© cc-foto: Frank Vassen
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
melkboerenklagen steen en been dat ze onder de prijs melk moeten leveren of nu net iets erboven. Feitelijk dus een failliete bedrijfstak, maar middels subsidieregelingen in leven gehouden. Als ik met mijn onsuccesvolle fotobedrijf aanklop bij de belastingbetaler krijg ik niets dan hoon... als we dan toch moeten bijdragen aan de overlevingskansen van boeren laten we dan subsidie geven voor maatregelen waar weidevogels ook kunnen overleven. Want helaas kunnen boeren met een productiedoelstelling het wel goed regelene in tegenstelling tot de meeste natuurbeheerders. Daar mist ook echt altijd wat, op enkele uitzonderingen na. Daar heeben ze een handigheidje voor trouwens. Wanneer ze weiland laten verruigen omet als doelstelling "weidevogels" en dat werkt niet dan maken er ze gewoon doelstelling "natuurontwikkeling" van oid. Zo'n gebied kan ik aanwijzen... En inderdaad, predatoren uitschieten is zinloos en zorgt zelfs, aangetoond in wetenschappelijke onderzoeken, voor meer predatoren met kleinere territoria. En dat voor 3 maanden van het jaar. De rest van het jaar hebben de opvreters ook te eten, in de broedtijd zullen ongetwijfeld de weidevogels meegenomen worden. Dan eten ze muizen, ook een bijverschijnsel van intensieve grasbouw met lage waterstanden...
De vos is slechts een factor die meeweegt wanneer de populatie al onder druk staat. Overigens zijn het in de meeste weidevogelgebieden meestal de kraaiachtigen die zorgen voor de grootste praedatie. Het echte probleem is natuurlijk dat het hier gaat over landerijen gaat die geen bezit zijn van natuurbeschermingsorganisaties of ander publiek bezit, maar gronden die gebruikt worden voor de bedrijfsvoering van boeren. We kunnen deze bedrijven niet zo maar verplichten hun bedrijfsvoering om te gooien of ervoor zorgen dat ze geen windmolens op hun land plaatsen of dat ze hun land verkopen waarna er een vinexwijk of bedrijventerrein op gesticht wordt. Net zo goed als dat je je buurman niet kunt verplichten zijn tuin zo te beplanten dat de insecten, vogels en egels er graag toeven. wanneer de goede man hardsteen in zijn tuin wil, heb je je er maar bij neer te leggen. Daarnaast gaat de schrijver er ook aan voorbij dat de bedreiging niet slechts het broedgebied, maar zeker ook het overwinteringsgebied betreft. Helaas wordt daarnaar nog te weinig onderzoek gedaan. De boeren zijn weliswaar mede schuldig aan de teloorgang van de weidevogels, echter de rol van de vinexwijkbewoners, de milieufanaten en de consumenten die voor een dubbeltje op de eerste melkrang willen zitten moet natuurlijk niet onder het tapijt geveegd worden.
Bevolking terug naar een beschaafd aantal, 6 miljoen of zo net als in Denemarken, zou een hoop schelen veronderstel ik. Hoe het daar staat met de weidevogels weet ik niet, maar naar ik heb begrepen is/was het Nederlandse weidelandschap tamelijk uniek.
Landbouwkundig gezien draai je de klok terug met dit soort maatregelen. De bekostiging van de 'productie' van weidevogels moet ergens vandaan komen. Je kunt dit complex op verschillende manieren benaderen maar zonder begroting is het luchtfietserij.
Met deze maatregelen kun je als melkveehouder de tent sluiten. Niet maaien voor 15 juni? Onder welke steen heeft deze boswachter geleefd? Tegen die tijd oogsten de meeste melkveehouders te tweede snede gras voor kuilvoer. Als je het gras laat doorgroeien tot half juni is het stro zonder veel voedingswaarde. Grasgroei afremmen door hoge waterstand. Ja dank je de koekoek om in vogeltermen te blijven. Dus als boer moet je actief de groei van het gras gaan remmen? Alles wat voorgesteld wordt raakt direct het economische rendement van de melkveehouder. Door dit aspect volledig te negeren geeft de schrijver blijk van of naïviteit of totaal gebrek aan respect voor de melkveehouders in dit land.
--- Dit bericht is verwijderd —
Zouden die natuurgebieden niet gewoon veel te klein zijn? Sommige natuur heeft ruimte nodig eventueel op een plaats die het mensdom meent nodig te hebben voor andere activiteiten.