Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weer racisme-rel bij RTL

  •  
20-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
hgt.jpg
Chinese zanger doet mee aan Hollands Got Talent, wordt door Gordon getrakteerd op smakeloze afhaalchineesgrappen
Nu staat zanger Gordon niet bekend als de meest eloquente spreker, maar het jurylid van Holland’s Got Talent maakte het de afgelopen week wel erg bont. Een Chinese zanger deed mee aan het programma en werd door Gordon getrakteerd op een serie ‘afhaalchineesgrappen’ waar de honden geen brood van lusten. Ook collega-jurylid Chantal Janzen deed mee.
Door de Zwarte Pietendiscussie en de onsmakelijke grap van RTL-presentatrice Daphne Bunskoek, waren deze opmerkingen van Gordon bijna onopgemerkt voorbij gegaan. De Chinese Xiao Wang deed afgelopen week mee aan Holland’s Got Talent. Een Chinees die een opera komt zingen van Verdi, dat is ‘natuurlijk’ heel raar. Of in de woorden van Gordon: ‘Sulplise!’
Chantal Janzen trapt af door te zeggen dat het ‘niet erg’ is dat Xiao Wang heet zoals hij heet, waarna Gordon de ene na de andere pijnlijke opmerking maakt. Zo zingt Wang een opera van Verdi, waarna Gordon vraagt: ‘Welke? Nummer 39 met rijst?’ Wanneer blijkt dat Wang een fantastische stem heeft, complimenteert Gordon hem met: “Dit is de beste Chinees die ik in weken heb gehad.” Andere opmerkingen variëren van “het is net een opera in een Chinees restaurant” tot “mag ik jullie stemmen hebben voor de People Republic of China?”
En Wang? Die schudt zijn hoofd een beetje en staat er verder nerveus en beschaamd bij. Lachen joh.
Eerder was het Daphne Bunskoek die in het RTL-programma Volgende Week een pijnlijke en onsmakelijke ‘grap’ maakte over het Zwarte Pietendebat. Ze toonde een fragment uit de film Amistad, waarin te zien is hoe zwarte slaven worden afgeranseld; dat zou de straf zijn voor de pieten die de staf van Sinterklaas zijn kwijtgeraakt.
Bunskoek was echter niet de eerste met een onsmakelijke racistische grap op RTL. Nauwelijks een week eerder maakte Jack Spijkerman een racistische grap in het RTL-programma RTL Late Night. Spijkerman legde Humberto Tan een aantal quizvragen voor. Toen de presentator fout antwoordde riep Spijkerman tegen Tan: “Mijn hemel zeg, niet alleen donker maar ook nog dom”. Humberto perste na de opmerking zijn lippen op elkaar en de studio leek zich met ongemak te vullen. Spijkerman riep daarop naar het publiek: “Ik mag het zeggen hoor, tegen hem.”
RTEmagicC_Schermafbeelding_2013-11-20_om_10.27.30.png
Een aantal reacties van Twitteraars waarin zij hun verbazing over Gordon en collega’s uitspreken:
RTEmagicC_Schermafbeelding_2013-11-20_om_10.34.21.png
RTEmagicC_Schermafbeelding_2013-11-20_om_10.34.31.png
Voor een bloemlezing van pijnlijke reacties van Holland’s Got Talent-kijkers, kijk hier.
Gordons opmerkingen gaan inmiddels internationaal. Op Reddit wordt veelvuldig schande gesproken van de uitlatingen. De hoofdvraag in de discussie: Hoe tolerant is de Nederlander?

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (74)

WilWortel
WilWortel20 nov. 2013 - 9:18

Wat een puinen. Wat dacht Dan?

Alila
Alila20 nov. 2013 - 9:18

Het is lomp en bot, wanneer is Gordon dat niet, maar toch echt geen racisme.

roher
roher20 nov. 2013 - 9:18

Dit heeft met kijkcijfers te maken.

CliffClavin1993
CliffClavin199320 nov. 2013 - 9:18

Zo, kennelijk heeft Gordon zijn totale gebrek aan goede smaak weer eens geëtaleerd. Niet erg verrassend, in aanmerking genomen dat hij de huiszanger van de VVD is - soort zoekt soort, en zoals wij allen weten, mensen, zit het gehalte goede smaak bij die partij zo ongeveer op -273 graden Kelvin. Dat gezegd zijnde: we moeten oppassen dat we niet iedere mineure ontsporing van de gebruikelijke verdachten in de sfeer van racisme gaan trekken. Zet Gordon hier de Chinezen als volk (ras?) als minderwaardig neer? Nee. Hij maakt slechte grappen over Chinese restaurants. En over de problemen die Aziaten kunnen ondervinden als ze de letter 'r' moeten uitspreken. Dat is het wel zo ongeveer. Het onderwerp racisme verdient serieuze discussie; zeker omdat dit fenomeen door toedoen van meneer Wilders, sedert kort verhoogd met de le Pen-factor, en door de knievallen die andere, meer gevestigde partijen naar die man maken, maatschappelijk zo centraal is komen te staan (denk ook aan de schandalige behandeling van asielzoekers, onder goedkeurend toezien van krijmfijters Teeven en Opstelten). Wanneer je Gordons kwalijke pogingen tot humor bij het racisme-debat gaan insluiten, dan devalueer je die discussie daarmee, en niet weinig ook. Dus: snel vergeten.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch20 nov. 2013 - 9:18

Gewoon goor.

meijerlahn
meijerlahn20 nov. 2013 - 9:18

GeenStijl/Powned/mensen-in-de-zeik-nemen-hufterigheid schijnt tegenwoordig de norm te zijn in ons gure land.

bEngel2
bEngel220 nov. 2013 - 9:18

Ach... dit verbaast mij niks van deze smakeloze relnicht.

x.x
x.x20 nov. 2013 - 9:18

Het zou racisme zijn als hij geen grap maakte omdat de deelnemer aziatisch is...

Sodapop1
Sodapop120 nov. 2013 - 9:18

Meneer Wan toonde dmv zijn persoonlijkheid integere klasse. Aan alles kon je aan meneer Wan zien dat hij er zover boven stond, en die boodschap kwam bij Gordon wel heel duidelijk aan. Daar hoef ik niks aan toe te voegen.

RvDugt
RvDugt20 nov. 2013 - 9:18

Goh goh alle tere zieltjes weer verbaasd dat Gordon geen smaak heeft. Hoe naief kan men zijn. En dan wel weer heel opvallend hoeveel mensen er naar Gordon kijken, schijnbaar kunnen andere onsmakkelijke grappen dan weer wel door de beugel.

Bernie2
Bernie220 nov. 2013 - 9:18

Gordon tsja.. Deze tamelijk platte zetpil wordt nog eens salonfähig. En ik geloof niet dat het iemand ook maar wat uitmaakt wattie zegt of doet. Als Matthijs van DWDD de man al vanuit de boulevardriolen witwast door hem met zijn seksistische grollen steevast in De TV Draait Door aan te halen zegt dat genoeg. Over beiden.

jaapvos
jaapvos20 nov. 2013 - 9:18

Gordon is iemand zonder enige gene maar ook totaal gevoelloos en empathieloos. Zijn stijl is platter dan plat & voegt totaal niks maar dan ook niks toe aan iets. Kijk naar programma's als 'Hotter than my daughter' en/of 'Effe geen cent te makken'. Alles onder het mom van zogenaamde 'amsterdamse' humor & alles moet kunnen toch !? Het is helaas veelzeggend voor de tendens in Nederland dat hij enorm populair is samen met zijn 'brother in arms' Gerard Joling.......

TonNoort
TonNoort20 nov. 2013 - 9:18

Gordon is gewoon een zak van een vent. Een enorme boerenlul. Veel mensen zien in hem een selfmade man, die van marktkoopman uitgroeide tot tja, hoe noem je zo iets, een zichzelf exploiterende homo, die schmierend en coke snuivend plat volksvermaak debiteert en daarmee vele miljoenen in zijn zak steekt. De commerciëlen of liever hun kijkers vinden het prachtig, die willen netzo zijn. Nederland is een land zonder smaak, dat hebben we nooit gehad. Het ergste is dat die wansmaak door de commerciëlen wordt gebracht als Hollandse cultuur. Het hoort allemaal bij het populisme dat door Fortuijn en Wilders ook in de politiek voet aan de grond kreeg. Populisme is het resultaat van de emancipatie van de maatschappelijke onderklasse. Niet Jan met de pet, want arbeiders hebben fatsoen geleerd. Dit zijn degene die zich nooit ergens thuisvoelden, de ontheemden die iedereen daarvoor verantwoordelijk stelden behalve zichzelf. Bas Heijne trok deze week een duidelijke lijn: 'Toen het nieuwe populisme meer dan tien jaar geleden – het begon in Oostenrijk – de kop opstak, was de eerste, simplistische reactie in de omringende landen: de bruinhemden marcheren weer. Later moest men onder ogen zien dat het juist om een modern fenomeen ging, veroorzaakt door globalisering en de bijbehorende effecten van immigratie. Cultuur, geschiedenis, volk – in de ogen van de wegbereiders van een verenigde mensheid waren dat allemaal gevaarlijke, maar gelukkig gepasseerde stations. Die ouderwetse begrippen zijn in de mediacultuur (van Trots op Nederland naar Ik hou van Holland) niet alleen weer springlevend – ze hebben ook een groot deel van het gevoelsleven van de natie geannexeerd. Na zeven seizoenen Boer zoekt vrouw moet je niet verbaasd zijn als een halve bevolking mental wordt over een bedreigde Zwarte Piet.' Treffend gezien en uitgelegd. Gordon en Wilders zijn beide uitingen van eenzelfde volksaard. De vraag is of lompheid een vorm van racisme is of andersom. Het is beide even kwalijk. Het een doet voor het ander niet onder. Racisme is de politiek benaming voor botheid en gemeenheid en in die zin is de PVV een door en door racistische partij.

Ratelaar
Ratelaar20 nov. 2013 - 9:18

Gordon schoffeert, beschimpt en bespot iedereen, ongeacht kleur ras of sexe. Zijn opmerkingen zijn vaak platvloers en op het uiterlijk gericht. En nu is het een aziaat. Enge mensen, de fatsoenpredikers! Bah! Er gaat nu een versje door mijn hoofd: Klikspaan, boterspaan jij mag niet door mijn straatje gaan...!

Andy40
Andy4020 nov. 2013 - 9:18

En we staan hier weer met zijn allen in de rij om de wansmaak van Gordon te veroordelen. Alsof dat je eigen goede smaak zou bevestigen. Hieruit blijkt dat het beoordelen en veroordelen van anderen alles behalve een rechtse hobby is.

Backtobasics
Backtobasics20 nov. 2013 - 9:18

Gordon is vooral plat,flauw en erg voorspelbaar maar racistisch?......te ver gezocht.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort20 nov. 2013 - 9:18

Vreselijk! Kamervragen! Tevens is het misschien een plan om alle afhaalchinesen te verbieden, dat wakkert namelijk alleen maar racisme aan. Om smakeloze grappen te maken moet je misschien daarvoor smaak gehad hebben. Gordon, en wat dat betreft alle talentshows ook, zijn de diamant in de kroon van de debilisering van de wereld.

GingerTed
GingerTed20 nov. 2013 - 9:18

Gordon is heerlijk gevat, maar ook een bron van lekkere platte humor, en daarmee een gruwel voor de goegemeente van het politiek correcte wereldje. Zeker geen racist maar ongevoelig voor overgevoeligheid. Gelukkig maar. Of mag je tegenwoordig van PC ook al geen karikatuur meer maken van een Amerikaan met een zwaar accent, een Duitser, of mogen anderen dat niet doen over het Nederlandse accent (wat met al die "g"' regelmatig geïmiteerd wordt)? Chinezen zijn niet zielig. Nederlanders ook niet en daarom mag je over ons grappen maken over klompen, molens, etc. en over Chinezen over "Sambal bij" en die vermaledijde "r". Ook heel grappig trouwens bij die karikaturale zwarte piraat (met grote rode lippen!) in het kraaiennest bij Asterix en Obelix. De Smurfen zijn volgens PC ook al racistisch: Buéno, in an interview with The Wall Street Journal, touched on what he perceives as their blue racism. ""The first comic strip, 'The Black Smurfs,' was intimately concerned with what you might classify as a racial threat," he said. "Because in that album, the smurfs are sick. And when they're sick, they don't turn purple or red or anything like that, they become black. And when they become black, they lose all trace of intelligence. THey become completely moronic. And further more, they can no longer speak, they just go 'nyap nyap nyap.'" The black part is indeed true; US publishers refused to publish the first Smurfs book for that reason, and years later, the sick Smurfs were recolored to purple." http://www.huffingtonpost.com/2011/06/03/the-smurfs-are-racist-ant_n_870758.html Paarse smurfen ipv zwarte omdat het kwetsend voelt. Doet denken aan de Zwarte Pieten-gekte hier.

RosaLange
RosaLange20 nov. 2013 - 9:18

Het spotje schijnt inmiddels wereldwijd gedeeld te worden en de reacties op dit stukje Nederlandse humor zijn niet mild: http://www.reddit.com/r/cringe/comments/1r0r9u/judges_on_hollands_got_talent_crack_racist_jokes/

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa20 nov. 2013 - 9:18

Wat is racisme? In mijn oog bestaat uit twee delen. A- Haat voor het eerste gezicht bij het zien van andere kleur mensen. B- Angst voor anderen, dat ze alles van hem of haar gaan aanpakken. Zware grappen die worden door bekende ook zangers van beroep en cabaretjes van hobby ! zoals Gordom, vind ik juist mooi en kan genieten vooral als de grappen over mij gaat. Nare uitspraken door media en politici dat zijn pas eng en moeten bestrijden, met de rechter natuurlijk.

ElChe
ElChe20 nov. 2013 - 9:18

Gordon is zo ongelooflijk dom, dat hem zo'n uitspraak nauwelijks kwalijk te nemen is. Hij beseft zelf niet eens wat hij uitkraamt. Het is echter wel RTL aan te rekenen dat ze zo iets uitzenden, daar mag je toch van verwachten dat zij het onderscheid kunnen maken tussen een grap en een racistische uitspraak. Of verdienen zij hiermee aan het "dombovolk" dat hiernaar kijkt, m.a.w geld verdienen over de rug van en ten koste van alles en iedereen.

sam tosha
sam tosha20 nov. 2013 - 9:18

Gordon staat voor mij symbool de gedegenereerde, intolerante, egoïstische, hebberige, minachtende, asociale, respectloze, hollandse horkerige wansmaak waaronder Nederland gebukt gaat. En met Wilders heeft de blanke groep grote ego's nog een vertegenwoordiger in het parlement ook. Het is hemelschrijend zo als Nederland afglijdt. Meer immigratie graag. Dit ras moet nodig gered van haar anders onvermijdelijke teloorgang.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten20 nov. 2013 - 9:18

Nu heb ik net dit filmpje zitten bekijken, maar ik kon geen schokkend racisme ontdekken. Humor die de mijne niet is, dat wel. En toch moest ik glimlachen. Waarom? Ik zag Gordon grappen en grollen zoals we van hem gewend zijn, ik zag de chinees zich er niet vreselijk over opwinden en toen.....toen dacht ik aan de discussie die het fragmentje hier teweeg brengt. Eigenlijk is het om je te bescheuren! Zo het sop in de kool niet waard. Behalve als je van ''foei roepen'' je levenswerk hebt gemaakt natuurlijk.

wvdstraat
wvdstraat20 nov. 2013 - 9:18

Goor Doen is het slag dat - via Telegraaf, RTL, Privé en SBS aan het woord is gekomen, dankzij eerder Fortuyn en nu Wilders. Dat had nooit gemogen, want dat kost onze samenleving miljarden per dag !

013er
013er20 nov. 2013 - 9:18

Jezusmina. Het zijn allemaal misschien slechte grappen of opmerkingen, maar om gelijk iets racistisch te noemen? Flauwekul. Dat is zwaar overdreven. Ondertussen begint bij mij wel de irritatie steeds groter te worden bij mensen die hun lange tenen en morele superioriteitsgevoel op deze manier telkens willen etaleren, ongeacht of ze nu in het betreffende geval een punt hebben of niet. Gewoon zeiken om het kunnen zeiken. Bah.

Dehnus
Dehnus20 nov. 2013 - 9:18

WOW conservatief Nederland is terug, dat was ansich niet erg, maar dat ze ons met een TGV vaart terug naar de Jaren 50 brengen is wel erg. Moet natuurlijk wel een TGV zijn, anders word Vriendinetje LePenn Boos. ICE's zijn alleen voor linkse paupers ;).

RemcovanVliet
RemcovanVliet20 nov. 2013 - 9:18

Gecultiveerd racisme. Het begon allemaal met 'sambal bei' Het erge is dat het nog steeds op mn lachspieren werkt ook. Hoe ziek is dat ?

Nicolas2
Nicolas220 nov. 2013 - 9:18

Dit is weer een goed voorbeeld van de ongevoeligheid veel blanke Nederlanders ten opzichte van de minderheden. Het lijkt alsof men denkt dat alles maar gezegd kan worden en kan worden geuit in de geest van de Hollandse nuchterheid en de 'trek het je niet zo aan'-mentaliteit. Maar niet in het oog wordt gehouden dat het mogelijke gebrek aan racistische intenties op het moment van de betreffende uiting niet afdoet aan het racistische sentiment dat wel zeker wordt geuit. Men staat niet stil bij het feit dat de ontvanger van een dergelijke uiting dit heel anders ervaart dan degene die een dergelijke uiting doet. En dat raakt nou precies de kern. Wat Gordon zegt, gaat wel heel ver en het is heel duidelijk dat dit niet kan, maar ook de zwarte pietendiscussie toont dit probleem aan en met name met betrekking tot de meerderheid van de Nederlanders (overigens zijn veel gekleurde mensen ook Nederlanders, dus het argument dat deze maar moeten teruggaan naar hun eigen land is opmerkelijk). Heel verontrustend allemaal. Maar wellicht een noodzakelijke ontwikkeling van de Nederlandse maatschappij om de zgn. Nederlandse tolerantie 'echt' tolerant te maken?

MartindeBrauer
MartindeBrauer20 nov. 2013 - 9:18

Racisme, racisme, hou toch op. Heel misplaatste humor, onbeleefd, niet passend, onbeschoft. Maar zeker niet racistisch. Het is wel een kunst om alles zo op te blazen. Van een mug een olifant maken. Ik heb 33 jaar in Duitsland gewoond en elke week meermaals vergelijkbare dingen gehoord, zonder aan racisme te denken. En ja, vaak was het niet leuk voor mij en vaak deed ik mee. So what. Overdrijf niet zo,mensen

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten20 nov. 2013 - 9:18

Misschien Gordon trakteren op wat grappen over homo's?

JandeBoer2
JandeBoer220 nov. 2013 - 9:18

Het schijnt allemaal géén racistische humor te zijn. Kan iemand mij nu eindelijk eens uitleggen wat dan wél racistische humor is? Als het kan met een voorbeeldje?

JandeBoer2
JandeBoer220 nov. 2013 - 9:18

Ik ben blij dat ik mijn kinderen heb geleerd dat het niet leuk is om bijv. 'poepchinees' te zeggen. PVV-aanhangels schijnen het echter niet leuk te vinden om te zeggen dat het niet leuk is om bijv. 'poepchinees' te zeggen. Ik ben nog aan het denken of ik rekening ga houden met de gevoeligheden van die PVV-aanhangsels.

omaoeverloos
omaoeverloos20 nov. 2013 - 9:18

Vreselijk. Triest. Schokkend. Kamervragen. Facebookpagina. Rand van de Afgrond. Racisme. Stille Tocht!

1 Reactie
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten20 nov. 2013 - 9:18

Ik moest lachen:-)

erikbos
erikbos20 nov. 2013 - 9:18

Pfff de racisme kaart wordt weer erg snel getrokken. Er zijn nogal wat mensen die belediging en racisme niet uit elkaar kunnen houden. Hierbij de kerndefinitie van racisme: ""racisme dat leden van een bepaald ras zich inherent superieur achten aan leden van een ander ras. " Gordon loopt hier platte grappen te maken, als het een boer uit de Achterhoek was geweest waren de mestlucht grappen waarschijnlijk niet te harden geweest. Dit heeft dus niks met racisme te maken maar alles met platte humor.

1 Reactie
Gogol
Gogol20 nov. 2013 - 9:18

"...als het een boer uit de Achterhoek was geweest waren de mestlucht grappen waarschijnlijk niet te harden geweest." En dan was het net zo pijnlijk geweest. Het 'stelt niets voor' en mensen 'stellen zich aan', totdat je zelf het onderwerp van spot wordt. Je eigen 'dikke huid' (lees: gebrek aan ervaring met het systematisch mikpunt van spot zijn) is nooit een vrijbrief om 'lol' te trappen ten kosten van anderen.

whitepete
whitepete20 nov. 2013 - 9:18

En dit noem je 'racisme'? Ik noem het eerder gewoon flauwe grapjes en het heeft niks met racisme te maken. Wat een kleuterland joh.

1 Reactie
lembeck
lembeck20 nov. 2013 - 9:18

Lees dit eens? http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6268/Evelien-Tonkens/article/detail/2454779/2009/10/21/Racisme-valt-te-bestrijden.dhtml

[verwijderd]
[verwijderd]20 nov. 2013 - 9:18

Heeft wederom niets te maken met racisme, maar is gewoon humor (waar je wel of niet om kunt lachen). Het moet eens afgelopen zijn dat een ego of kleine minderheid de norm gaat bepalen van humor, laat staan dat men dit verbastert tot racisme.

1 Reactie
lembeck
lembeck20 nov. 2013 - 9:18

Het heeft ALLES te maken racisme. En met de bewuste onwetendheid wat racisme is. Dit is echt geen humor meer. Dit is tenenkrommende smakeloosheid en zeer kwetsend.

micros
micros20 nov. 2013 - 9:18

Ik begrijp niet hoe mensen dit niet als racisme kunnen zien. Gordon macht gebruik van een 'put-down', dat NB een kenmerk van de Got Talent franchise is. Als de 'panellid-die-de deelnemers-plaagt' heeft hij gebruik gemaakt van een stereotypische karikatuur (onder de mom van 'humor'), bewust om de man te kleineren en te vernederen, en dat is racisme puur sang.

1 Reactie
erikbos
erikbos20 nov. 2013 - 9:18

Racisme is het superieur stellen van het ene ras boven het ander ras. Gordon is op basis van uiterlijk en stereotypen platte grappen aan het maken, daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen Chineese mensen en andere mensen, iedereen krijgt de volle laag. Het is platte humor en niet meer dan dat. Of vindt u belgenmoppen ook in de categorie racisme vallen?

kindval
kindval20 nov. 2013 - 9:18

Ik luister op dit moment naar de late strijkkwartetten van Beethoven. Gisteren las ik verhalen van Tjechow. En ik moet regelmatig om Gordon lachen.....

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger20 nov. 2013 - 9:18

Ik zeg altijd..hij is de meest grappige sluitspier van Nederland...

toshiba
toshiba20 nov. 2013 - 9:18

In dit blog wordt pijnlijk bloot gelegd waarom Gordon compleet over de grens gaat http://dewittekamer.wordpress.com/2013/11/17/gordon-nr-39-with-rice/

3 Reacties
kindval
kindval20 nov. 2013 - 9:18

In dit blog wordt pijnlijk bloot gelegd waarom Gordon compleet over de grens gaat U doet me steeds vaker aan een nieuwerwetse dominee denken...

EricDonkaew
EricDonkaew20 nov. 2013 - 9:18

Die Michelle overdrijft. Dan en Chantal hebben niets verkeerd gezegd. Geen spijkers op laag water zoeken.

lembeck
lembeck20 nov. 2013 - 9:18

Goed blog, vind ik. Als je echt wilt oordelen, vind ik dat je moet lezen, kijken en luisteren naar wat je vooral niet wilt lezen, zien en horen, maar dan weet je tenminste heel zeker wat voor mensen dat zijn. Bovendien kan je dan beargumenteerd reageren. Wegkijken is begrijpelijk, maar hebben we niet al veel te lang weggekeken?? Dit klinkt erg beschaafd, maar de ondertoon is puur racisme: http://nos.nl/video/577141-fritsma-pvv-vluchtelingenverdrag-vn-opzeggen.html

Tom Meijer
Tom Meijer20 nov. 2013 - 9:18

Ik wordt misselijk van alle vergoeilijkende reacties. Wat een niveau.

2 Reacties
erikbos
erikbos20 nov. 2013 - 9:18

"Ik wordt misselijk van alle vergoeilijkende reacties. Wat een niveau." Er is weinig discussie over dat het platte humor is en beledigend kan zijn voor de kandiaat. Maar dat maakt het nog geen racisme. Er zijn talloze voorbeelden van cabaretiers/acteurs die typetjes nadoen op basis van stereotypes. Ik hoor graag u verontwaardiging over het vermeende grensoverschrijdend gedrag van deze personen. http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/11/vara_humortv_tjokvol_racistisc.html#more

kindval
kindval20 nov. 2013 - 9:18

Ik wordt misselijk van alle vergoeilijkende reacties. Wat een niveau. Als het nou bv een duitser was geweest die het "slachtoffer" was van Gordon's grapjes, had u zich dan ook zo druk gemaakt?

denmol
denmol20 nov. 2013 - 9:18

Van de bagatelliserende opmerkingen en zelfs ontkenningen dat er hier sprake is van racistisch gedrag sta ik niet te kijken maar stel wel weer vast dat sommige mensen zich racistisch uiten en zo verblind zijn en het zo diep zit dat ze het echt niet zien. Het is blijkbaar zo gewoon om te oordelen en te reageren op anderen op basis van stereotype karikaturen dat men het eenzijdige, stigmatiserende en de uitsluitende werking die dat heeft niet eens in de gaten heeft en als men er op aangesproken wordt reageert men heel gebeten en soms ronduit agressief. Racisme uit het dagelijkse leven verpakt in de vorm van grappig bedoelde opmerkingen, die vooral mensen die er zichtbaar anders uitzien dan leden van de dominante etnische meerderheid, meemaken zou meer uitgesproken dienen te worden zonder dat men meteen aangevallen wordt want dan houdt die allochtoon liever z'n mond al was het alleen maar voor de goede vrede. Dan lijkt het alsof die allochtoon het niet als zodanig ervaart als deze er niet op reageert waarop wordt gezegd dat er wel racisme is maar wat zij zelf doen zien ze gewoon weg niet en dat is niet alleen opmerkelijk maar ook triest en er moet toch wat gebeuren om het gesprek hierover met elkaar aan te gaan want met doen alsof het er niet is schieten we als samenleving niet op.

1 Reactie
poelly12
poelly1220 nov. 2013 - 9:18

dennis, kijk even bi geenstijl, en je weet dat de vara excact dezelfde " humor" heeft.

EricDonkaew
EricDonkaew20 nov. 2013 - 9:18

Gordon is een Amsterdammer en dit is Amsterdamse humor: altijd ten koste van een ander en het liefst met z'n allen tegen één. Die Chinese zanger heeft duidelijk meer innerlijke beschaving dan deze Gordon. Respectloos dus, maar geen racisme en al helemaal geen 'rel'.

2 Reacties
denmol
denmol20 nov. 2013 - 9:18

"Gordon is een Amsterdammer en dit is Amsterdamse humor: altijd ten koste van een ander en het liefst met z'n allen tegen één." Wat een generaliserende onzin sla jij hier uit want ik ken Amsterdammers die zich juist niet zo gedragen en zich totaal niet herkennen in en walgen van het beeld dat jij van hen schetst waarbij je nog niet eens het vermogen hebt te zien hoe racistisch het gedrag en de uitlatingen van Gordon was.

denmol
denmol20 nov. 2013 - 9:18

"Die Chinese zanger heeft duidelijk meer innerlijke beschaving dan deze Gordon." Logisch dat hij kiest voor de pragmatische oplossing want wat denk je dat zou gebeuren als deze jongen zich had verweerd door te ageren tegen zijn onbeschofte bejegening? Ik denk dat twitter zou exploderen van de massale racistische onderbuiklozingen en dat uiteindelijk deze jongeman daar de schuld zou krijgen omdat hij dit toch zelf over zich afgeroepen zou hebben toch, of denk je dat het anders zou lopen als hij zijn mond had open getrokken?

Patrick Faas
Patrick Faas20 nov. 2013 - 9:18

Een Amerikaans en zeker een Brits publiek had heel hard "boe" geroepen bij zulke stupide racistische clichés als Gordon riep. Wat is er toch mis met Nederland?

2 Reacties
lembeck
lembeck20 nov. 2013 - 9:18

Men staat bol van de angst. Angst voor van alles en daar moet iemand de schuld van krijgen. Zoek een zondebok, of laat je er een aanpraten, want dat is nog veel makkelijker voor de luie mensen die zich zo makkelijk laten meetronen op een pad dat heilloos is. Dat kan alleen, omdat men zijn eigen geschiedenis niet kent en niet wil kennen. Racisme is van alle tijden. Kijkend naar onze kolonies, dat zie je daar dat de Nederlanders zich verschrikkelijk gedragen hebben. Men kwam er voor het geld. De mensen waren makkelijk als werkvolk voor een habbekrats. Overigens werd dit door alle Europese landen met kolonies zo gedaan. Er heerst niet voor niets nog altijd een ondergrondse hekel (haat) tegen de blanke mensen. Ik zag gisteren een documentaire over Indonesië. Zag een oude man met pijn in zijn ogen proberen zijn woede en haat in bedwang te houden. Tegenover hem een Nederlander, geboren uit een Indische vader en Nederlandse moeder. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1379977 op 08.25 minuten..... Hoog tijd om te erkennen dat we ons vreselijk gedragen hebben en dat nu opnieuw gaan doen. Waarom? Omdat het geld oplevert en het makkelijker is dan zelfstandig nadenken, of je ideeën over die mensen wel echt kloppen. Triest.

Gogol
Gogol20 nov. 2013 - 9:18

Inderdaad. Ik moet bijvoorbeeld denken aan het beschamende bezoek van Godfrey Bloom onlangs bij Have I Got News For You (fragment: https://www.youtube.com/watch?v=bQp-GNcwhow#t=256). Gelukkig dienen Ian Hislop en Victoria Coren hem wèl van repliek.

KoningPruts
KoningPruts20 nov. 2013 - 9:18

Wat een verontwaardiging weer. Voor jandino en najib moet je betalen om zulke grappen te horen. Zullen we anders gewoon elke komiek schandpalen die wat te zeggen heeft over wat voor nationaliteit dan ook?

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat20 nov. 2013 - 9:18

U maakt waarschijnlijk ook grappen over dat u een lelijke witman met een afschuwelijk aardappelhoofd bent ?

erikbos
erikbos20 nov. 2013 - 9:18

"Nee want racisme is iemand van een andere culturele etniciteit dan de dominante op basis van een door vooroordelen gevormd stereotype beeld dat algemeen leeft aanspreken, belachelijk maken of kleineren." Jawel, u hanteer een veel bredere definitie voor racisme dan waar de term voor bedoeld is. Racisme betreft toch echt dat men het ene ras verheven vindt boven het andere ras. In uw definitie kan iemand die niet tot de dominante groep behoort zich dus niet bezondigen aan racisme. Stereotypes worden aan de lopende band door cabaretiers en andere gebruikt om grappen te maken. Dat Gordon daar zeer slechte smaak in heeft is een ander verhaal. "Nee, hij neemt een karikaturale stereotypering van een Chinese man en maakt daar onsmakelijke denigrerende grappig bedoelde opmerkingen over en dat is racisme al zal jij en Gordon moeite hebben het erin te zien maar wees gerust jullie zijn lang niet de enigen." Het zijn inderdaad flauwe grappen op basis van een stereotype beeld. Dat u daar een poging in ziet om de chineese bevolkingsgroep als minderwaardig neer te zetten zie ik toch echt als spijkers op laag water zoeken.

1 Reactie
denmol
denmol20 nov. 2013 - 9:18

"Jawel, u hanteer een veel bredere definitie voor racisme dan waar de term voor bedoeld is. Racisme betreft toch echt dat men het ene ras verheven vindt boven het andere ras. In uw definitie kan iemand die niet tot de dominante groep behoort zich dus niet bezondigen aan racisme." Nee dat doe ik niet want racisme vanuit een minderheidsgroepering naar de dominante komt inderdaad voor maar je zult toch wel begrijpen dat uitsluiting op basis van afkomst in dat geval net zo ongewenst en verwijtbaar maar van een heel andere orde is dan wanneer de meerderheid zich racistisch gedraagt tegenover etnisch culturele minderheden. "Stereotypes worden aan de lopende band door cabaretiers en andere gebruikt om grappen te maken. Dat Gordon daar zeer slechte smaak in heeft is een ander verhaal." Nee dat is geen ander verhaal en ik zou ophouden de schijn te wekken dat je het voor hem opneemt en stereotypes gebruiken en uitbeelden is helemaal geen probleem, het gaat om de setting of context waarbinnen dat gebeurt. Een satirisch programma of een cabaretier is nier te vergelijken met een jurylid in en talentencompetitie. "Het zijn inderdaad flauwe grappen op basis van een stereotype beeld. Dat u daar een poging in ziet om de chineese bevolkingsgroep als minderwaardig neer te zetten zie ik toch echt als spijkers op laag water zoeken." Het ging toch niet over IJslanders die jongen vertegenwoordigde in de vorm waarin hij aangesproken werd een doorsnee afhaalchinees en dat zijn een hoop mensen kan ik je vertellen en nogmaals het verdedigen van Gordon in dezen heeft in tegenstelling tot het tonen van enige zelfreflectie wat mij betreft pas want hij uitte zich wel degelijk stigmatiserend, rolbevestigend en racistisch.

Hippa
Hippa20 nov. 2013 - 9:18

Het feit dat Gordon dit kan zeggen op TV, zegt eigenlijk wel iets over de normen en waarden, die de Nederlandse heeft. Het is kennelijk niet erg om denigrerende grappen te maken, ook al heeft het een racistische ondertoon, want 1) het is een grap, dus stel je niet aan. Of 2) dit is niet racistisch, zo haalt u het woord en discussie draagvlak over racisme omlaag. Of een ander, 3) in andere shows e.g. comedy shows zie je dit ook (slechte vergelijking, want doelstelling van programma’s zijn anders) Waarschijnlijk de mensen die dit zeggen hebben zelf nooit racisme ondervonden en hebben gebreken in inlevingsvermogen. Elk allochtoon in Nederland heeft vast wel een vorm van racisme ondervonden en het begint met zulke grappen en de media zet het niveau van o-dit-is-echt-normaal hoor. Echt heel jammer. Mensen die dit alsnog zeggen, moeten eens emigreren naar Azië of Latijn Amerika, wellicht snappen zij dit dan hoe het is als je eigenlijk de minority bent van bevolking. I rest my case.

1 Reactie
denmol
denmol20 nov. 2013 - 9:18

Respect, heel erg herkenbaar!!!! Dont rest your case please!!!!

Gringo2
Gringo220 nov. 2013 - 9:18

Of iets racisme is of niet is afhankelijk van de intentie en niet van de perceptie. Daar gaat het zowel in deze discussie als in de zwarte pieten discussie mis. De intentie van Gordon is (waarschijnlijk, ik ken hem niet persoonlijk) niet racistisch, dus is het (waarschijnlijk) geen racisme. Het is gewoon goedkope lage humor. De mensen die zwarte piet omarmen hebben ook geen racistische intenties, dus is dat ook geen racisme. Zowel deze discussie als de zwarte pieten discussie komen dus voort uit een perceptie-probleem. En perception is not always everything. Intenties zijn bij dit soort gevoelige onderwerpen belangrijker.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman20 nov. 2013 - 9:18

[Of iets racisme is of niet is afhankelijk van de intentie en niet van de perceptie.] Dat is complete onzin. Dan zou er niets racistisch zijn geweest aan de slaventijd: die mensen dachten nou eenmaal dat mensen met een zwarte huid een soort apen waren. Racisme is iets dat je onbewust kunt doen. Dat komt omdat je door de wereld om je heen overladen wordt met stereotypen (als kind al), en het nou eenmaal erg moeilijk is om die niet ook voortdurend toe te passen op mensen. Daar moet je je bewust van proberen te worden, maar dat is heel erg moeilijk. http://www.sylviastuurman.nl/blog/2013/11/racisme-een-en-al-misverstand/

RobGeurtsen
RobGeurtsen20 nov. 2013 - 9:18

Gringo toch, je schrijft: "Of iets racisme is of niet is afhankelijk van de intentie en niet van de perceptie." Dus als jij met goede bedoelingen je schoonmoeder naar de hemel verplaatst, dan is dat okay want je intentie is haar te verlossen van jou domheid en vervelende gedrag. Dat lijkt mij inderdaad een goede intentie en dus moet de rechter je helaas wel schuldig verklaren volgens de wet, maar geen straf opleggen omdat je intentie goed was? Een goede oplossing lijkt mij. Want mensen die geen rekening kunnen houden met hoe iets op een ander overkomt kunnen geen aangenaam gezelschap zijn. Die schoonmoeder is bus inderdaad beter af. De wereld waarin mensen met dergelijke opvattingen achterblijven is wel slechter af. Wat moeten we met sociale bumperklevers, die het geen bal interesseert hoe hun gedrag overkomt op anderen?

Molly Veenstra
Molly Veenstra20 nov. 2013 - 9:18

Gordon is Holland op z'n smalst. Dat is Gordon al een hele tijd en we hadden kunnen proberen om dit stil te houden in het buitenland, maar nee, RTL is zo slim om Gordon nu ook in het Engels de ether te laten bevuilen met zijn diaree van flauwe grappen. Die Hollandse boerelolligheid gedijt slechts in onze vette klei, wij zijn inmiddels gewend geraakt aan deze onsmakelijke lolbroekerij. Gordon is een echte eigenheimer, ongeschikt voor de export.

1 Reactie
denmol
denmol20 nov. 2013 - 9:18

Gordon is Hollands racisme op z'n smalst. Dat nooit tegen gesproken racistisch is Gordon al een hele tijd en we hadden kunnen proberen om dit stil te houden in het buitenland, maar nee, RTL is zo slim om Gordon nu ook in het Engels de ether te laten bevuilen met zijn diaree van flauwe grappen. Die racistische Hollandse boerelolligheid gedijt slechts in onze vette klei, wij zijn inmiddels gewend geraakt aan deze onsmakelijke lolbroekerij. Gordon is een echte racistische eigenheimer, ongeschikt voor de export.

Warius2
Warius220 nov. 2013 - 9:18

Ik vond het altijd een teken van (voorzichtige) beweging naar een post-raciale samenleving; het kunnen maken van grappen op basis van oubakken vooroordelen, zolang iedereen weet dat het vooroordelen zijn èn de grappenmaken ook zelf kan incasseren/ niet vies is van zelfspot.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman20 nov. 2013 - 9:18

[het kunnen maken van grappen op basis van oubakken vooroordelen, zolang iedereen weet dat het vooroordelen zijn èn de grappenmaken ook zelf kan incasseren/ niet vies is van zelfspot. ] Dat kun je misschien doen met vrienden: mensen die je heel goed kent, die van jou kunnen weten waar je staat. Echte vrienden zullen zoiets dan ook nooit doen ten overstaan van anderen. Laat staan op de televisie...

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman20 nov. 2013 - 9:18

Een aantal mensen blijft de vreemde opvatting houden dat iets pas racisme is als de "dader" het zo bedoelt. Dat is een opvatting die laat zien dat men zich met "de dader" vereenzelvigt. Want wat maakt het uit voor iemand die racisme ervaart of het al dan niet met opzet was? Niets! Bij het tegengaan van racisme moet je die "schuld-kwestie" dan ook gewoon achter je laten. Probeer te kijken wat er aan te doen is. Dat betekent dus: probeer je bewust te worden van het beeld dat jij zelf hebt over allerlei groepen mensen, en probeer er voor te zorgen dat je dat beeld *niet* mee laat spelen. *Dan* doe je iets tegen racisme. Wanneer je je vastbijt in de "schuld-kwestie", ben je in feite narcistisch op-je-zelf-gericht bezig. Daar heeft niemand iets aan. Jijzelf ook niet.

1 Reactie
JandeBoer2
JandeBoer220 nov. 2013 - 9:18

Aanbevolen!