Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wegbezuinigen zelfstandigenaftrek kost schatkist half miljard

  •  
14-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
zzpklein
9 procent van eenmansbedrijven overweegt te stoppen indien aftrek wordt afgeschaft ... FNV berekent strop van 509 miljoen in plaats van besparing
Het afschaffen van de zelfstandigenaftrek gaat de schatkist geen 500 miljoen opleveren, maar juist 509 miljoen euro kosten. Dat schrijft dagblad Trouw vandaag naar aanleiding van onderzoek door FNV Zelfstandigen en ZZP Nederland. Van de 1400 ondervraagde eenpitters overweegt 9 procent van hen ermee te stoppen, mocht de zelfstandigenaftrek worden afgeschaft. Als minder dan de helft dat ook daadwerkelijk doet en als kostwinner bijstand aanvraagt, dan kost dat de staat 32.000 uitkeringen wat neerkomt op 509 miljoen. Het kabinet rekende er juist op 500 miljoen te kunnen besparen.
Het afschaffen van de zelfstandigenaftrek is onderdeel van het regeerakkoord. VVD en PvdA vinden de afschaffing te verantwoorden, omdat zelfstandigen volgens hen weinig bijdragen aan vernieuwing van de economie. D66 heeft zich kritisch uitgelaten over het plan:
Veel zzp’ers en ondernemers hebben in deze crisis minder omzet en dus minder inkomen. Zij dragen dit risico zelf. Als zij dit niet zouden doen, zouden nog meer mensen in de bijstand terecht komen.
VVD-Kamerlid Helma Neppérus laat weten ‘snel duidelijkheid’ te willen omtrent de zelfstandigenaftrek:
Het staat in het regeerakkoord, maar ik wil met Prinsjesdag een uitgewerkt voorstel van het kabinet zodat wij een afweging kunnen maken. Ik verneem zorgen bij zelfstandige ondernemers, maar aan de andere kant lees ik ook dat zzp’ers geen innovatie stimuleren. Dat veel zzp’ers overwegen met hun bedrijf te stoppen is zorgelijk, maar het kan ook niet zo zijn dat je alleen maar kunt bestaan dankzij de zelfstandigenaftrek”.
cc-foto: B Rosen

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

buckshag
buckshag14 aug. 2013 - 6:42

Gaan we hier op Joop nou meemaken dat er compassie getoond wordt met ondernemend Nederland?

MarjoleinS2
MarjoleinS214 aug. 2013 - 6:42

Met alle respect voor alle hardwerkende ZZP'ers, maar als het minimum inkomen afhankelijk is van de zelfstandige aftrek, en bij afschaffing ervan het niet langer rendabel is een inkomen bij elkaar te sprokkelen, omdat het dan net iets hoger ligt dan het bestaansminimum, dan leven ZZP érs zogezegd aan het infuus. Dat lijkt me ook niet gezond. ZZp'ers zijn meer afhankelijk van een goed geoliede economische machine dan de gemiddelde grootaandeelhouder. Ook een binnenlandse economie is gebaat bij een gezonde MKB. Maar laat daar nou net niet de voorkeur naar uitgaan. De prioriteit van de huidige politiek blijft vooral liggen bij de multinational :-(

omaoeverloos
omaoeverloos14 aug. 2013 - 6:42

Volgens mij gaan die extra bijstandsuitkeringen het rijk helemaal niets kosten, dat geld moet door de gemeenten worden opgerocheld. Dus, voor de rijksbegroting is het inderdaad een mooie bezuiniging, kan heel goede sier mee gemaakt worden in Brussel.

TheRealHandyman
TheRealHandyman14 aug. 2013 - 6:42

Omdat er in Nederland zoveel nadelen kleven aan het ondernemerschap is voor veel ondernemers de zelfstandigenaftrek net wel handig of nodig en kan het iig het verschil uitmaken om zelfstandige te zijn of in loondienst te gaan. Tarieven staan onder druk, zo erg dat er branches zijn In Nederland waar de ZZPer bijna per uur niet meer krijgen dan iemand in loondienst. Buiten dat om moet de zelfstandige ook zelf zorgen voor alle verzekeringen e.d. (AOV, IV, Aansprakelijkheid.) Zodra de ZZPer vakantie neemt, kost dit ook meteen veel geld. Ondanks deze zelfstandigheid dienen ZZPers toch nog relatief gezien veel belasting betalen. Dat is gratis geld voor de regering. Ze hoeven er geen f*ck voor te doen, de ZZPer kan er net zo makkelijk zijn achterwerk mee afvegen, dan heeft deze er tenminste nog iets aan. De zelfstandige aftrek is eigenlijk ook niets meer dan dat de regering IETS minder jat van de zelfstandige.

RvDugt
RvDugt14 aug. 2013 - 6:42

Zelstandigeaftrek is prima en misschien wel noodzakelijk echter zouden de regels voor verstrekken anders moeten zijn. Dus kijken naar nut en noodzaak en niet zomaar klakkeloos verstrekken, dan zou de za best behouden kunnen blijven. In het algemmen moet de overheid stoppen met het ongecontroleerd verstrekken van subsidies en aftrek en meer toe zien op waar het nodig is dan het maar breed te verstrekken.

ronschon
ronschon14 aug. 2013 - 6:42

Helma Neppérus slaat twee keer de plank mis met haar opmerking. 1. Of ZZPer's niet bijdragen aan innovatie doet niet ter zake. Zij verdienen hun eigen inkomen en zijn dus niet afhankelijk van de overheid. Als bezuinigingen er toe leiden dat er meer ZZPer's in de bijstand komen nemen de kosten voor de overheid toe. Innovatie speelt hierbij geen rol. 2. Er is blijkbaar een groep ZZPer's die alleen het alleen als zelfstandige kunnen volhouden vanwege de zelfstandige aftrek. Deze mensen verdienen echter nog steeds een groot deel van hun inkomen zelf. Als we ze de bijstand injagen nemen de kosten alleen maar toe.

JanB2
JanB214 aug. 2013 - 6:42

Zo daar gaan we weer. De zoveelste bezuinigingsmaatregel die averechts uitpakt. Stuur dit kabinet weg!

opmerker
opmerker14 aug. 2013 - 6:42

Hebben we 700. 000 of zowat zelfstandigen zonder personeel, komt dat stel wat zich regering noemt met schrappen van de zelfstandige aftrek Plots dient de zelfstandige ondernemer te zijn, wie beslist dat eigenlijk? Die 700.000 zijn de mensen die werkelijk proberen hun eigen broek op te houden. Waar heel rechts op hamert. Ik begin nu te geloven dat het ze niet gegund wordt en liever hebben dat ze in de bijstand komen en het eigen broek ophouden als excuus gebruiken.

schildertje2
schildertje214 aug. 2013 - 6:42

Ik kan maar niet wachten tot de zelfstandigen aftrek verdwijnt, Al jaren probeer ik tevergeefs mijn hondenuitlaatservice te beëindigen. De reden hiervoor is dat ik 2 personen in leven moet houden van de inkomsten uit dit bedrijfje, soms is dit netto nog minder dan een bijstandsuitkering ( we zijn dus wel gewend om van weinig geld te leven), nou ben ik echt niet te beroerd om te werken maar het feit is dat mijn vrouw en ik 10 jaar geleden na de herkeuringen door het UWV plotseling compleet genezen zijn verklaard. Mijn vrouw heeft een ernstige vorm van spierreuma en zit inmiddels in een rolstoel, werken is geen enkele optie meer voor haar, ze is al blij dat ze de dag doorkomt zonder zware pijnstillers. Zelf ben ik hartpatient en heb na een infarct en zware bypass operatie nog maar 60% van mijn hartfunctie over, kortom, bijna alle werk is voor mij een uitputtingsslag, zeker het wandelen met honden. Helaas vindt de sociale dienst dat mijn bedrijf nog steeds levensvatbaar is en dat het met mijn gezondheid wel mee valt. Als ik het zelf zou beëindigen kom ik niet in aanmerking voor een uitkering. Gelukkig biedt de afschaffing van de zelfstandigen aftrek weer nieuwe mogelijkheden en zal mijn bedrijfje als niet levensvatbaar worden erkend, waardoor ik wel weer recht heb op een bijstandsuitkering, zodat ik samen met mijn vrouw de komende jaren lekker rustig aan kan doen en nog enig zins kan genieten van het leven want als het zo door gaat als nu dan haal ik de 67 zeker niet.

boswachter2
boswachter214 aug. 2013 - 6:42

Wegbezuinigen zelfstandigenaftrek.Weer zo'n eis van de PvdA om van nivelleren een feest te maken.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst114 aug. 2013 - 6:42

Is de geciteerde mevrouw Nippérus met haar beledigende onzin aan het adres van sappelende ondernemertjes, is die mevrouw tegenwoordig lid van de PvdA?

ratio2
ratio214 aug. 2013 - 6:42

Klein vraagje, is er wel nagegaan of die ZZPers als ze stoppen wel recht hebben op bijstand? Als ze een partner hebben die werkt, is er helemaal geen bijstand.

1 Reactie
MarjoleinS2
MarjoleinS214 aug. 2013 - 6:42

" Klein vraagje, is er wel nagegaan of die ZZPers als ze stoppen wel recht hebben op bijstand? Als ze een partner hebben die werkt, is er helemaal geen bijstand."' ZZP'ers hebben geen recht op WW, wel op bijstand. Het inkomen van de partner wordt daar inderdaad in meegerekend. Verdient zij meer dan het rechtsbijstandniveau dan wordt zij vanzelfsprekend de kostwinnaar. En anders vindt er een aanvulling plaats tot het maximum van een bijstandsuitkering voor een gezin, of voor een huishouden dat bestaat uit twee personen. Afhankelijk dus van de samenstelling van het betreffende huishouden.

[verwijderd]
[verwijderd]14 aug. 2013 - 6:42

Dat hele regeerakkoord gewoon weggooien en personen als Hans Wijers, Jeroen v.d. Veer, etc., een nieuw regeerakkoord laten maken, met als uitgangspunt economische groei en arbeidsplaatsen. Gewoon een ondernemersplan voor de N.V. Nederland, waar vooraf de VVD-PVDA-D66-CDA-CU mee akkoord gaan. Anders komen wij nooit meer uit de shit. PVV en SP, mogen dan nog blaffen, maar het kan niet anders, dat is inmiddels wel duidelijk.

1 Reactie
IJsbrant
IJsbrant14 aug. 2013 - 6:42

[..Dat hele regeerakkoord gewoon weggooien en personen als Hans Wijers, Jeroen v.d. Veer, etc., een nieuw regeerakkoord laten maken, met als uitgangspunt economische groei en arbeidsplaatsen..] Daar kan ik in meegaan. Als dat betekent dat we Roemer een hartverlamming bezorgen, dan moet dat maar. Landsbelang...etc

[verwijderd]
[verwijderd]14 aug. 2013 - 6:42

Toevallig werk ik in de financiële dienstverlening en doe veel belastingaangiftes in het MKB. Ik ben er van overtuigd dat het nu afschaffen van de ondernemersaftrek leidt tot grote ellende en never nooit geld zal opleveren. Het aantal faillissementen en uitkeringen zal flink toenemen. Aan de andere kant zie ik wel een groei van ZZP-ers (overigens soms gedwongen) die eigenlijk totaal niet geschikt zijn als ondernemer. Als ZZP-er moet je hard werken voor je inkomen en velen kunnen dit niet opbrengen wanneer de gewenste discipline ontbreekt. Ik denk dat het goed zou zijn om weer zoiets als een middenstandsdiploma in te voeren waarmee een ondernemer kan aantonen over bepaalde minimale capaciteiten te beschikken. Ook moet de VAR-verklaring veel kritischer worden bekeken door de fiscus, want veel werkgevers willen werknemers laten terugkomen als ZZP-er, zodat bij problemen niet de werkgever maat de ex-werknemer de klos is.

1 Reactie
MarjoleinS2
MarjoleinS214 aug. 2013 - 6:42

" Ook moet de VAR-verklaring veel kritischer worden bekeken door de fiscus, want veel werkgevers willen werknemers laten terugkomen als ZZP-er, zodat bij problemen niet de werkgever maat de ex-werknemer de klos is." Precies, ik begrijp ook niet helemaal dat hier niet kritischer naar gekeken wordt. Maar wellicht zouden die controles weer teveel kosten!! Hoewel het toch eenvoudig moet kunnen worden ingezien hoeveel opdrachten, en de duur ervan, iemand heeft bij een opdrachtgever. Maar inhoudelijk gezien weet je daar vast meer van :-)

JoopSchouten
JoopSchouten14 aug. 2013 - 6:42

Wat Neppérus werkelijk denkt.: 'Innoveer ! Steek je in dieper de schulden en zeik niet. Gewoon nóg harder werken en nóg meer je best doen. Aftrek is voor watjes. Stelletje Losers.'

1 Reactie
MarjoleinS2
MarjoleinS214 aug. 2013 - 6:42

Heel veel ZZPérs denken niet in termen als innovatie. Zij zijn geen geboren ondernemers. In veel gevallen vaak wel gedwongen om als ZZP ér de kost te gaan verdienen, de andere optie was de bijstand. Het idee dat bij veel VVD'ers leeft is dat iedereen behept is met een ondernemersinstinct. Dat er talentvolle mensen zijn op het vlak van de dienstensector; het zorgen voor, als leraar, maatschappelijk werk, wetsdienaar, etc... dat is voor de gemiddelde VVD'er niet te vatten helaas. En dan nog tel je vaak pas mee als je als ondernemer succesvol bent. Hoeveel succesvolle mensen wil de VVD hebben?

[verwijderd]
[verwijderd]14 aug. 2013 - 6:42

Grote bedrijven zijn natuurlijk favoriet bij een grote staat.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH14 aug. 2013 - 6:42

Precies Mark, want de vennootschapsbelasting is verlaagd en sommige grote multinationals hebben nog lagere percentages weten te bedingen. Dat krijg je ervan als kapitaal met een enkele druk op je toetsenbord over de hele wereld kan laten gaan. Dan kun je de boel kapot chanteren. Als individu maak je geen enkele kans.

[verwijderd]
[verwijderd]14 aug. 2013 - 6:42

ZZP-ers vormen oneerlijke concurrentie voor gewone werknemers, want ze worden fiscaal bevoordeeld, en werkgevers zijn blij met het feit dat ze er makkelijker van af kunnen komen. Het is niet zo gek dat als ZZP-ers een normale belasting moeten betalen, of als het normale ontslagrecht zou gelden, dat tot meer werkloosheid leidt. Dit maakt ook duidelijk wat er moet gebeuren om meer werkgelegenheid en een level playing field te creëren: zorg dat gewone werknemers ook minder belasting kunnen gaan betalen (door de overheid te verkleinen) en dat ook hun ontslagbescherming wordt verminderd. Wat de VVD al jaren roept, maar waar de vakbonden mordicus tegen zijn.

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten14 aug. 2013 - 6:42

Dit belastingsstelsel is in zijn geheel niet 'normaal'.

lembeck
lembeck14 aug. 2013 - 6:42

Ooohh. zo werkt dat dus. Eerst worden mensen met een redelijk inkomen ontslagen en opnieuw ingehuurd als ZZP-ers die toch ook hun broek moeten ophouden en nu zijn deze mensen dus opeens concurrenten van de gewone werknemers? En dat hebben ze natuurlijk helemaal ZELF zo geregeld, nietwaar? Blits, je bent net zo erg als Nepperus.

lembeck
lembeck14 aug. 2013 - 6:42

Daarvoor moet je niet bij de ZZP-ers zijn, maar bij de werkgevers en dus bij de VVD

wvdstraat
wvdstraat14 aug. 2013 - 6:42

Zullen we nou maar eens onder ogen zien, dat veel van die zzp'ers (en de hausse van de laatste jaren) gewoon verborgen werklozen zijn ? ! Voor echt 'ondernemen' is een bepaalde aanleg nodig, die begint met 'slim' weten te ruilen op de kleuterschool. Daaraan is dat te herkennen. De meesten hebben dat niet, gelukkig maar, het is ook nauwelijks aan te leren.

1 Reactie
lembeck
lembeck14 aug. 2013 - 6:42

Precies. Want dat zijn het gewoon: 'verborgen werklozen'. Tel die alvast maar op bij de overige 694.000 werklozen. Ruim 150.000 onder Rutte's bewind. Jaja.

toshiba
toshiba14 aug. 2013 - 6:42

Dat zzp'ers geen bijdrage leveren aan innovatie is natuurlijk hoe je het bekijkt. Zijn de vele verbetertrajecten die door projectmanagers worden uitgevoerd dan geen innovatie? nee het staat niet op conto van de zzp maar dat van het bedrijf waar ze voor werken, maar vele bedrijven voeren dit soort trajecten uit dankzij zzp'ers.

2 Reacties
adriek
adriek14 aug. 2013 - 6:42

"Zijn de vele verbetertrajecten die door projectmanagers worden uitgevoerd dan geen innovatie?" In veel gevallen niet. Veelal worden de buzzwords uit de managementbladen de organisatie ingeslingerd (gekopieerd vanuit success-stories bij anderen) en wordt er alleen een berg geld verspild aan consultancy onder het motto 'we dronken een glas, we deden een plas en alles bleef zoals het was ...'

JoopSchouten
JoopSchouten14 aug. 2013 - 6:42

Wat zijn 'verbetertrajecten & projectmanagers' Hans?

clara51
clara5114 aug. 2013 - 6:42

Ik ben zo'n verborgen werkloze. Het was of een eigen bedrijf of aanvullende bijstand. Dus eigen bedrijf begonnen begin 2010, ik was toen 58 en al sinds ik 49 was en als gevolg van "een reorganisatie" mijn baan aan een hogeschool verloor, non-stop aan het solliciteren. Maar mijn spaargeld en reserves waren op, er moest wat gebeuren. Ik run het bedrijfje naast een parttime onderwijsbaan. Begon met nul kennis, want als ik ondernemer had willen worden, was ik het wel meteen geworden. Dus eerst leren hoe je zoiets doet en aan de slag. Het ging eigenlijk van meet af aan veel beter dan ik verwachtte. Ik had er ook meer lol in dan ik zelf verwachtte. Het was meestal geen vetpot, maar het ging goed. Dat geeft een gevoel van trots en voldoening dat ik niet eerder kende. Toen begonnen halverwege 2012 vaste klanten te melden dat ze tijdelijk van mijn diensten afzagen, niet vanwege de kwaliteit van mijn werk, maar wegens bezuinigingen. Nieuwe opdrachten krijgen werd moeilijker. Het btw-tarief werd verhoogd. Weer twee vaste klanten minder. Ik heb nu voor het eerst sinds begin 2010 twee maanden gehad waarin ik geen nieuwe klanten wist te werven en er weer een vaste klant afhaakte. Intussen is mijn onderwijssalaris al voor het vierde jaar bevroren en raakte ik uren kwijt omdat ook de school moet bezuinigen en er noodgedwongen geschoven is binnen de formatie. Gisteren kreeg ik te horen dat een opdrachtgever, die ik al weken achter de kont zit omdat hij maar niet betaalt, vorige week failliet is verklaard. Ik heb voor hem 50 uur gewerkt, maar kan naar de vergoeding fluiten. Tegen dergelijke ongelukken kun je je met mijn geringe inkomsten niet verzekeren. Zulke verliezen opvangen kan ik ook niet. Als nu die aftrek ook nog verdwijnt, moet ik stoppen. Dan heb ik geen rek meer om betere tijden af te wachten en mijn schulden lopen nu onverantwoord op. Toch vind ik zelf dat er wel degelijk sprake is van innovatie. Ik heb immers geleerd te ondernemen, heb 2,5 jaar bewezen dat ik het kan en dat ik zelfstandig in mijn onderhoud kan voorzien en ik heb enorm ontzag gekregen voor mijn collega-ondernemers. Als je als overheid welzijn van mensen mee zou wegen in je begrotingen (waarom doen overheden dat nooit?), zagen die begrotingen er een stuk beter uit. Ik heb al vaker voorgesteld om van die kleine krabbelaars als ik, die eigenlijk geen ondernemer zijn maar gewoon hun eigen broek willen ophouden, niet op één hoop te gooien met de echte vrije jongens. De openlijke minachting van mevrouw Neppérus heb ik niet verdiend. Zij zou juist trots op van die sukkels zoals ik moeten zijn. Ik denk dat het voor het Rijk en de gemeenten in alle opzichten financieel voordeliger is om de groep waartoe ik behoor tijdelijk financieel te ondersteunen zodat we gewoon blijven doorwerken, op bijstandsniveau blijven en we zo met bedrijfje en al door de recessie worden geloodst. Daarna kan ik het weer prima zelf. Door het op die manier aan te pakken houd je ook het moreel van mensen hoog. Een economie heeft meer aan ondernemende zelfstandige burgers, die weten dat ze beschermd zullen worden tegen echt door de ondergrens zakken, dan aan een groeiend leger van werkloze moedeloze uitgerangeerde bijstandsgerechtigden, die het gevoel hebben dat ze in de ogen van die kakmadam van de VVD hebben gefaald en die weten dat ze nooit meer aan de bak zullen komen en nergens meer geïnteresseerd in zijn. En dan?

2 Reacties
opmerker
opmerker14 aug. 2013 - 6:42

Clara je slaat de spijker op de kop en heb respect voor je openheid. Niet te veel tobben want met jouw instelling moet het goed komen.

MarjoleinS2
MarjoleinS214 aug. 2013 - 6:42

Respect Clara!! Jij geeft hier een treffend voorbeeld hoe de ZZPérs de gevolgen van de crisis ervaren. Door 600 miljoen in werkgelegenheid te investeren, zoals Lodewijk Asscher meldde, en tegelijkertijd de zelfstandigenaftrek tijdens de crisis, als bezuinigingsmaatregel, de ZZP érs te ontnemen, krijg je precies wat Hans Groeneveld elders al benoemde: je haalt uit het arbeidsveld ergens geld weg door het elders binnen die arbeidsmarkt weer te investeren. Dat is een broekzak vestzak methode dat uiteindelijk natuurlijk niets oplevert. Op voorhand al een dode maatregel. Maar geeft meteen weer dat de ZZP'er en het MKB de prioriteit niet heeft van dit kabinet. Ze willen vooral ondernemerschap stimuleren, maar hebben er geen kaas van gegeten hoe het in het veld er aan toe gaat. Zoals wel van meer zaken, helaas. Tussen de regels door lees je dat het vertrek van Hans Biesheuvel, voorzitter van het MKB wel eens te maken kan hebben met zijn ervaringen met o.a. dit kabinet. Dat je heel veel tijd en energie steekt in het aandragen van oplossingen, maar dat het gewoon genegeerd wordt. Je bent zo gezegd een lulletje roze water: "wij maken onze eigen regels wel, je adviezen hebben we niet nodig"