Joop

Weer ophef rond vakantievilla kroonprins

  •  
10-07-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Platter_300.jpg
Willem-Alexander op vakantie in villa die, onder druk van de Tweede Kamer, moest worden verkocht zodra hij af was
Weer is er ophef ontstaan over het vakantiehuis dat kroonprins Willem-Alexander liet bouwen in Mozambique. De prins moest het vastgoedproject in Machangulo onder druk van de Tweede Kamer, verkopen. Het huis is inmiddels af, staat ook te koop, maar is nog niet verkocht. En wat blijkt nu: de prins en zijn gemalin zijn toch op vakantie in de villa. De Nederlandse ambassadeur in Zuid-Afrika, Rob de Vos, gaf de vakantielocatie van het kroonprinselijk paar donderdag prijs in het programma Studio Sportzomer. Dat meldt RTL zaterdagavond.
Willem Alexander had premier Balkenende eind 2009 in een brief beloofd Machangulo te verkopen zodra het af was. Maar dat is dus niet gebeurd, zo meldt RTL. Dat Willem Alexander nu en na de WK-finale toch in Machangulo vakantie viert, leidt opnieuw tot veel vraagtekens bij Tweede Kamerleden.
SP’er Ronald van Raak wil weten of de kroonprins van plan is in de toekomst nog vaker naar de villa in Machangulo te gaan. De SP vraagt zich ook af of hij zijn villa gaat verkopen, maar die misschien dan weer gaat terughuren zodat hij er toch naar toe kan. Ook GroenLinks plaatst vraagtekens bij de kwestie.
In een reactie bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst dat de prines en prinses in Mozambique zijn. Ze gaan morgen het Nederlands elftal aanmoedigen in Johannesburg.
Het paar gebruikt hun aanwezigheid in de regio om ook bij een bouwvergadering en inspectie van het in aanbouw zijnde huis te zijn. De Prins heeft in de brief aan MP geschreven het huis te gaan verkopen nadat het afgebouwd is. En het zal worden meegedeeld zodra het verkocht is. De MP was van te voren op de hoogte van de bestemming van de Prins en Prinses.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Wout Berlinck
Wout Berlinck10 jul. 2010 - 19:27

Vind het triest dat Van Raak zo aan het micro-managen is. Vraag me af wat z'n motivatie is. Goedkoop scoren? Verwacht van kamerleden dat ze hun tijd goed besteden, en het land op hoofdzaken regeren.

Hanvander Horst
Hanvander Horst10 jul. 2010 - 19:27

Toch slaagt de kroonprins er opnieuw in ergens te zijn waar hij problemen krijgt. Stel je voor dat jij en ik een villa hadden waar we eigenlijk niet mogen komen omdat dan allerlei belangrijke personen op hun strot gaan staan, maar we willen er toch heen. Ik geef toe: dat is een absurde situatie maar het kenmerk van het koningschap in het Europa van de eenentwintigste eeuw is juist het absurde van je situaties. Dat mag dus niet, maar je wil het toch. Dan ga je er wel heen, maar niet als er duizenden en nog eens duizenden Nederlanders in de buurt zijn met wie je feesten viert. Dan wacht je tot na dat feest als iedereen weer naar huis is, om toch naar die villa te gaan, want je wilt de kat niet op het spek binden. Willem Alexander heeft het talent om de kat juist wel op het spek te binden, om zich kwetsbaar te maken. Ooit gebeurt dat met een grote zaak en dan wordt hij Willem de Laatste.

joshua2047
joshua204710 jul. 2010 - 19:27

Ze lachen zich rot die Oranjes dat ze er toch iedere keer weer mee wegkomen. Kortom ze hebben gewoon schijt aan het volk. http://welingelichtekringen.nl/willem-alexander-heeft-tw-villa-s-gekocht.html

Alila
Alila10 jul. 2010 - 19:27

Het volgende non-issue waar de SP zich druk over maakt, Wordt een leuk zomer lijstje: rode kruis, website, villa. Allemaal kruimelwerk. Ben het volledig eens met de reactie van Wout Berlinck.

AnneMarieMineur
AnneMarieMineur10 jul. 2010 - 19:27

Ze snappen het echt niet, hè, onze prins Kroonkurk en zijn vrouw. Dat ze er zitten *dankzij* ons. Dat ze hun dikke salaris van ons krijgen, en dat dat afgelopen is als ze zich tezeer gedragen als de verwende rijkeluiskinderen die ze zijn. Beatrix had dát in elk geval begrepen. Die wekte lange tijd de indruk van bescheidenheid. Ze viel weer een beetje door de mand toen ze begon te werken met belastingparadijzen, maar ze had de schijn niet zo tegen. Benieuwd of de opvolger van Balkenende dit onderwerp ook een beetje beter gaat managen. Wat dat betreft heb ik meer vertrouwen in Cohen dan in Rutte.

Joop den Uil
Joop den Uil10 jul. 2010 - 19:27

waarom dit steeds geheim gehouden wordt is een raadsel op zich; in brede kring is het bekend dat delen van de villa al klaar zijn en ingericht, en dat een vaste staf incl beveiliging is aangesteld. Geregeld wordt dit gedeelte bewoond door de hoofdeigenaar. Het -riante- bod van de Russische investeerder die aangrenzende panden in bezit heeft, is afgeslagen. Overigens: het is prive bezit, dus hoeft niemand zich er mee te bemoeien, maar waarom die geheimzinnigheid en dikke contracten met zwijgplicht ? Daarnaast zou de huidige kabinetsformatie een prima gelegenheid zijn voor de kroonprins om zich in te werken en warme te lopen; zijn interesses zijn echter nihil.

skinney
skinney10 jul. 2010 - 19:27

Lekker geen successierechten, lekker oppotten en doorgeven !!

omaoeverloos
omaoeverloos10 jul. 2010 - 19:27

Zo, Maxi, ik heb dat laatste plintje even vastgezet. Nee, Alex, hou kun je dat nou doen, wat ben je toch dom! Nu is het af ... Shit.

vanessa2
vanessa210 jul. 2010 - 19:27

Willem wil in Mozambique zitten om af en toe een maandje van jullie af te zijn. Dat heb ik ook wel eens.

paulvr2
paulvr210 jul. 2010 - 19:27

Ik ben allesbehalve een monarchist maar ik vind deze manier van bemoeizucht volstrekt onzinnig. De man komt uit een familie van multimiljonairs en waar hij al dan niet een huisje koopt is gewoon zijn zaak. Het gedoe over de extra kosten voor zijn lijfwachten zo ver van huis had veel simpeler kunnen worden opgelost door te stellen dat de meerkosten voor zijn eigen rekening zijn. Inclusief de vliegkosten voor privé. Onze spreekwoordelijke bemoeizucht zou wat mij betreft gewoon getemperd moeten worden.

Milieunet
Milieunet10 jul. 2010 - 19:27

Ik zeg: Oranje boven en Hup Holland Hup Lijkt mij handig voor de Prins van Oranje en Prinses Máxima om daarvandaan de finale te gaan bijwonen. Zou fijn zijn als de Tweede Kamer zich eens ging bezighouden met zaken die echt belangrijk zijn voor Nederland.

1 Reactie
Joeri2
Joeri210 jul. 2010 - 19:27

Ja lijkt mij ook prima, een koningshuis dat zijn volk gewoon ronduit voorliegt. Helemaal geen zaak voor een controlerende instantie als de tweede kamer om daar aandacht aan te schenken... Slaap lekker verder.

PietPaaltjes
PietPaaltjes10 jul. 2010 - 19:27

Zal me een zorg zijn zolang hij alles (incl huis) maar uit eigen middelen betaalt.Niet op de belastingbetaler afwentelen,

2 Reacties
sociaaltje
sociaaltje10 jul. 2010 - 19:27

Over welke eigen middelen heeft u het, de steekpenningen van wijlen Bernhard de playboyprins? Die al liegend en bedriegend zijn leven leefde. Oranjes leven riant op kosten van de belastingbetalers in Nederland. Liegen en bedriegen hoe lang komen ze daar nog mee weg? Zolang er nog genoeg naieve Nederlanders zijn, die blijven geloven in de duurbetaalde sprookjes zal het nog wel even duren.

keck66
keck6610 jul. 2010 - 19:27

Welke eigen middelen? Het hele koninklijke vermogen is toch door de belastingbetaler opgehoest...

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2010 - 19:27

Waarom aanbidden wij een familie die op onze kosten leeft (en vrij ruim ook), ons duidelijk niet respecteert en van zichzelf vindt dat ze een soort van 'herrenvolk' zijn? Waarom verzetten wij ons niet tegen deze peperdure klaplopers? Waarom betalen wij met instemming voor hun levensonderhoud, terwijl ze bulken van het geld? Waar zijn al die lui die zich in een ander artikel giftig maken om bonussen? Waarom zitten die hier niet net zo hard te kiften op geld dat we weggeven aan een familie die meer heeft dan ze ooit op kan maken en die overduidelijk schijt aan ons heeft? Waarom trapt dus nog zoveel volk in de illusie dat er iets bijzonders aan de hand is met mensen die zichzelf 'koninklijk' noemen? Stinkt Bea dan niet als ze op de pot zit op zo? Wat is dit toch voor archetypische waanzin?

2 Reacties
Gavi5
Gavi510 jul. 2010 - 19:27

[Waarom aanbidden wij een familie] wie wij? Aanbidden staat niet in mijn woordenboek!

Gavi5
Gavi510 jul. 2010 - 19:27

Geen oranje zus en geen oranjes zo gewoon geen oranje ik heb in de loop der jaren een enorme oranje-allergie ontwikkeld,en het wordt steeds erger, vandaag zeker verklaar ik al die oranjevolgers voor mesjoche! ik hou het op rood!

popsicle
popsicle10 jul. 2010 - 19:27

Ik denk dat ik die tent maar opkoop... Weer eens wat anders dan een loft in Tribeca. En dan mogen Alex, Max en de kids er best een paar maal per jaar een paar weekjes gebruik van maken. Ik zal er toch niet het hele jaar door zitten.

1 Reactie
PeerJawel
PeerJawel10 jul. 2010 - 19:27

Ach, wie wil er nou naar Mozambique...

objectivist
objectivist10 jul. 2010 - 19:27

Ach, jongens laat die Alex toch. Ik heb er geen enkele moeite mee hoor. Wat een ophef, Nederland op zijn smalst. Pathetic.

1 Reactie
sam tosha
sam tosha10 jul. 2010 - 19:27

Vind ik ook. Laat hem in godsnaam zijn boeltje pakken en voor permanent naar Mozambique gaan.