Filmmaakster komt in actie tegen preutse censuur in de VS
Wist je dat een Amerikaans kind tot zijn 18e zo’n 200.000 gewelddaden en 16.000 moorden op tv krijgt te zien maar niet één vrouwentepel? Waarom is geweld en moord normaal en een tepel verboden?
Die vragen stelt filmmaakster Lina Esco uit Los Angeles in haar film Free the Nipple. In 37 Amerikaanse staten is het tonen van een blote vrouwenborst verboden, in sommige staten valt zelfs het geven van borstvoeding daar onder. In 1992 werd het verbod op naakte vrouwenborsten in New York opgeheven maar de politie gaat niettemin door met het arresteren van vrouwen die zich ontbloten, zoals ook in de film is te zien.
De film wil de censuur van tepels bestrijden en vrouwen het recht bezorgen borstvoeding te geven of topless te zonnen op het strand. De eerste opnames in New York leidden tot een spontane golf van protest van medestrijdsters die opkwamen voor het blootrecht. Probleem is echter de verdere financiering van de film en daarom is er – je raadt het nooit – een crowdfunding campagne gestart. Met als doel een kwart miljoen dollar op te halen.
Daarnaast is er een ander probleem. Omdat er tepels te zien zijn krijgt de film van de Amerikaanse kijkcontrole een NC-17 rating, wat neerkomt op pornografisch, en waardoor de film niet in gewone bioscopen te zien zal zijn. Ook daartegen wordt geprotesteerd. En tegen de tepelvrees op sociale media als Facebook. Je kunt de campagne hier steunen.