Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weggejaagd: 59 procent minder wild in Afrika

  •  
21-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
zebra_300.jpg
Dramatisch afname grote wilde dieren in natuurparken sinds 1970 
Het aantal grote wilde dieren in Afrikaanse natuurparken als Masai Mara en de Serengeti is tussen 1970 en 2005 met 59 procent afgenomen, blijkt uit een recente studie van de London Zoological Society en United Nations Environment Program (UNEP).
Wetenschappers onderzochten de veranderingen in de populaties in 78 Afrikaanse parken. Gemiddeld bleek er een terugval van bijna zestig procent bij 69 soorten, waaronder leeuwen, gnoe’s, giraffes en zebra’s. Als oorzaken worden genoemd gebrek aan financiële middelen om de dieren te beschermen, toename van de bevolking en de jacht.
Buiten de parken die nog enige bescherming bieden is de situatie volgens de onderzoekers nog dramatischer. Het enige lichtpuntje is dat de afname de laatste jaren minder gestaag is. Kenia, is een van de zwaarst getroffen gebieden. Er zijn nog slechts zo’n 2000 leeuwen over. De afname treft ook de bevolking. Safaritoerisme is een belangrijke inkomstenbron voor het land. In zuidelijk Afrika is er sprake van een toename van wilde dieren.
Zoological Society of London:  Africa’s national parks hit by mammal declines
(via Care2 )
RTEmagicC_4570948203_ce676352e0_z.jpg
cc-foto: mrshife

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.