Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weet Denk teleurgestelde kiezers weer naar de stembus te lokken?

  •  
04-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De verkiezingsopkomst onder kiezers met een migratieachtergrond is traditioneel lager dan onder witte Nederlanders. Maar de afgelopen jaren lijken steeds minder Turkse en Marokkaanse Nederlanders te gaan stemmen. Lukt het beweging Denk deze groep bij de volgende Tweede Kamerverkiezing te verleiden te gaan stemmen? Vijf politicologen vrezen van niet: ‘Het mobiliserende effect van Denk zal minimaal zijn.’ Bekijk aflevering 3 van KRO-NCRV  Witte Wetenschappers over Denk.
De achtergrond van deze vraag is een onderzoek van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies van de Universiteit van Amsterdam naar de opkomst van etnische minderheden bij gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Het blijkt dat kiezers met een Turkse en Marokkaanse komaf sinds 2006 steeds minder naar de stembus gaan.
Van de Amsterdamse Turken ging in 2014 34% stemmen (-10%-punt), van de Amsterdamse Marokkanen 24% (-14%-punt). De totale opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam ligt al twintig jaar rond de 50%. De opkomst onder Surinaamse Amsterdammers is overigens altijd heel laag: ongeveer 25 procent van die groep stemt. Trend Opkomstcijfers van etnische minderheden bij landelijke verkiezingen zijn er niet, maar toch lijkt er sprake van een trend. ‘Kiezers van Marokkaanse en Turkse komaf voelen zich steeds minder vertegenwoordigd door de politiek’, zegt onderzoeker Floris Vermeulen (UvA) die betrokken was bij het onderzoek. ‘Ze hebben het gevoel dat hun stem niet echt telt, dat ze rondom verkiezingen wel gevraagd worden om vooral op de PvdA of GroenLinks te stemmen, (…) maar dat ze na de verkiezingen zien dat partijen eigenlijk veel minder geïnteresseerd zijn in waar deze groepen echt voor staan.’

Meer over:

denk, politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.