Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weer twee lokale bestuurders in opspraak

  •  
25-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-burgemeester_HarrydeVries_Lingewaard300.jpg
CDA-burgemeester van Lingewaard weg om onterechte declaraties ... ChristenUnie-wethouder wekt schijn van belangenverstrengeling
Opnieuw zijn twee bestuurders in opspraak geraakt. Burgemeester Harry de Vries (CDA) van Lingewaard (bij Arnhem) ziet zich gedwongen om op te stappen vanwege onterecht ingediende declaraties, zo meldt de NOS. In de gemeente Lansingerland is wethouder Jan den Uil (ChristenUnie) onder vuur vanwege belangenverstrengeling en onzorgvuldig handelen.
Lingewaard Burgemeester De Vries schrijft in een verklaring dat er een vertrouwensbreuk is ontstaan tussen hem en zijn wethouders en de gemeenteraad. De gemeenteraad verwijt burgemeester Harry de Vries (CDA) dat hij declaraties heeft ingediend waarop hij geen recht heeft. De burgemeester zegt dat hij alle ten onrechte gedeclareerde kosten zal terugbetalen, aldus de NOS.
Maar ik ben mij ervan bewust dat het om veel meer gaat dan om het terugbetalen van onterecht gedeclareerde reiskosten. Wat ik heb gedaan is fout en op geen enkele wijze goed te praten.
Lansingerland Wethouder Jan den Uil (ChristenUnie) van de gemeente Lansingerland was vanaf 2001 verantwoordelijk voor bouwprojecten en het grondbedrijf van de Zuid-Hollandse gemeente.
Uit onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) blijkt dat Den Uil zich een paar keer niet aan de gedragscode heeft gehouden, bericht de NOS.Hij zou een keer de schijn gewekt hebben om zelf beter te worden van een transactie. Uiteindelijk was dat niet het geval, constateert BING.
Den Uil is mede-eigenaar van een architectenbureau dat opdrachten heeft gedaan in opdracht van de gemeente Lansingerland. Volgens de onderzoekers heeft de wethouder zich in sommige gevallen met dossiers bemoeid, terwijl het architectenbureau daar ook bij betrokken was. Zo is gebleken dat Den Uil betrokken was bij het bepalen van de grondprijs voor het terrein waar zijn architectenbureau bezig was om een gezondheidscentrum te bouwen.
Foto voorpagina: Burgemeester Harry de Vries van Lingewaard
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

nico1943
nico194325 okt. 2012 - 12:26

hahaha, die de Vries. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezing was het al bekend. Er is toen een gemeentepartij ontstaan die dit aan de kaak heeft gesteld. Dhr. de Vries is ook een meneer die tegen vrije meningsuiting is. Een klein dictatortje die ruzie kreeg met een buutreedner tijdens carnaval. Boontje komt om zijn loontje.

peterdebakker
peterdebakker25 okt. 2012 - 12:26

Stukje wat niet in het artikel staat maar wel relevant is : "In 2010 deed de gemeentelijke rekenkamer van Lingewaard een onderzoek naar het declaratiegedrag van het college van B en W, dat was uitgeroepen tot ''de topdeclareerders van Gelderland''. Ook toen kwamen declaraties zonder onderliggende bonnen aan het licht en terugbetaalde reiskosten voor reizen die niet waren gemaakt, maar het college onder leiding van De Vries doorstond de politieke ophef die ontstond." Het lijkt er dus op dat ook deze man goed lag in het politieke wereldje en daarom ondanks zijn veelvuldige overtredingen mocht aanblijven. Dit is daarmee zoveelste geval van een verziekte bestuurscultuur. PVDA Groningen geeft het goede voorbeeld door iedereen die 'besmet' is te laten plaatsmaken voor een schone lichting.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa25 okt. 2012 - 12:26

Niet meer ''waar rook is is vuur'', nee, het moet nu zijn : waar God is is vuur.

boane
boane25 okt. 2012 - 12:26

In Brussel is dat geen probleem meer. Van Buitenen heeft z'n Europese anti corruptie partij opgeheven wegens gebrek aan belangstelling voor de problemen. Weer een EU voordeel.

jonh16144
jonh1614425 okt. 2012 - 12:26

Corruptie is wijdverspreid in NL, what's new?

lindenboom
lindenboom25 okt. 2012 - 12:26

Heeft de NS deze herfst eens geen last van vallende bladeren, wordt het land bedolven onder een lading vallende bestuurders.....

Ryder
Ryder25 okt. 2012 - 12:26

Dit lees ik op nu.nl: "''Het is wel heel jammer dat mijn declaratiegedrag maar 20 procent van mijn burgemeester-zijn uitmaakt, en dat de 80 procent aan dingen die wel goed heb gedaan nu onderbelicht blijven'', aldus de opgestapte burgemeester in een interview op TV Gelderland." Deze burgemeester besteedt dus 1 dag per week aan declareren... En dan nóg klungelwerk afleveren (meermalen betrapt).

trujac
trujac25 okt. 2012 - 12:26

Wat fraude en corruptie betreft zijn we echte Europeanen. Je zou zeggen dat we wat dat betreft de laatste jaren goed zijn geintegreerd in de EU. Helaas is het anders, we waren de EU al lang ver voor. Alleen werd alles onder de pet gehouden met mooie volzinnen. False declaraties heten vroeger in het deftige jargon ' verschrijvingen ' . Talloze artsen, notarissen, advocaten en hoge bestuurders kwamen met zulke volzinnen vroeger weg. De rechters waren immers allang blij dat ze hun rotary vriend met zo'n smoes uit de bak konden houden.

TVDL030
TVDL03025 okt. 2012 - 12:26

Het geval van die burgemeester lijkt me helder: betrapt, betrapt, schuld beleden, terugbetaald, afgetreden. Maar de wethouder, wat heeft die nu precies fout gedaan? Als ik op de website van die gemeente kom, staat daar gewoon open en bloot vermeld dat hij deels directeur van dat architectenbureau. Niks geheims aan. Er was een keer de schijn van belangenverstrengeling, maar Joop zegt dat dit na onderzoek bleek niet het geval te zijn. Kortom, wat is daarmee aan de hand? Als je bovenstaand artikel kritisch doorleest, dan lijkt het namelijk alsof die wethouder alleen maar door het slijk wordt gehaald omdat hij de schijn tegen heeft. Er moet toch meer aan de hand zijn, lijkt me.

roher
roher25 okt. 2012 - 12:26

Als er praktijken aan de orde zijn waarbij bestuurders, die zelf tot in hun nek in de oplichters praktijken zitten sociale rechercheurs voor de kleine bijstandstrekkers in hun werkpakket hebben, dan gaat het natuurlijk een beetje op een vreemd schouwspel lijken. Maar als men betrapt wordt omdat men een kaartje te veel in rekening bracht dan kan je je wel afvragen of men zo streng moet zijn.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai25 okt. 2012 - 12:26

Ruimen en nog meer ruimen, het is een schone zaak! weg met dat spul van links en rechts. Weg ermee!!

vriest
vriest25 okt. 2012 - 12:26

Dat dit bij alle partijen voorkomt is niet vreemd.Nudan weer het cda en de christen unie .Word het niet eens tijd om in alle gelederen ,zowel de eerste en tweede kamer als ook op de ministeries eens grote schoonmaak te houden .En verder meteen ook alle gemeentes en provincies eens door te lichten .de uitkomst zal verbazend zijn denk ik ,het zal alleen niet gebeuren vermoed ik .Ben er wel van overtuigd dat mocht dat ooit gebeuren men meteen kan snijden in eigen vlees scheelt een hoop in de kosten ,mischien dat ze dan een beetje minder van ons hoeven te roven .

1 Reactie
Irmaatje
Irmaatje25 okt. 2012 - 12:26

Niet bij alle partijen...... alleen bij de regentenclubs. Hier in Limburg weten de CDA-ers al heeeeeel erg lang van wanten. Google maar op Vriendenrepubliek. Blijkbaar heeft de VVD die rol lokaal overgenomen. De PvdA heeft hier ook al een akkefietje gehad met zelfs muntendropjes die gedeclareerd werden.... terwijl een gedeputeerdeninkomen toch best goed is. PS Ik reageer en lees amper meer op Joop omdat het nog steeds niet gewoon kan met Ipad en ik start er mijn pc niet voor op.