Joop

Wéér te weinig bescherming cruciaal zorgpersoneel

  •  
13-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-410443681
De coalitiepartijen stemden tegen een motie om het werken met beter beschermende maskers op te nemen in de RIVM-richtlijnen.
Zorgverleners in Nederland hebben zelden zoveel aandacht gehad als het afgelopen jaar. Het gaat over applaus en agressie, over ziekteverzuim, wel of geen bonus of loonsverhoging. Over wel of niet vaccineren, over werkdruk en een dreigende ‘code zwart’. En het gíng over werken zonder voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen. Over dat laatste moet het opnieuw gaan.
Het aantal besmettingen van zorgmedewerkers loopt op. Volgens het RIVM is inmiddels maar liefst 16% van alle personen met een positieve testuitslag zorgmedewerker. Er zijn, voor zover we weten, zo’n 100.000 zorgmedewerkers besmet geraakt. Het ziekteverzuim in de zorg is door corona gestegen, binnen sommige zorgorganisaties tot boven de 10%. Dat betekent dat in december ongeveer 70 duizend zorgmedewerkers niet inzetbaar waren. Laat deze cijfers, en het effect ervan op mensenlevens, even tot je doordringen.
Dan zou je denken dat we er alles aan doen om zorgverleners maximaal te beschermen tegen mogelijke besmetting. Dat is helaas niet zo. Nu weten we nog lang niet alles over de werking van maskers (de medische term voor mondkapjes), maar in de zorg worden meerdere type maskers gebruikt. Sommige beschermen vooral de patiënt tegen besmetting, anderen beschermen de patiënt én de zorgverlener. In de huidige RIVM-richtlijnen wordt het type masker dat ook de zorgverlener beschermt (het zogenaamde FFP2-masker), enkel geadviseerd bij zogenaamde ‘hoog risico handelingen bij patiënten die van COVID-19 ziek en/of verdacht zijn’. (Denk bijvoorbeeld aan intuberen.) Deze richtlijn is te vaag en biedt onvoldoende bescherming. Juist omdat de gemuteerde variant van het virus uit Engeland vele malen besmettelijker is. Laten we dus uitgaan van het principe better safe than sorry , en een richtlijn opstellen die voorschrijft dat het best mogelijk beschermende masker gedragen wordt bij het werken met patiënten (die mogelijk besmet zijn) met COVID. Dit is ook waar de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voor pleit, en wat landen om ons heen, waaronder Duitsland en Engeland, al standaard hebben ingevoerd. Het ministerie van VWS geeft aan dat er geen tekorten zijn aan FFP-2 maskers. Sterker: er zijn 25 miljoen in opslag en 44 miljoen besteld.
Tijdens het debat in de Tweede Kamer over het vaccinatiebeleid werd een motie ingediend om ook in Nederland het werken met beter beschermende maskers op te nemen in de RIVM-richtlijnen. Alle partijen stemden voor, behalve de huidige coalitiepartijen en daarmee werd het zinnige voorstel van tafel geveegd.
Door niet kritisch te durven kijken naar de richtlijnen die zorgverleners én daarmee hun patiënten moeten beschermen, houdt het kabinet eigenwijs vast aan eerder vastgesteld beleid. Er dreigt een herhaling van zetten: eerder werden RIVM-richtlijnen te laat aangepast aan de praktijk en werkten zorgverleners onvoldoende beschermd in de frontlinie. Het is hoog tijd dat we hen beter gaan beschermen, en daarmee ook de mensen voor wie zij werken. Kabinet: laat opnieuw kijken naar de richtlijnen, doe wat nodig is om onze zorgverleners beter te beschermen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

FransBrinkman
FransBrinkman21 jan. 2021 - 14:41

Een van de virulogen (e.d.) die altijd op tv zijn, ik weet echt niet meer welke, zei dat zorgmedewerkers toch vooral buiten het ziekenhuis worden besmet. In hun vrije tijd. Het ziekenhuis is veiliger dan er buiten. Kan me er wel iets bij voorstellen. Je ben t moe, heb veel meegemaakt, je blijft plakken met een aantal collega's. Bijkomen, afreageren en weer even wat lachen; coronamaatregelen overschreidend.

1 Reactie
JanB2
JanB222 jan. 2021 - 7:51

Het gaat niet zozeer om ziekenhuizen (waar men goed beschermd is) maar om bijvoorbeeld verpleeghuizen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jan. 2021 - 5:44

Ik begrijp wel dat die tegenstemden: Dat is echt teveel gevraagd van onze Hugo!

LaBou
LaBou 13 jan. 2021 - 17:47

Lego kan natuurlijk proberen of hij via het internet wat kan vinden, dan hoeft hij ons hier niet met die vragen lastig te vallen. Overigens geeft het artikel al een aardige indicatie.

adriek
adriek13 jan. 2021 - 14:55

"De gemuteerde variant is 70% besmettelijker." Er is geen norm voor de besmettelijkheid van een virus, er is geen meetmethode, die 70% is een getal dat 'iemand' ooit genoemd heeft en een eigen leven is gaan leiden.

The Apple
The Apple13 jan. 2021 - 13:53

"Het ziekteverzuim in de zorg is door corona gestegen, binnen sommige zorgorganisaties tot boven de 10%." Dat werk lijkt me veel te gevaarlijk, dan zou ik toch maar mooi overstappen op een ander beroep.

Baron von Kleef
Baron von Kleef13 jan. 2021 - 11:13

"Dan zou je denken dat we er alles aan doen om zorgverleners maximaal te beschermen tegen mogelijke besmetting. Dat is helaas niet zo." "Het ministerie van VWS geeft aan dat er geen tekorten zijn aan FFP-2 maskers. Sterker: er zijn 25 miljoen in opslag en 44 miljoen besteld." "Kabinet: laat opnieuw kijken naar de richtlijnen, doe wat nodig is om onze zorgverleners beter te beschermen." Maar dat met die vaccins gaat helemaal goed komen, no worries

1 Reactie
JanB2
JanB222 jan. 2021 - 7:53

Maar dat met die vaccins gaat helemaal goed komen, no worries. Ik meen enig cynisme te horen. Zo ja dan deel ik dat.

Bert de Vries
Bert de Vries13 jan. 2021 - 11:05

Het coronabeleid lijkt een schuldenberg te worden. Voor de bouwers ervan geen probleem. Want waar gehakt wordt, vallen spaanders. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Alleen wie niets doet, maakt geen fouten. Zo wordt destructief beleid een verdienste die respect verdient. Zo worden knoeiers helden die de problemen niet uit de weg zijn gegaan. Over helden gesproken, wie zijn de helden van de zorg? Uiteraard Hugo de Jonge en Mark Rutte. Zij staan pal voor het voetvolk. Zij beschermen vanuit hun bunkers de horden die bij bosjes sneuvelen. Alles sal reg kom. Vroeg of laat.

1 Reactie
LaBou
LaBou 13 jan. 2021 - 17:45

Wat klagen die mensen nou? Ze hebben bij de eerste golf toch applaus gehad? Er zijn genoeg beroepsgroepen die dat niet krijgen.

adriek
adriek13 jan. 2021 - 10:41

Het toch wel schokkende aantal besmettingen in de zorg laat de betrekkelijke zinloosheid van de huis- tuin- en keukenmaskers zien. Echte (ffp2) maskers zijn veel te duur, en ook alleen effectief als er zeer zorgvuldig mee omgegaan wordt. Het voorkomen van besmettingen vraagt ijzeren discipline en niet alleen een mondkapje in de achterzak.

Jozias2
Jozias213 jan. 2021 - 10:32

Nu werken ze buiten de covid afdelingen van het ziekenhuis ook niet met deze maskers en worden de zorgmedewerkers nu toch gevaccineerd. Wat is dan nog de relevantie?

1 Reactie
adriek
adriek13 jan. 2021 - 14:53

In de vier tot zes weken die het duurt voor die vaccinaties een feit zijn zou je misschien wat onnodige slachtoffers kunnen voorkomen?