Joop

Weggegooide peuken lekken nog jarenlang giftige stoffen de aarde in

  •    •  
31-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2366 keer bekeken
  •  
ANP-439087614

Dat rokers hun eigen gezondheid – en die van de mensen om zich heen – verpesten, zal inmiddels vrijwel iedereen weten. Dat sigaretten ook het milieu ernstige schade toebrengen, is wellicht minder bekend. Daarom komt het Trimbos-instituut op 31 mei, Wereld Niet-rokendag, met een handige factsheet over de milieuschade veroorzaakt door weggeslingerde peuken. Dat meldt RTV Utrecht

De tabaksindustrie zorgt ten eerste voor ernstige milieuschade aan het begin van de keten. Voor de teelt en productie van tabak moeten grote stukken bos verdwijnen, wat direct ook weer een afname van biodiversiteit tot gevolg heeft. Maar ook aan het eind van de keten is de schade aanzienlijk: in de magen van zowel vissen, zoogdieren als vogels worden de schadelijke peuken aangetroffen. Daar komt nog eens bij dat uit de miljarden sigarettenpeuken die in het milieu belanden, ‘jarenlang zware metalen en nicotine de natuur in' lekken. 

Het vervangen van de filters door biologisch afbreekbare varianten verandert daar niets aan. Volgens het Trimbos is er maar één werkelijke oplossing. Inderdaad: stoppen met roken. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Volrin
Volrin31 mei 2022 - 19:53

Ik vind het sowieso onbegrijpelijk dat iets dat zo direct schadelijk is voor mens en milieu, en in tegenstelling tot auto's geen praktisch nut/noodzaak heeft, legaal is.

Wie o Wie
Wie o Wie31 mei 2022 - 17:28

Mensen die roken moeten gewoon meer belasting betalen. De belasten zichzelf en het Milieu ook meer.

1 Reactie
Beisser
Beisser31 mei 2022 - 22:22

Doen ze al. De accijns op sigaretten is nogal fors, vergeleken bij andere accijnstarieven.

Oki Doki
Oki Doki31 mei 2022 - 16:50

Roken is slecht voor alles en iedereen. Stoppen met roken is wel heel moeilijk en voor velen onmogelijk. Rokers die niet kunnen stoppen met roken zouden kunnen proberen het roken langzaam af te bouwen. Als je er aan gewend bent om 10 sigaretten per dag te roken dan zal het niet zo moeilijk zijn om er in plaats van 10 maar 8 te roken. Als je gewend bent om 8 sigaretten te roken dan zal het niet zo moeilijk zijn om in plaats van 8 maar 6 te roken en als je zo doorgaat dan kun je uiteindelijk wel helemaal zonder sigaretten.

4 Reacties
Beisser
Beisser31 mei 2022 - 22:28

['Stoppen met roken is wel heel moeilijk en voor velen onmogelijk']. Dit is een mythe, een rotsmoes. Ik geloof er niets van. Alle rokers die ik ken, binnen mijn familie en vriendenkring die (vele jaren of decennia geleden besloten te stoppen met roken deden dat van de ene dag op de andere en hebben sindsdien nooit meer één rokertje opgestoken of er zelfs maar behoefte aan gehad.

Volrin
Volrin1 jun. 2022 - 6:39

@Beisser Ik betwijfel ook of het onmogelijk is. Maar het irrationeel om jouw kennissen (hoeveel ook, is het nog steeds een enorm klein percentage van het totaal aantal tabaksverslaafden) te gebruiken om te stellen dat het voor iedereen makkelijk is/moet zijn. Verslaving is niet een klein dingetje.

Beisser
Beisser1 jun. 2022 - 9:19

['Verslaving is niet een klein dingetje.'] Je hebt waarschijnlijk gelijk, maar toch… 'Ik ben nou eenmaal verslaafd' is ook een gemakkelijke smoes om je omgeving, maar vooral jezelf te bedriegen.

Oki Doki
Oki Doki1 jun. 2022 - 11:48

Beisser Maar uiteindelijk lukt het maar een heel klein deel van de rokers om te stoppen met roken. Jouw vrienden en kennissen die gestopt zijn met roken zijn als het er goed op aan komt maar uitzonderingen. Laatst was nog in het nieuws dat maar 7% van de mensen die proberen te stoppen met roken het ook daadwerkelijk lukt om te stoppen met roken.

Ewout Pool
Ewout Pool31 mei 2022 - 16:24

Hoewel ik het werk van het Trimbos-instituut normaal te prijzen vind, gaan hier voor mij de wenkbrauwen toch even omhoog. Waarom rept een organisatie voor verslavingsproblematiek nu ook over de milieuschade van een verslaving? Zijn daar ten eerste niet veel betere organisaties voor, en ten tweede: zou ze zich niet veel meer moeten richten op de verslavingsproblematiek ipv de milieuschade? Die problematiek is al groot genoeg op zichzelf.

Olav Meijer
Olav Meijer31 mei 2022 - 12:50

Helemaal juist. Ik kan me dan ook verschrikkelijk ergeren aan mensen die hun peuken achteloos weggooien of hun auto-asbak op straat legen. Roken is dodelijk. Voor al het leven.

Thuiszitter
Thuiszitter31 mei 2022 - 12:41

Kost een pakje tegenwoordig , eurootje of tien ? Wat mij betreft gaan ze uit de handel .

Pietje Puk139
Pietje Puk13931 mei 2022 - 12:36

Zo lang de mens als soort "gemakzucht" hoog in het vaandel heeft staan en niet eens in staat is om een luciferdoosje mee te nemen om daar de uitgedrukte peuk in te doen tot hij/zij thuis is, gaat het hem niet worden. En stoppen met roken? Hou eens een enquete op een middelbare school hoeveel stommelingen er TOCH WEER mee zijn begonnen, ondank de idioot hoge prijs. De mens is het grootste probleem wat moedertje aarde ooit heeft gehad. Dus ik stel voor dat wij anticonceptie gratis maken, over de hele wereld.

TheunT
TheunT31 mei 2022 - 12:33

Toevallig of niet. https://phys.org/news/2022-05-big-tobacco-environmental-impact-devastating.html