in elk geschikt gebouw iets voor dezelfde hoeveelheid mensen georganiseerd worden. Om over de buitenlucht maar te zwijgen.

2e kans
2e kans11 okt. 2020 - 9:09

Dat gebeurt ook niet in andere gevallen. In een klein theater mogen net zoveel mensen als in de grootste zaal van Nederland. Op zich heb je helemaal gelijk, maar die regels gelden nu (nog) niet. In dit geval, of je nu een kerk, een moskee, een bruiloftsfeest of een andere bijeenkomst hebt, is het verstandig om je aan de adviezen te houden. En geen uitzonderingen.

Jansen11
Jansen1111 okt. 2020 - 12:01

2e kans, die regels gelden wel. Er zijn tegelijkertijd overal door het land andere grote zalen die wel honderden bezoekers mogen binnen laten.

Louis6
Louis610 okt. 2020 - 18:06

Gelukkig dat er nog respect is voor de vrijheid van Godsdienst. Daarvoor hebben heel wat meer mensen hun leven gegeven dan dat er ooit door het corona-virus getroffen zullen worden.

9 Reacties
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout10 okt. 2020 - 18:48

Kun je dat met getallen aantonen en wat voorbeelden?

Tom Meijer
Tom Meijer10 okt. 2020 - 19:51

"Gelukkig dat er nog respect is voor de vrijheid van Godsdienst." Zolang mijn atheisme gerespecteerd wordt ben ik bereid ver te gaan (maar er zijn natuurlijk grenzen). "Daarvoor hebben heel wat meer mensen hun leven gegeven dan dat er ooit door het corona-virus getroffen zullen worden. " Grappenmaker.

Jan Lubbelinkhof2
Jan Lubbelinkhof210 okt. 2020 - 20:00

@Louis, U bedoelt dat er veel mensen het leven hebben gelaten om vrij van godsdienst te zijn toch? Religie is door de loop der eeuwen toch echt wel de grootste niet natuurlijke doodsoorzaak.

Ongelovige Sannie
Ongelovige Sannie10 okt. 2020 - 20:03

Met dit soort uitspraken leef je volgens mij in een fantasiewereld. En Jezus was 1 persoon die volgens jullie bijbel boet voor al onze zonden. En was het maar waar dat er maar 1 leven getroffen was door corona!!! Je bent duidelijk een grapje van God Amen.

Bouwman2
Bouwman211 okt. 2020 - 8:26

Ik vind dat je een goed punt maakt, Louis. De vrijheid van vergadering, us ook in een kerk, is een groot goed die je kunt vergelijken met de vrijheid van mening. Binnen de grenzen van de wet moeten die vrijheden gegarandeerd blijven. Voor de vrijheid van spreken werden veel mensen het zwjgen opgelegd. Ik denk aan Anna Politkovskaja en vele, vele anderen.

Zandb
Zandb11 okt. 2020 - 8:35

Louis Wanneer mensen niet bij elkaar mogen komen om gezondheidsredenen, dan is dat voor iedereen een even grote bedreiging van de vrijheid. Dat zet de vrijheid van godsdienst niet in het bijzonder onder druk.

Jansen11
Jansen1111 okt. 2020 - 10:08

Zandb, er mogen ook nog steeds honderden mensen bij elkaar komen op andere plekken zoals theaters, poppodia etc. De reden dat de regering de kerken adviseerde om door te gaan zoals ze deden was omdat de kerken geen rol speelden bij de verspreiding. Zij hielden zich al die tijd namelijk wél aan de regels. Als anderen dat nou ook eens gaan doen komen we eindelijk van die corona af. Het is een beetje zinloos dat mensen nu over een kerk vallen waar je de minste kans loopt besmet te raken maar wel gezellig in elkaars gezicht tetteren in kroegen en andere horeca, feestjes thuis houden, en lekker naar de sportschool gaan etc dat zijn de plekken waar het virus zich de hele tijd verspreitdt. Vandaag naar een beurs geweest, paar honderd mensen binnen, mensen houden zich niet aan de regels maar je hoort ze wel schande spreken dat er vandaag mensen naar de kerk gaan.

Zandb
Zandb11 okt. 2020 - 18:54

Jansen Wat hebben we nou aan regels, waar we van afwijken? In dit geval kun je niet meer stellen: Ik hou me aan bepaalde regels dus bepaalde regels gelden niet voor mij. Regels gelden of niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 okt. 2020 - 8:23

Ik zou weleens willen weten welke beurs dat is geweest. Zingen ze daar ook?

cko2730
cko273010 okt. 2020 - 17:52

Ik krijg de indruk dat dat er reacties zijn waarbij vergeten wordt dat er n de bewuste kerk in Staphorst 2300 zitplaatsen zijn, daarvan werden er drie maal 600 plaatsen bezet. Er was voldoende ruimte in die kerk om de aftand van 1.5 m te handhaven. De gemeentezang (ofschoon niet verstandig) is derhalve niet te vergelijken met een zangkoor waarbij de onderlinge afstand van 1.5. m niet gehandhaafd werd.

7 Reacties
rvb2
rvb210 okt. 2020 - 19:06

De kerk is vergelijkbaar met gesloten sportstadions (met een dak er op dus). In die sportstadions, ook die zonder dak (dus in de buitenlucht) mag voorlopig niemand komen kijken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 okt. 2020 - 3:34

Volgens mij werd die wel gehandhaafd.

Fredje3
Fredje311 okt. 2020 - 7:32

@RVB, vooral dat die gelovigen lallend en stomdronken de kerk uit kwamen sjeesen en het dorp rondgingen en alles vernielden... De vergelijking is helemaal treffend..... *zucht*.

rvb2
rvb211 okt. 2020 - 9:24

@fredje: ah, je doelt op de beeldenstorm. Inderdaad, kerkgangers en stadionbezoekers zijn vergelijkbaar.

Jansen11
Jansen1111 okt. 2020 - 12:05

Rvb, bedoel je iets van paar honderd jaar geleden? Of bedoel je de beeldenstorm van dit jaar?

rvb2
rvb211 okt. 2020 - 14:20

@jansen: wat denk je zelf? het is schandalig om voetbalsupporters te vergelijken met christenen. Christenen hebben heel wat meer doden en verwoeste levens op hun naam staan dan de paar gewelddadige hooligans. Voetbal heeft in de gehele geschiedenis maar 1 oorlog veroorzaakt (tussen Honduras en El Salvador). Het christendom is een oorlogszuchtige, homohatende en intens intolerante ideologie.

Jansen11
Jansen1111 okt. 2020 - 18:27

Rvb, het gaat om de vergelijking stadion en mensen in de kerk nu. Die beeldenstorm was paar eeuwen geleden. Die vergelijking hebben we nu niets aan. U klinkt mij wel wat intolerant door een hele groep zo af te schilderen als u doet. Maar we dwalen af. Wij mogen naar theater, concerten, cabaret, museum en leuke beurzen met honderden mensen. Zij mogen naar de kerk. De kerk speelt geen rol bij de verspreiding, net zo min als theater enzo, daarom mogen we daar gewoon naartoe. Jammer dat uw hobby er niet bij zit. Maar ook de voetbalfans en bonden kunnen toch gaan praten met de regering? Kom ook met een plan zou ik zeggen.

harmmeijer
harmmeijer10 okt. 2020 - 15:46

Nog een geluk dat de mannenbroeders in Nederland niet de macht hebben zoals de 80 miljoen evangelicals in de VS, voor een groot deel nazaten van de geëmigreerde Nederlandse streng gereformeerden en hervormden zoals bijvoorbeeld de voorouders van de VS-ambassadeur Hoekstra, bang voor een invasie van de communisten na WOII.

9 Reacties
Karl Proudhon
Karl Proudhon10 okt. 2020 - 17:29

Inderdaad. Wat een spuuglelijk gebouw ook overigens, die kerk. Lijkt wel een stoomgemaal. De roomsen hebben tenminste nog enige smaak en houden het interieur ook open voor de toerist.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout10 okt. 2020 - 18:28

`zoals bijvoorbeeld de voorouders van de VS-ambassadeur Hoekstra, bang voor een invasie van de communisten na WOII' Ja, daarom werd ook de VVD opgericht, naast de gristenpartijen.

Theo Joekes
Theo Joekes10 okt. 2020 - 18:43

En wat doet jou nou onderscheiden van degenen die dezelfde angst hebben over de invasie van andere orthodoxe en vooral op gebied van vrijheden ver achtergebleven groepen?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout10 okt. 2020 - 18:52

@ Joekes. Domme vraag. De gebruikelijke onkiese redeneertrant van ultrarechts om kritiek op gristendom te pareren met een preventief gelanceerd whataboutisme, oftewel de islam-jijbak. Daar zou hier geen ruimte voor moeten zijn.

Tom Meijer
Tom Meijer10 okt. 2020 - 19:54

@ Gijs-Jan Groothedde Ik ken verscheidene stoomgemalen die qua architectuur mijlenver uitsteken boven de meeste kerkgebouwen (ongeacht of die kerkgebouwen katholiek of protestant zijn).

Welp2
Welp210 okt. 2020 - 22:45

@Gijs-Jan Groothedde Wat is er mis met stoomgemalen ? Het Woudagemaal te Lemmer is (buiten de Corona-tijd) zeker het bezoeken waard. Helaas is hij voor de inwerkingstelling van volgende week al volgeboekt. (1) https://www.woudagemaal.nl/woudagemaal/stoomgemaal

GoudenBergen
GoudenBergen10 okt. 2020 - 23:00

@Hannes De manier waarop jij hier regelmatig te keer gaat tegen de christenen heeft wel wat weg van de rants van Wilders tegen de moslims. Je zou zo maar zijn kleine broertje kunnen zijn.

Eric Minnens
Eric Minnens11 okt. 2020 - 8:50

@Gijs-Jan Groothedde "Lijkt wel een stoomgemaal" 'Gemaal'? Komt wel in de buurt van 'bruid', de bruid van Christus... 'Stoomgemalin' is dan wellicht een beter woord. ???? (Al wordt daar niet de kerk zelf, maar de gemeente mee bedoeld.)

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout11 okt. 2020 - 10:32

@ Goudbergje: .....jij hier regelmatig te keer gaat tegen de christenen`..... De gebruikelijke onethische redeneertrant van ultrarechtse elementen om een beetje bescheiden kritiek op gristendom te pareren met een preventief gelanceerde islam-jijbak. Heb je wat zuiverders aan denktrant in petto?

Phantom3
Phantom310 okt. 2020 - 15:38

Ze hebben groot gelijk. Dat zouden meer mensen moeten doen, ipv als makke schapen de almachtige leider Rutte te volgen.

2 Reacties
Zandb
Zandb11 okt. 2020 - 8:36

Phantom Zij mogen dat. Dat is wel iets heel anders, dan u suggereert.

Jansen11
Jansen1111 okt. 2020 - 10:11

Ze hebben Rutte gevolgd. Ze mochten op deze manier doorgaan omdat ze zich wèl aan de regels hielden. In tegenstelling tot anderen.

Theo Joekes
Theo Joekes10 okt. 2020 - 15:29

Ik ken nog dergelijke instellingen en die hoeven het niet eens van de overheid. Scholen. Geen maximaal dertig bezoekers en ook geen mondkapjesplicht.

1 Reactie
Zandb
Zandb11 okt. 2020 - 8:38

Theo Hoeveel volksvertegenwoordigers mogen er eigenlijk in het gebouw van de Tweede kamer?

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -10 okt. 2020 - 15:16

nog een week , dan weten we of alle ophef serieus was of alleen voor de buhne.

Bouwman2
Bouwman210 okt. 2020 - 14:49

Ik zou als ik de kerkeraad mag adviseren, dat rooster maar gebruiken om daar de onverdraagzamen op te leggen. Ik zeg er even bij, dit is overdrachtelijk, geen echte bedreiging. Men wordt zo licht misverstaan. In een kerk was je veilig, werd algemeen gezegd. Je mocht er gewoon je stellingen aanbrengen. Jaren geleden zochten vluchtelingen. in de kerk, ik geloof de H.Agneskerk in Den Haag, hun toevlucht . In Oradour sur Glane sloot men gelovigen op in de kerk en stak die daarna uit wraak in brand. Dat was omineus, want een kerk steek je net zo min in brand als een moskee of een sjoel. Dus ook niet de kerk in Staphorst. Die mensen laat je gewoon met rust.

6 Reacties
NoahAmber
NoahAmber10 okt. 2020 - 16:22

@Bouwman 10 oktober 2020 at 16:49 Dus ook niet de kerk in Staphorst. Die mensen laat je gewoon met rust. Helemaal met je eens. Laat ze doen waar ze zin in hebben. De Corona krijgen en sterven. Zoiets?

De Vries3
De Vries310 okt. 2020 - 16:45

En als ik dankzij een besmette kerkganger in Staphorst dood ga, gaan zij dan ook mijn jonge kinderen onderhouden?

MaxMax2
MaxMax210 okt. 2020 - 16:56

' In Oradour sur Glane sloot men gelovigen op in de kerk en stak die daarna uit wraak in brand. Dat was omineus, want een kerk steek je net zo min in brand als een moskee of een sjoel.' Deze vergelijking slaat helemaal nergens op.

Jan Lubbelinkhof2
Jan Lubbelinkhof210 okt. 2020 - 17:38

@Bouwman, “ Ik zou als ik de kerkeraad mag adviseren, dat rooster maar gebruiken om daar de onverdraagzamen op te leggen.” Mooi gesproken, maar hie krijg je de kerkeraad zover haar eigen leden op dat rooster te leggen?

Bouwman2
Bouwman210 okt. 2020 - 17:51

Maar mevrouw, wat is dat nou? Krijg nou allemaal de klere, val voor mijn part hartstikke dood? Wat is dat voor een harteloze taal? En Max je zult nog even moeten oefenen voor je Max Pam bent. Je begint goed, daar niet van maar daarna zit je in een platitude. Dat kan best verrassender. hoor.

Folkert2
Folkert210 okt. 2020 - 23:31

De Vries 10 oktober 2020 at 18:45 En als ik dankzij een besmette kerkganger in Staphorst dood ga, gaan zij dan ook mijn jonge kinderen onderhouden? De kans dat je in de randstad besmet raakt is vele malen hoger dan dat je door iemand uit Staphorst besmet raakt, maar ik zie u nog niet de gehele randstad verantwoordelijk houden. Nee, liever een klein dorpje aanpakken. Echte grote dappere vent dat je er bent.

rvb2
rvb210 okt. 2020 - 14:44

Kerken verliezen nu hopelijk snel hun uitzonderingspositie. Er worden te veel gevaarlijke ziektes en onzin verspreid in die kerken.

11 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen10 okt. 2020 - 16:08

Op 29 september was het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in Amsterdam 11 (!) keer zo hoog als in Staphorst. Het relatief lage aantal besmettingen in Staphorst was het directe gevolg van het gedrag van de inwoners van deze plaats. Zowel binnen als buiten de kerk. Het zeer hoge aantal besmettingen in de hoofdstad was het gevolg van onverantwoorde gedrag van veel inwoners, met name van studenten. In Amsterdam zou per direct een totale lockdown moeten worden ingesteld met de bijbehorende draconische straffen en boetes.

GoudenBergen
GoudenBergen10 okt. 2020 - 16:11

Hetzelfde geldt voor Rotterdam en Den Haag.

rvb2
rvb210 okt. 2020 - 17:20

@goudenbergen: en hoe zit het met geestesziekten zoals geloven in geesten, goden of demonen?

Bouwman2
Bouwman210 okt. 2020 - 18:03

Kerken worden nauwelijks meer bezocht. Dus wat is je punt?

Folkert2
Folkert210 okt. 2020 - 23:35

"en hoe zit het met geestesziekten zoals geloven in geesten, goden of demonen?" Nou, in de randstad heb je misschien wel 100-en kerken, moskeeën en synagoges. Er wonen in de randstad meer religieuze mensen dan Staphorst inwoners heeft. Misschien moet je eens uit je (beperkte) bubbel komen.

DaanOuwens
DaanOuwens11 okt. 2020 - 8:33

@ GoudenBergen Jij schrijft: Het relatief lage aantal besmettingen in Staphorst was het directe gevolg van het gedrag van de inwoners van deze plaats. Zowel binnen als buiten de kerk. Weer jouw gebruikelijke extremistische onzin. Het aantal besmettingen is afhankelijk van talloze aspecten. Waaronder bijvoorbeeld naast gedrag, de bevolkingsdichtheid, de aard van de bedrijvigheid, het aantal scholen, de winkels en ga maar door. Door jou wordt weer 1 aspect uit deze lijst gehaald om groepen of regio's zwart te maken. En ook toon je weer aan dat het kijken naar cijfers bij jou geen inzicht teweeg brengt. De werkelijkheid is te complex om gevat te worden in jouw eendimensionale maatschappijvisie.

LBNB
LBNB11 okt. 2020 - 8:49

@Gouden bergen Ja inderdaad, er is geen corona explosie in staphorst. Bovendien is het een heel klein dorpje en zullen er altijd mensen zijn die niet mee willen doen. Accept it. Deze ophef heeft weer niet tot extra besmettingen geleid net als de feestende Willem 2 supporters aldus de GGD.

Marcus A.2
Marcus A.211 okt. 2020 - 9:14

"en hoe zit het met geestesziekten zoals geloven in geesten, goden of demonen?" Religie wordt niet beschouwd als geestesziekte. Omdat de meeste mensen religieus zijn zou je zelfs kunnen stellen dat mensen die dat niet zijn de afwijking zijn op de norm. Bovendien, wanneer mensen hun eigen werkelijkheid creëren door begrippen als "geestesziekte" te gaan herdefiniëren op basis van persoonlijke opvattingen, dan kun je gerust spreken van waanbeelden. Als ik een auto omschrijf als een fiets, of religie als een geestesziekte, dan klopt er iets niet in mijn koppie. Gelukkig lijd ik niet aan zulke wanen. Maar goed, zalig zijn de armen van geest. Laat dat een houvast zijn!

LaBou
LaBou 11 okt. 2020 - 16:33

Staphorst kleurt rood op de coronakaart: https://www.destentor.nl/regio/staphorst-en-voorst-kleuren-rood-op-coronakaart-verdubbeling-in-noord-en-oost-gelderland~ab18afe1/

GoudenBergen
GoudenBergen11 okt. 2020 - 20:06

@Daan Als het aantal besmettingen in de ene gemeente een factor 11 (!) hoger is dan in een andere gemeente dan valt dat op geen enkele manier te verklaren uit het verschil in omstandigheden. De gemeente met het lage aantal heeft het gewoon beter gedaan dan die ander. Maar los daarvan kun je een gemeente met weinig besmettingen veel meer vrijheid geven dan een gemeente met een extreem hoog aantal besmettingen. Daar komt nog bij dat de kerken het erg goed gedaan hebben met het naleven van de regels: er zijn tijdens kerkdiensten nauwelijks besmettingen geweest. Het is enigszins bizar dat mensen uit de grote steden, waar het extreem slecht gaat, kritiek hebben op de inwoners van een dorpje waar het veel beter gaat, omdat die een kerkdienst willen houden.

DaanOuwens
DaanOuwens13 okt. 2020 - 14:43

@ GoudenBergen Jij schrijft: Als het aantal besmettingen in de ene gemeente een factor 11 (!) hoger is dan in een andere gemeente dan valt dat op geen enkele manier te verklaren uit het verschil in omstandigheden. Maar natuurlijk valt dat te verklaren uit een verschil in omstandigheden. Omstandigheden zorgen er ook voor dat er in Nieuw Zeeland weer rugby gespeeld kan worden met publiek erbij. Jij begrijpt nog steeds je eigen cijfers niet. Anders gezegd jij wil je eigen cijfers niet begrijpen want je redeneert naar de uitkomst toe die je wil hebben. Dom is dat.

MaxMax2
MaxMax210 okt. 2020 - 14:42

De overheid snijdt zichzelf weer in de vingers door geen mondkapjes plicht in te stellen, dom dom dom.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman210 okt. 2020 - 18:01

Iedereen mag een masker te dragen en met een blikken trommel over straat gaan.mag ook best. Het staa wat vreemd, maar verder niets. Dus wat is je punt?

Jan Lubbelinkhof2
Jan Lubbelinkhof210 okt. 2020 - 14:37

En weer komen dit soort idioten er mee weg. Als je je maar beroept op een of andere wolkenridder ben je dus boven de wet. Wat een waanzin, in mijn ogen horen mensen die aan wanen leiden onder curatele gesteld te worden maar ze hebben dus meer rechten dan mensen met een goed werkend verstand.

7 Reacties
Marinus Calamari
Marinus Calamari10 okt. 2020 - 16:50

Dat is niet helemaal waar, in NL beriepen verscheidene pastafarians zich op hun wolkenridder, om een uitzondering te krijgen om conform hun geloof met een pastavergiet op hun hoofd op de rijbewijsfoto te mogen, maar dat werd niet geaccepteerd door de rechter. Je wordt alleen voorgetrokken als je geloof aan bepaalde arbitraire, en blijkbaar door de rechter te bepalen voorwaarden, voldoet.

Jan Lubbelinkhof2
Jan Lubbelinkhof210 okt. 2020 - 17:35

@ Marinus C De rechter was slim genoeg om gespeelde wanen te scheiden van echte wanen, helaas werd een fout besluit genomen. De rechter had in een moeite door de waanzinnigen van hun extra rechten moeten afhelpen.

Marcus A.2
Marcus A.211 okt. 2020 - 9:17

@jan "Als je je maar beroept op een of andere wolkenridder ben je dus boven de wet." Neehoor zo is niet. Alleen mensen zonder enige kennis van de wet zouden zoiets roepen.

Marinus Calamari
Marinus Calamari11 okt. 2020 - 10:00

@Jan Het is om te beginnen niet aan de rechter om te bepalen wat iemand denkt of gelooft, maar op dit gebied is NL blijkbaar nog volkomen achterlijk. Wat de rechter ook had bepaald, de uitkomst had moeten inhouden dat Pastafarians precies dezelfde rechten hebben als volgers van traditionele religies; bij extensie zou iedere ideologie die rechten trouwens moeten krijgen, aangezien het verschil tussen religies en overige ideologieën volkomen arbitrair is. Dat of je schaft idd Vrijheid van Religie af. Nieuwere en verbeterde concepten geven religieuzen al genoeg vrijheid om hun religies te beleven. Zaken als vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering zijn afdoende. We hebben immers ook geen vrijheid van hobby of vrijheid van sport, dat wordt ook enkel geïmpliceerd door andere zaken. @Marcus. Het is inderdaad noch krommer dan dat, en linksom of rechtsom moet de positieve discriminatie van bepaalde groepen religieuzen afgeschaft worden, want discriminatie is verboden per artikel 1 van de grondwet.

Jan Lubbelinkhof2
Jan Lubbelinkhof211 okt. 2020 - 10:40

@MA, Hoe verklaart u dan dat die relioten met 600 man in een gebouw samen mogen komen, mogen zingen etc. Als ik met 10 man een feestje geef valt de politie (terecht) binnen en maakt er een einde aan. Als waanvolgers dit doen in een kerk mag het gewoon. In mijn ogen betekent dat meer rechten dan geestelijk gezonde mensen. In dier voege is de Nederlandse staat zelfs institutioneel racistisch ondat ze de ene groep meer rechten toekent dan anderen.

Jansen11
Jansen1111 okt. 2020 - 12:13

Jan lubbinkhof, moet je eens in andere zalen en evenementhallen komen. Mag ook met honderden mensen. Theater, bios, poconcerten etc. De reden dat je een probleem hebt als je een feestje geeft is omdat daar de meeste besmettingen plaatsvinden. Dus.

Marcus A.2
Marcus A.211 okt. 2020 - 16:19

@jan Je kunt allerlei krachttermen gebruiken om mensen die anders denken/ leven als jij belachelijk te maken, mogelijk dat je daarmee een redactie probeert uit te lokken. Schelden en belachelijk maken van andere mensen, zoals bijvoorbeeld ook Wilders doet, ik vind het een teken van zwakte. Maar voel me er verder niet door aangevallen hoor, als dat wellicht je bedoeling is. Zo kleingeestig ben ik gelukkig niet.