Joop

Weg van Europa

  •  
17-09-2015
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
weg_300_01.jpg
De Hongaarse schrijver András Nagy over hoe zijn land met vluchtelingen omgaat en de morele u-bocht die de regering maakt
Het is 25 jaar geleden dat de Muur viel en 11 jaar geleden dat Hongarije lid werd van de Europese Unie en nu wordt er een nieuwe muur gebouwd aan onze grens en was de afstand van ons land tot Europa nooit eerder zo duidelijk. We hebben onze herinneringen aan het IJzeren Gordijn, zoals we ook geweldige verhalen hebben over het verlangen naar Europa, waar we tijden deel van wilden zijn maar dat nooit konden.
De metafoor van de u-bocht, die we lijken te maken, werd gebruikt door de briljante Hongaarse econoom János Kornai toen hij de verschillende kenmerken van het huidige politiek bewind, dat sinds 2010 alle mogelijke verkiezingen won, analyseerde. De radicale ommekeer manifesteert zich in de vervreemding van de markteconomie, in de centralisatie van macht, in het strenge toezicht van de overheid op de media, in de politieke invloed bij de rechtbanken, inclusief het Hooggerechtshof. Het maatschappelijk middenveld is de oorlog verklaard en de onafhankelijkheid van cultuur, kunst en onderwijs wordt voortdurend bedreigd.
De morele u-bocht werd pijnlijk duidelijk tijdens de huidige vluchtelingencrisis, een verschijnsel waar Hongarije een lange geschiedenis mee heeft. We zien beelden die we kennen uit ons eigen verleden, van kinderen achter prikkeldraad, huilende families die bescherming zoeken, gewapende mannen die vrouwen en kinderen in bedwang houden, treinladingen met onschuldige mensen die richting onbekende bestemmingen gaan. Een vrachtwagen met Hongaars kenteken werd geopend in Oostenrijk en bevatte 71 lichamen die de verstikkingsdood waren gestorven. Een modieus geklede jonge vrouw schopte kinderen en tackelde een vader met zijn kind in de armen toen ze trachtten te ontsnappen. Een trein vol vluchtelingen liep, als gevolg van politieoptreden en wellicht met instemming van de regering, ‘in de val’ in een kamp in plaats van zoals beloofd te stoppen op vrij gebied. Tickets zijn ineens niet meer geldig als de eigenaar een andere huidskleur heeft. Dit soort taferelen kennen we uit ons turbulente verleden, maar het verleden wordt ‘doorlopend’ als het herhaald wordt en ook het heden overneemt. 
Misdrijf We lijken te vergeten dat de grootste massa-migratie van na de Tweede Wereldoorlog vanuit Hongarije plaatsvond, na het verslaan van de Revolutie van ’56. Binnen een paar maanden verlieten 200.000 Hongaren het land, de stroom van wanhopige, arme, voornamelijk jonge mensen ging naar het Westen, waar ze opvang, voedsel, zorg en een toekomst vonden.
De Muur werd tijdelijk verwijderd in 1956 en daarna al snel voor tientallen jaren gesloten. Hongarije was trots om de Muur in 1989 neer te halen en de grens open te stellen voor Oostduitse vluchtelingen. De nieuwe muur wordt nu gebouwd aan onze zuidgrens, 175 kilometer lang, 4 meter hoog en voorzien van prikkeldaad met scherpe mesjes. Illegaal de grens oversteken is een misdrijf waar gevangenisstraf op staat. Het parlement kan militairen inzetten terwijl zij die vluchtelingen helpen vervolgd kunnen worden wegens mensensmokkel. Opvangplekken, zelfs die in particuliere woningen en kerken, kunnen doorzocht worden door de politie. Ter ‘verdediging’ van Europa lijken we haar morele grondbeginselen te schenden.
De huidige crises kon je zien aankomen en de voorbereidingen werden dan ook ruim tevoren getroffen. Allereerst met een haatcampagne die werd georkestreerd door onze regering, waarbij de vluchtelingen op grote affiches – in het Hongaars overigens – gewaarschuwd werden dat ze ‘onze’ banen niet moesten innemen en dat ze de cultuur en wetten van Hongarije moeten respecteren. Alsof zij alleen maar hun huizen in Syrië, Afghanistan en Pakistan verlieten om ons hier respectloos te behandelen en niet naar ons te willen luisteren. Hongaarse politici spraken herhaaldelijk over de Europese christelijke identiteit, waarschuwden voor islamitische ‘kolonisatie’ en voorzagen kalifaten in een andersoortig verenigd Europa.
RTEmagicC_e0c567b37a.jpg
Verzet De officiële vluchtelingenhulp en -afhandeling, de belangrijkste taak van ons land, bleef ondertussen ongeorganiseerd, extreem bureaucratisch en werd uitgevoerd met een totaal gebrek aan empathie en solidariteit. Vluchtelingen wachtten eindeloos uren aan de grens, in opvangcentra en vervolgens op treinstations, opgevangen in tijdelijke doorgangszones waar de omstandigheden amper menswaardig waren. Voor- en achteraf vielen ze ten prooi aan oplichters, mensensmokkelaars en werden ze onderworpen aan strenge maatregelen van de politie. 
In de crisis kwam echter ook een ‘ander Hongarije’ naar boven, voor zover dat mogelijk was. Eerst waren er de anti-regeringsposters die de draak staken met de slogans van de officiële xenofobie. Toen de onverschilligheid van de regering pijnlijk duidelijk werd, werden grote hoeveelheden voedsel, water en kleding naar de vluchtelingen gebracht. Het maatschappelijk middenveld, het doelwit van de overheidsmacht, ging zich organiseren. Vrijwilligers kregen van dag tot dag lerend de logistiek van vluchtelingenhulp in de vingers. Artsen en verplegers verschenen om hulp te bieden en tolken en juristen voegden zich bij hen. In de doorgangsgebieden traden zangers op en werden kinderen uitgenodigd te spelen, te tekenen, tekenfilms te kijken. Veel mensen stelden hun huizen open en deelden wat ze hadden. Terwijl de kerken gesloten bleven, uit angst voor de onvoorspelbare juridische gevolgen en bang om zich schuldig te maken aan ‘mensensmokkel’, opende het Pannonhalma klooster zijn deuren voor de behoeftigen omdat de abt waarschijnlijk de Bijbel niet alleen gelezen maar ook begrepen had. Toen wanhopige vluchtelingen te voet Boedapest verlieten op weg naar Duitsland, zo’n 700 kilometer, werden via Facebook konvooien georganiseerd en honderden auto’s hielpen hen Hongarije uit. 
Ze gingen richting Europa. Terwijl wij ons daar steeds verder van lijken te verwijderen.
Dit artikel verscheen eerder in de Deense krant Politiken. Vertaling door Joop. cc-foto: Michael Gubi.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (122)

Armagaddon
Armagaddon17 sep. 2015 - 20:56

>>> Interessante mooi openhartig weergave, dat een canon van schaamte en zelfverwijt en -beklag weergeeft en de aanzet van intense kritiek weergeeft op de poging van de EU/Brussel om de EU op te zetten als het creëren van een utopische "EU Einheitswurst" met de confronterende ervaringen van de keerzijde van dit streven.. >>> Wat is de toekomstige oplossing, moeilijk in te schatten, behalve dat het een enorme lange tijdspanne vergt, met tact en overleg, dooradt de democratie uitgelegd wordt en ingevuld wordt door de landelijke en zedelijke gewoonten en nationale regels, waarover eeuwen or heen zijn gegaan.. >>>Dit valt niet door dictatoriaal conservatieve feodalisme en de creatie van een "EU-Einheitswurst" op te lossen, maar vergt enorme inzichten, takt, diepgaande kennis van zaken en haalbare mogelijkheden en vooral (ge)rechtvaardigde haalbare visie voor in de toekomst.....vooreerst nog een EU fata morgana en dus i afzienbare tijd een utopie..!!

Minoes2
Minoes217 sep. 2015 - 20:56

Goede bijdrage wilde ik nog zeggen.

123456zeven
123456zeven17 sep. 2015 - 20:56

Toch wel raar, dat dezelfde groep mensen niet geloofde in de sprookjes van Links en dat nu wel doet bij de sprookjes van Rechts. Maar in plaats van een analyse moet het weer over het gevoel gaan. Geen wonder dat er nooit wat werkt.

Blitskikker
Blitskikker17 sep. 2015 - 20:56

Europa geeft een goed voorbeeld voor de rest van de wereld, voor hoe je een welvarende en vreedzame samenleving kunt creëren. De bedoeling is dat andere volkeren dat voorbeeld volgen en er zelf wat van maken in hun land. Het is nu eenmaal niet haalbaar om alle mensen die liever in Europa komen wonen (in potentie meer dan een miljard) te absorberen in onze samenleving. Wij kunnen niet iedereen gelukkig maken, en ik weiger om me daar schuldig over te voelen. Mensen moeten zichzelf gelukkig zien te maken.

Paul22
Paul2217 sep. 2015 - 20:56

Ik vraag verder: “Heb je niet het idee dat je de jongens van de smokkelmaffia helpt en de mensen misbruik maken van je goedheid?” “Nee dat idee had ik nog niet. Misschien omdat ik de situatie niet goed ken.”Ze betalen alles zelf, inclusief de ticket en hotel wat voor haar neerkomt op zo’n 600 euro voor een week hulpverlening. Allemaal mensen met een enorm groot hart, dat wel, maar een beetje naïef blijkt in de praktijk. Veraly legt met de voeten in het zeewater uit: “We pakken eerst de kinderen.” Een passagier duwt haar een meisje met een wit truitje in de handen en voldaan loopt ze aan wal. Ik roep: “Dat kind heeft geen zwemvest aan?” “Inderdaad supergevaarlijk maar ze hebben geen geld.” “Ze betalen 1000 euro voor zo’n tocht”, reageer ik. “Een kinderzwemvestje kost 5 euro. Dat is toch onverantwoordelijk?” “Jazeker,” antwoordt ze maar spreekt de ouders er niet op aan. De aanwezigheid van de Nederlandse vrijwilligers voegt weinig toe, is althans mijn indruk. Het wenken van de boten op zee naar de stranden zonder veel puntige rotsen gebeurt ook door Griekse vrijwilligers. En bij een landing kunnen de kinderen even makkelijk door de vele volwassen bootpassagiers aan land worden gezet. Hongerig zien de passanten er niet uit. Evenmin uitgeput. De boottocht duurde nog geen uur. Eenmaal boven op de onverharde weg mogen ze naar hartenlust graaien in de bakken met luiers, kleren en voedsel. Mij valt op dat het vooral christenen zijn die helpen. “Waar zijn de Nederlandse moslims?”, vraag ik. “Ik ga daar geen uitspraak over doen, want ik weet niet waarom ze er niet zijn. Ik praat niet over politieke dingen. Wel of iedereen water krijgt en of ik dat meisje een knuffel kan geven.” Samen met de Vlaamse arts Chris Migom van Dokters van de Wereld kijk ik naar de haast oneindige stoet migranten De arts vraag ik hoeveel oorlogswonden hij tot nu toe heeft behandeld bij de nieuwkomers. “Eén jongeman van 20 jaar met een wond van een jaar oud, de enige op honderden consultaties.” De arts-vrijwilliger wijst naar de goed geklede jongeren die voorbij lopen, veelal op sportschoenen: “Dit is een heel gezonde populatie. Veel mensen hebben al een tijd verbleven in Libanon of Turkije en ontvluchten de situatie omdat het daar zo hopeloos is.” In het kamp Kara Tepe voor Syriërs wil nauwelijks iemand praten. Een meisje legt uit: “Veel mensen zeggen dat ze uit Syrië komen. Ze liegen. Sommigen kunnen zelfs geen Arabisch spreken.” Omdat de neppers hun echte identiteitspapieren vernietigen of terugsturen is controle een moeilijk proces. Daarbij bestaat een levendige handel in valse Syrische papieren onder Soedanezen, Egyptenaren, Palestijnen en zelfs Oost-Aziaten en Afrikanen, omdat Syriërs een voorkeursbehandeling krijgen als vluchteling. Ze worden nergens in Europa geweigerd http://politiek.tpo.nl/2015/09/17/migranten-op-lesbos-zolang-een-grens-open-is-blijven-we-komen/

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder17 sep. 2015 - 20:56

Dag Polen. Hallo Syriërs.

TruusBeek
TruusBeek17 sep. 2015 - 20:56

Meta Foor, vr 18 september 2015 09:52 Juist !! Het parlement wil dit niet zien, want dan zalk het een duidelijker standpunt moeten uitspreken. Nu gaan ze een beetje mee in goedkope empathie van een groep goed bedoelende naievelingen.

TruusBeek
TruusBeek17 sep. 2015 - 20:56

Mostafa Mouktafi, vr 18 september 2015 08:21 Reageer op Mostafa Mostafa " De gore rijke Arabieren sturen graag de arme Arabieren naar het paradijs, maar een schuifdak of humanitaire hulp aanbieden tijdens de nood aan dezelfde arme Arabieren ? Dat doen zij nooit. Bah!" Laat dat de vluchtelingen duidelijk zijn, maar ik vraag het mij als puntje bij paaltje komt af Deze landen zullen hun invloed in de Europese moskeen proberen te versterken ( zie aanbod SA voor moskkeen in Duitsland. In Trouw stond een paar dagen na de aanslag in Tunesie een intervieuw met een Nedrlandse moslima Zij vond het erg maar zij stelde dat de slachtoffers sowieso op die dag waren gestorven(!!!????) want wil Allha. Sussen de moslims in de door jou bedoelde landen zich daar ook mee in slaap, de ellende die die mensen overkomt is de wil van Allha, dus zal hij hun nooit ter verantwoording roepen wat hebben jullie voor je GELOOFSGENOTEN gedaan.

AndrewSm
AndrewSm17 sep. 2015 - 20:56

Het arrogante van het westen is natuurlijk dat we compleet niet willen beseffen hoe het voor Hongaren zelf allemaal is. Ze zijn nu eenmaal lid van de EU, dus is het allemaal hetzelfde. We lopen hier wel te klagen dat alles mis gaat, maar daar is niets. Hoge werkeloosheidscijfers en ouderen die van een pensioen moeten leven van tussen de 1 en 100 euro. Dit terwijl veel prijzen wel gelijk zijn getrokken op westers nivo. Maar neee, wij vinden het hier veel belangrijker dat homo rechten en rechten voor vluchtelingen worden gelijkgetrokken. Laat mij je wel zeggen. Dat is een luxe die veel landen, ook in de EU zich niet kunnen veroorloven.

AnonymousNL2
AnonymousNL217 sep. 2015 - 20:56

["Hongaarse politici spraken herhaaldelijk over de Europese christelijke identiteit, waarschuwden voor islamitische 'kolonisatie' en voorzagen kalifaten in een andersoortig verenigd Europa."] Wow, ik ben nog steeds verbaasd: politici met een vooruitziende blik. Politici die in de toekomst durven te kijken en durven te anticiperen op wat komen gaat. Een unicum! Mijn respect voor landen als Hongarije, Slowakije, Polen en Tsjechië is de afgelopen tijd erg toegenomen. Oost-Europa kan West-Europa nog wat leren. Met inmiddels 500+ migranten per dag (!) in Nederland, kan zo'n kolonisatie natuurlijk nooit lang op zich laten wachten. 'We' laten ons afvoeren naar de slachtbank. Misschien kunnen deze Oost-Europese landen het tij nog enigszins keren. Voor nu, ben ik heel tevreden over het optreden van landen als Hongarije. Ik hoop dat ze de ballen hebben om dit voort te zetten. Chapeau Hongarije!

Spelchecker2
Spelchecker217 sep. 2015 - 20:56

Moet de EU Hongarije niet schorsen als lid. Dat heeft ze ook (en om minder) gedaan met Oostenrijk in de tijd van Heider.

TomPoes2
TomPoes217 sep. 2015 - 20:56

Paniek in de tent. “Heb je dan die link met die link (met foto's van vluchtelingen die stenen gooien naar de Hongaarse politie) niet bekeken”, schreef willem vandelden heel verontwaardigd. “Of wil je dat niet zien”? Nogal merkwaardig, want ik heb nu al verschillende malen gerefereerd aan de bestorming van de Bastille en die werd ook niet uitgevoerd door demonstranten met bosjes bloemen. Een andere reageerder -type rechtse realist en communistenvreter- voegt toe dat de orde nu eenmaal met geweld wordt gehandhaafd. Klopt, daarvan zijn voorbeelden te over. Zo werden bijvoorbeeld de opstanden in Hongarije en Tsjecho-Slowakije onderdrukt door de Russen destijds. Is dat het model dat gewenst wordt? En wat die rechtse realisten maar al te vaak vergeten is, dat de USSR en de DDR uiteindelijk toch ook het loodje hebben gelegd. Als er eenmaal 100.000 mensen de straat op gaan, die scanderen: “Wir sind das Volk”, dan legt uiteindelijk elke regering het loodje, dictatuur of niet. Of waren die communistische dictaturen dan misschien toch menselijker dan wordt voorgesteld? Menselijk genoeg om niet op massa's ongewapende mensen te schieten, menselijker dan onze Europese “democratieën”? Hoe maakbaar is de samenleving eigenlijk, met geweld? In Afghanistan schijnen de resultaten ook niet zo geweldig goed te zijn. Al dat gekibbel hier doet me het meeste denken aan het gezeur van een stel kinderen die hun leven lang in Disneyland hebben geleefd. Wordt eens volwassen mensen, de werkelijkheid klopt aan de deur.

Jan5
Jan517 sep. 2015 - 20:56

het is gewoon zo dat Syriers betere bouwvakkers zijn dan Hongaren; die zijn dus alleen hun economie en export aan het beschermen door de grenzen dicht te gooien. Zo zal ook Polen dat doen (betere horeca bediening), Turkye (narcotica), Italie (pizza), belgie (papat) .... het is een economische migratie vanuit Syrie en omstreken, en het is een indivduele bescherming van de EU landen om hun export te beschermen. Geen wonder dat het EP geen mening over deze problematiek heeft; het zijn 28 tegenstrijdige belangen)

tinekea2
tinekea217 sep. 2015 - 20:56

Vooral allemaal heel politiek correct de problemen en de gevoelens van vele Nederlanders wegschuiven hoor!

TokTok2
TokTok217 sep. 2015 - 20:56

U hebt het over vrouwen en huilende kinderen. Ik zie er zo weinig. Ik zie hoofdzakelijk boze jonge mannen. Hoe komt dat toch? Als je je land ontvlucht omdat er oorlog is laat je je vrouw en kinderen toch niet achter?

BasVV
BasVV17 sep. 2015 - 20:56

"Toen wanhopige vluchtelingen te voet Boedapest verlieten op weg naar Duitsland, zo'n 700 kilometer, werden via Facebook konvooien georganiseerd en honderden auto's hielpen hen Hongarije uit. " Is dit niet de crux. Ze helpen vluchtelingen Hongarije uit. Behoeft verder geen betoog.

vriest
vriest17 sep. 2015 - 20:56

Nee dit EUROPA zal niet werken ,maar men kan nu al constateren dat de machtsfactor van BRUSSEL het gewoon doordrukt .Het druk uit oefenen op de lidstaten door te dreigen is daar een voorbeeld van .En wie maakt uit dat een lidstaat geen eigen beleid mag voeren .Zij daar in BRUSSEL ,dat zouden ze willen en proberen dat ook op de diverse vlakken .Maar de vraag is in hoeverre heeft men daar het recht toe .Ook hier volgt men ook nu weer de door BRUSSEL opgestelde regels aangaande de asiel opvang zonder zich afte vragen omtrent het draagvlak van de bevolking .Het COA speelt dit spel mee op een smerige manier door al de plaatsen over de streep te trekken met zakken met geld .En schijnbaar vinden die gemeenten die zak geld belangrijker dan draagvlak van de bewoners maar ook de veiligheid schijnt geen enkele prioriteit te hebben .Het wachten is hoe zich dat ontwikkeld ,indien het zelfde zou gebeuren wat bijvoorbeeld in de negentiger jaren in GRONINGEN afspeelde rond zo een centrum van de COA en toen vanwege de commotie indien het naar buiten zou komen onder de pet gehouden is .Dan is het hek van de dam aangezien de bevolking zich niet meer verkeert laat inlichten met sprookjes .Momenteel hebben wij een regering die zich zoals bleek de afgelopen dagen geen enkele raad weet hoe echt te handelen ,en de COA de vrije hand geeft .Het geen zeker tot een groot fiasco zal leiden .En dan dempt men de ontstane put daarna of begint men nu eens echt maatregelen te nemen voor zowel de veiligheid van de burgers als het draagvlak eens goed te bekijken .De grens is snel bereikt .

JandeKlaas
JandeKlaas17 sep. 2015 - 20:56

Tussen de 7 en 8 duizend € haalt men minimaal van de bank per persoon alleen al voor vervoer om hier te komen: NOS: "Syriërs in Eindhoven vast voor grootschalige mensensmokkel" http://nos.nl/artikel/2058395-syriers-in-eindhoven-vast-voor-grootschalige-mensensmokkel.html

LoLiTa2
LoLiTa217 sep. 2015 - 20:56

Als de gevolgen niet zo ernstig waren, zou het geinig zijn, die golf van haat die het avondland overspoelt. Het heeft natuurlijk ook veel te lang geduurd: die vooruitgang, dat optimisme, die vrolijkheid. Daar kan een mens niet tegen, die heeft een flink portie leedvermaak, harteloosheid en pijn nodig. From glee to gloom. En dus omarmen we dat sinistere christendom maar weer eens en jagen we vluchtelingen. verschoppelingen en aalmoezeniers weg van ons erf. In de greep van een massapsychose. Lang leve de haat. Het is duidelijk wie daar garen bij spint. Maar, ach, speelballen van elementaire, primordiale emoties... ontwaakt en wrijf je ogen uit. Toe! Dat gejeremieer, dat gezeur, dit gejammer en gesnotter en gekweel en gekwaak - o, o onze banen, ach, ach onze waarden - het is onwaardig, mensonterend en lachwekkend.

Cinema2
Cinema217 sep. 2015 - 20:56

Ik zou het wel grappig vinden als de situatie niet zo ernstig was. András Nagy zou zich moeten afvragen kan de Hongaarse regering deze toestroom wel aan?. Is er voldoende draagvlak binnen de Hongaarse bevolking?. Zetten wij de poorten nu open voor vluchtelingen of voor economische vluchtelingen? Zomaar wat vragen waar "geheel" Europa mee kampt. Frau Merkel zou maar wat graag de tijd een stukje willen terugdraaien. Het; U bent allen welkom in Europa verhaal is snel opgepikt door mensen die niets meer te verliezen hebben. 9 van de 10 vluchtelingen komen uit veilige gebieden, die (nu) moeten leven onder mensonterende omstandigheden. Doe hier iets aan! Frau Merkel tracht geheel Europa de les te lezen, vervelend voor haar. De Duitse bevolking heeft inmiddels donders goed door wie de offers mogen brengen... Naar Ned. maatstaven, u wacht maar een paar jaar langer op een soc. huurwoning. U krijgt gratis een zak met geld als vluchteling, maand in maand uit. Een tegenprestatie, welnee.... Mag ik de heer Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW er nogmaals op wijzen dat een 50 + er volstrekt kansloos is op de arbeidsmarkt!. Deze mensen heb ik als ondernemer bewust niet ontslagen. Ik weet het, ik weet welke lastige keuzes ik gemaakt heb. Maar goed goedkope arbeidskrachten eerst. En ja, ik jaag u wederom mijn tent uit!.

Opinius
Opinius17 sep. 2015 - 20:56

In reactie op "schone "betoog Gerdruda : "gaf zelfs eurocommissaris Frans Timmermans toe" Yep wie kan al niet toegegeven dat hongarijen effe de EU wilde beschermen hoeveel ontroerende beschermings media- beelden wil men nog hebben in hun nobele acte d' defense europa nietwaar ? theprikkeldreedfacisten Weet je wat die Frenske nog meer alom verkondigde: "ik schaam me rot ik verwijt mij, als politicus dat we het zover hebben laten komen, ook ik , we hebben te lang wegggekeken." Dát heeft ie vooral alom hierop in NU gezegd let wel als: Eurofucommissaris in fucntie ! en daar had ie een punt. Getrudalalala

OlavM
OlavM17 sep. 2015 - 20:56

Een bitter, treffend relaas van András Nagy, op basis van de bewogen Hongaarse geschiedenis en de barre, extreem-rechtse actualiteit daar. Duidelijk is ook, dat de bevolking in het algemeen anders en humaner reageert dan de fanatieke bestuurders. Hopelijk reageert de Nederlandse bevolking voor het grootste deel op soortgelijke wijze als de Hongaarse, terwijl de bestuurders hier redelijker zijn. Problemen zullen zich natuurlijk ook hier genoeg voordoen, maar de holle PVV-retoriek en aanverwante idioterie moeten we zo veel snel door de goot spoelen.

TomPoes2
TomPoes217 sep. 2015 - 20:56

They take our jobs - Goobacks - http://tinyurl.com/nbw6amy

meijerlahn
meijerlahn17 sep. 2015 - 20:56

In een hoofdartikel sprak The New York Times deze week schande van de weigering van Oost-Europese landen, Hongarije voorop, om vluchtelingen op te vangen. Opmerkelijk is dat de krant er niet onze gedeelde menselijkheid bij haalde, geen hoop, geen droom, maar de geschiedenis. Oost-Europa heeft een jammerlijk kort geheugen, terwijl veel landen daar „zich onlangs nog de warme omhelzing van hun westerse buren lieten welgevallen en daar goed van profiteerden”. En: „Het genereuze onthaal dat ze kregen toen ze zich weer aansloten bij de westerse democratieën was een grote triomf voor Europa.” http://www.nrc.nl/heijne/2015/09/20/mens-2/

JoopSchouten2014
JoopSchouten201417 sep. 2015 - 20:56

Ter overdenking.: Bas Heijne, achterkleinzoon van een Joodse gelukzoeker uit Oekraïne: 'Nu al gaan verhalen rond over hulpverleners die wordt afgeraden te korte rokjes te dragen in aanwezigheid van vluchtelingen. Of die verhalen kloppen doet er eigenlijk niet toe.' 'Het gaat erom dat de zorg, angst en hysterie die uit zulke verhalen spreekt, niet weg te nemen is met een beroep op ons gedeelde mens-zijn. Soms lijkt het om manieren van naar de wereld kijken te gaan die elkaar nauwelijks overlappen – Wilders ziet enkel Nederlanders, GroenLinks ziet alleen Mensen. En Gerard Joling ziet alleen nog „onze bejaarden'. Bron.: http://www.nrc.nl/heijne/2015/09/20/mens-2/

JoopSchouten2014
JoopSchouten201417 sep. 2015 - 20:56

Aanvulling.: 'Het cynisme en de verbale agressie in het Oosten zijn een echo van onze eigen fouten en radeloosheid.' Bron.: http://www.trouw.nl/tr/nl/36361/Vluchtelingen/article/detail/4145695/2015/09/20/Jullie-solidariteit-is-de-onze-niet.dhtml

PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways17 sep. 2015 - 20:56

De feiten. http://www.hln.be/hln/nl/34662/Vluchtelingencrisis/article/detail/2461367/2015/09/19/Slechts-1-op-5-migranten-komt-uit-Syrie.dhtml?show=art

TomPoes2
TomPoes217 sep. 2015 - 20:56

Sommige Nederlanders doen net of Nederland een huis is, waar zij de baas zijn en gastvrijheid dus niet aan de orde is. Op die manier willen ze zelfs anderen het recht op gastvrijheid ontnemen.

TruusBeek
TruusBeek17 sep. 2015 - 20:56

F Bidar, di 22 september 2015 11:35 in reactie op Rick Grimes Reageer op F F "Dan hou je waarschijnlijk alleen de aanhang van Assad binnen, en een paar koerden!" Vergeet niet de Syrische christenen , als ze neit van de boot gegooid zijn en de palestijnen die onder bescherming van Assad leefden . Dus nog genoeg Syriers blijven over.

TruusBeek
TruusBeek17 sep. 2015 - 20:56

clara legêne, za 19 september 2015 15:54 Beste meid ik heb naam van schrijfster vermeld Het was en is een duidelijken realistisch verhaal zonder goedkope emoties en goedkope retoriek. Soms heb ik het idee dat EU en Nederlandse staat een goedkoop marketing bureau in de arm heeft genomen om dit door het volk te laten slikken. Ik wilde jullie deel genoot maken van dit realistisch betoog.

[verwijderd]
[verwijderd]17 sep. 2015 - 20:56

Potvolkoffie! Uit mijn hart gegrepen. Weerleg dit stuk maar, nederlandse vreemdelingenhaters.

10 Reacties
Minoes2
Minoes217 sep. 2015 - 20:56

Maak je je nu niet een beetje belachelijk!

Nostra
Nostra17 sep. 2015 - 20:56

U zit vol met haat. Misschien toch maar eens tijd om een pyscholoog te bezoeken.

Achterberghen
Achterberghen17 sep. 2015 - 20:56

Zo zie je maar. Je wordt meteen als vreemdeelingenhater neergezet als niet met bloemen, applaus en een uitkering klaar staat.

IloveIsrael
IloveIsrael17 sep. 2015 - 20:56

Zelf kun je dat niet he, een door een stuk als dit héén kijken en weerleggen. Net zoals al die andere links-georienteerden laat ook jij je willoos naar de afgrond leiden door een bestuurders-elite die ons land laat overstromen met migranten. Migranten, geen "vluchtelingen", getuige het grote aantal jonge strijdbare mannen wat we dezer dagen de Europese grenzen zien oversteken. Dus help ik je even. Ik weet echter dat het water naar zee dragen is.

ZafferY
ZafferY17 sep. 2015 - 20:56

Hoeveel jonge islamitische mannen neemt u in huis? Preken met het moralistische vingertje is mooi, woord bij daad is mooier.

juliusvold
juliusvold17 sep. 2015 - 20:56

Waar komt uw geradicaliseerde haat vandaan?

longlivemokum
longlivemokum17 sep. 2015 - 20:56

Sorry hoor, maar mogen Nederlanders niet een andere mening hebben, wat betreft het vluchtelingen debat op dit moment, zonder meteen onder de (tenminste uw) categorie *vreemdelingenhaters* te komen zijn?. De wereld (op dit moment) is niet altijd zo zwart-wit, volgens mij: er is nog altijd een grijs gebied ertussenin, wat mij betreft tenminste. Wat mij betreft, is het niet een puur *linkse* kwestie of een puur *rechtse* kwestie. Het is meer een *pragmatische* kwestie, wat mij betreft tenminste. Een hamvraag aan u: waarom gaan bijna alle oorlogsvluchtelingen vanuit Syrië, Irak, Afghanistan en Eritrea op dit moment, bijna allemaal richting die paar allerrijkste verzorgingsstaten op aarde, met name: Duitsland, Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken, België, Oostenrijk, Zwitserland en natuurlijk ons eigen Nederland. Ik wens u een heel fijne dag verder.

Opperrechter
Opperrechter17 sep. 2015 - 20:56

Of beter, vertrek naar een oord die u met uw gedachten met open armen wilt ontvangen

KoningPruts
KoningPruts17 sep. 2015 - 20:56

Er zijn maar zeer weinig Nederlanders die problemen met immigratie hebben als mensen ook daadwerkelijk integreren, de taal spreken, een baan hebben en niet oververtegenwoordigd zijn in vrijwel elke negatieve statistiek. Helaas heeft de afgelopen 30-40 jaar anders uitgewezen. Het gaat de goede kant op maar we zijn er nog langer niet. En nu haalt de regering weer een lading binnen en kunnen we wéér opnieuw beginnen. Dat stoot mensen tegen de borst.

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst17 sep. 2015 - 20:56

Wat is uw definitie van een vreemdelingenhater?

[verwijderd]
[verwijderd]17 sep. 2015 - 20:56

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Pietersen2
Pietersen217 sep. 2015 - 20:56

Erwin, Hoeveel bewijs wil je hebben dat deze EU (niet Europa) niet werkt? Het enige dat de EU bewezen heeft, is dat het nooit zal werken. Opportunisme en eigenbelang van politici liggen hieraan ten grondslag. Dat zijn karaktertrekken van politici die je niet weg poets met nog een keer een hol verdrag. Het vluchtelingendrama is het zoveelste bewijs.

peterh2
peterh217 sep. 2015 - 20:56

Wie bepaald of een land dit 'wil'? Waarom zou de Hongaarse bevolking xenofoob zijn en wij hier in Nederland overal open voor? Het is niet zo zwart-wit, in ons land begint het nu ook te kraken nu er 700 per dag bijkomen. Elke dag weer. De wal zal het schip keren, ben bang voor dat moment zeg ik zonder enige blijdschap.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder17 sep. 2015 - 20:56

[Het wordt dus tijd voor een hervorming van Brussel. Alsjeblieft niet via referenda, maar graag wel door de regeringsleiders die in een verdrag nieuwe afspraken maken over de rol van Brussel die vooral economisch moet zijn, uiteraard met in acht neming van de culturele verschillen in Europa. ] Dat gebeurt toch al. Er worden voortdurend nieuwe afspraken gemaakt. En vooral over de economie. Welke hervormingen dan?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 sep. 2015 - 20:56

''Dat betekent in dit geval dat landen die geen moeite hebben met multiculturele samenlevingen de vluchtelingen zo snel mogelijk een fatsoenlijk leven moeten bieden, en landen die dat wel hebben vrij staan om andere keuzes te maken. Hetzelfde geldt voor zaken als het homohuwelijk.'' In Nederland wonen de joden meer dan 500 jaar, deze worden nog steeds gediscrimineerd, ga bijvoorbeeld een potje voetbal Ajax-Feyenood kijken! Nederland heeft van vroeger last van de multiculturele samenleving en niet alleen nu door moslims ! jij moest het weten.

Sardar2
Sardar217 sep. 2015 - 20:56

Tot 'verzet', is het verhaal van die geest van Europa die Hitler hielp aan de macht komen. Die geest is dus nog er, hier en ook daar. Met 'verzet' het beschaving van vrijheid komt te voorschijn. Dit is Europa, de lijfelijke Europa.

1 Reactie
MollySweet
MollySweet17 sep. 2015 - 20:56

En we flippen nog verder door: waren we eerst allemaal racisten, hier in Europa, inmiddels zijn we volgens Bidar gepromoveerd tot Nazi. Dank je wel. Waarom was je hier ook alweer naartoe gekomen? Oh nee, dat zal wel weer een racistische vraag zijn. Maar toch snap ik het niet, het is alsof je elke dag in hetzelfde restaurant gaat eten terwijl je het een afschuwelijke plek vindt en het eten niet te harden. Waarom ga je dan nog?

heldheino
heldheino17 sep. 2015 - 20:56

Het is toch in Hongarije ook goed geëindigd. Als zij daar nooit hun hek hadden gehad, was het land misschien wel helemaal leeg gestroomd. Of misschien waren wel alle "goede" mensen vertrokken. Wat was er dan achtergebleven? Communisten die de boel wilden blijven onderdrukken? Zouden ze dan ooit het Hongarije zijn geworden dan datgene dat ze nu zijn? Nee, ze bleven en de mensen zongen de rit uit. Na 50 jaar communisten konden ze in een vredevolle manier de overstap maken en horen nu tot de Europese Unie. De wereld heeft er nu een gebied bij, waar vrede heerst en mensen gelukkig kunnen zijn. Als wij nu de Syriërs gaan opnemen, dan blijft er maar één ding in Syrië achter en we weten allemaal dat geen prettige plek is om te wonen.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer17 sep. 2015 - 20:56

Laat dit mijn Hongaarse kennissen maar niet weten. Hoe krijg je het bij elkaar zeg.

[verwijderd]
[verwijderd]17 sep. 2015 - 20:56

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
akaNooT
akaNooT17 sep. 2015 - 20:56

U schrijft precies het tegenovergestelde van wat u bedoelt! Er zijn zeker veel Hongaren als degenen die wij vrijwel dagelijks op het nieuws zien, maar daar bent u vast niet blij mee. Er zijn er echter ook die anders zijn DAN diegenen, en die zult u bedoelen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 sep. 2015 - 20:56

Arabisme waarin zij nu leven is het Arabisme van de dood, dat wil zeggen, de rijke Arabier heeft geen probleem om de armen Arabier te betalen, maar alleen om te sterven, en als hij niet wil sterven dan moet hij naar ver weg gaan vluchten. De gore rijke Arabieren sturen graag de arme Arabieren naar het paradijs, maar een schuifdak of humanitaire hulp aanbieden tijdens de nood aan dezelfde arme Arabieren ? Dat doen zij nooit. Bah!

1 Reactie
longlivemokum
longlivemokum17 sep. 2015 - 20:56

Goedemorgen meneer Mostafa Mouktafi. Ik las toevallig pas gisteren op CNN website dat de enige uitzondering wat betreft die hele Arabische wereld, tot nu toe, is de Verenigde Arabische Emiraten, die tot nu toe blijkbaar een totaal van ongeveer 250.000 Syriërs opgevangen hebben: er zijn toch wel goede en barmhartige Arabiers, met name die Arabiers die in de Verenigde Arabische Emiraten wonen, in elk geval, gelukkig maar. Ik wens u een heel fijne dag verder.

[verwijderd]
[verwijderd]17 sep. 2015 - 20:56

Het zijn de opmerkingen van mensen als Casparus die nu juist aanzetten tot haat en verdeeldheid. Het is gevaarlijk als je denkt dat jouw waarheid de enige is

4 Reacties
ZafferY
ZafferY17 sep. 2015 - 20:56

hear hear.

longlivemokum
longlivemokum17 sep. 2015 - 20:56

In dit geval, ben ik sowieso helemaal met u eens zijn.

kindval
kindval17 sep. 2015 - 20:56

"Het zijn de opmerkingen van mensen als Casparus die nu juist aanzetten tot haat en verdeeldheid. Het is gevaarlijk als je denkt dat jouw waarheid de enige is" Eens!

MollySweet
MollySweet17 sep. 2015 - 20:56

Ernstig mee eens. Casparus zoekt haat en verdeeldheid. God mag weten waarom.

Meta Foor
Meta Foor17 sep. 2015 - 20:56

het debat over vluchtelingen en migranten wordt gedomineerd door bijdrages van mensen met een goede babbel; de gebakken peren laten ze liever over aan hun buren. Zo ook in de discussies in parlementen van NL en EU: gefilterde informatie en gemanipuleerde berichten en beelden. Het kan best zijn dat er een zuivere stroming bezig is, maar ''de massa'' begint toch meer in de gaten te hebben dat er een onomkeerbaar proces aangezwengeld wordt door de vrijblijvendheid van salonpolitici.

2 Reacties
longlivemokum
longlivemokum17 sep. 2015 - 20:56

In dit geval, ben ik sowieso ook helemaal eens met u zijn, mevrouw of meneer Meta Foor. Vóór iemand een andere zomaar een vreemdelinghater noemt, ik hoop dat hij of zij eerst nadenkt: is de wereld echt altijd zo zwart-wit?. Het welvarende Nederland van nu die is opgebouwd is door vele generaties (kei)hardwerkende en nuchtere Nederlanders: gaan wij het zomaar min of meer **weggeven**, so to speak, blijkbaar zonder enige voorwaarden notabene, op dit moment, aan kennelijk honderdduizenden oorlogsvluchteling uit Eritrea, Syrië, Irak en Afghanistan (een paar miljoen van hen zitten blijkbaar op dit moment nog, in verschillende vluchtelingen kampen in Libanon, Jordanië en Turkije) die sorry hoor, hoe zielig ze allemaal ook zijn, slechts één blijkbaar doel hebben op dit moment, kennelijk ten alle kosten, door alle barrières, door alle hekken, helemaal door die sowieso veel minder gewenste landen (in hun ogen tenminste, blijkbaar, volgens alle beschikbare internationale mediaberichtgeving, tot nu toe) zoals Servië, Hongarije, Croatie, Tjechie enz., en sowieso moeten ze blijkbaar, op een of andere manier, tenminste een van die volgende tien en in elk geval, nog altijd, allerrijkste verzorgingsstaten op aarde, met hun tot nu toe nog altijd nogal barmhartig asielbeleid, proberen te bereiken, met name: (1) Duitsland of (2) Nederland of (3) Oostenrijk of (4) Denemarken of (5) Noorwegen of (6) Groot Brittanië of (7) België of (8) Zwitserland of (9) Zweden of (10) Finland. Met vriendelijke groet met een tot nu toe, en nog altijd, ondanks mijn nogal kritisch blik wat betreft deze huidige vluchtelingen crisis, een zogenaamde linkse rakker.

Zjenny
Zjenny17 sep. 2015 - 20:56

social engineering , waar je ook kijkt en leest en luistert.

longlivemokum
longlivemokum17 sep. 2015 - 20:56

Goedendag. Over de laatste 30 jaar heeft Nederland (samen met een paar andere rijke verzorgingsstaten zoals Groot Brittanië, Noorwegen, Denemarken, Zweden, Oostenrijk, België en natuurlijk Duitsland) al ontzettend veel gedaan voor politieke asielzoekers en oorlogsvluchtelingen met name uit voormalige Yugoslavië, Iran, Irak, Afghanistan, Somalië en nu, op dit moment, Eritrea, Irak, Afghanistan en Syrië. Zover ik weet, de meerderheid van hen en hun kinderen blijven nog altijd in Nederland. Veel van hen bijdragen natuurlijk al aan de Nederlandse samenleving via werk of via studie. Ik ben juist hartstikke trots en blij dat ons land nog altijd zo open, warm en hartelijk zijn wat betreft politieke asielzoekers en oorlogsvluchtelingen. Maar een paar zeer pragmatische vragen blijven, wat mij betreft tenminste, wat betreft deze nieuwe groepen oorlogsvluchtelingen vanuit Eritrea, Irak, Afghanistan en Syrië: 1. waar zullen al die (nieuwe en extra) banen voor hen vandaan komen. Op dit moment zitten in Nederland nog altijd boven 600.000 officiële werklozen thuis. Het kan niet de bedoeling zijn dat de meerderheid van hen in de nabije toekomst in de bijstand komen (zoals al is gebeurd blijkbaar met sommige oorlogsvluchtelingen vanuit landen zoals Somalië b.v., zover ik weet, die eerder in Nederland gekomen zijn) 2. waar zullen al die nieuwe woningen voor hen vandaan komen. Veel van deze vooral wat jongere mannen uit Syrië, Irak, Afghanistan en Eritrea b.v. die al binnen in Nederland gekomen zijn, dit jaar, hebben blijkbaar natuurlijk vrouwen en kinderen die voorlopig achtergeblijven zijn in vluchtelingenkampen in Libanon, Turkije, Jordanië enz. en die zullen zeer waarschijnlijk ook eventueel naar Nederland overkomen via gezinshereniging en al deze wat jongere gezinnen hebben natuurlijk allemaal woningen nodig 3. waar zullen al die extra en nieuwe plekken eventueel op school voor hun kinderen vandaan komen Als ik wat een tijdje op deze website schrijf mij toch wel een nogal onsympathieke racist maakt, so be it.

1 Reactie
TomPoes2
TomPoes217 sep. 2015 - 20:56

Geen racist, maar een slecht econoom. Die mensen zullen uiteindelijk toch gewoon voor zichzelf zorgen? Anders geformuleerd: als ze een huis willen, dan kunnen ze dat tenslotte gewoon zelf bouwen, dat deden ze in het land waar ze vandaan komen ook. Het enige probleem is, dat ze dat in Nederland zullen moeten doen door te werken voor een Nederlands bedrijf, volgens de Nederlandse normen en regelgeving. Als dat niet lukt, dan ligt dat niet aan hen, maar aan de Nederlandse bedrijven, normen en regelgeving. Ik woon nu in een land waar dat heel gebruikelijk is: mensen kopen een stukje land -soms kapen ze het zelfs gewoon- en kopen elke maand 1000 stenen en 4 zakken cement. Ik heb zelf op die manier al meerdere huizen gebouwd, een zwembad, een stuwdam(metje) en een heuse brug met een spanwijdte van 15 meter. Meer dan de helft daarvan illegaal, maar daar kraait geen haan naar: het staat er allemaal nog steeds, tot grote vreugde van de gebruikers. Zelf getekend en zelf uitgevoerd, -een kind kan de was doen. Die 600.000 werklozen, die zijn een grote luxe van een pervers economisch systeem, want er is genoeg te doen. Met jullie economie en regelgeving zitten jullie vooral jezelf in de weg de "informele economie" (zwarte markt) werkt een stuk soepeler.

AnnaCronisMe
AnnaCronisMe17 sep. 2015 - 20:56

András Nagy, heel mooi geschreven. Tijdens WO1 heeft Nederland 1 miljoen vluchtelingen ontvangen. Hoe deden ze dat, vraag ik me af. Als het toen kon, kan het nu zeker. Kwestie van organiseren.

1 Reactie
pakmelk
pakmelk17 sep. 2015 - 20:56

Totaal andere situatie: Dat waren tijdelijke vluchtelingen, die dezelfde taal spraken, dezelfde cultuur hebben, dezelfde religie, en zoals gezegd dus tijdelijk kwamen. De huidige vluchtelingen spreken de taal niet, we weten feitelijk niet eens waar ze vandaan komen, hebben een compleet andere cultuur en een totaal afwijkende religie, en ze zijn zeker niet van plan om weer te vertrekken. Sterker nog; voor elke vluchteling die nu een status krijgt, zullen er nog 2-3 volgen als gezinshereniging.

CarelDeGroot
CarelDeGroot17 sep. 2015 - 20:56

Hongarije voert een harteloos beleid. Ze kiezen voor hun eigen volk, egoïsme! Dat ze maar eens een voorbeeld nemen aan het 'ieder mensenleven telt'-beleid in Nederland! Hier hebben wij tenminste oog voor mensen die een oorlog willen ontvluchten, en zelf onschuldig zijn. Deze mensen verdienen een beter bestaan. Bovendien zullen deze vluchtelingen een verrijking zijn voor ons land, want velen van hen hebben hoge opleidingen afgerond. Oordeel dus niet te snel over het onbekende!

4 Reacties
Peter Lankhorst
Peter Lankhorst17 sep. 2015 - 20:56

'een verrijking zijn voor ons land, want velen van hen hebben hoge opleidingen afgerond.' Heel mooi. Enige minpuntje is dat we hier al ruim een half miljoen werklozen hebben.

bEngel2
bEngel217 sep. 2015 - 20:56

[...Bovendien zullen deze vluchtelingen een verrijking zijn voor ons land...] We zijn al rijk zat in Nederland.

Dantes040
Dantes04017 sep. 2015 - 20:56

Zo dus mensen met een lagere opleiding zijn geen verrijking ? Is dat niet een beetje....dom ? Jij kunt wel je pakketjes bij Bol.com snel thuis krijgen door lager opgeleiden die (ik spreek uit ervaring) keihard moeten werken. Maar je hebt gelijk hoor: hogeropgeleiden zijn als mens gewoon veel meer waard als laagopgeleiden. De rest zijn tokkies.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer17 sep. 2015 - 20:56

Hans Doorenbos toont aan dat een Syrisch paspoort inclusief alle watermerken, want gebaseerd op een officieel blanco exemplaar slechts € 750 kost. Wat denkt u dan dat een HBO diploma of een universiteit bul kost?

rbakels
rbakels17 sep. 2015 - 20:56

Hongarije geen EU subsidie meer geven is een mooie sanctie. het Hongaarse bewind schendt grondrechten. Dat zijn rechten die in de beschaafde wereld algemeen als een gegeven gelden waar de democratie niet om opportunitietsredenen mee mag marchanderen. De verkiezingswinst van Orbán is trouwens aanvechtbaar. Hij heeft eerst een kiessysteem doorgedrukt waardoor hij met een minderheid aan stemmen toch kon winnen. De Hongaarse toestand is ook een waarschuwing voor ons. Stel dat bij de volgende verkiezingen Wilders zoveel stemmen krijgt dat ook de (vele) partijen die hem verfoeien niet meer om hem heen kunnen. Dan krijgen we een PVVD minderheidskabinet (als het heel erg mis gaat een meerderheidskabinet ...). Onder normale omstandigheden zou zo'n kabinet natuurlijk geen lang leven beschoren zijn, maar dan zal het kabinet Wilders-Rutte de methode-Orbán gebruiken om de oppositie monddood te maken. Er is dan nog één ding dat hoop geeft: als Wilders alle grenzen dichtgooit gaat de Rotterdamse haven failliet, en dat zal ons hele land meeslepen. En dat zal een opstand ontketenen die tot een staatsgreep zal leiden. De staatsgreep is een middel uit de politieke gereedschapskist dat lang niet gebruikt is.

3 Reacties
Nostra
Nostra17 sep. 2015 - 20:56

"Onder normale omstandigheden zou zo'n kabinet natuurlijk geen lang leven beschoren zijn, maar dan zal het kabinet Wilders-Rutte de methode-Orbán gebruiken om de oppositie monddood te maken." Wat knap van u dat u in de toekomst kunt kijken. Heeft u thuis een glazen bol staan waarin u dat allemaal kunt zien? "Er is dan nog één ding dat hoop geeft: als Wilders alle grenzen dichtgooit gaat de Rotterdamse haven failliet, en dat zal ons hele land meeslepen. En dat zal een opstand ontketenen die tot een staatsgreep zal leiden. De staatsgreep is een middel uit de politieke gereedschapskist dat lang niet gebruikt is." Voor dit gedeelte is maar 1 reactie toepasselijk, namelijk: Hahahahahahahahahahahahahaha

CarelDeGroot
CarelDeGroot17 sep. 2015 - 20:56

Inderdaad, tijd voor sancties aan het adres van Hongarije, misschien dat ze dan wakker worden. De Nederlandse politiek probeert, gelukkig, zorgvuldig na te denken aan constructieve een oplossing voor het probleem, maar Wilders denkt eventjes ‘de grenzen te kunnen sluiten’, en denkt dus véél te simpel. Dat is toch geen oplossing!? De materie is complex, en niet simpel, zoals Wilders dat wel laat lijken. Je kunt niet zomaar de grenzen sluiten, kom op zeg. Hij is het niveau in Den Haag niet waard.

rechtselul
rechtselul17 sep. 2015 - 20:56

Oftewel, hoogste tijd om Wilders zijn belangrijkste argument uit handen te nemen door de grenzen dicht te gooien waardoor hij niet meer zoveel stemmen kan trekken. Op die manier hoef je niet meer zo bang te zijn.

omaoeverloos
omaoeverloos17 sep. 2015 - 20:56

"Paniek in de tent." Wat schort er aan, amice? Kwam uw spel patience niet uit?

1 Reactie
TomPoes2
TomPoes217 sep. 2015 - 20:56

Nee, ik zat naar een aflevering van Southpark te kijken - Goobacks. Gewoon via google: "Southpark - Immigrants" http://tinyurl.com/nbw6amy

TruusBeek
TruusBeek17 sep. 2015 - 20:56

dit voort te zetten. Chapeau Hongarije! . Anna CronisMe, vr 18 september 2015 11:52 Reageer op Anna Anna András Nagy, heel mooi geschreven. Tijdens WO1 heeft Nederland 1 miljoen vluchtelingen ontvangen. Hoe deden ze dat, vraag ik me af. Als het toen kon, kan het nu zeker. Klopt maar binnen een paar maand gereduceerd tot nog geen honderdduizend. Hoe deden ze dat zo snel vraag ik mij af. Daarnaast zelfdetaal zelfde cultuur

1 Reactie
AnnaCronisMe
AnnaCronisMe17 sep. 2015 - 20:56

Dag Truus, u vergist zich. "Heel Belgenland leek richting de grens te strompelen In het najaar van 1914 stroomden 1 miljoen Belgische vluchtelingen Nederland binnen. De Nederlanders zetten zich massaal in voor de ontheemde Belgen. Wegens voedselschaarste en cultuurverschillen nam het enthousiasme in de loop van de oorlog behoorlijk af. Met 'zachte drang' probeerde men de Belgen over te halen weer naar huis te gaan; daaronder viel ook de internering in kampen." Er woonde toen 6 mlj Nederlanders in NL. Overigens waren er ook Duitsers en Engelsen. een van de vele bronnen http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6984/de-opvang-van-belgische-vluchtelingen-in-de-oorlog.html

TruusBeek
TruusBeek17 sep. 2015 - 20:56

Nog nooit werd Europa in de naoorlogse geschiedenis geconfronteerd met zo’n massale volksverhuizing uit het Midden-Oosten. Met zo’n onafzienbare mensenstroom die zich niets aantrekt van het Schengenverdrag en de restricties van de gepasseerde landen. Er is een continue massa in beweging die naarmate ze Europa verder binnendringt vermoeider en verwilderder raakt. We zien uitgeputte gezinnen met kinderen die nauwelijks op hun benen staan, baby’s die op de stoeprand tussen een stuk karton en een zeil slapen. We zien oudere echtparen in slakkengang en incidenteel een rolstoel tussen de treinrails. Maar we zien ook mannen opgefokt Allah aanroepen of krijsend en fysiek hun eisen kenbaar maken. In aankomstland Griekenland breken vechtpartijen uit en worden dorpen geplunderd. In Duitse asielcentra worden vrouwen en meisjes verkracht en aangerand door medevluchtelingen. Dat moesten we vernemen uit een brandbrief van Duitse vrouwenorganisaties aan politici; geen journalist ontdekte het. Of onze journaals en nieuwsuitzendingen objectief verslag doen, valt te betwijfelen. Ik weet niet hoe de NOS dat klaart, maar hun verslaggevers tonen vooral elegant geklede en welbespraakte Syriërs die allemaal chirurg, advocaat of professor blijken. Niks aan de hand, is de boodschap; wie deze lieverds als terrorist vreest, is zelf een onmens. Voorbij deze hoogopgeleiden wordt zelden gekeken. Maar de waarheid is dat niemand weet wie er binnenkomt, wie daadwerkelijk oorlogsvluchteling is en hoe de anderen uitgezet moeten worden. Niemand weet hoeveel opvangcapaciteit er is, al beloven politici dat we het ’aankunnen’. Als de instroom aanzwelt, zoals afgelopen weken, blijkt hoe moeilijk het is om fatsoenlijke slaapplekken te vinden. Dankzij inventiviteit en grote inspanningen lukte het, maar op een dag zijn alle kazernes, sporthallen, gemeentegebouwen en evenementhallen vol, terwijl de onbezonnen groepsuitnodiging van Merkel nog steeds geldt. Als Wilders enige invloed heeft op zijn electoraat, dan moet ook rekening worden houden met de protestdemonstraties waartoe hij opriep. Zo kunnen er gespannen, explosieve situaties ontstaan, in een klimaat waarin veel burgemeesters menen dat enkel de voorstanders van open grenzen recht van spreken hebben. Ze leren ook nooit wat. Met de beste bedoelingen knuffels en kleren verzamelen is iets wat we allemaal kunnen doen, en waarom zou je vluchtelingen zo geen hart onder de riem willen steken? Maar wie tekent voor hulp en steun als de situatie grimmiger, misschien zelfs onbeheersbaar wordt? Wat is de houdbaarheidsdatum van alle sympathie die nu zo royaal wordt getoond? Dát hoor je nauwelijks, want wat telt, is de emotie van nu. In deze bestuurlijke en morele chaos, geeft Europa tegenstrijdige signalen aan de aspirant-vluchtelingen. Merkel nodigt eerst grif uit, wordt dan overrompeld, voert grenscontroles in, ontkent vervolgens de noodsituatie. Ook Nederland controleert. Volgens staatssecretaris Dijkhoff als signaal dat je beter niet naar Nederland moet komen. Echt? Nederland laat ten slotte iedereen toe. Een raar land, is de eerste les voor de nieuwkomer. Tel daarbij het advies van hulpcomités om vluchtelingen thuis te vergasten op een etentje waarbij de gastvrouw zedig bedekt is en de wijn niet op tafel komt – want och en wee: haram! Zo leert de argeloze vluchteling weer een verkeerde les: dat híj zich niet hoeft aan te passen, want wij staan al te buigen en te knipmessen. Haaks op deze zelfverloochening staat de strenge Hongaarse premier Orbán, die hekken bouwde langs de grenzen met Servië. Hiermee beschermt hij de buitengrens van de EU, gaf zelfs eurocommissaris Frans Timmermans toe, onlangs op de Duitse zender ZDF. Maar dat pikten veel mannelijke vluchtelingen niet, die begonnen vanuit Servië te duwen en met stenen te gooien. Hongarije antwoordde met arrestaties en traangas. Bij een grens ’nee’ horen is voor sommigen kennelijk genoeg om tot geweld over te gaan – dat belooft nog wat. De vluchtelingen van nu reizen met het idee dat ze overal doorheen kunnen, wanneer ze maar willen. Met als gegarandeerde eindbestemming Duitsland. Het Verdrag van Schengen stelt niks meer voor, vooral omdat de lidstaten het niet beschermen; politiek niet en territoriaal ook niet. Uiteraard is er in de Europese politiek grote onenigheid en onmacht. Maar dit onvermogen om een consensus te bereiken en grenzen te beschermen wordt bezworen door een vreemde berusting: wat je ook doet, de vluchtelingen komen toch, hoor je dan. Een beschamender ontkenning van het politieke vak hoor je zelden. Kijk je goed naar wat er vandaag in Europa gebeurt, dan zie je dat de vluchtelingen, bij gebrek aan daadkracht en duidelijkheid van de EU, zelf de migratieagenda van de Unie bepalen. In het hier en nu stellen zij hun voorwaarden, terwijl politici besluiten rond de crisis afschuiven op iets dat ’de middellange termijn’ is gaan heten. Nu mag iedereen komen, de oplossingen volgen pas op de middellange termijn. Die mantra weerklonk ook tijdens de algemene beschouwingen. Die zwevende datum is echter de wachtkamer van de politieke onmacht: wie vandaag geen idee heeft wat er morgen gebeurt, verwijst daarmee naar een magische nabije toekomst waarin alles wonderwel geregeld kan worden. De waarheid is: ze hebben geen regie meer. In het hier en nu autonoom regeren, westerse politici hebben dat onvergeeflijk snel verleerd. Nausicaa Marbe

4 Reacties
Homer2
Homer217 sep. 2015 - 20:56

Super goed stuk. Heb je er ook een linkje naar?

TomPoes2
TomPoes217 sep. 2015 - 20:56

Halverwege tekst dacht ik opeens: Hier klopt iets niet, dit kan Truus Beek niet zijn, want die krijgt nooit meer dan 3 regels op papier in dat doorsnee-taaltje van haar. Dus dan copy je gewoon een kenmerkend stukje in google en ja hoor, Truus citeert haar lijfblad gewoon letterlijk.

JandeKlaas
JandeKlaas17 sep. 2015 - 20:56

Maakt u zich geen zorgen: de kruik gaat net zolang te water tot hij barst. Ze weten in Den Haag ook wel dat ze geen ongebreidelde toestroom van mensen met een totaal andere instelling tussen de autochtonen kunnen laten gaan wonen zonder dat het tot ernstige conflicten gaat leiden. En volkswoede tegen hen. Dus voordat het zover komt hebben ze de grens al gesloten. En uitzettingen zullen dan ook op grotere schaal worden uitgevoerd. Gewoon omdat de meerderheid zo boos zal zijn op Den Haag dat ze daar voor hun leven zullen beginnen te vrezen als ze dat niet doen.

JandeKlaas
JandeKlaas17 sep. 2015 - 20:56

Het begint al door te dringen in Den Haag: NOS: Rutte: "Als mensen zich zorgen maken zijn ze geen racisten" http://nos.nl/artikel/2058475-rutte-als-mensen-zich-zorgen-maken-zijn-ze-geen-racisten.html En dat is nog maar het gematigde begin nu er nog slechts weinigen zijn binnengekomen.

nananua
nananua17 sep. 2015 - 20:56

"Tijdens WO1 heeft Nederland 1 miljoen vluchtelingen ontvangen. Hoe deden ze dat, vraag ik me af. Als het toen kon, kan het nu zeker. Kwestie van organiseren." Ja kunst, dat waren voornamelijk Belgen die na de oorlog terug naar huis gingen. Daar gaat in de huidige situatie geen sprake meer van zijn.

1 Reactie
AnnaCronisMe
AnnaCronisMe17 sep. 2015 - 20:56

Zie mijn reactie op bericht Truus Beek. Ik heb toch het idee dat men de eigen geschiedenis niet kent. Dus nogmaals, en voor het gemak een citaat: "Meer dan 1 miljoen Belgen trokken in het najaar van 1914 de grens over naar het neutrale Nederland en werden daar zo goed en zo kwaad als het ging opgevangen in een land met niet meer dan 6 miljoen inwoners. Op zeer korte termijn moest een redelijk ingewikkelde logistiek operatie op gang komen om te zorgen voor voedsel, onderdak en vervoer van de vluchtelingen naar de haastig aangelegde tijdelijke onderkomens door heel Nederland heen. Tegen het einde van het jaar gingen weer veel van de vluchtelingen terug naar België, maar meer dan ongeveer 100.000 van hen bleven gedurende de gehele oorlogsperiode in Nederland." bron: SSEW: Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog http://www.ssew.nl/belgische-vluchtelingen

TomPoes2
TomPoes217 sep. 2015 - 20:56

Veroorzaken de immigratie op het eiland Lesbos problemen? "Iedereen houdt zich in, maar als je vraagt hoe hoog het percentage is dat tegen overlast is, zeggen de meeste geïnterviewden: “Tussen de 95 en 99 procent”. Dat is natuurlijk heel raar, dat zoveel mensen tegen overlast zijn. "De woordvoerder van de extreem-rechtse Gouden Dageraad op Lesbos, Bartholomaios Trantafyllidis, snapt de terughoudendheid om de problemen te benoemen." O, nou snap ik het: eigenlijk staat er dat niemand het over problemen gehad heeft, maar dat bijna iedereen tegen problemen is. De woordvoerder van de extreem-rechtse Gouden Dageraad mag dat de lezer nog een uitgebreid uitleggen: “Als iemand wat zegt over migranten wordt hij als racist bestempeld. Maar het is geen racisme. Het is een invasie en we moeten daarover praten.” Kijk eens aan, die fascist lijkt wel een PVV-er. "De toekomst voorspelt weinig goeds, zeker als verderop in Europa de hindernissen hoger worden door de sluiting van grenzen, verzekert hij in zijn kantoortje dat is behangen met partijvlaggen. “Als de mensen hier moeten blijven verwacht ik gevechten. Zoals een week geleden al gebeurde. Eerst onderling, over religie en andere verschillen. Dan zullen we verkrachtingen krijgen en veel diefstal. We zijn niet gewoon zo te leven. Ons eiland is altijd schoon geweest. We kennen geen criminaliteit, dat is heel zeldzaam.” Hoezo, "de toekomst voorspelt weinig goeds"? Die PVV-er van de Gouden Dageraad voorspelt weinig goeds. Waarom is niet helemaal duidelijk, want eigenlijk is er nog amper iets voorgevallen. "De Syrische christenen, die misschien twee procent uitmaken van de asielzoekers, gedragen zich een beetje beter, stelt hij en de rechts-radicaal wijst op een verborgen agenda achter de toestroom “De meesten zijn afkomstig uit Afghanistan, Pakistan, of Somalië. Ze zijn tussen de 18 en 45 jaar oud. Velen vluchten niet vanwege de oorlog. Ze komen de islam verspreiden in Europa.” Aha, altijd hetzelfde: je kunt die moslims niet vertrouwen, ze hebben een verborgen agenda, "ze komen de islam verspreiden in Europa”, aldus de fascisten van de PVV-Gouden Dageraad. Met dank aan de journalistiek van Arnold Karskens en Paul Derksen, vr 18 september 2015 10:26 die de link gaf.

1 Reactie
JandeKlaas
JandeKlaas17 sep. 2015 - 20:56

Helaas, er zijn hele grote problemen op Lesbos voor de plaatselijke bevolking, helemaal omdat er ook gevechten tussen de diverse groepen nieuwkomers zijn uitgebarsten. U heeft het mogelijk niet gezien, maar kopieert u dit maar eens en plak het in YouTube: "Immigrant war on Lesbos - Tragedy of Greece"

TruusBeek
TruusBeek17 sep. 2015 - 20:56

München is van plan de feestgangers .........De autoriteiten gaan ervan uit dat door de verscherpte controles in delen van Europa minder vluchtelingen aankomen dan eerder het geval was. Met dank aan beleid Hongarije? foei met vingertje maar ondertussen blij dat de stroom (even) verminderd.

1 Reactie
pieterpan2
pieterpan217 sep. 2015 - 20:56

"Daarvan weet zelfs Mark Rutte dat dat niet kan. Al zou hij willen. En dat dat in Hongarije dus ook niet kan. Internationale rechtsorde en mensenrechten, weet je wel." Internationale rechtsorde en mensenrechten houden op wanneer er op grote schaal misbruik van wordt gemaakt. Er waren afspraken gemaakt in het akkoord van Dublin en Hongarije hield zich aan die afspraken, tot mevrouw Merkel begon te roepen dat iedereen van harte welkom is. De EU en zijn lidstaten hebben zichzelf buiten werking gezet als gezag houder en de facto bepalen de migranten nu wat er gebeurd. Er vindt geen controle meer plaats bij binnenkomst en men gaat daar naar toe waar men de meeste voordelen kan halen. Maar goed, stel dat we doorgaan met deze opvang van "vluchtelingen" en dat het aantal nog verder groeit en de toestroom steeds groter wordt, want er staan nog miljoenen mensen te wachten, wat gaan we dan doen? Het zijn er nu al zo'n 5000 per week, dat is 350.000 per jaar, maar het kunnen er makkelijk nog veel meer worden, en dan krijgen we in een later stadium ook nog gezinshereniging. Op een gegeven moment zijn alle opvangmogelijkheden uitgeput en we kunnen niet meer mensen opvangen. Wat gaan we dan doen, mevrouw Legene? Toch de grenzen sluiten of laten we ons land willoos en stuurloos overlopen door migranten?

BasVV
BasVV17 sep. 2015 - 20:56

Deze schrijver maakt een heel elimentere fout. Natuurlijk vangen mensen elkaar op. Niemand wil dakloze mensen aan hun huis of in de buurt. Maar de Hongaren brengen die mensen naar de volgende grens. Opgelost. Wegwezen. En hoe zou Nederland dat kunnen doen.

1 Reactie
clara51
clara5117 sep. 2015 - 20:56

["Deze schrijver maakt een heel elimentere fout."] Jij nu ook. ["Natuurlijk vangen mensen elkaar op. Niemand wil dakloze mensen aan hun huis of in de buurt. Maar de Hongaren brengen die mensen naar de volgende grens. Opgelost. Wegwezen. En hoe zou Nederland dat kunnen doen."] Bedoel je echt dat je zou willen dat Nederland ook vluchtelingen naar de eerstvolgende grens kan brengen? En daarna opgeruimd staat netjes? Daarvan weet zelfs Mark Rutte dat dat niet kan. Al zou hij willen. En dat dat in Hongarije dus ook niet kan. Internationale rechtsorde en mensenrechten, weet je wel.

richarrd
richarrd17 sep. 2015 - 20:56

Misschien kunnen we de vluchtelingenstroom zien als een kans om deze nep-samenleving die we hier hebben tot iets voor mensen te maken in plaats van voor het kapitalistische systeem. Het kapitalisme gaat om kapitaalaccumulatie (opeenhopen van geld), en niet om behoeftebevrediging, en daarom is er geen plaats voor vluchtelingen, want die kosten alleen maar geld, terwijl het primaire doel van onze samenleving dus het stapelen van zoveel mogelijk geld is. Het is misschien goed om geld te hebben, maar als het enige doel in je leven het oneindig vergaren van geld is (basisprincipe van ons systeem), dan leef je dus voor het geld, en niet voor jezelf, of voor anderen.

2 Reacties
Achterberghen
Achterberghen17 sep. 2015 - 20:56

Spreek voor je zelf.

Gewoneman
Gewoneman17 sep. 2015 - 20:56

Wat een onzin verhaal kapitalisme koppelen aan het vluchtelingen probleem wij zitten juist met een vluchtelingen probleem omdat wij het financieel redelijk voor elkaar hebben. Je kan zeggen wat je wilt maar die vluchtelingen komen omdat ze een Miele, huis en uitkering krijgen en wat de huizen betreft zelfs nog voorrang op autochtonen inwoners die ook een huis zoeken.

[verwijderd]
[verwijderd]17 sep. 2015 - 20:56

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Jantje68
Jantje6817 sep. 2015 - 20:56

Zo zo, een debat over DE Islam. DE Islam bestaat niet. En als DE Islam is afgezworen komt er wel goed bestuur? DE Islam is onlosmakelijk geïntegreerd onderdeel van de cultuur en zou je ook het volk ook af moeten schaffen. Dus een volstrekt onzinnige gedachte. Sint Maarten gaat ook gebukt onder verschrikkelijk slecht bestuur en daar hebben ze helemaal geen religie voor nodig.

dordtenaar2
dordtenaar217 sep. 2015 - 20:56

Gezien de grote culturele, en tevens economische verschillen in Europa is het dan slim om te streven naar de verenigde staten van Europa? De culturele verschillen zullen de komende eeuw niet verminderen en de enige manier om de economische verschillen te verkeinen is om er een transferunie van te maken. De mensen in de landen die moeten bijdragen gaan dat niet op prijs stellen en zullen in verzet komen en de mensen in de ontvangende landen zullen het altijd te weinig vinden. Kom niet aan met de dooddoener dat Limburg en Friesland ook ontvangers zijn want de regels voor hun zijn dezelfde als voor mensen in de Randstad. Zelfde pensioenregels, zelfde belastingregels enz. en dat is het verschil tusssen de landen die andere regels hebben en dat gelijk trekken is onbegonnen werk.

longlivemokum
longlivemokum17 sep. 2015 - 20:56

Goedendag. Ik hoop dat deze nieuwe groepen vluchtelingen sowieso z.s.m. aanpassen aan de Nederlandse normen en waarden, z.s.m. Nederlandse de taal leren en z.s.m. bijdragen aan de Nederlandse samenleving, via werk of via studie of via hun eigen ondernemen. Het klinkt misschien schockerend als ik dat zei: soms de uiterlijk qua kleding kan veel helpen om veel meer sympathie van anderen te krijgen; ik merk b.v. dat Joodse Nederlanders en Nederlanders van Hindoestanen komaf in Amsterdam kleden zich net zoals iedereen, in hun dagelijks leven. Ze doen hun traditionele kleding pas aan als ze naar de synagoge gaan (die Joodse Nederlanders) of naar de tempel gaan (Nederlanders van Hindoestanen komaf). Of als ze naar een privé huwelijksfeest of familiefeest gaan (of b.v. naar een uitvaart gaan). Zo moet dat in een seculaire samenleving, met ongeveer 200 nationaliteiten, notabene, wat mij betreft. Een beetje verstand gebruiken en dan *everyone is happy*. Maar wie ben ik?. Ik wens jullie allemaal een heel fijne dag.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch17 sep. 2015 - 20:56

Wist niet dat kledingdracht behoort tot één van de vereisten om in Nederland te mogen blijven. Aan de andere kant, misschien is het ook wel makkelijk als zij zich gewoon zo blijven kleden als zij doen. Is straks makkelijker om ze er uit te pikken als je ze wilt deporteren. Identificeren aan de hand van neuzen is toch gecompliceerder

[verwijderd]
[verwijderd]17 sep. 2015 - 20:56

"Deze week hebben we bij het SCP wat cijfers over vluchtelingenstromen uit het verleden op een rij gezet. In 1993 en 2000 hadden we ook te maken met veel oorlogsvluchtelingen. Van de Somaliërs is 70 procent afhankelijk van de bijstand. Van de Syriërs is dat 60 procent en van de Eritreërs is dat 50 procent. Onderbuik of feiten?

4 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen17 sep. 2015 - 20:56

En dan? Ik begrijp uw ount niet.

Paul22
Paul2217 sep. 2015 - 20:56

In Duitsland ziet de asielzoekersstroom er wellicht iets anders uit, maar daar komen toch echt andere berichten vandaan. Omroep ARD meldt, op basis van eigen mededelingen van de asielzoekers, dat 11 procent geen enkele school heeft bezocht, 25 procent alleen een lagere school en dat een derde een vorm van middelbare opleiding, 16% 'gymnasium' – VWO – en 15 % hoger onderwijs (HBO en WO) heeft afgemaakt. Dat is dus wat deze immigranten er zelf van zeggen. http://www.elsevier.nl/Nederland/blogs/2015/9/Hoogopgeleide-asielstroom-is-te-mooi-om-waar-te-zijn-2689313W/?masterpageid=158493

panterarosso65
panterarosso6517 sep. 2015 - 20:56

nog een ogenopener volgens eurostat is slechts 20% van de nu binnenkomende asielzoekers syrisch

Ethio
Ethio17 sep. 2015 - 20:56

"Van de Somaliërs is 70 procent afhankelijk van de bijstand." Van Somaliërs is allang bekent dat de ondernemende onder hen zo snel mogelijk nar Engeland gaan. Daar mogen vluchtelingen veel eerder werken dan in Nederland. Dus we jagen de ondernemende types weg en gaan klagen over diegene die achterblijven. Gelukkig hoor je nu ook in Nederland mensen tot de conclusie komen dat het belangrijk is dat de aanvragen van vluchtelingen snel behandeld moeten worden en dat ze snel leer- en werktrajecten in moeten. Duitsland bijv. doet dat veel beter. Een vriend van mij is uit Afghanistan gevlucht. Is elektricien. Heeft zo lang niet mogen en kunnen werken dat hij, nog geen 50, al totaal is afgeschreven en met hartproblemen thuis zit. De manier waarop hij en zijn vrouw met een minimale middelen hun kinderen steunen om succesvol te worden is bewonderenswaardig. Maar hij zal de statistieken in gaan als een nutteloze vluchteling zonder werk en met een enorme ziektekosten rekening. Kortom: het gaat niet alleen om de getallen (statistieken) maar vooral wat je daar mee doet. Ik zou zeggen aan het werk ermee!

Armond
Armond17 sep. 2015 - 20:56

Hongarije voert gewoon het Schengen verdrag uit, dat is het bewaken van de Europese buiten grenzen. Niemand vraagt zich af waarom dit nu gebeurt, Irak. Libië en Syrië spelen een grote rol Turkije heeft expres alle immigranten opgespaard, en verjagen nu alle immigranten uit Turkije, het land uit de zee op. En Amerika zit hier allemaal achter, en niemand die zijn mond open doet.

1 Reactie
richarrd
richarrd17 sep. 2015 - 20:56

Waarom heb ik toch het gevoel dat u zichzelf als slachtoffer ziet, terwijl de oorlogsslachtoffers toch echt de echte slachtoffers zijn. U bent toch geen slachtoffer? Waarom hebt u het gevoel dat u een slachtoffer bent in deze situatie, en waarom ziet u de oorlogsvluchtelingen helemaal niet als slachtoffer. Sorry, dat ik het vraag, maar ik begrijp dat helemaal niet.

Achterberghen
Achterberghen17 sep. 2015 - 20:56

Hier een interview uit 2005 waar dit allemaal al werd voorspeld. http://www.spiegel.de/international/the-future-of-terrorism-what-al-qaida-really-wants-a-369448.html

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch17 sep. 2015 - 20:56

Naja...voorspelling?! Fase 1 kan ik mijn nog in vinden. Aan de ander 6 wordt nog gewerkt kennelijk. De voorspelling rammelt aan alle kanten.

José
José17 sep. 2015 - 20:56

Het is altijd zinnig wanneer er tegenover de apocalyptische angstfantasieën wat nuchtere feiten en cijfers geplaatst worden. Gisteren deed Maarten Keulemans dat in de Volkskrant: http://www.volkskrant.nl/wetenschap/dreigt-er-een-asieltsunami~a4144957/ En structureel gebeurt dat door Flip van Dyke: http://www.flipvandyke.nl/

1 Reactie
Jantje68
Jantje6817 sep. 2015 - 20:56

Als dat procedures zijn ipv van mensen heb je ook geen noodopvang nodig? En het is wel heel dom om dit in de media zo te roepen als het niet zo is. Voor de rest gaat het artikel zelf aan de haal met 'verwachtingen' ipv feiten. Wat namelijk de werkelijke instroom is geweest kunnen we pas vast stellen als 2015 voorbij is. De rest is speculatie. Of die nu van Wilders of het COA af komt. Ze hebben beiden een belang bij de cijfers en per definitie beide onbetrouwbaar.

denmol
denmol17 sep. 2015 - 20:56

Mijn ervaring met ons land is dat wanneer puntje bij paaltje komt, wij ons beste beentje voor zetten om mensen in nood een helpende hand toe te steken, en dat zal volgens mij nu ook gebeuren want wij zijn geen barbaren.

1 Reactie
ZafferY
ZafferY17 sep. 2015 - 20:56

Ja ja. Ons beste beentje voor heeft nogal wat dank opgeleverd of niet.. hele groepen die de gemiddelde Nederlander voor racist en xenofoob uitmaakt en zich op alle mogelijke manieren afzetten tegen de cultuur van het land. Iedereen moet maar buigen voor de onvrede van beroepsslachtoffers en religieuze fanatiekelingen. Met als kers op de toet het kruisigen van Zwarte Piet. Ik denk dat de meeste Nederlanders ondertussen hun lesje wel hebben geleerd. Laten we wel wezen de peilingen liegen niet en het systematisch niet luisteren naar de burgers levert de PVV wederom 3 zetels op. Dus noem de Nederlanders maar barbaren, dat mag, maar dit verandert niets aan de werkelijkheid. Nederland ziet niets in de open grenzen en het draagvlak voor de instroom is heel klein.

meijerlahn
meijerlahn17 sep. 2015 - 20:56

De staten die collectief bekend staan als "Oost-Europa", inclusief mijn geboorteland Polen, blijken intolerant, on-liberaal en xenofobisch te zijn. Ze zijn niet in staat zich de geest van solidariteit te herinneren die hen een kwart eeuw geleden naar de vrijheid heeft gevoerd. http://www.volkskrant.nl/opinie/de-oost-europese-landen-moeten-zich-schamen~a4145046/

1 Reactie
Jensbos
Jensbos17 sep. 2015 - 20:56

Ja en wat te denken van al die Hongaarse vluchtelingen die hier (West Europa) in 1956 werden verwelkomt en die hier inmiddels allemaal -goed- gevestigd zijn. Men lijkt dat, (sociaal-?) nationalistisch correct, vergeten te zijn en het daarom maar liever op de buren af te schuiven. Het enige antwoord is toch echt financiele sancties, dat is het corrigerende middel waarover de EU (als -nog wel- groot economisch machtsblok) beschikt. Dan wel via een belasting op im- en export vamn de "weigerlanden" dan wel via een korting op de toegestopte ontwikkelingsgelden. De rest van de EU wordt immers zwaarder belast. Daarboven komt ook nog het feit dat alle huidige ellende eigenlijk is getriggerd door het trachten "regime change" te creeren al (Afghanistan) dan niet (de rest) op een in het "te veranderen land" maatschappelijk verantwoordde basis. Dus daar heeft Europa en natuurlijk ook de VS m.i. verantwoording te nemen, compassie met de slachtoffers te tonen.

longlivemokum
longlivemokum17 sep. 2015 - 20:56

Goedendag. Wat een armoede in ons land wat mij betreft: Geert Wilders en zijn PVV hebben vandaag blijkbaar drie extra virtuele zetels gekregen, bij de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Ik heb zelf vaak een nogal kritisch blik, wat betreft deze huidige vluchtelingencrisis maar hebben Geert Wilders en de PVV al een goede oplossing in petto, wat betreft die honderdduizenden oorlogsvluchtelingen vanuit Syrië, Eritrea, Irak en Afghanistan die de laatste maanden (en op dit moment nog) richting West en Noord Europa komen?. Nee toch. Ik wens jullie allemaal een heel fijne zondag verder.

2 Reacties
Cinema2
Cinema217 sep. 2015 - 20:56

"Ik heb zelf vaak een nogal kritisch blik, wat betreft deze huidige vluchtelingencrisis maar hebben Geert Wilders en de PVV al een goede oplossing in petto, wat betreft die honderdduizenden oorlogsvluchtelingen vanuit Syrië, Eritrea, Irak en Afghanistan die de laatste maanden (en op dit moment nog) richting West en Noord Europa komen?. Nee toch." Heeft de gevestigde politiek dan wel een oplossing in petto?! Er klonk sarcastisch applaus uit de zaal bij het betoog van de heer Wilders!. Kereltje Pechthold voorop! En heel vervelend voor u, in dit geval geef ik de heer Wilders gelijk!. Nederland/ Europa is te klein om heel de wereld op te vangen! Waar blijven trouwens al die BN-ers (oa de heer Cohen), die met een draaiende camera van de daken gilde; Als de nood aan de man komt, dan ben ik er hoor!. Welnu, het is en blijft momenteel angstvallig stil vanuit deze hoek... Het klootjesvolk mag en moet de knip, en de hoofdprijs betalen. Als wij het puntje bij het paaltje verhaaltje in acht nemen. Ik ben dus wachtende op welke stappen de heer Cohen en alle wereld gaat door vrouwtjes/ mannetjes gaan nemen. Dit is het moment, opvang in eigen huis, alle soc. lasten voor uw eigen rekening nemen. Ik zal u een geheim verklappen, het gaat niet gebeuren...

dordtenaar2
dordtenaar217 sep. 2015 - 20:56

De PVV heeft geen oplossing maar hebben de andere partijen die wel?

PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways17 sep. 2015 - 20:56

Het Nederlandse volk spreekt zich uit. http://www.telegraaf.nl/binnenland/24514970/__PVV_spint_garen_bij_onvrede_migrantenstroom__.html http://www.stand.nl/stellingen/Binnenland/De-risico%E2%80%99s-van-grootschalige-vluchtelingenopvang-worden-onderschat

1 Reactie
TomPoes2
TomPoes217 sep. 2015 - 20:56

Tuurlijk, de Telegraf is de spreekbuis van het nederlandse volk, dat is ze al sinds de tweede wereldoorlog

TruusBeek
TruusBeek17 sep. 2015 - 20:56

In volgens mij Trouw volgde men een Syrier die richting Ter Apel reisde Hij beklaagde zich over het feit dat hij met Afghanen in een bus moest zitten, want Afghanen hadden hier niets te zoeken en Afghanen stonken. Las van morgen een artikel over een christen die in Utrecht zat maar niet op zijn wijze durfde te bidden. Let wel hij vreesde dan voor zijn leven??? Vooroordeel, haat en angst zal wel een verschijnsel zijn die ze door de westerse inmenging hebben overgenomen.

1 Reactie
Homer2
Homer217 sep. 2015 - 20:56

Het verhaal in het AD ging niet eens over een Christen die niet durfde te bidden - het ging om een moslim, die bang is om 'afgemaakt' te worden door andere moslims omdat hij zijn handen anders houdt bij het bidden. Tja, waanzin he? http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4146495/2015/09/21/Als-anderen-zien-hoe-ik-bid-maken-ze-me-af.dhtml Overigens geeft deze meneer ook aan dat hij zeker weet dat er IS terroristen onder de 'vluchtelingen' zitten. Het Paard van Troje. We staan erbij en kijken er naar. Wat mij betreft zou er maar 1 selectie criterium hoeven zijn als het gaat om of iemand wel of niet in Nederland mag blijven: is een persoon religieus of niet. Zoja? Wegwezen. Zoniet? Welkom.